</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Calcule pana in prezent:
4.086.809
Declaratii descarcate:
923
Vezi in noua aplicatie de bugetare impactul somajului tehnic asupra costurilor salariale. Calculeaza acum scenariile simplu si rapid!
Vezi aici detalii
Ai intrebari?
Echipa noastra de specialisti in legislatie iti va raspunde
in cel mai scurt timp posibil.
Pune o intrebare
Diferentele fac diferenta
Vezi aici cum poti face o comparatie!
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

Calculeaza veniturile din somaj tehnic

Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, situatie cunoscuta sub numele de somaj tehnic, salariatii pot beneficia de o indemnizatie in cota de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform art. 53 din Codul Muncii. Pentru indemnizatia platita pe perioada in care salariatii au contractele individuale de munca suspendate pentru somaj tehnic se calculeaza, retin si vireaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. In cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (somaj tehnic), contractul individual de munca se suspenda la initiativa angajatorului in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Astfel, somajul tehnic se inregistreaza in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL) cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.Tot ce trebuie sa faci este sa introduci in calculator salariul brut si vei obtine cuantumul indemnizatiei, precum si valoarea impozitului si contributiilor care se retin. 

Noutati legislative in perioada COVID-19

Pe site-ul oficial al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat Proiectu...

Noul model al Declaratiei 112 a fost publicat

by Alina Chirila, 22 feb 2021
Ordinul comun nr. 203/207/188 al MFP/MMJS/MS din 02.2021 pentru modificarea modelului si...
Hotararea nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriu...

Articole in perioada COVID-19

AI O INTREBARE?

Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.

140
300
Selecteaza categoria de venituri: Venituri salariale*
PUNE INTREBAREA
Buna ziua . Sunt insarcinata in 14 saptamani. Si angajata de 6 saptamani sunt inca in perioada de proba . Cand ar trebuii sa i spun angajatorului meu ca sunt insarcinata si el ar avea dreptul sa imi desfaca contractul de munca ? Multumesc o zi buna
Venituri salariale 25.02.2021 09:47:39
  Buna ziua. Sunt asistent personal pentru persoana cu handicap, cu contract de munca, gradatia 5 pentru vechime.<br />M-ar interesa modul de calcul si baza legala a salariului brut!<br />Multumesc
  Venituri salariale 22.02.2021 18:23:49
   Conform art.2 alin(5) si (6) din lege...asa se intelege. Dar bineinteles ca am intrebat la primarie si nu cunoac cazuri. Imi puteti spune daca are sens sa duc adeverinta de student, se adauga ceva la indemnizatie? Multumesc!
   Venituri salariale 21.02.2021 17:03:51
   1.pentru perioada cat primeste indemnizatie trebuie sa locuiasca in Romania sau numai sa aiba domiciliul in Romania ?<br />2.Daca au fost realizate venituri diferite pe 24 luni pot saa-mi aleg lunile cu venituri mai mari si sa nu fie consecutive?
   Venituri salariale 12.02.2021 14:33:30
    Buna seara!<br />Sunt angajata cu norma intreaga si vreau semnez si un contract de prestare servicii in acelasi domeniu. Imi puteti spune ce contributii obligatorii ar trebui platite de pe urma contractului? De asemenea, acest contract ascunde riscuri in plus fata de cel de angajare?<br />Multumesc!
    Retineri 11.02.2021 16:16:58
     Daca angajatorul meu nu a platit CAS prima luna (01.05-01.06.2002) din perioada cand am fost angajat legal, intre 01.05.2002-15.09.2003, cu contract de munca inregistrat la ITM in 20.06.2002, se considera vechime acea luna pt iesirea la pensie pt limita de varsta?Multumesc!
     Legislatia muncii 11.02.2021 14:18:54
      Daca ai concediul medical de covid platit 100% ,se adauga la salariul realizat si se retine CAS si Sanatate ?<br />
      Venituri salariale 10.02.2021 16:58:21
       Doresc sa aflu daca sotia va pputea primi indemnizatie de crestere pt copil in urmatoarea conditie,a lucrat ca vanzator la un magazin pana pe data de 29.05.2020 timp de 5 ani,in cele ce urmeaza in luna aprilie a acestui an va naste.Multumesc anticipat,si ce acte imi trebuiesc sa depun
       Venituri salariale 21.02.2021 15:44:49
       • Andreea Ionescu 22.02.2021 16:50:31

        Buna ziua, 

        Conform dispozitiilor OUG 111/2010, de concediul si indemnizatia de crestere acopilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole,silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit.

        Asadar, daca sotia arealizat venituri timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani, poate beneficia de indemnziatie. Veniturile nu trebuie sa fie realizate in luni consecutive in mod obligatoriu (lunile pot fi si succesive, in cazul in care exista intreruperi).

        Documentele pe care trebuie sa le depuneti la dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului sunt:

        • actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
        • actul de identitate al celuilalt parinte - (copie si original);
        • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
        • certificat de casatorie (copie si original);
        • adeverinta eliberata de angajator  din care sa rezulte ca persoana indreptatita:

         - a realizat venituri salariale supuseimpozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, inultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului,

        - nivelul lunar alacestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)

        - prima si ultima zide concediu de maternitate,

        - data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie,

        -prima zi deconcediu de cresterea copilului;

        Pe copiile CI ale ambilor parinti, Certificatelor copiilor si certificatului de casatorie se va scrie ”CONFORM CU ORIGINALUL" si se va SEMNA.

         

        Pentru depunerea documentelor va veti adresa primariei comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

       Buna ziua,<br />in cazul unei II, care a functionat in anul 2019 doar pana la data de 18.03.2019, si care a obtinut venit net anual estimat in valoare de 38245 RON trebuie platite contributiile CASS? Venitul net anual este mai mare decat plafonul 24960, se achita 10% din 24960, sau 10% din 3X2080?
        Venituri salariale 19.02.2021 01:06:24
        • Andreea Ionescu 22.02.2021 17:20:21

         Buna ziua, 

         De concediul si indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit. Perioada in care ati obtinut indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta stagiu asimilat si este luata in considerare la evaluarea indeplinirii stagiului minim de cotizare.

         Indemnizatia lunara pentru cresterea celui de-al doilea copil se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. Prin urmare, la calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in considerare atat indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, cat si indemnizatia aferenta concediului prenatal si posnatal.

         Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.

         Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil, daca in urma realizarii calculului conform OUG 111/2010 ar rezulta un cuantum al indemnizatiei mai mic decat cel primit pentru primul copil.

          

        Pentru o PFA care este programator si va desfasura activitati cod CAEN 6201, care va fi modul de calcul pentru impozitul anual si CASS?<br />Pe baza normelor de venit sau in sistem real?<br />PFA poate opta pentru una dintre aceste doua varianta si care ar fi mai avantajoasa, va rog?<br />
         Pentru o PFA care este programator si va desfasura activitati cod CAEN 6201, care va fi modul de calcul pentru impozitul anual si CASS?<br />Pe baza normelor de venit sau in sistem real?<br />PFA poate opta pentru una dintre aceste doua varianta si care ar fi mai avantajoasa, va rog?<br />
          Momentan locuiesc si muncesc in Malta si din motive personale ma voi muta un an in Romania. Din ce am citit dupa 6 luni va trebui sa declar la ANAF veniturile si va trebui sa platesc taxe si in Romania. Cum vor fi aceste taxe calculate? Taxa pe venit in Romania este mult mai mare ca in Malta.
          Venituri salariale 12.02.2021 15:26:08
           Buna ziua,cat incaseaza in mana un salariat pentru 12 zile concediu medical Covid?
           Venituri salariale 18.02.2021 14:45:45
           • Andreea Ionescu 22.02.2021 17:41:07

            Buna ziua,

             Cuantumul indemnizatiilor pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul, conform OUG 158/2005.

            Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

            Indemnizatia de concediu medical este supusa impozitului (10%), contributiei de asigurari sociale (CAS=25%), dar este scutita de la plata contirbutiei de asigurari sociale de sanatate (CASS=10%)

            Asadar:

            • se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
            • suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
            • ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare  in care se acorda concediul (12)  si cu cota de 100%
            • din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, si impozitul de 10%  conform prevederilor Codului Fiscal.

            Concediul medicalpentru carantina si izolare se acorda insa fara conditia stagiului minim de cotizare. Asadar, chiar daca nu indepliniti cele 6 luni de cotizare, veti veneficia de indemnizatia de concediu medical. 

           Buna ziua!as avea si eu o intrebare daca cineva ma poate ajuta cu un temei legal la urmatoarea problema:detin un pfa,nu sunt angajata,am incheiat un contract pentru concedii medicale cu casa de sanatate,intre timp am aflat ca sunt insarcinata,iar medicul mi’a recomandat concediu de risc maternal
           Venituri salariale 18.02.2021 12:33:31
           • Tudorache Alexandra 18.02.2021 12:35:57 Se poate sa beneficiez ca si pfa de acest concediu?prima luna mi l’a acceptat si mi’a fost platit iar urmatoarea luna mi s’a spus ca s’a modificat legea si nu se mai poate plati pentru pfa,am citit aici,ca sunt persoane care au reusit,va rog sa imi Spuneti exact daca se poate legal sa beneficiez de Acest concediu medical in baza oug 158/2005 
           Cum se calculeaza suma pe care o ia un parinte cu drepturi de autor pentru concediul de cresterea copilului? Multumesc
           Venituri salariale 19.02.2021 00:09:12
            Venitul pe intreg anul impreuna cu subventiile nu ating cele 12 salarii minime pe economie.<br /><br />Multumesc!
            Venituri salariale 15.02.2021 22:02:27
             Persoana fizica (fara PFA) care obtine venituri de la o firma din SUA, ca si contractor independent (adica nu este salariat). Venitul este raportat acolo pe baza unui formular (1099) pentru venituri ocazionale din prestarti servicii. Cum se completeaza pe DU?
             Venituri independente 15.02.2021 16:57:04
              In cazul in care la un job ai 6 ani vechime si la altul 5 luni se poate sa intri la ambele in concediu prenatal? sau se poate doar la cel cu vechime mai mare si peste o luna si la cealalt cu vechimea mai mica?
              Legislatia muncii 10.02.2021 14:19:18
               Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
               Inchide