</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Calcule pana in prezent:
3.674.476
Declaratii descarcate:
755
Vezi in noua aplicatie de bugetare impactul somajului tehnic asupra costurilor salariale. Calculeaza acum scenariile simplu si rapid!
Vezi aici detalii
Ai intrebari?
Echipa noastra de specialisti in legislatie iti va raspunde
in cel mai scurt timp posibil.
Pune o intrebare
Diferentele fac diferenta
Vezi aici cum poti face o comparatie!
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

Calculator concediu copil

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta o indemnizatie sociala si singura sursa de venit a parintelui care ramane acasa pentru a isi creste copilul pana la varsta de doi ani. Daca acesta are un handicap, parintele poate beneficia de indemnizatie pana cand copilul ajunge la varsta de trei ani. Sumele sunt platite exclusive de catre statul roman, iar in aceasta perioada salariatul are contractul individual de munca suspendat.

Ordonanta nr. 111/2010 este actul normativ care reglementeaza concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta a fost actualizata in 2018 si prevede faptul ca indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.

De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara are o limita minima de 1.250 de lei iar limita maxima de 8.500 de lei. Anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, acum insa, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.

Foloseste calculatorul pentru a afla exact valoarea indemnizatiei pe care o vei primi de la stat! Tot ce trebuie sa faci este sa introduci salariul net incasat in ultimele 12 luni de la angajatorul tau.

Indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate in care persoana indreptatita:si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;

 • a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
 • pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

De asemenea, beneficiaza de indemnizatie si persoana care:

 • a adoptat copilul
 • care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta
 • care a fost numit tutore

In aceasta situatie, se va avea in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului sau tutelei, respectiv.

Vezi in acest articol mai multe detalii despre dosarul ce se depune la Agentia de Prestatii Sociale in vederea acordarii indemnizatiei.

Noutati legislative in perioada COVID-19

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 104/2020 pentru completarea art. 60 pct....
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1109/2974/2020 pentru modificarea Ordin...
In Monitorul Oficial, nr. 586 din 03.07.2020, a fost publicat Ordinul nr. 1070/94/2087/2...
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1106/2020 pentru modificarea Ordinului ...
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelulu...

Articole in perioada COVID-19

Articole in perioada COVID-19

Informatii generale despre decontare...
Formarea profesionala reprezinta principala modalitate d...
Contractul de munca temporara reprezinta o particularitate a contractului individual de ...

AI O INTREBARE?

Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.

140
300
Selecteaza categoria de venituri: Venituri salariale*
PUNE INTREBAREA
Buna ziua.As vrea sa inchiriez un apartament cu 350 euro.Nu am venituri in Romania.Cit ar trebui sa platesc anul viitor pe aceasta suma?Taxe,impozite,cas,cass,...etc.total,circa.Multumesc
Venituri salariale 7/6/2020 2:52:11 PM
 • Calculator Venituri 7/6/2020 3:31:29 PM

  Buna ziua,

  Pentru asistenta in ceea ce priveste revizuirea sau completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice va rugam sa consultati ofertele noastre aici https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica sau sa ne transmiteti un email la adresa contact@calculatorvenituri.ro.

  Va multumim!

buna ziua. as vrea un calcul al indemnizatiei de crestere copil<br />raportat la un venit brut de 4500 lei<br />
Venituri salariale 7/6/2020 1:38:54 PM
 • Andrei Ionita 7/6/2020 3:34:51 PM

  Buna ziua,

  Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care, timp de 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. 

  Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului.

  Pentru un calcul complet al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului va recomand acest calculator: https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil

Sotia a suferit un avc in ianuarie.Incadrata in handicap accentuat.Posibil sa treaca in pensie de invaliditate.Salar 2230 net.Continuitate 33 ani in munca.Daca se poate calculul sumei de pensie.Multumesc.
Venituri salariale 7/5/2020 11:14:56 AM
 • Andrei Ionita 7/6/2020 3:36:08 PM

  Buna ziua,

  Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare, care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, si care au realizat stagiu de cotizare, in conditiile legii, din urmatoarele cauze:

  • accidentelor de munca si bolilor profesionale
  • neoplaziilor, schizofreniei si SIDA
  • bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

  In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
  • de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
  • de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

  Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice. Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.

  Asadar, pentru incadrarea in grad de invaliditate si obtinerea pensiei de invaliditate aferente, este necesar sa va adresati Casei Teritoriale de Pensii, in functie de domiciliul solicitantului. Cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul Casei de Pensii va efectua o evaluare care va stabili daca acesta poate fi beneficiar al pensiei de invaliditate si va stabili cuantumul acesteia.

Buna ziua! Exista vreun mod de comunicare verbal cu dumneavoastra? sau va rog o adresa de mail ?
Venituri independente 7/3/2020 9:02:41 AM
 • Remus Danca 7/6/2020 3:33:47 PM

  Buna ziua! Am trimis un mai catre adresa mihaela.colesnic@romaniansoftware.ro, in care am detaliat subiectul. Buna ziua! Sotia este angajata cu contract de munca la o societate. Pe langa veniturile salariale, ea a mai obtinut venituri, ca persoana fizica neautorizata, in baza unui contract de prestari servicii pe perioada 01.07.2019-31.12.2019, desfasurand activitati de management de proiecte europene. Sotia este in concediu de crestere a copilului iar la calculul indemnizatiei nu a fost luat in calcul acest contract. Sunt interesat de o colaborare daca dumneavoastra considerati ca exista sanse de rezolvare. Va rog daca ma puteti contacta cat mai curand, deoarece am luat la cunostinta de decizia de calcul a indemnizatiei pe data de 10.06.2020, si am termen de 30 zile de a contesta decizia. Va multumesc! Numarul de telefon este 0744567842

No

Venituri salariale 7/4/2020 8:16:09 PM
  Am salariu brut 3060
  Venituri salariale 7/3/2020 8:37:10 PM
  • Andrei Ionita 7/6/2020 3:34:29 PM

   Buna ziua,

   Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care, timp de 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Indemnizatia de somaj tehnic este un venit asimilat salariului, potrivit Codului Fiscal, astfel ca va fi inclus in baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

   Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului.

   Pentru un calcul complet al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului va recomand acest calculator: https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil

  Buna ziua,<br />Am si eu cateva intrebari, daca ma puteti lamuri<br />Sotul beneficiaza de stimulentul de insertie, cel de 650 lei, pentru continuarea muncii. Mai poate acum intra in concediu de crestere copil? Bebe are 7 luni. Daca da, ce acte sunt necesare?<br />Si daca poate intra in concediu de crestere copil,
  Venituri salariale 7/2/2020 11:32:14 AM
  • Gabriela Craciun 7/6/2020 3:25:06 PM

   Buna ziua,

   Stimulentul de insertie se acorda persoanelor care au beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inaintea implinirii de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

   In situatia in care parintele beneficiaza de stimulentul de insertie nu poate beneficia simultan si de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Totodata, nici celalalt parinte nu poate beneficia de indemnizatie in acest timp, intrucat aceste doua drepturi nu se acorda cumulat.

  Cum se calculeaza ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul de maternitate, daca pe 25.07 e prima zi de concediu de maternitate? ult 6 luni vor fi Iunie, mai, aprilie, martie, februarie, ianuarie? Multumesc
  Venituri salariale 7/1/2020 4:01:10 PM
  • Ioana Vlad 7/1/2020 4:03:45 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului.

   Intr-adevar, baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din veniturile salariale brute obtinute in ultimele 6 luni, incepand cu veniturile aferente lunii iunie.

  Venituri salariale 7/1/2020 2:07:01 PM
  • Irina Gheorghiu 7/1/2020 3:11:17 PM Multumesc pentru raspuns. Nu ma lasa sa completez 0 la CASS!!
  poate fii angajat pe post de camerista si intretinere spatii verzi+fochist
  Legislatia muncii 7/1/2020 11:41:10 AM
  • Rares Popescu 7/1/2020 3:50:19 PM

   Buna ziua,

   Codul Muncii prevede in art. 35 faptul ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unui contracte individuale de munca distincte, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre aceste contracte de munca.

   Astfel, legislatia in vigoare nu interzice cumularea de catre salariat a doua contracte individuale de munca cu norma intreaga la angajatori diferiti.

   Cu toate acestea, angajatorii trebuie sa respecte prevederile referitoare la durata maxima a timpului de munca saptamanal si sa acorde repausul zilnic (minimum 12 ore de repaus intre doua zile de munca) si repausul saptamanal (48 de ore de repaus saptamanal acordate, de regula, sambata si duminica). Atragem atentia ca prin incheierea a doua contracte individuale de munca cu norma intreaga se poate ajunge la nerespectarea prevederilor mentionate, lucru care atrage sanctiuni contraventionale pentru angajatori din partea inspectorilor de munca.

  Buna ziua.<br />Ne puteti spune cum se calculeaza concediu de maternitate. In data de 27 mai 2020 am nascut iar contabila companiei a considerat in calcului indeminizatiei de maternitate luna anterioara nasterii, respectiv aprilie 2020 iar luna mai nu a luat-o absolut deloc in calcul.<br />Multumesc
  Venituri salariale 7/1/2020 8:12:40 AM
  • Rares Popescu 7/1/2020 3:42:04 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului.

   In ce priveste indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, pentru luna nasterii copilului se vor lua in considerare veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care persoana l-ar fi primit daca ar fi lucrat toata luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.

  Pana in februarie am fost angajata doar 3 luni cumulat,apoi am fost si in somaj tehnic. Acum am suferit si un accident rutier ce necesita zile de spitalizare,cu interventii chirurgicale (coloana).
  Venituri salariale 7/1/2020 7:22:19 AM
  • Rares Popescu 7/1/2020 3:38:14 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatia aferenta concediului medical pentru urgente medico-chirurgicale se calculeaza prin aplicarea cotei de 100% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului.

   Pentru lunile in care ati beneficiat de somaj tehnic baza de calcul se va constitui din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

   Angajatorul este cel care trebuie sa plateasca indemnizatia de concediu medical, urmand a solicita decontarea sumelor de la Casa de Asigurari de Sanatate.

  Venituri salariale 6/30/2020 5:59:30 PM
  • Calculator Venituri 7/1/2020 3:02:35 PM

   Buna ziua,

   Veniturile obtinute din transferul partilor sociale detinute la o Societate cu Raspundere Limitata se incadreaza in categoria veniturilor din investitii, potrivit art. 91 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

   Pentru asistenta in vederea completarii Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice va rugam sa consultati ofertele noastre aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

   Va multumim!

  Venituri salariale 6/30/2020 5:54:33 PM
  • Calculator Venituri 7/1/2020 3:02:24 PM

   Buna ziua,

   Veniturile obtinute din transferul partilor sociale detinute la o Societate cu Raspundere Limitata se incadreaza in categoria veniturilor din investitii, potrivit art. 91 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

   Pentru asistenta in vederea completarii Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice va rugam sa consultati ofertele noastre aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

   Va multumim!

  daca beneficiez stimulent si vine a doilea copil si vin la concediu de risc maternitate o sa pierd stimulentul pentru prima copil ?
  Venituri salariale 6/28/2020 3:30:12 PM
  Am lucrat 4 ani consecutiv, m-au trimis in somaj tehnic 2 luni apoi m-au obligat sa imi scriu demisia. Am ramas insarcinata, nu am job si nu imi gasesc unul. Cum se calculeaza indemnizatia? Din ultimele 12 luni lucrate sau ultimele 12 luni si la cele nelucrate trec venit zero? Multumesc
  Venituri salariale 6/29/2020 11:41:23 PM
  • Andrei Ionita 6/30/2020 1:48:58 PM

   Buna ziua,

   Indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului.

   Prin urmare, se vor lua in considerare lunile de activitate prestata din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca nu aveti activitate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, stagiul de cotizare se va completa cu lunile corespunzatoare din ultimii 2 ani. 

  Venituri salariale 6/29/2020 9:10:48 PM
  • Damian Alex 7/1/2020 8:33:20 AM

   Ok,multumesc pentru raspuns 

   Va rog sa revizuiti si calculatorul de

  Somajul tehnic
  Venituri salariale 6/29/2020 4:36:17 PM
  • Andrei Ionita 6/29/2020 4:52:09 PM

   Buna ziua,

   Va rugam sa ne detaliati intrebarea, pentru a intelege cu ce va putem ajuta.

   Va multumim!

  avand in vedere faptul ca am avut cheltuieli in valoare de 2072,55 lei. Va multumesc anticipat pentru raspuns
  • Gabriela Craciun 6/29/2020 4:27:24 PM

   Buna ziua,

   Persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.

   Astfel, in calitate de persoana fizica autorizata datorati contributia de asiguraris ociale in cota de 25%, daca obtineti pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, cu aceeasi mentiune. Contributia de asigurari sociale este datorata daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

   Incadrarea in plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete si/sau normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza ca vor fi realizate in anul curent. Baza de calcul pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale este reprezentata de venitul ales de persoana fizica autorizata, dar acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara.

   Persoana fizica autorizata este scutita de plata contributiei de asigurari sociale daca este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

   Contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata de persoana fizica autorizata numai daca se estimeaza depasirea plafonului anual de 12 salarii minime brute pe economie. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

   Pentru mai multe detalii privind calculul venitului unei persoane fizice autorizate, puteti accesa https://www.calculatorvenituri.ro/pfa.

  Buna seara!<br />Dupa cat timp de la depunerea actelor pentru insertie , se primesc banii!?
  Venituri salariale 6/26/2020 11:23:06 PM
  • Ioana Vlad 6/29/2020 4:32:27 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine dupa cum urmeaza:

   a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

   Astfel, stimulentul de insertie se acorda incepand cu ziua urmatoarei celei in care ati reluat activitatea profesionala si ati realizat venituri supuse impozitului, daca ati depus cererea in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

   Plata efectiva poate avea loc cu intarziere din cauza numeroaselor cereri cu care se confrunta Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.

  buna seara, in calculul cuantumului pentru indemnizatie crestere copil se ia in considerare si venitul dintr-un contract de inchiriere incheiat intre 2 persoane fizice? Poate fi adusa ulterior depunerii dosarului dovada incasarii unui astfel de venit si calculat retroactiv? multumesc
  Venituri salariale 6/26/2020 10:14:31 PM
  • Gabriela Craciun 6/29/2020 4:17:23 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, timp de 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare solicitarii concediului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

   Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului.

   Veniturile din cedarea folosintei bunurilor nu se regasesc in enumerarea legala, prin urmare nu se vor lua in considerare la calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului.

  Buna ziua, <br />Sunt insarcinata si am iesit in concediul de risc maternal.<br />Intre timp am primit o oferta de job 4h,munca de acasa,nu implica nici un risc.<br />Pot sa ma angajez cu CIM sau mai bine sa-mi fac in PFA pt prestari servicii? <br />Dar la celalalt job sa-mi mearga in continuare concediul de risc.<br />
  Venituri salariale 6/26/2020 11:32:37 AM
  • Alexandra Oancea 6/26/2020 11:53:25 AM

   Buna ziua,

   Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.

   Consider ca este necesara depunerea certificatului medical la ambii angajatorii (originalul la angajatorul la care obtineti venitul mai mare, iar la cel de-al doilea angajator o copie conforma cu originalul), intrucat concediul de risc maternal se acorda in situatia unei incapacitati de a presta activitate. Prin urmare, incapacitatea de munca nu se justifica in cazul in care puteti desfasura activitate la unul dintre angajatori.

  Mentionez ca al doilea contract de munca l-am facut cu luna Iunie avand sarcina incipienta, iar intre timp am aflat ca voi intra in concediu de risc.
  Venituri salariale 6/25/2020 8:55:06 PM
  • Alexandra Oancea 6/26/2020 11:50:30 AM

   Buna ziua,

   Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatia aferenta concediului de risc maternal se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului. De asemenea, indemnizatia de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra aceleiasi baze de calcul.

   Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 stabileste faptul ca salariatul are dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (asadar, atat concediul de risc maternal, cat si concediul de maternitate) de la ambii angajatori. In acest caz, baza de calcul este diferita in functie de veniturile obtinute la fiecare dintre angajatori.

   Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului. In cazul acestei indemnizatii, veniturile lunare se vor cumula, astfel ca se vor include in baza de calcul veniturile salariale obtinute de la ambii angajatori.

  TREBUIE SA PLATESC LA SANATATE DESI SANT ANGAJATA
  Venituri salariale 6/25/2020 5:48:24 PM
  • Ioana Vlad 6/29/2020 4:27:56 PM

   Buna ziua,

   Persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.

   Astfel, in calitate de persoana fizica autorizata datorati contributia de asiguraris ociale in cota de 25%, daca obtineti pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, cu aceeasi mentiune. Contributia de asigurari sociale este datorata daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

   Incadrarea in plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete si/sau normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza ca vor fi realizate in anul curent. Baza de calcul pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale este reprezentata de venitul ales de persoana fizica autorizata, dar acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara.

   Persoana fizica autorizata este scutita de plata contributiei de asigurari sociale daca este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

   Contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata de persoana fizica autorizata numai daca se estimeaza depasirea plafonului anual de 12 salarii minime brute pe economie. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

   Pentru mai multe detalii privind calculul venitului unei persoane fizice autorizate, puteti accesa https://www.calculatorvenituri.ro/pfa.

  Buna ziua. Sunt insarcinata urmeaza sa nasc in Noiembrie. Din Martie -iunie am fost in somaj tehnic si as vrea sa va intreb daca intra in baza de calcul la ccc.? Va multumesc frumos!
  Venituri salariale 6/25/2020 2:14:48 PM
  • Ioana Vlad 6/26/2020 11:41:58 AM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

   Codul Fiscal include indemnizatia de somaj tehnic in categoria veniturilor asimilate salariilor, prin urmare se va include in baza de calcul a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului.

  Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
  Inchide