</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

"Revolutia Fiscala". Trei studii de caz despre cine pierde si cine castiga

"Revolutia Fiscala". Trei studii de caz despre cine pierde si cine castiga

Modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2018 au generat nenumarate nemultumiri. Ce se va intampla incapand cu 1 ianuarie 2018 in privinta costurilor angajatorilor cu salariile si persoanelor care obtin venituri din activitati independente? Mai jos puteti urmari cateva simulari pentru trei dintre structurile de remunerare cele mai uzuale, dependente si independente: contract de munca, persoana fizica autorizata si drepturi de autor.

Salarii

Care este impactul modificarilor fiscal la salarii? Angajatorii vor asigura acelasi salariu net in majoritatea cazurilor, cunoscut fiind ca la angajare se negociaza salariul net, acest lucru va atrage un disconfort administrativ considerabil si posibile probleme de infrastructura la momentul la care toate modificarile contractelor de munca se vor transmite in revisal anterior datei de 1 ianuarie 2018. Care este impactul in costul pe care il are o companie cu salariile? In ce caz nu este in avantajul unui angajator ce aduce Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2018?

In primul rand, modificarile vizeaza un transfer al cotelor de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate de la angajator la angajat, acestea devenind 25% si respectiv 10%, eliminarea contributiei de asigurari sociale de somaj si introducerea unei contributii unice de asigurari sociale, in cota de 2.25% la angajator. In plus, pragul venitului pana la care se va acorda deducerea personala de baza, precum si cuantumul acesteia vor creste, iar cota impozitului pe venit va scadea la 10%.

Pentru orice salariu obtinut in conditii normale si program normal, de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in situatia in care salariul net se pastreaza la acelasi nivel, costul angajatorului este usor mai mic incepand cu 1 ianuarie 2018, in functie de venit diferenta este de pana la 10 lei.

Pentru veniturile salariale care anterior erau scutite de impozit, cum este cazul persoanelor care creeaza programe pe calculator, situatia se schimba, iar in situatia in care angajatorul doreste sa pastreze neafectat netul, costul va creste cu 10 procente raportat la net. Daca anterior costul total era de 147% raportat la net, incepand cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la acelasi net.

In acest caz, in conditiile in care, pentru pastrarea beneficiului scutirii de impozit dar neafectarea salariului net de transferul contributiilor angajatorului la angajat si considerand ca beneficiul a scazut prin modificarea cotei, de la 16% la 10% din salariul brut negociat, vor fi salariati care beneficiaza de scutirea de impozit care vor avea afectatul salariul net cu diferenta de la 16% la 10%.

PFA-uri cu norma de venit

In industria IT, mare parte din companii colaboreaza cu persoane fizice autorizate. Pentru a exemplifica impactul modificarilor, putem sa consideram situatia unei persoane autorizate care determina impozitul in baza normelor de venit. Pentru anul 2017, norma de venit anuala in Bucuresti pentru acest domeniu de activitate a fost de 28.000 lei.

In acest caz, un PFA datoreaza contributii sociale si impozit 32% raportat la norma de venit. Incepand cu 1 ianuarie 2018, costul va creste la 40% raportat la aceeasi norma de venit.

Modificarile care duc la acest rezultat sunt urmatoarele: reducerea cotei impozitului de la 16% la 10%, cresterea cotelor contributiilor sociale de la 10.5% la 25% la pensii si de la 5.5% la 10% la sanatate, modificarea bazei de calcul a contributiei la pensii, aceasta fiind incepand cu ianuarie 2018 venitul asigurat, care nu poate fi mai mic decat salariul minim, anterior era norma de venit. Cresterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% fata de costul din 2017, considerand pentru pensii venitul minim asigurat.

Drepturi de autor

In cazul persoanelor care obtin venituri din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala, in 2017 se retin la sursa a contributii si impozit (am considerat in acest caz optiunea pentru retinerea impozitului final) de 21.5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contributiile sociale si impozitul retinute la sursa pentru acelasi beneficiu net, vor creste la 33.5%. Acest lucru inseamna ca in cazul celor care obtin venituri din drepturi de autor impactul va fi semnificativ, ori vor fi nevoiti sa renegocieze o crestere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma neta incasata.

Dintre toate categoriile, in continuare cel mai mic impact din punct de vedere financiar este asupra veniturilor din salarii. Pentru restul categoriilor, in functie de alte variabile, este nevoia de o analiza detaliata a impactului pentru a evita si disconfortul financiar, dincolo de cel administrative adus de modificarile Codului Fiscal din ultima luna ce vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide