</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Calcule pana in prezent:
3.221.017
Declaratii descarcate:
529
Ai intrebari?
Echipa noastra de specialisti in legislatie iti va raspunde
in cel mai scurt timp posibil.
Pune o intrebare
Diferentele fac diferenta
Vezi aici cum poti face o comparatie!
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

Calculator concediu copil

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta o indemnizatie sociala si singura sursa de venit a parintelui care ramane acasa pentru a isi creste copilul pana la varsta de doi ani. Daca acesta are un handicap, parintele poate beneficia de indemnizatie pana cand copilul ajunge la varsta de trei ani. Sumele sunt platite exclusive de catre statul roman, iar in aceasta perioada salariatul are contractul individual de munca suspendat.

Ordonanta nr. 111/2010 este actul normativ care reglementeaza concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta a fost actualizata in 2018 si prevede faptul ca indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.

De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara are o limita minima de 1.250 de lei iar limita maxima de 8.500 de lei. Anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, acum insa, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.

Foloseste calculatorul pentru a afla exact valoarea indemnizatiei pe care o vei primi de la stat! Tot ce trebuie sa faci este sa introduci salariul net incasat in ultimele 12 luni de la angajatorul tau.

Indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate in care persoana indreptatita:si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;

 • a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
 • pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

De asemenea, beneficiaza de indemnizatie si persoana care:

 • a adoptat copilul
 • care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta
 • care a fost numit tutore

In aceasta situatie, se va avea in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului sau tutelei, respectiv.

Vezi in acest articol mai multe detalii despre dosarul ce se depune la Agentia de Prestatii Sociale in vederea acordarii indemnizatiei.

Noutati legislative

In Monitorul Oficial a fost publicata Norma nr. 19/2020 privind transferul participantil...
Legea nr. 33/2020, publicata recent in Monitorul Oficial, completeaza Legea concediului ...
Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata servic...
In Monitorul Oficial au fost publicate o serie de Ordine emise de Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, prin care a...
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 741/2020 prin care se aproba modelul do...

Articole

Articole

Ce taxe platim pe perioada starii de urgenta?

by Maria Ciudin, 26 mar 2020
In contextul actual al pandemiei create de coronavirus (COVID-19), Guvernul a adoptat o ...

AI O INTREBARE?

Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.

140
300
Selecteaza categoria de venituri: Venituri salariale*
PUNE INTREBAREA
DACA S AOPERAT IN REVISAL ABIA IN DATA DE 01.04.2020 SE POATE SOLICITA SOMAJ TEHNIC DIN DATA INSTITUIRII STARI DE U ADICA 16.03.2020-31.03.2020?
Venituri salariale 4/4/2020 5:16:33 PM
  Buna ziua.<br />Sunt mama unui copil de 1 an si 7 luni si insarcinata cu al doilea copil, in 3 saptamani; sunt angajata la o companie, part time inca din Februarie 2018, am reluat activitatea, pastrand stimulentul de insertie, din Noiembrie 2019 si as dori sa stiu in situatia actuala ce optiuni am
  Venituri salariale 4/4/2020 10:54:29 AM
   contractul pana la nastere in luna noiembrie 2020, raspunsul a fost, pot beneficia chiar daca in aceste 9 lunii de sarcina nu mai am contract de munca daca, din noiembrie 2018 pana in octombrie 2019 am am avut venituri, da in aceasta perioada am avut venituri fara intrerupere, MULTUMESC
   Venituri salariale 4/3/2020 1:22:46 PM
   Salariatul este in somaj tehnic 75% intre 19.03.2020 - 31.03.2020<br />In aceasta perioada se interneaza si i se elibereaza certificat medical.<br />Se intrerupe somajul si se plateste concediul medical sau se continua somajul ?
   Venituri salariale 4/3/2020 10:57:18 AM
   • Ioana Vlad 4/3/2020 3:52:42 PM

    Buna ziua,

    Pe perioada somajului tehnic salariatul beneficiaza de o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pentru aceasta indemnizatie se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, prin urmare salariatul ramane asigurat in sistemul public de asigurari sociale de sanatate si are dreptul la concediul medical.

    Astfel, dreptul la concediul medical primeaza si in situatia in care salariatul are contractul individual de munca in baza somajului tehnic.

   Venituri salariale 4/3/2020 4:10:10 PM
   • Rares Popescu 4/3/2020 4:26:23 PM

    Buna ziua!

    Somajul tehnic este o masura de suspendare a activitatii si a contractelor individuale de munca, aplicata de angajator din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Astfel, aceasta masura este decisa de angajator, nu depinde de optiunea salariatului si implica suspendarea contractului individual de munca.

    Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020 prevede faptul ca nu se acorda zilele libere platite pentru supravegherea copilului salariatului al carui contract de munca a fost suspendat in baza somajului tehnic. De asemenea, zilele libere platite nu se acorda nici in situatia in care celalalt parinte se afla in somaj tehnic. 

    Daca s-a decis masura somajului tehnic, se va plati o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul brut corespunzator locului de munca ocupat.

   Buna ziua,<br />Imi puteti confirma, va rog, daca in cazul intreruperii activitatii datorita situatiei actuale covid, angajatorul mai are vreo obligatie de plata pe perioada in care a optat pentru somaj tehnic?<br />Multumesc, <br />Adina Anica
   Venituri salariale 4/3/2020 9:11:18 AM
   Venituri salariale 4/3/2020 8:55:43 AM
   • Ioana Vlad 4/3/2020 3:19:05 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 32/2020, plata sumelor de bani se va face de stat, din bugetul asigurarilor pentru somaj in contul angajatorului, in termen de 15 zile de la depunerea documentelor. Ulterior, angajatorul va face plata catre salariati, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea sumelor de la stat.

   In situatia unei persoane care pe langa pensie avea si un venit dintr-o mica afacere (un apartament inchiriat in regim hotelier), inregistrat in Declaratia Unica.<br />In situatia de fata, a crizei COVID 19, va putea accesa vreun ajutor din partea statului (nu mai poate desfasura activitatea turistica)?
   Venituri din alte surse 4/3/2020 1:23:59 PM
   • Rares Popescu 4/3/2020 4:24:27 PM

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 32/2020, persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderii individuale si membrii intreprinderilor familiale care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada starii de urgenta beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din castigul salarial mediu brut (in anul 2020, castigul salarial mediu brut este de 5429 lei). Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii.

    Prin urmare, puteti obtine aceasta indemnizatie daca sunteti inregistrat ca PFA, titular al unei intreprinderi individuale sau membru al unei intreprinderi familiale si faceti dovada faptului ca activitatea a fost intrerupta din cauza situatiei cauzate de coronavirus.

    Va recomand acest articol, din care puteti afla detalii suplimentare si puteti descarca documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei: https://www.calculatorvenituri.ro/indemnizatie-somaj-tehnic-documente-necesare-pfa-drepturi-de-autor-contract-de-activitate-sportiva

    Daca nu va regasiti in aceasta situatie, puteti obtine un certificat de situatie de urgenta pentru a dovedi intreruperea totala sau partiala a activitatii sau inregistrarea unei diminuari a incasarilor din luna martie 2020 cu 25% fata de incasarile aferente lunilor ianuarie si februarie 2020.

    Certificatul de situatie de urgenta este necesar operatorilor economici in relatiile cu institutiile statului pentru obtinerea de credite, subventionarea dobanzilor pentru aceste credite ori amanarea la plata pentru utilitati.

   Buna ziua !<br />Somaju se plateste din salaru de incadrare ?<br />Din 75 % se mai trage darile la stat ?<br />Cu cati bani raman in mana ?<br /><br />
   Venituri salariale 4/3/2020 6:36:32 AM
   • Ioana Vlad 4/3/2020 3:17:26 PM

    Buna ziua,

    Indemnizatia de somaj tehnic se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra salariului de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara sporuri si alte adaosuri. In urma calculului rezulta cuantumul brut al indemnizatiei. Intrucat aceasta are natura unui venit asimilat salariului, este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, intocmai ca un venit salarial. 

    Pentru un calcul complet al indemnizatiei de somaj tehnic, va recomand acest calculator: https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-somaj-tehnic

   Astazi angajatorul mi-a suspendat contractul de munca, si m-a trimis acasa. Pot beneficia si eu de somaj tehnic?
   Venituri salariale 4/3/2020 6:43:35 PM
    Voi naste la sf lu mai-inceputul lu iunie.In ultimiii 2 ani am lucrat din ianuarie 2018 pana in aprilie 2019,am intrerupt doua luni,apoi ,-am angajat din nou in iulie 2019.Voi beneficia de indemnizatie in ambele cazuri?(si daca nasc in mai si daca nasc in iunie?)Multumesc
    Venituri salariale 4/3/2020 11:46:28 AM
    • Ioana Vlad 4/3/2020 3:55:53 PM

     Buna ziua,

     Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

     Asadar, pentru obtinerea indemnizatiei este necesara indeplinirea stagiului de cotizare de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Nu este obligatoriu ca cele 12 luni sa fie consecutive, este suficient ca acestea sa fie succesive in situatia in care realizarea de venituri s-a produs cu intrerupere in ultimii 2 ani. Se vor cumula toate perioadele lucrate, astfel incat sa rezulte 12 luni de stagiu de cotizare din ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului.

    L

    Venituri salariale 4/3/2020 4:12:47 PM
     daca te-ai despartit de iubitul sau sotul tau si doresti o reconciliere rapida, contacteaza-l pe dr. Ajayi, o caseta puternica de vraji pe whatsapp: +2347084887094 sau e-mail: drajayi1990@gmail.com este un barbat inzestrat de stramosii sai cu o mare putere supranaturala, deoarece ma ajuta castig ina
     Venituri salariale 4/3/2020 11:08:14 AM
      Ca sa beneficiez de INDEMNIZATIEA DE la stat pentru perioada de urgenta firma trebuia suspendata de la registrul comertului inainte sau se poate accesa si fara ca firma sa fi fost suspendata din registru comertului. Mentionez ca nu am mai avut activitate din 15 martie. Cum pot accesa bani?
      Venituri salariale 4/2/2020 6:31:35 PM
      • Ioana Vlad 4/3/2020 3:14:52 PM

       Buna ziua,

       Veti depune o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte faptul ca activitatea este intrerupta ca urmare a efectelor coronavirusului.

       Datele transmise in declaratie vor fi verificate de Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

      Buna seara . Am situatia unui salariat cu 1/2 norma (pensionar gr 3 cu drept de munca ) care are salariu de incadrare 8000 lei /pt 8 ore , deci pt 4 ore are 4000 lei .<br />salariatul cu 16 mart.intra in somaj<br />- 10 zile prezent =40 ore lucrate <br />care este calcul somaj brut ? multumesc
      Venituri salariale 4/2/2020 11:37:29 PM
      • Viorel Georgescu 4/3/2020 4:36:03 PM

       si in situatia in care are program de 4 ore/zi somajul tehnic se calculeaza pentru aceasta norma de 4 ore /zi , respectiv 12 zile*4=48 ore?calculul meu 5429*75%=4072/2=2036 

       2036/22=92.55*12zile=1110 pentru un program de 8 ore/zi

       deci pentru timp partial 1110/2=555 lei

       pentru restul de timp 4 ore primeste pensie

        
      Venituri salariale 4/2/2020 10:41:24 PM
      • Alexandra Oancea 4/3/2020 3:07:32 PM

       Buna ziua,

       Salariul minim brut pe tara garantat in plata este prevazut in Hotararea de Guvern nr. 935/2019. Potrivit Hotararii, salariul minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la valoarea de 2.230 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore/luna, reprezentand 13,327 lei/ora.

       In ceea ce priveste salariul minim net, care a ajuns la valoare de 1.346 lei, tariful orar este de 8,04 lei, pentru un program normal de lucru.

      O persoana care are o norma intreaga la stat (contractul de munca se deruleaza normal),dar in acelasi timp are si o Intreprindere Individuala(fara sa fie angajata la II) poate beneficia de somaj tehnic pe II , avind in vedere ca veniturile II au scazut cu 80%.<br />Multumesc!
      Venituri salariale 4/2/2020 7:02:32 PM
      • Alexandra Oancea 4/3/2020 3:03:04 PM

       Buna ziua,

       Conform Ordonantei de Urgenta nr. 32/2020, titularii intreprinderii individuale care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada starii de urgenta beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din castigul salarial mediu brut (in anul 2020, castigul salarial mediu brut este de 5429 lei). Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii.

       Prin urmare, puteti obtine indemnizatia daca faceti dovada faptului ca activitatea a fost intrerupta din cauza situatiei cauzate de coronavirus.

       Va recomand acest articol, din care puteti afla detalii suplimentare si puteti descarca documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei: https://www.calculatorvenituri.ro/indemnizatie-somaj-tehnic-documente-necesare-pfa-drepturi-de-autor-contract-de-activitate-sportiva

      Venituri salariale 4/2/2020 5:29:14 PM
      • Rares Popescu 4/2/2020 5:44:26 PM

       Buna ziua,

       Somajul tehnic reprezinta reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Aceasta masura se aplica in baza unei decizii emise de angajator si presupune suspendarea contractelor individuale de munca. 

       Pe perioada suspendarii contractelor individuale de munca in baza somajului tehnic, salariatii nu presteaza munca si nu pot beneficia de concediu de odihna.

       Somajul tehnic se aplica la data prevazuta de angajator in decizia emisa in acest sens. Concediul de odihna se poate efectua inainte de emiterea deciziei de somaj tehnic, insa daca aceasta masura a fost stabilita nu se poate amana pana la finalizarea concediului de odihna. Contractele vor fi suspendate automat si pentru salariatii care se afla in concediu de odihna.

      in data de 16 martie s- a dat ordonanta stare de urgenta.in data de 19 martie am suspendat contractele in concediu fara plata pana in 1 mai, se poate trece mai repede de data de 1 mai la somaj tehnic daca nu care este procedura dupa 1 mai sa trec la somaj tehnic,mentionez activitate stomatologie
      Venituri salariale 4/2/2020 4:08:59 PM
      • Alexandra Oancea 4/2/2020 4:43:00 PM

       Buna ziua,

       Aveti posibilitatea aplicarii masurii somajului tehnic, cu conditia sa operati incetarea suspendarii. Somajul tehnic presupune intreruperea temporara a activitatii, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare si implica suspendarea contractelor individuale de munca. Asadar, contractul trebuie sa fie activ pentru a se aplica somajul tehnic.

       Prin urmare, este nevoie sa operati incetarea primei suspendari, in baza concediului fara plata. Ulterior, trebuie emisa decizie de suspendare a contractelor individuale de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii (somajul tehnic). 

       Pentru detalii suplimentare, precum si pentru explicarea procedurii prin care puteti obtine subventionarea de catre stat a indemnizatiei de somaj tehnic, va recomand acest articol https://www.calculatorvenituri.ro/somajul-tehnic-au-fost-aprobate-documentele-pentru-subventionarea-indemnizatiei

      Venituri salariale 4/2/2020 3:10:38 PM
      • Alexandra Oancea 4/2/2020 5:44:55 PM

       Buna ziua,

       Somajul tehnic reprezinta reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Aceasta masura se aplica in baza unei decizii emise de angajator si presupune suspendarea contractelor individuale de munca. 

       Pe perioada suspendarii contractelor individuale de munca in baza somajului tehnic, salariatii nu presteaza munca si nu pot beneficia de concediu de odihna.

      Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
      Inchide