</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum inaintezi o demisie – prevederi legislative si modele de demisie

by Mihaela Colesnic , 09 oct 2018 Data modificarii: 22 ian 2020 Legislatia muncii / Administrare de personal
Cum inaintezi o demisie – prevederi legislative si modele de demisie

Nu este gresit daca spunem ca demisia are la baza doua coduri: Codul muncii si un cod de conduita. Discutam despre ambele, in articolul urmator.

  1. Cele mai frecvente intrebari despre demisie
  2. Cum iti dai demisia
  3. Cate tipuri de demisii exista
  4. Modele de demisie 2020
  5. Cum te pregatesti pentru momentul inaintarii demisiei

Cele mai frecvente intrebari despre demisie

Demisia este, potrivit articolului 81 din Codul muncii, notificarea scrisa prin care angajatul ii comunica angajatorului decizia de a inceta contractul individual de munca. Este o decizie unilaterala, pe care angajatul nu este obligat sa o motiveze, si pe care angajatorul are obligatia legala sa o inregistreze, nefiind necesar acceptul sau. Mai mult, nu este necesara nici emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca, acesta va inceta la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii partiale sau totale de catre angajator la termenul respectiv.

Demisia isi produce efectele indiferent de tipul contractului de munca incheiat: pe durata nedeterminata/determinata, cu timp partial, contract temporar sau de munca la domiciliu. Imediat dupa notificarea scrisa catre angajator incepe sa curga perioada de preaviz, pe care angajatul are obligatia sa o respecte. Legea stabileste doar un termen maxim al preavizului, de cel mult 20 de zile lucratoare pentru angajatii care detin functii de executie si de maximum 45 zile lucratoare in cazul celor cu functii de conducere. Avand in vedere ca nu este stipulat un termen minim, inseamna ca este posibila si demisia fara preaviz.

Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea imediata a salariatului. Termenul respectiv incepe sa curga imediat de la comunicare, dar nu include si ziua comunicarii.

Demisia nu poate fi tacita, ci trebuie adusa la cunostinta angajatorului in forma scrisa.

Ce obligatii are angajatul, odata ce si-a inaintat in scris demisia?

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca efectele. Astfel, angajatul este obligat sa respecte termenul de preaviz, sa se prezinte la munca si sa isi duca la indeplinire sarcinile in aceasta perioada. In caz contrar, angajatorul poate porni procedura de cercetare disciplinara si poate solicita repararea prejudiciului cauzat prin neprezentarea la locul de munca. Angajatorul nu poate conditiona demisia angajatului de indeplinirea anumitor obligatii, cu exceptia respectarii termenului de preaviz.

Ce obligatii are angajatorul?

Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Acesta va inregistra demisia angajatului in registrul de intrare-iesire, refuzul de a face acest lucru fiind sanctionat cu amenzi cuprinse intre 1500 si 3000 lei.

Cand putem vorbi despre demisie fara preaviz?

Conform art. 81 alin. (8) din Codul muncii, doar in situatia in care angajatorul decide sa renunte la acest termen sau daca angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale fata de angajat (de exemplu, restante salariale, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii si securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca). Altminteri, termenul de preaviz ramane obligatoriu.

Ce reprezinta incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor?

Angajatorul si angajatul pot ajunge la o intelegere prin care hotarasc ca acesta din urma sa plece din companie la o anumita data, cu acordul partilor. Incetarea contractului de munca cu acordul partilor este reglementata in articolul 55 alineatul (b) din Codul muncii si nu reprezinta acelasi lucru cu demisia.

Poate fi revocata demisia, la cererea angajatului?

Demisia are caracter unilateral, irevocabil, revocarea acesteia fiind posibila doar cu acordul angajatorului, in situatia in care, dupa inaintarea demisiei, cele doua parti (angajatul si angajatorul) convin sa nu dea curs acesteia. Aceasta decizie echivaleaza cu incheierea unui nou contract individual de munca.

Poate fi efectuat concediul de odihna in perioada de preaviz?

Da, acest lucru este posibil, cu aprobarea angajatorului, ceea ce nu inseamna ca preavizul se suspenda. In cazul in care salariatul are zile de concediu de odihna neefectuate si nu solicita concediu de odihna in perioada de preaviz, angajatorul este obligat ca la incetarea contractului de munca sa compenseze in bani concediul neefectuat.

Pe de alta parte, concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca. Astfel, in situatia in care in timpul perioadei de preaviz intervine incapacitatea de munca a salariatului, perioada de preaviz se suspenda si, astfel, se prelungeste cu durata concediului medical.

Este posibila inaintarea demisiei in perioada de proba?

Potrivit articolului 31 alin. 3 din Codul muncii, pe durata sau la finalul perioadei de proba, incetarea contractului individual de munca se poate face printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Prin urmare, incetarea contractului in perioada de proba nu (fara efectuarea perioadei de preaviz) nu coincide cu incetarea contractului prin demisie.

Poate fi scurtat programul de lucru in perioada de preaviz?

Asa cum am mentionat anterior, contractul individual de munca isi produce efecte si pe perioada desfasurarii preavizului. Astfel, salariatul va trebui sa se prezinte la locul de munca, iar programul de lucru va fi acelasi. Exceptie poate face doar situatia in care exista un contract colectiv de munca care contine o clauza prin care angajatii au dreptul sa lipseasca 4 ore de la program, pentru a-si cauta alt loc de munca (conform Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007-2010, art. 74 alin. 3).

Cum poate fi inmanata demisia?

Demisia, in forma scrisa, poate fi inmanata in mod direct, prin fax sau prin e-mail.

Cum iti dai demisia

Demisia este o modalitate de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului. Astfel, angajatul va redacta o notificare de demisie, pe care o va transmite angajatorului. Demisia nu trebuie motivata si nici nu este supusa aprobarii din partea angajatorului.

Notificarea de demisie este formala si se vor mentiona numele si prenumele salariatului, postul din care demisioneaza, precum si data incetarii activitatii. In functie de tipul de demisie, se va mentiona durata termenului de preaviz, ori lipsa acestuia in situatia in care angajatorul au fost de acord cu renuntarea la termenul de preaviz sau acesta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, conform art. 81 alin. (8) din Codul Muncii.

Cate tipuri de demisii exista

Demisia poate fi cu preaviz sau, in situatii exceptionale, fara preaviz.

Angajatul poate demisiona fara preaviz doar daca angajatorul decide sa renunte la aceasta perioada, sau in situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale, fapt ce duce la prejudicierea angajatului, asa cum se intampla in cazul intarzierii platilor salariale, al neacordarii zilelor de concediu, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii si securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca, etc.

Modele de demisie 2020

Cum te pregatesti pentru momentul inaintarii demisiei

Spuneam la inceput ca, dincolo de legislatia care reglementeaza conditiile unei demisii, putem vorbi si despre un cod de conduita. Ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faca angajatul, inainte si dupa ce isi anunta demisia? Iata cateva dintre cele mai importante sfaturi:

  • Lasa totul in ordine, de la sarcini care trebuie finalizate, pana la a face curat in computer , in asa fel incat sa nu lasi in urma documente personale.
  • Nu preciza in demisie si nici prin intermediul unui mail ceea ce nu ti-a placut la locul de munca. Nu numai ca nu este un gest elegant, oricare ar fi motivele pentru care renunti la job, dar ceea ce scrii se va regasi in dosarul tau.
  • Respecta perioada de preaviz, iar daca exista motive pentru care ai nevoie sa pleci mai curand, discuta acest lucru cu seful tau.
  • Nu pleca fara cuvinte de multumire si fara sa iti iei ramas bun. O atitudine prietenoasa, cateva cuvinte inainte de plecare, lasarea datelor de contact - toate acestea iti pot fi de folos mai tarziu, mai ales daca vei avea nevoie de recomandari.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide