</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Veniturile din investitii: ce sunt si cum se impoziteaza

Veniturile din investitii: ce sunt si cum se impoziteaza

Acest articol va prezinta ce spune legea despre veniturile din investitii, care sunt tipurile de veniturile incadrate in categoria veniturilor din investitii, cum se impoziteaza si cum se declara aceste venituri.

Informatii generale despre veniturile din investitii

In capitolul veniturilor din investitii sunt incluse mai multe tipuri de venituri, cu regim fiscal distinct. Intrucat persoanele fizice care obtin venituri din investitii au obligatia completarii si depunerii Declaratiei Unice, este bine de stiut cum se calculeaza taxele si impozitul aferente pentru fiecare tip de venit obtinut din investitii.

Cadru legislativ

Reglementarea in materie se regaseste in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal. Codul Fiscal stabileste cadrul legislativ aplicabil veniturilor din investitii in Titlul IV – Impozitul pe venit, Capitolul V (art. 91 – 98). Totodata, prevederi referitoare la aceste venituri regasim si in Titlul V – Contributii sociale obligatorii, mai exact in Capitolul III destinat contributiei sociale de asigurari sociale de sanatate.

Tipuri de venituri incluse in categoria veniturilor din investitii

Asa cum mentionam la inceputul articolului, in categoria veniturilor din investitii sunt incluse mai multe venituri, care sunt impozitate diferit. Acestea sunt, potrivit art. 91 din Codul Fiscal:

a) venituri din dividende

b) venituri din dobanzi

c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate

d) castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii

e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.

Dividende

Dividendele sunt o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.

Veniturile din dividende sunt impozitate la sursa prin retinerea de catre platitorul veniturilor a unui impozit in cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Totodata, pentru dividende se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% din venitul brut, daca valoarea cumulata a dividendelor este mai mare de 12 salarii minime brute pe tara. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.

Dobanzi

Dobanda reprezinta pretul care trebuie platit pentru imprumutarea, respectiv utilizarea, unei sume de bani pentru o anumita perioada, mai precis suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati.

Veniturile din dobanzi sunt impozitate la sursa, prin retinerea de catre platitorul veniturilor a unui impozit in cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. De asemenea, se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, daca valoarea acestora depaseste intr-un an fiscal plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

Castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate

Instrumentele financiare sunt reprezentate de actiuni emise de societati comerciale si alte echivalente ale acestora, tranzactionate pe piata de capital, obligatiuni si alte titluri de creanta, inclusiv titluri de stat, tranzactionate pe piata de capital, precum si orice alte titluri tranzactionate in mod obisnuit, care dau dreptul de a achizitiona respectivele instrumente financiare prin subscriere sau schimb.

In cazul veniturilor din transferul titlurilor de valoare/instrumentelor financiare, contribuabilii stabilesc anual castigul net anual impozabil/pierderea neta anuala, si platesc pe baza documentelor justificative, impozitul datorat in cota de 10%. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza in anul de realizarea a veniturilor in situatia in care veniturile estimate a fi obtinute depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

Castiguri din transferul aurului financiar

La fel ca in cazul veniturilor din transferul titlurilor de valoare/instrumentelor financiare, si in situatia veniturilor obtinute din transferul aurului financiar, contribuabilii stabilesc anual castigul net anual impozabil/pierderea neta anuala si platesc, pe baza documentelor justificative, impozitul datorat in cota de 10%.

Persoanele fizice care realizeaza aceste venituri datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Baza lunara de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale de sanatate o reprezinta castigul anual determinat de catre intermediar/beneficiar de venit, raportata la cele 12 luni ale anului. Castigul/pierderea din operatiuni cu aur financiar, definit potrivit legii, reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si valoarea fiscala, care include si costurile aferente tranzactiei. Veniturile neimpozabile nu se cuprind in baza de calcul a acestei contributii.

Lichidarea unei persoane juridice

Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi. Venitul impozabil reprezinta diferenta intre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare.

Veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt impozitate la sursa, prin retinerea de catre platitorul veniturilor a unui impozit in cota de 10% din venitul impozabil din lichidare, impozitul fiind final.

Cota contributiei de asigurari sociale de sanatate este aceeasi ca si pana acum, respectiv 10%, daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

Taxe si impozite

Dupa cum am prezentat in randurile de mai sus, impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate reprezinta taxele datorate in cazul veniturilor din investitii.

In majoritatea cazurilor, impozitul pe venit in cota de 5% (pentru dividende) sau 10% este cu retinere la sursa, asadar, contribuabilul nu are nicio obligatie fiscala, fiind calculat si platit de platitorul de venit, cu exceptia veniturilor din transferul titlurilor de valoare/instrumentelor financiare si aurului financiar, unde contribuabilul trebuie sa stabileasca castigul net anual/pierderea neta anuala si sa faca plata impozitului.

In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, insa, contribuabilul are obligatia calcularii, declararii si platii acesteia prin intermediul Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice.

Ca regula, contributia la sanatate se plateste daca veniturile obtinute intr-un an fiscal depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. Codul Fiscal instituie si o exceptie, si anume in cazul in care persoanele fizice realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara.

Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta echivalentul a 12 (sau 6) salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei Unice.

Pana cand se pot declara veniturile din investitii

Intrucat veniturile din investitii se declara prin intermediul Declaratiei Unice, termenul prevazut de Codul Fiscal este 15 martie.

Cu toate acestea, pentru anul 2020, termenul de depunere a Declaratiei Unice este 25 mai. Prin intermediul declaratiei se va realiza o definitivare a veniturilor obtinute in anul fiscal precedent si o estimare a veniturilor ce urmeaza sa fie obtinute in anul 2020.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide