</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Fonduri europene nerambursabile: beneficiari eligibili si modalitati prin care pot fi accesate

by Mihaela Colesnic, 20 ian 2020 Beneficii
Fonduri europene nerambursabile: beneficiari eligibili si modalitati prin care pot fi accesate

Pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania are alocate fonduri europene in valoare de 38,9 miliarde de euro, dintre care aproximativ 3 miliarde sunt destinate exclusiv firmelor mici si mijlociii (IMM), sumele putand fi accesate pana in anul 2022.

Cu toate ca anumite linii de finantare si-au epuizat deja fondurile europene, exista inca suficiente oportunitati prin care un antreprenor sa obtina acces la finantarea europeana. In cele ce urmeaza vom explica intregul mecanism de functionare a fondurilor europene, vom prezenta principalele linii de finantare in functie de fiecare domeniu in parte si vom oferi informatii despre accesarea acestora.

Ce sunt fondurile europene

Fondurile europene reprezinta totalitatea instrumentelor de finantare nerambursabila alocata statelor membre ale Uniunii Europene cu scopul de a reduce diferentele de dezvoltare sociala si economica dintre acestea.

La nivel european, fondurile sunt gestionate direct de Comisia Europeana, atunci cand proiectele sunt derulate de catre serviciile sale si prin gestiune partajata, de fiecare stat membru in parte, atunci cand programele de finantare sunt incredintate spre implementare tarilor membre UE. Aproximativ 80% din fondurile europene acordate se supun gestiunii partajate.

Principalele tipuri de fonduri europene

In Romania, principala sursa de finantare a Programelor Operationale este reprezentata de Fondurile Europene Structurale si de Investitii (fondurile ESI), care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national. Din aceasta categorie de fonduri fac parte:

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)

Acest fond urmareste consolidarea coeziunii economice si sociale la nivel european, prin corectarea dezechilibrelor existente intre regiunile din spatiul intracomunitar. Fondurile vizeaza domenii precum: dezvoltarea regionala, cresterea competitivitatii IMM-urilor, cercetarea, inovarea sau dezvoltarea urbana durabila.

Citeste si: Veniturile din chirii: calculul impozitului, contributii si obligatii

Fondul de Coeziune (FC)

Acest fond finanteaza proiecte de infrastructura, mediu, energie, transport, prin imbunatatirea eficientei energetice, dezvoltarea transportului feroviar si public, utilizarea surselor de energie regenerabila.

Fondul Social European (FSE)

Acest fond reprezinta principalul instrument european care vizeaza crearea de locuri de munca si asigurarea de oportunitati profesionale echitabile pentru toti cetatenii europeni.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)

Reprezinta mecanismul european de finantare a politicii UE de dezvoltare rurala, prin care se acorda fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea economica si sociala a spatiului rural din Romania.

Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)

Este fondul UE destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime.

De mentionat este faptul ca dezvoltarea agriculturii este finantata si prin platile directe (subventii agricole), suportate din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA). In ceea ce priveste ajutoarele pentru persoanele defavorizate, sumele sunt distribuite prin Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).

Citeste si: Poprirea pe conturi: prevederi legale, schimbari de legislatie si moduri de a evita executarea silita

Fonduri europene nerambursabile

Ce programe sunt finantate din fondurile europene structurale

Fiecare dintre aceste fonduri este adresat unui anumit program, care vizeaza dezvoltarea unuia sau mai multor sectoare. Principalele programe finantate din fondurile europene structurale sunt:

 • Programul Operational Capital Uman (POCU);
 • Programul Operational Competitivitate (POC);
 • Programul Operational Infrastructura Mare (POIM);
 • Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA);
 • Programul Operational Regional (POR);
 • Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT);
 • Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR);
 • Programul National pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).

Activitati finantate din fondurile europene

Potrivit documentelor cadru agreate cu Uniunea Europeana pentru exercitiul financiar 2014-2020, au fost stabilite anumite prioritati in ceea ce priveste investitiile finantate din fondurile europene. Dintre acestea putem enumera:

 • Investitii in agricultura si dezvoltare rurala;
 • Investitii in acvacultura si in cresterea productivitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu;
 • Dezvoltarea IMM-urilor si cresterea competitivitatii mediului de afaceri;
 • Investitii in infrastructura de baza: transporturi, retele de apa potabila, canalizare, sanatate, educatie, turism, eficienta energetica si energie regenerabila;
 • Investitii in cercetare, dezvoltare si inovare in domenii prioritare pentru Romania, dar si in domeniul tehnologiei informatiei sau a comunicatiilor;
 • Investitii in capitalul uman, prin activitati de informare sau de reconversie profesionala, servicii sociale, infiintarea de locuri de munca si combaterea saraciei;
 • Cooperarea teritoriala intre regiunile UE in domeniul cercetarii, transportului, mediului, educatiei, sanatatii si securitatii;
 • Consolidarea capacitatii administrative a beneficiarilor in vederea pregatirii si implementarii proiectelor finantate din FESI;
 • Consolidarea si dezvoltarea administratiei publice centrale si locale prin realizarea de investitii specifice.