Ce vrei sa calculezi astazi ?
CALCULATOR SALARIU - SOLUTIA TA PENTRU CALCULAREA SALARIULUI DE LA BRUT PANA LA NET SI INAPOI
Calculatorul de venituri este dezvoltat ca si un produs software (mai exact, un simulator de salarii/alte tipuri de venituri) fiind in permanenta actualizat de Romanian Software. Acest calculator de salarii avansat permite calcule complexe, de la salariul brut la salariul net, precum si de la salariul net la cel brut. Totodata, puteti calcula si impozitul pe venit si contributiile pe care le aveti de platit pentru un anumit castig lunar.
Mai mult, se pot analiza oricand diferentele de taxare a tipurilor de remuneratii, calculul salariului net pentru contractele full time si part time, indemnizatiile de somaj tehnic acordate pe perioada COVID-19, indemnizatiile pentru supravegherea copiilor, prin efectuarea unor simulari de calcul al salariului/venitului de la net la brut sau de la brut la net in functie de acordurile incheiate cu salariatii/colaboratorii. In continuare, cu ajutorul convertorului de salarii, puteti construi diverse scenarii in vederea optimizarii costurilor cu angajatii/colaboratorii.
De asemenea, solutia noastra de calcul salarial furnizeaza calculul salariului minim, costul total al angajatorului indiferent de suma introdusa, tinand cont de avantajele in natura sau primele acordate in vederea asigurarii pachetului salarial net sau brut.
Puteti vizualiza oricand, urmatoarele:
Cum se calculeaza salariul brut:
salariu brut introdus, contributiile sociale suportate de angajat si bazele de calcul, impozitul pe salariu, costul total al angajatorului, precum si,Cum se calculeaza salariul net:
salariu net introdus, modul de calcul al salariului brut in functie de salariul net, fiecare contributie pe salariu platita de angajator in numele angajatului, total cost angajator (ce include salariul brut si contributiile datorate de companie).Tu ne spui salariul brut sau salariul net si beneficiile acordate, noi iti punem la dispozitie un calculator de venituri cu functionalitati complexe pentru a gasi cea mai buna varianta pentru salarizarea personalului.
DE CE SA FOLOSESTI UN CALCULATOR ONLINE PENTRU CALCULUL SALARIILOR ?
Daca esti angajat, un calculator online pentru calculul salariului te ajuta sa te informezi corect cu privire la sumele de bani virate pentru contributii si pentru impozite lunar si cati bani vei castiga efectiv la un anumit nivel al salariului/venitului brut. Mai mult, vei avea acces la baza de calcul pentru fiecare contributie si nivelul taxelor platite catre stat lunar, conform legislatiei actualizate. In plus, poti compara castigurile actuale cu alta formula de colaborare cu angajatorul actual, cum ar fi PFA, drepturi de autor, etc.
Daca esti angajator, este, important sa folosesti un calculator de salariu pentru ca vei fi la curent cu costurile lunare cu fiecare salariat in parte, detalierea modului de calcul al salariului net sau al salariului brut in functie de salariul net. De asemenea, poti analiza si compara costurile cu un anumit angajat sau colaborator in situatia in care vei opta pentru o alta formula de angajare/colaborare.
Calculator venituri este o solutie la indemana, rapida si extrem de usor de folosit. Testeaz-o chiar acum !
Noutati legislative
Articole
AI O INTREBARE?
Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.
-
26.02.2021 12:47:12
Buna ziua,
In cazul in care nu ati realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ulitmii 2 ani anterior nasterii copilului, conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010, se va analiza daca in aceasta perioada v-ati regsit in una dintre situatiile asimilate prevazute la art. 2 alin. (5).
Daca ati realizat venituri din salarii timp de 12 luni in ultimii doi ani, se considera ca stagiul de cotizare este indeplinit si nu se va mai analiza daca v-ati regasit si intr-o perioada asimilata (precum cea in care ati frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale)
In acest caz, baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (3) se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Calitatea de student nu va influenta baza de calcul in acest caz.
Doar daca stagiul nu ar fi fost complet conform art. 2 alin (1) (nu ati fi realizat venituri timp de 12 luni), stagiul s-ar fi completat cu perioada asimilata in care ati frecventat cursurile de zi ale invatamantului universitar.
-
26.02.2021 16:37:34
Intrebarea mea era referitoare la calculul cas ulul pt concediile medicale in regim "in continuare". Potrivit OU 8/2018 CAs-ul pt concediu medical in regim "initial" se calculeaza 25% din venitul brut iar CAS-ul pt concediu medical "in continuare" se calculeaza 10.5% × 35% × salariul mediu brut (aferent anului) / zile lucratoare luna × zile concediu medical luna ! Ulterior nu am gasit nici o modificare a acestei legi si vroiam sa stiu daca acest calcul mai este valabil sau a intervenit vreo modificare.
-
01.03.2021 17:29:46
Buna ziua,
Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre operatorii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin, si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat. Castigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anterior.
Efectivul salariatilor cuprinde persoanele cu contract de munca/raport de serviciu pe perioada determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), existente in evidentele unitatilor economicosociale la sfarsitul perioadei de referinta. Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare, precum si urmatoarele categorii:
- patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii;
- lucratorii familiali - reprezinta persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional si in bani, fara a figura pe statul de salarii;
- membrii consiliilor judetene si locale.
Pentru a evita dubla/multipla inregistrare se respecta definitia din Codul fiscal (cu modificarile si completarile ulterioare) referitoare la activitatea dependenta la functia de baza, respectiv „orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza”. Sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat (M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc.).
Puteti consulta in continuare notele metodologice publicate de Institutul National de Statistica pentru mai multe detalii. (La pagina 7 sunt prezentate detaliile legate de efectivul salariatilor).
https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/note_metodologice_bslj_2020_12.pdf
-
02.03.2021 17:12:55
Buna ziua,
Pentru a analiza in continuare situatia, va rugam sa ne spuneti care este motivul pentru care nu ati mai prestat activitate in luna februarie.
Este vorba despre un concediu medical? Daca da, va rugam sa ne specificati despre ce tip de concediu medical este vorba. De asemenea, pentru a calcula valoarea exacta a indemnizatiei, avem nevoie sa ne precizati care sunt veniturile brute realizate in ultimele 6 luni si care este numarul de zile de concediu medical. (Precizam ca aceste date ne sunt necesare pentru a calcula media veniturilor din ultimele 6 luni, la care se aplica procentul aferent tipului de concediu medical pe care ni-l veti comunica).
Daca nu ati prestat activitate din alt motiv, va rugam sa ne specificati care este, pentru a putea reveni cu mai multe informatii.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 16:17:18
Buna ziua,
Conform dispozitiilor OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile de concediu de maternitate si cu cota de 85%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
-
26.02.2021 18:18:13
Buna ziua,
Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii.
De asemenea, orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
Prin urmare, puteti beneficia de pensie de invaliditate in calitate de pfa care a realizat stagiu de cotizare (platind contributia de asigurari sociale).
Conform dispozitiilor privind pensia de invaliditate din Legea nr. 263/2010:
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).
Asadar, pensia de invaliditate se cuvine, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
-accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
- neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.
-
26.02.2021 12:16:48
Buna ziua,
Va trebui sa completati Declaratia unica pentru sumele reprezentand castig din transferul titlurilor de valoare.
Va recomandam acest articol https://www.calculatorvenituri.ro/veniturile-din-investitii-ce-sunt-si-cum-se-impoziteaza pentru mai multe detalii legate de regimul fiscal al veniturilor din investitii.
Pentru serviciile noastre de consultanta ne puteti contacta la adresa contact@calculatorvenituri.ro
O zi frumoasa in continuare,Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:18:56
Buna ziua,
Pentru a beneficia de dispozitiile legale privind protectia angajatei insarcinate trebuie sa il informati pe angajator in scris si sa prezentati o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ateste aceasta stare. Doar dupa informarea angajatorului in sarcina acestuia se vor naste obligatiile privind protectia salariatelor gravide - astfel se vor analiza riscurile la locul de munca, nu puteti fi obligata sa prestati munca de noapte, aveti dreptul la dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna.
Codul Muncii permite incetarea contractului de munca pe perioada de proba conform art. 31 alin (3) printr-o notificare scrisa din initiativa oricarei dintre parti, insa OUG 96/2003 interzice angajatorilor sa dispuna incetarea raporturilor de munca in cazul salariatelor insarcinate din motive care au legatura directa cu starea lor. Asadar, salariatelor insarcinate care au anuntat in scris angajatorul despre sarcina nu le poate inceta contractul individual de munca perioada de proba din motivul sarcinii. Daca totusi se intampla, salariatele concediate pot contesta decizia de incetare la instanta judecatoreasca si sunt scutite de la taxa judiciara de timbru.
-
26.02.2021 12:20:17
Buna ziua,
CASS se datoreaza in anul de realizare a veniturilor in situaia in care veniturile dumneavoastra depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. Daca nu atingeti acest plafon minim si aveti si calitatea de salariat, nu veti datora CASS pentru veniturile din investitii conform art 174 alin (18) din Codul fiscal.
Precizam insa ca raspunsul nu reprezinta o analiza completa a situatiei de fapt. Pentru serviciile noastre de consultanta si pentru suportul nostru in completarea Declaratiei unice ne puteti contacta la adresa contact@calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:21:43
Buna ziua,
Pentru cel de-al doilea copil se va analiza din nou daca sunt indeplinite conditiile pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului, conform OUG 111/2010.
De concediul si indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit.
Perioada in care ati beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului constituie stagiu de cotizare asimilat. Asadar, se va lua in considerare la stabilirea celor 12 luni. Astfel, nu ar fi obligatoriu sa va intoarceti la lucru pentru a beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil. Mai mult, mentionam ca pentru calculul indemnizatiei pentru cel de-al doilea copil se va proceda in felul urmator:
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, indemnizatia lunara pentru cresterea celui de-al doilea copil se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. Prin urmare, la calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil va fi luata in considerare indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil.
Daca in urma calculului rezulta un cuantum mai mic decat al indemnizatiei obtinute pentru primul copil, se acorda automat acelasi cuantum al indemnizatiei. Conditia pentru atribuirea acestui beneficiu este ca nasterea celui de-al doilea copil sa aiba loc intr-un interval de cel mult 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea primului copil.
Cum in cazul dumneavoastra aceasta din urma conditie este indeplinita, daca in urma calculului realizat conform regulii generale va rezulta o indemnizatie mai mica decat cea pe care ati primit-o pentru primul copil, pentru al doilea copil veti primi aceeasi indemnziatie pe care ati primit-o pentru primul copil.
Va invitam sa utilizati platforma noastra pentru calculul indemnizatiei: https://www.calculatorvenituri.ro/#calculator-indemnizatie-crestere-copil
-
26.02.2021 12:45:41
Buna ziua,
Baza legala o constituie Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Vom prezenta dispozitiile privind salariul:
Conform Legii nr.448/2006, art. 47, pe perioada ingrijirii si protectiei adultilor cu handicap grav sau accentuat, asistentul personal profesionist beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a)salariul de baza stabilit potrivit dispozitiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice;
b) un spor de 15% calculat la salariul de baza, pentru suprasolicitare neuropsihica si conditiide munca deosebite in care isi desfasoara activitatea;
c) un spor de 15% calculat la salariul de baza, pe perioada in care are in ingrijire si protectiecel putin doua persoane adulte cu handicap grav sau accentuat;
d) un spor de 25% calculat la salariul de baza, pe perioada in care are in ingrijire si protectie o persoana adulta cu handicap grav sau accentuat, infectat cu HIV ori bolnav de SIDA.
Asistentul personal profesionist beneficiaza si de alte drepturi, dupa cum urmeaza:
a) consiliere si sprijin din partea specialistilor de la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, ori a furnizorilor de servicii sociale, in vederea indeplinirii obligatiilor ce ii revin cu privire la ingrijirea si protectia persoanei adulte cu handicap grav sau accentuat;
b) decontarea cheltuielilor de transport interurban, cazare si masa, in cazul in care deplasarea se face in interesul adultului cu handicap grav sau accentuat, in conditiile stabilite pentru personalul din sectorul bugetar;
c) transport urban gratuit
Conform art. 10 din Legea cadru 153/2017, salariul de baza se calculeaza in functie de gradatie,dupa cum urmeaza:
Salariile de baza prevazute in anexele nr. I-VIII pentru functiile de executie sunt la gradatia 0.
(Legea-cadru nr.153/2017 prevede salariul de baza pentruasistentul personal gradatia 0 de 2535 lei.)
Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii, precum si cotele procentuale corespunzatoare acestora, calculate la salariul de baza avut la data indeplinirii conditiilor de trecere in gradatie si incluse in acesta, sunt urmatoarele:
a) gradatia 1 -de la 3 ani la 5 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza prevazut in anexele legii cu cota procentuala de 7,5%, rezultandnoul salariu de baza;
b) gradatia 2 -de la 5 ani la 10 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
c) gradatia 3 -de la 10 ani la 15 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
d) gradatia 4 -de la 15 ani la 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza;
e) gradatia 5 -peste 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza.
Gradatia obtinuta se acorda cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei incare s-au implinit conditiile de acordare.
-
22.02.2021 16:50:31
Buna ziua,
Conform dispozitiilor OUG 111/2010, de concediul si indemnizatia de crestere acopilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole,silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit.
Asadar, daca sotia arealizat venituri timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani, poate beneficia de indemnziatie. Veniturile nu trebuie sa fie realizate in luni consecutive in mod obligatoriu (lunile pot fi si succesive, in cazul in care exista intreruperi).
Documentele pe care trebuie sa le depuneti la dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului sunt:
- actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
- actul de identitate al celuilalt parinte - (copie si original);
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
- certificat de casatorie (copie si original);
- adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita:
- a realizat venituri salariale supuseimpozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, inultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului,
- nivelul lunar alacestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
- prima si ultima zide concediu de maternitate,
- data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie,
-prima zi deconcediu de cresterea copilului;
Pe copiile CI ale ambilor parinti, Certificatelor copiilor si certificatului de casatorie se va scrie ”CONFORM CU ORIGINALUL" si se va SEMNA.
Pentru depunerea documentelor va veti adresa primariei comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
- actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
-
26.02.2021 12:48:54
Buna ziua,
Conform art. 170 din Codul fiscal, daca a fost atins plafonul minim reprezentand echivalentul a 12 salarii minime pe economie, datorati contributia de asigurari sociale de sanatate.
Aveti optiunea de a va asigura la plafonul minim, insa va puteti asigura si la venitul realizat. In functie de optiune, cota de 10% se aplica fie plafonului reprezentand echivalentul a 12 salarii minime, fie venitului ales.
Pentru serviciile noastre de consultanta si asistenta in completarea Declaratiei unice ne puteti contacta la adresa contact@calculatorvenituri.ro.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
22.02.2021 17:20:21
Buna ziua,
De concediul si indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit. Perioada in care ati obtinut indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta stagiu asimilat si este luata in considerare la evaluarea indeplinirii stagiului minim de cotizare.
Indemnizatia lunara pentru cresterea celui de-al doilea copil se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. Prin urmare, la calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in considerare atat indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, cat si indemnizatia aferenta concediului prenatal si posnatal.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.
Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil, daca in urma realizarii calculului conform OUG 111/2010 ar rezulta un cuantum al indemnizatiei mai mic decat cel primit pentru primul copil.
-
26.02.2021 14:20:09
Buna ziua,
Indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare (dupa deducerea cotei forfetare) realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia pentru cresterea copilului este un venit neimpozabil si nesupus contributiilor sociale.
Puteti utiliza acest calculator pentru a determina valoarea indemnizatiei:https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil
-
22.02.2021 17:41:07
Buna ziua,
Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Indemnizatia de concediu medical este supusa impozitului (10%), contributiei de asigurari sociale (CAS=25%), dar este scutita de la plata contirbutiei de asigurari sociale de sanatate (CASS=10%)
Asadar:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare in care se acorda concediul (12) si cu cota de 100%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, si impozitul de 10% conform prevederilor Codului Fiscal.
Concediul medicalpentru carantina si izolare se acorda insa fara conditia stagiului minim de cotizare. Asadar, chiar daca nu indepliniti cele 6 luni de cotizare, veti veneficia de indemnizatia de concediu medical.
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
-
18.02.2021 12:35:57 Se poate sa beneficiez ca si pfa de acest concediu?prima luna mi l’a acceptat si mi’a fost platit iar urmatoarea luna mi s’a spus ca s’a modificat legea si nu se mai poate plati pentru pfa,am citit aici,ca sunt persoane care au reusit,va rog sa imi Spuneti exact daca se poate legal sa beneficiez de Acest concediu medical in baza oug 158/2005
-
26.02.2021 12:52:14
Buna ziua,
Pentru subvenitiile acordate de stat, regimul fiscal este cel prevazut de art. XV din OUG 30/ 2020.
Calculul obligatiilor fiscale prevazute la alin. (5), in cazul indemnizatiei lunare prevazuta la alin. (1), (11) si (4), cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevazute la art. 64 alin. (1), art. 138 lit. a) si, respectiv, art. 156 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, pentru subventii se datoreaza impozit pe venit (10%), contributia de asigurari sociale (25%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (10%).
Obligatiile fiscale mentionate la art. XV alin. (7) se declara prin Declaratia unica, pentru veniturile realizate in anul 2020.
Celelalte venituri urmeaza regimul general pentru veniturile din activitati independente. Nu veti datora contributia daca obtineti venituri sub plafonul minim, insa va puteti asigura, optional la sanatate si la pensie.
Insa, conform art. 174 alin. (18) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara
Puteti utiliza platforma noastra pentru a efectua calculul: https://www.calculatorvenituri.ro/pfa
-
26.02.2021 12:53:00
Buna ziua,
Va recomandam acest articol https://www.calculatorvenituri.ro/diferente-intre-pfa-in-sistem-real-si-pfa-cu-norma-de-venit care prezinta diferentele dintre cele doua sisteme si obligatiile fiscale ale PFA-urilor in sistem real si cu norma de venit.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:53:00
Buna ziua,
Va recomandam acest articol https://www.calculatorvenituri.ro/diferente-intre-pfa-in-sistem-real-si-pfa-cu-norma-de-venit care prezinta diferentele dintre cele doua sisteme si obligatiile fiscale ale PFA-urilor in sistem real si cu norma de venit.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:53:00
Buna ziua,
Va recomandam acest articol https://www.calculatorvenituri.ro/diferente-intre-pfa-in-sistem-real-si-pfa-cu-norma-de-venit care prezinta diferentele dintre cele doua sisteme si obligatiile fiscale ale PFA-urilor in sistem real si cu norma de venit.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:54:30
Buna ziua,
Speta prezinta un grad de complexitate ridicat, iar pentru a putea furniza o solutie in baza prevederilor legale avem nevoie de mai multe informatii privind situatia de fapt. Pentru problemele ce prezinta elemente de extraneitate, va recomandam sa contactati consultantii nostri la adresa contact@caclulatorvenituri.ro. Acestia va vor prezenta o oferta de pret in functie de eforturile pe care le implica solutionarea spetei.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
26.02.2021 12:57:06
Buna ziua,
Conform OUG 111/2010, dreptul la concediul si indemnizatia de crestere a copilului se cuvine solicitantului care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Aceste prevederi se coreleaza in mod corespunzator in cazul persoanelor indreptatite carora li se aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Asadar, conform OUG 111/2010, locuinta trebuie sa fie stabilita in Romania, atat pentru solicitant, cat si pentru copilul pentru care se solicita drepturile. Insa, daca veti locui intr-o tara membra a Uniunii Europene in care se aplica Regulamentul 883/2004 si Regulamentul 987/2009, se vor analiza dispozitiile din aceste acte normative, dar si din Conventiile de coordonare a sistemelor de securitate sociala, daca acestea exista. In baza acestora se va stabili daca se acorda indemnizatia si in cazul in care locuinta nu este stabilita in Romania.
Pentru a analiza in continuare situatia va rugam sa ne informati despre ce tara este vorba.
Cu privire la cea de-a doua intrebare, mentionam ca Norma de punere in aplicare a OUG 111/2010 prevede la art nr. 4:
Constituirea perioadei prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta 111/2010 se stabileste, dupa cum urmeaza:
a) din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare;
b) din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare s-au produs cu intreruperi.
Luna calendaristica in care s-a nascut copilul, indiferent de ziua din aceasta luna in care s-a produs nasterea, face parte integranta din perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta (cele 12 luni de realizare a veniturilor impozabile).
In cazul in care in luna nasterii copilului persoana indreptatita nu a realizat venituri supuse impozitului si nici nu s-a aflat in una sau mai multe din situatiile asimilate stagiului de cotizare, perioada de calcul al celor 12 luni incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care aceasta a inregistrat venituri sau s-a aflat in una dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare.
Asadar, nu se pot alege lunile cu venituri mai mari din utlimele 24 luni. La stabilirea bazei de calcul se vor lua 12 luni consecutive anterioare nasterii (inclusiv luna nasterii). Daca exista luni in care nu s-au realizat venituri, se vor lua in calcul 12 luni succesive (fara lunile in care nu s-au realizat venituri). De asemenea, daca in ultima luna anterioara nasterii/ultimele luni anterioare nasterii nu s-au realizat venituri, perioada de caclul a celor 12 luni va incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care s-au inregistrat venituri impozabile.
-
25.02.2021 18:29:11
Buna ziua,
Va prezentam modalitatea de calcul aindemnizatiei de maternitate, urmata de doua exemple de calcul. Ne-am raportatla venitul precizat de dvs, insa mentionam ca suma poate fi diferita daca au existat factori care au determinat schimbarea cuantumului veniturilor din ultimele 6 luni (exemplu: concedii medicale, concedii de odihna, concedii fara plata, etc.)
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute inultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.
Astfel, modul de calcul esteurmatorul:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul maternitate si cu cota de 85%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.
Vom exemplifica un calcul in care veniturile brute realizate in ultimele sase luni sunt 2300 lei
Zile lucratoare:
Februarie 20 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Ianuarie 20 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Decembrie 21 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Noiembrie 20 zile lucratoare– salariu 2300 lei
Octombrie 22 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Septembrie 22 zile lucratoare –salariu 2300 lei
Total zile lucratoare: 125
Total venituri in ultimele 6 luni: 13800
Pentru concediu de maternitate aferentlunii martie (23 zile lucratoare) indemnizatia va fi:
85%[(13800/125)*23]= 85% * 2 539 = 2158 (indemnizatia bruta)
Din indemnizatia bruta se retine CAS 25% si rezulta valoarea neta a indemnizatiei: 1619 lei.
Vom relua acelasi calcul pentru salariul minim modificat de la 1 ianuarie 2021, astfel:
Zile lucratoare:
Februarie 20 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Ianuarie 20 zile lucratoare – salariu 2300 lei
Decembrie 21 zile lucratoare – salariu 2230 lei
Noiembrie 20 zile lucratoare– salariu 2230 lei
Octombrie 22 zile lucratoare – salariu 2230 lei
Septembrie 22 zile lucratoare –salariu 2230 lei
Total zile lucratoare: 125
Total venituri in ultimele 6 luni: 13520 lei
Pentru concediu de maternitate aferentlunii martie (23 zile lucratoare) indemnizatia va fi:
85%[(13520/125)*23]= 85% * 2 488 = 2115 (indemnizatia bruta)
Din indemnizatia bruta se retine CAS 25% si rezulta valoarea neta aindemnizatiei: 1586 lei.
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni