</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Calcule pana in prezent:
2.618.291
Declaratii descarcate:
448
Ai intrebari?
Echipa noastra de specialisti in legislatie iti va raspunde
in cel mai scurt timp posibil.
Pune o intrebare
Diferentele fac diferenta
Vezi aici cum poti face o comparatie!
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

Calculator concediu copil

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta o indemnizatie sociala si singura sursa de venit a parintelui care ramane acasa pentru a isi creste copilul pana la varsta de doi ani. Daca acesta are un handicap, parintele poate beneficia de indemnizatie pana cand copilul ajunge la varsta de trei ani. Sumele sunt platite exclusive de catre statul roman, iar in aceasta perioada salariatul are contractul individual de munca suspendat.

Ordonanta nr. 111/2010 este actul normativ care reglementeaza concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta a fost actualizata in 2018 si prevede faptul ca indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.

De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara are o limita minima de 1.250 de lei iar limita maxima de 8.500 de lei. Anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, acum insa, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.

Foloseste calculatorul pentru a afla exact valoarea indemnizatiei pe care o vei primi de la stat! Tot ce trebuie sa faci este sa introduci salariul net incasat in ultimele 12 luni de la angajatorul tau.

Indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate in care persoana indreptatita:si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;

 • a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
 • pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

De asemenea, beneficiaza de indemnizatie si persoana care:

 • a adoptat copilul
 • care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta
 • care a fost numit tutore

In aceasta situatie, se va avea in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului sau tutelei, respectiv.

Vezi in acest articol mai multe detalii despre dosarul ce se depune la Agentia de Prestatii Sociale in vederea acordarii indemnizatiei.

Noutati legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea 22, a fost publicata Legea nr. 14/2020 privind ...
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale. In...
Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a fost publicat un proiect de Ordi...
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor soci...
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site-ul propriu un proiect de Lege...

Articole

Articole

Registrul de control este un document pe care orice persoana juridica trebuie sa-l aiba la indemana si sa-l prezinte ...
In momentul de fata, in anul 2020 sunt declarate prin lege 15 zile libere. Din acest art...
Salariatii care doresc sa isi planuiasca mini-vacante sau concedii pentru finalul acestu...

AI O INTREBARE?

Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.

140
300
Selecteaza categoria de venituri: Venituri salariale*
PUNE INTREBAREA
Exista posibilitatea sa primesc indemnizatie daca am lucrat cu CM timp de 11 luni in ultimii doi ani iar in rest 13 luni am fost administrator unic al unui srl? Care ar fi posibilitatile prin care as putea obtine indemnizatia?
Venituri salariale 1/18/2020 4:14:12 PM
  Sunt persoana fizica si am un imobil inchiriat unei firme de 2 ani. Acum au expirat cei doi ani si doresc sa fac un act aditional de prelungire a contractului cu inca 2 ani sau pe durata nedeterminata. Trebuie sa declar undeva ca prelungesc contractul? sau este suficient sa completez DU 2020?
  Venituri independente 1/17/2020 1:08:44 PM
  • Iulian Mihu 1/17/2020 6:18:18 PM

   In raspunsul pe care l-am primit scrie "pot fi inregistrate". Sa inteleg ca este facultativ, deci daca doresc pot sau trebuie sa le inregistrez? Cu alte cuvinte, pentru a ma face mai bine inteles: de cand exista DU mai sunt obligat sa declar contractele la Finante sau este suficient sa trimit DU?


   Multumesc. 

  salariile scutite de impozit pe venit (conform art. 60 pct. 2 din leagea 227/2015) sunt venituri care se iau in calcul pentru calculul co de maternitate si a indemnizatiei de crestere a copilului?
  Venituri salariale 1/17/2020 11:17:29 AM
  • Maria Ciudin 1/17/2020 5:45:39 PM

   Buna ziua,

   Conform art. 3 alin. (2) lit b) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010, veniturile luate in calcul pentru stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sunt:

   b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit, conform art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

   Asadar, veniturile neimpozabile in sensul Codului Fiscal sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri salariale 1/17/2020 12:52:19 PM
  • Maria Ciudin 1/17/2020 5:49:40 PM

   Buna ziua, 

   Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, "veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora sunt venituri neimpozabile in intelesul impozitului pe venit, astfel cum este prevazut in contractul de munca aplicabil. Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.” 

   Totodata, potrivit art. 142 lit. b) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, valoarea tichetelor cadou oferite salariatilor pentru ocaziile mentionate nu se va cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, in masura in care nu se depaseste plafonul de 150 lei pentru fiecare persoana in parte. Partea care depaseste plafonul de 150 lei va fi supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii. 

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile. 

   O zi frumoasa in continuare, 

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Buna ziua<br />Sunt in cm 01<br />Vreau sa stiu cum se calculeaza.<br />Venit brut in luna iulie 3228,august 3228,septembrie 3588,octombrie 3588,noiembrie 3588,decembrie 3588.<br />Mentionez ca din tata 19-23 decembrie 2019 am intrat in medical intial si din 23 dec 2019 si pana 13 ianuarie 2020 continuare.ce venit voi
  Concedii 1/8/2020 9:46:40 AM
  • Mantu Marian 1/12/2020 12:50:44 PM


   Vam intrebat pt ca de la firma au inceput  sa imi spuna ca voi primi bani mai putin gen 1800 sau chiar mai putini.

   Va miltumesc


  Venituri salariale 1/16/2020 1:47:36 PM
  • Maria Ciudin 1/17/2020 10:16:28 AM

   Buna ziua,

   Potrivit Ordinului nr. 1474/2011, daca persoana a terminat concediul pentru cresterea copilului anterior, si-a reluat activitatea profesionala si, ulterior a nascut un alt copil, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei lunare pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in calcul toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita , precum si veniturile aferente perioadelor asimilate, definite de art. 2 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010. Asadar, vor fi luate in considerare veniturile reprezentand indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, veniturile aferente activitatii profesionale (salariu si venituri din activitati independente - PFA), precum si cele aferente concediului de maternitate si concediului de risc maternal. 

   Daca din calculul indemnizatiei rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita anterior, conform art. 9^1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010, se va acorda indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil.

   Dosarul pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului trebuie sa contina, printre altele, dovada de la autoritatile competente din care sa rezulte valoarea indemnizatiei primita anterior, adeverinta de la autoritatile competente sau de la angajator din care sa rezulte valoarea veniturilor incasate (salariu si venituri din activitati independente), decizia privind suspendarea activitatii (atat a celei salariale, cat si celei independente).

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri din alte surse 1/15/2020 3:45:25 AM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 2:25:35 PM

   Buna ziua,

   Potrivit Deciziei nr. 2/2015 a Comisiei Centrale Fiscale, aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 837/2015, sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in Romania, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, urmatoarele categorii de persoane:

   • persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau de resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Elvetia sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele in cauza au obligatia prezentarii la organul fiscal competent documentele justificative.
   • persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul stabil sau resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri bilaterale privind sistemele de asigurare sociala si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

   Conform procedurii, persoana fizica trebuie sa depuna la organul fiscal competent declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor in Romania.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri salariale 1/15/2020 7:17:51 AM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 3:53:41 PM

   Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Pentru a fi calificate ca si venituri din activitati independente, trebuie indeplinit caracterul continuitatii activitatii (veniturile nu pot fi obtinute ocazional, intamplator).

   In situatia in care activitatea nu indeplineste caracterul continuitatii, incadrarea se va schimba in venituri din alte surse. In aceasta categorie sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate.

   In ce priveste veniturile din activitati independente, acestea se impoziteaza cu cota de 10% asupra venitului net anual (diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile). Pentru aceste tipuri de venituri nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, intrucat aveti calitatea de salariat, insa se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% daca veniturile depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Daca veniturile se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse, se va aplica cota de impozit de 10% asupra venitului brut. Nici pentru aceste tipuri de venituri nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, insa se va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, daca veniturile obtinute depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Declaratia Unica se depune in Spatiul Privat Virtual, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Echipa calculatorvenituri pune la dispozitia utilizatorilor pachete de oferte pentru completarea Declaratiei Unice, pe care le puteti consulta aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

   Veniturile din activitati independente sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, insa veniturile din alte surse nu vor fi luate in considerare.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri salariale 1/14/2020 11:16:44 PM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 2:08:04 PM

   Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Fiscal, persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit, in cota de 10%, si contributiile sociale obligatorii, in anumite situatii.

   Contributia de asigurari sociale (CAS), in cota de 25%, si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cota de 10%, se datoreaza de persoana fizica autorizata in situatia in care veniturile obtinute pe parcursul unui an fiscal depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Cu toate acestea, daca persoana fizica autorizata are si calitatea de salariat, datoreaza doar impozit pe venit in cota de 10%, fiind scutit de plata contributiei de asigurari sociale (CAS). Pe langa impozit, aceasta va datora si contributia de asigurari sociale de sanatate, daca veniturile depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. Impozitul pe venit si contributiile sociale se declara prin Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri salariale 1/14/2020 11:16:44 PM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 2:08:04 PM

   Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Fiscal, persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit, in cota de 10%, si contributiile sociale obligatorii, in anumite situatii.

   Contributia de asigurari sociale (CAS), in cota de 25%, si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cota de 10%, se datoreaza de persoana fizica autorizata in situatia in care veniturile obtinute pe parcursul unui an fiscal depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Cu toate acestea, daca persoana fizica autorizata are si calitatea de salariat, datoreaza doar impozit pe venit in cota de 10%, fiind scutit de plata contributiei de asigurari sociale (CAS). Pe langa impozit, aceasta va datora si contributia de asigurari sociale de sanatate, daca veniturile depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. Impozitul pe venit si contributiile sociale se declara prin Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri salariale 1/14/2020 9:18:38 PM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 2:02:05 PM

   Buna ziua,

   In situatia dumneavoastra, trebuie depusa Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie 2020. 

   Daca incepeti sa obtineti venituri dupa depunerea Declaratiei Unice, puteti rectifica declaratia in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Buna ziua,<br />Sunt insarcinata in ultima luna. Am contract cu casa de asigurari pt concedii si indemnizatii din 1 iunie 2019. Veniturile obtinute sunt din PFA (norma de venit activitati fotografice) activa din noiembrie 2018.<br />Ceea ce ma intereseaza: am intrat in concediu medical in data de 7 ianuarie
  Concedii 1/13/2020 4:32:05 PM
  • Maria Ciudin 1/13/2020 4:33:51 PM

   Buna ziua,

   Indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Pot beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care obtin venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de detasare, alte venituri asimilate salariilor, precum si persoanele care au incheiat contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale  de sanatate. In aceasta din urma situatie, indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor asigurate inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 6 luni, indemnizatia nu va fi afectata.

   Pe de alta parte, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 12 luni, indemnizatia nu este afectata. 

   Pentru detalii suplimentare, echipa calculatorvenituri a dezvoltat o aplicatie pe baza careia puteti calcula cuantumul indemnizatiei si pe care o puteti consulta gratuit aici: https://www.calculatorvenituri.ro/#calculavansat

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Buna ziua<br />Daca am infiintat un pfa in 2020 si in acelasi timp sunt angajata ce contributii trebuiesc achitate la stat?<br /><br />multumesc.<br />
  Venituri salariale 1/14/2020 11:16:49 AM
  • Maria Ciudin 1/15/2020 1:43:01 PM

   Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Fiscal, persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit, in cota de 10%, si contributiile sociale obligatorii, in anumite situatii.

   Contributia de asigurari sociale (CAS), in cota de 25%, si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cota de 10%, se datoreaza de persoana fizica autorizata in situatia in care veniturile obtinute pe parcursul unui an fiscal depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Cu toate acestea, daca persoana fizica autorizata are si calitatea de salariat, datoreaza doar impozit pe venit in cota de 10%, fiind scutit de plata contributiei de asigurari sociale (CAS). Pe langa impozit, aceasta va datora si contributia de asigurari sociale de sanatate, daca veniturile depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  O

  Venituri salariale 1/14/2020 11:01:44 PM
   Se platesc impozit pe venit, CAS, CASS din veniturile obtinute din concediul medical simplu, concediului de maternitate si lauzie, si a concediului de crestere copil? Si daca da, in ce procent? Multumesc!
   Venituri salariale 1/14/2020 12:40:51 AM
   • Maria Ciudin 1/14/2020 10:47:39 AM

    Buna ziua,

    In ceea ce priveste indemnizatia aferenta concediului pentru cresterea copilului, aceasta este scutita de impozit pe venit si de contributiile sociale obligatorii. Conform art. 62 lit. c) din Codul Fiscal, indemnizatia pentru risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav sunt venituri neimpozabile, potrivit legii. In cazul acestor indemnizatii nu se datoreaza impozit pe venit.

    Pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca (concediul medical) se datoreaza impozit pe venit in cota de 10% si contributia de asigurari sociale (pensii), in cota de 25%. Totodata, contributia de asigurari sociale in cota de 25% se datoreaza si in cazul indemnizatiei aferente concediului de maternitate.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Buna ziua,<br />Sotul meu lucreaza in Franta iar eu urmeaza sa nasc. Mi-ar placea sa il pot vizita des, impreuna cu bebele. Pentru siguranta, am dori sa ii facem o asigurare medicala in Franta, fara a solicita si alocatie. Acest fapt afecteaza primirea indemnizatiei si a alocatiei din Romania?<br />Multumesc!
   Venituri salariale 1/13/2020 11:05:16 PM
   • Maria Ciudin 1/15/2020 1:12:45 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in Romania sunt:

    • obtinerea de venituri supuse impozitului timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului (venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura)
    • este cetatean roman sau, dupa caz, strain sau apatrid
    • are domiciliul sau resedinta in Romania
    • locuieste in Romania impreuna cu copilului pentru care se solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

    Asadar, obtinerea unei asigurari medicale in Franta pentru copil nu afecteaza beneficiul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau a alocatiei de stat in Romania.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Cum se calculeaza concediul medical cu 85 % din cele 120 de zile pentru nastere si lauzie?
   Venituri salariale 1/13/2020 1:04:19 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 4:09:51 PM

    Buna ziua,

    Indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din cele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul.

    Asadar, se vor aduna veniturile brute lunare obtinute in ultimele 6 luni si numarul de zile lucratoare aferente fiecarei luni. Totalul salariilor brute se va imparti la totalul zilelor lucratoare, rezultand media zilnica. Ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile de concediu si cu procentul de 85%.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Am inceput munca pe 21 Ian 2019, sunt insarcinata, iar nasterea poate avea loc inainte de 21 Ian 2020,pot lua indemnizatie?
   Concedii 1/12/2020 9:45:16 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 4:02:58 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilui persoanele care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. 

    Asadar, pentru a beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este indeplinirea stagiului de cotizare de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    La calculul indemnizatiei vor fi luate in considerare si perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 2 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010. 

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro 

   Buna ziua,<br />Sunt insarcinata in ultima luna. Am contract cu casa de asigurari pt concedii si indemnizatii din 1 iunie 2019. Veniturile obtinute sunt din PFA (norma de venit activitati fotografice) activa din noiembrie 2018.<br />Ceea ce ma intereseaza: am intrat in concediu medical in data de 7 ianuarie 2
   Concedii 1/10/2020 4:11:55 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 4:19:00 PM

    Buna ziua,

    Indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Pot beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care obtin venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de detasare, alte venituri asimilate salariilor, precum si persoanele care au incheiat contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale  de sanatate. In aceasta din urma situatie, indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor asigurate inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 6 luni, indemnizatia nu va fi afectata.

    Pe de alta parte, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 12 luni, indemnizatia nu este afectata. 

    Pentru detalii suplimentare, echipa calculatorvenituri a dezvoltat o aplicatie pe baza careia puteti calcula cuantumul indemnizatiei si pe care o puteti consulta gratuit aici: https://www.calculatorvenituri.ro/#calculavansat

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Buna ziua,<br />Sunt insarcinata in ultima luna. Am contract cu casa de asigurari pt concedii si indemnizatii din 1 iunie 2019. Veniturile obtinute sunt din PFA (norma de venit activitati fotografice) activa din noiembrie 2018.<br />Ceea ce ma intereseaza: am intrat in concediu medical in data de 7 ianuarie 2
   Concedii 1/10/2020 4:11:55 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 4:19:00 PM

    Buna ziua,

    Indemnizatia aferenta concediului de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Pot beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care obtin venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de detasare, alte venituri asimilate salariilor, precum si persoanele care au incheiat contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale  de sanatate. In aceasta din urma situatie, indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor asigurate inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 6 luni, indemnizatia nu va fi afectata.

    Pe de alta parte, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca indepliniti stagiul de cotizare de 12 luni, indemnizatia nu este afectata. 

    Pentru detalii suplimentare, echipa calculatorvenituri a dezvoltat o aplicatie pe baza careia puteti calcula cuantumul indemnizatiei si pe care o puteti consulta gratuit aici: https://www.calculatorvenituri.ro/#calculavansat

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Copilul meu cand implineste 2 ani, eu va trebui sa nasc cel de al doilea copil. Cum se calculeaza indemnizatia celui de al doilea copil? 85% din ultimele 12 luni lucreate(inainte de a-l naste pe primul) sau 85% din indemnizatia primita pentru primul copil? Multumesc!
   Venituri salariale 1/10/2020 6:21:18 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 3:59:03 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.

    Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Copilul meu cand implineste 2 ani, eu va trebui sa nasc cel de al doilea copil. Cum se calculeaza indemnizatia celui de al doilea copil? 85% din ultimele 12 luni lucreate(inainte de a-l naste pe primul) sau 85% din indemnizatia primita pentru primul copil? Multumesc!
   Venituri salariale 1/10/2020 6:21:18 PM
   • Maria Ciudin 1/13/2020 3:59:03 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.

    Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   cele 14 zile de cm se dau individual pt cei 2 copii sau cumulate , pt mine personal med de fam are voie sa imi dea cm sau zilele intra tot in cele 14 ale copiilor?toti 3 avem dreptul la cate 14 zile de cm fiecare , sau toti 3 cumulat pe an?
   Venituri salariale 1/9/2020 10:01:03 AM
   • Maria Ciudin 1/9/2020 11:46:38 AM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la varsta de 18 ani. 

    Durata de acordare a concediului si indemnizatiei aferente concediului pentru ingrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Medicul de familie poate acorda acest tip de concediu cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune. 

    Asadar, puteti beneficia de cel mult 14 zile calendaristice de concediu medical pentru fiecare dintre cei doi copii, individual. Acest lucru inseamna ca vi se vor acorda 14 zile pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 45 de zile calendaristice pe an pentru fiecare dintre cei doi copii.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Momentan ma aflu in CCC pt primul copil pana pe 12 februarie atn cand face 2 ani..iar pt ce-l de-al doilea copil nascut in 25 septembrie 2019 primesc Stimulent..urmeaza sa fac dosarul ca sa raman in CCC in continuare..dar firma nu mai exista(a falimentat si pe angajati i-a dat in somaj)ce-i de facu
   Concedii 1/8/2020 11:34:01 PM
   • Maria Ciudin 1/9/2020 2:00:55 PM

    Buna ziua,

    Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda in baza stagiului de cotizare de cel putin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Totodata, perioada in care persoana a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este perioada asimilata si va fi luata in considerare la stabilirea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil.

    Asadar, veti putea beneficia de acest drept in continuare pentru cel de-al doilea copil in baza perioadei asimilate stagiului de cotizare, intrucat indemnizatia se plateste de stat, nu de angajator, prin urmare falimentul angajatorului nu influenteaza acordarea acesteia. Dosarul pentru cresterea copilului trebuie sa contina si adeverinta de la fostul angajator sau de la autoritatile competente din care sa rezulte veniturile realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. 

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Concedii 1/6/2020 9:10:44 AM
   • Maria Ciudin 1/7/2020 5:57:02 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, concediul de maternitate (prenatal si postnatal) se acorda pentru o perioada de cel mult 126 de zile calendaristice, perioada in care se acorda indemnizatie de maternitate. Astfel, concediul pentru sarcina se acorda inainte de nastere, pentru o perioada de cel mult 63 de zile, iar concediul pentru lauzie se acorda dupa nastere, pentru o perioada de cel mult 63 de zile. In functie de optiunea persoanei si de recomandarea medicului, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, astfel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. In situatia in care concediul de maternitate nu a fost solicitat in termen, acesta nu se poate acorda retroactiv.

    Cu toate acestea, persoanele care au obtinut venituri supuse impozitului timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se stabileste prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

   Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
   Inchide