</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ghidul departamentului de HR pentru modificarea salariului minim

Ghidul departamentului de HR pentru modificarea salariului minim

Modificarea salariului minim brut pe tara garantat in plata a produs numeroase controverse, in special privind la modalitatea de implementare a acestuia. 

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar (o majorare de 9.47%), pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.

Un element de noutate este ca incepand cu 2019 salariul minim va fi diferentiat in functie de studii si vechime. Astfel, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar (o majorare de 23.68%), pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora.

Pe langa majorarea costurilor, modificarea salariului minim implica anumite procese administrative ce trebuie parcurse de catre persoanele din departamentul de resurse umane. Pana acum procesul era simplu, si anume se verificau doar salariatii ce aveau salariul de incadrare sub valoarea noua stabilita prin hotarare de guvern si se intocmeau procesele administrative, astfel:

 • Intocmirea, pe plan intern, acte aditionale la contractul de munca, care sa reflecte majorarea salariala. Optional, angajatorii pot face majorarea in baza unei decizii colective. In cazul in care sunt incheiate acte aditionale la contractul de munca, conform Codului Muncii, majorarea trebuie facuta pana la data de 31 decembrie 2018.
 • Raportarea majorarii salariului minim in Revisal. Conform Hotararii Guvernului nr. 905/2017, orice modificare a salariului brut trebuie sa fie transmisa in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care s-a produs modificarea. Asta inseamna ca raportarea trebuie facuta pana la data de 31 ianuarie 2019.

Avand in vedere elementele de noutate aduse odata cu noile valori ale salariului minim, procedurile departamentelor de resurse umane se inmultesc, procesul necesitand mai multe etape. Pentru a usura munca specialistilor in resurse umane, am sumarizat etapele intr-un ghid practic pentru modificarea salariului minim.

DESCARCA GHIDUL.

Atragem atentia ca pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Modificarea este aplicabila doar persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca si care desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:

 1. activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
 2. domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
 • 2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
 • 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
 • 2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
 • 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
 • 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
 • 2363 - Fabricarea betonului;
 • 2364 - Fabricarea mortarului;
 • 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
 • 2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
 • 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
 • 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
 • 2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
 • 2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
 • 0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
 • 0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
 • 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • greenwood GRACE 30 dec 2018

  Viata fara probleme nu are probleme fara solutii. Sunt cu adevarat multumit de acest serviciu al acestei vrajitoare puternice. Dr.JUNGUNU, daca treceti printr-un fel de atac spiritual sau suferinta sau doriti sa va recuperati fostul sot sau sotie? Dr.JUNGUNU THE GREAT este un medic traditional pe baza de plante si spirituale care va poate ajuta. (drjungunusolutionspell@gmail.com) * Daca vrei un copil.

  * Ajutati-i pe oameni sa scape din inchisoare

  * Vrajile rau ochi

  * Daca iti place sa fii sirena

    * Daca aveti nevoie de ajutor financiar.

  * Charm sa te iubesc.

  * PROPHECY CHARM. Contactati-l oriunde in lume prin adresa EMAIL: drjungunusolutionspell@gmail.com. Este cel mai bun pitcher al lumii.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide