</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Freelancer - ce inseamna si cum poti castiga venituri din freelancing

by Mihaela Colesnic , 08 feb 2019
Freelancer - ce inseamna si cum poti castiga venituri din freelancing

Daca te-ai gandit la un moment dat cum ar fi sa fii propriul sef, dar nu ai cum sa investesti in lansarea unei companii proprii, sunt sanse sa ai o cariera promitatoare ca freelancer.

Ce este un freelancer

Inainte de toate, trebuie sa ne lamurim ce este un freelancer. In romaneste este folosita si notiunea de „liber-profesionist”, iar ambele inseamna acelasi lucru: un specialist intr-un domeniu care lucreaza in regie proprie pentru diversi clienti, fara sa fie angajat intr-o companie.

Exista si persoane care fac acest lucru in timpul liber, desi lucreaza deja full-time pentru un angajator, dar noi o sa ne concentram in articolul urmator asupra celor care au ales sa faca freelancing si au renuntat la joburile full-time sau, pur si simplu, nu au lucrat niciodata intr-o companie.

Domenii in care se cauta freelanceri

Trebuie sa stii ca tot mai multi profesionisti aleg sa mearga pe poteca freelancingului si sunt destule studii care spun ca acest trend este in continua crestere. Cele mai multe proiecte si joburi sunt in IT si domeniile conexe, insa tot mai multi angajatori si antreprenori cauta freelanceri in marketing, content marketing si alte domenii creative. Iata cele mai importante joburi, aflate la mare cautare:

  • Web design
  • Graphic Design
  • Web Developer
  • Content Writing
  • Copywriting
  • Editare foto si video
  • PHP, Javascript, HTML5 Development
  • Traduceri

Cadru legal

Veniturile obtinute din activitati de freelancing si modalitatile in care acestea sunt impozitate sunt reglementate in Capitolul II - Venituri din activitati independente - din Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare. Poti verifica aceste norme si conditii pe site-ul ANAF, in articolele 67-75 ale Codului Fiscal.

Important! Din punct de vedere fiscal, poti fi platit pentru munca ta ca freelancer doar daca esti autorizat pentru activitatea pe care o desfasori. Asta inseamna ca trebuie sa fii Persoana Fizica Autorizata, sa detii un SRL, sa inchei un contract de colaborare sau sa te incadrezi intr-una dintre profesiile liberale, care functioneaza in propriul cadru legal si pentru care nu este necesara inscrierea la Registrul Comertului.

Daca vrei sa afli ce venituri nete vei avea si ce impozite trebuie sa platesti la stat pentru activitatile ca freelancer, utilizeaza Calculatorul de Venituri, sectiunea PFA.

Beneficii si riscuri in freelancing

Munca in regim freelance are si avantaje, si dezavantaje, iar balanta este atat de echilibrata incat e greu de tras o concluzie finala. Trebuie sa vezi singur daca freelancingul ti se potriveste si sa cantaresti - in functie de preferintele si de optiunile tale - si avantajele, si dezavantajele pe care le are un freelancer.

Avantaje

Pentru multi angajati, sa-si lase jobul full-time si sa devina freelanceri nu este nici pe departe o solutie demna de a fi luata in seama, dar sunt suficiente avantaje in aceasta directie:

  • Esti propriul sef. Acesta este, poate, principalul avantaj si primul motiv pentru care multi renunta la un job stabil intr-o companie si se lanseaza intr-o cariera pe cont propriu. Ca freelancer, ai contact direct cu clientii si toate deciziile importante sunt ale tale. Cu alte cuvinte, esti singurul raspunzator de succesul tau.
  • Ai ore flexibile de munca. Programul fix de lucru este unul dintre cele mai criticate aspecte ale unui job clasic. Freelancerii au avantajul de a lucra cand vor si cat vor, in functie de inspiratie, de chef si de cum isi organizeaza timpul. Pentru cineva care vrea sa petreaca mai mult timp cu familia, este solutia ideala.
  • Ai libertate de alegere. Intr-o companie, fecare are locul sau bine stabilit in angrenaj si nu sunt multi cei care pot sa-si aleaga taskurile si activitatile. Un freelancer poate sa-si aleaga proiectele si clientii in functie de propriile gusturi si, mai important, in functie de abilitatile sale. Ideea e sa-si faca treaba cat mai bine intr-un timp cat mai scurt, pentru un onorariu cat mai mare.
  • Lucrezi de oriunde. Freelancingul este solutia perfecta pentru cei care s-au saturat de birou si de atmosfera uneori plictisitoare dintr-o companie. Daca preferi sa lucrezi de acasa, ai o cafenea favorita sau, pur si simplu, vrei sa pleci intr-o calatorie de cateva luni prin tara, freelancingul iti ofera ocazia sa nu mai fii legat de un loc sau de un scaun de birou.
  • Pastrezi (aproape) toti banii. Intr-o companie, profitul se imparte intotdeauna in mai multe buzunare, de la patron la actionari si la ceilalti manageri. Daca te vei orienta catre freelancing, toti banii pe care-i vei castiga - pe langa taxele si impozitele care trebuie platite catre stat - sunt ai tai si poti dispune cum doresti de ei.

Dezavantaje

Spuneam mai sus ca un freelancer nu mai are intermediari intre el si client, asa ca toti banii intra in buzunarul lui. Asta nu inseamna ca nu exista si dezavantaje pentru liber-profesionisti. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

  • Venituri nesigure. Cine a mai lucrat pana acum ca liber-profesionist stie ca unul dintre principalele dezavantaje ale acestui sistem de lucru este inconsecventa proiectelor. Daca esti la inceput de drum, vei gasi clienti mult mai greu. Uneori vei avea prea multi, alteori vor trece zile sau saptamani pana cand vei gasi un proiect care sa merite efortul, iar asta inseamna ca veniturile tale nu vor fi constante.
  • Viata personala, amestecata cu munca. O regula nescrisa in orice domeniu de freelancing spune ca, cu cat vei lucra mai mult, cu atat vei castiga mai mult. Asta inseamna ca vei depasi de multe ori programul clasic de 8 ore pe zi, iar asta poate pune presiune pe timpul pe care il ai la dispozitie pentru viata personala. Daca mai pui la socoteala si faptul ca trebuie sa tii legatura directa cu clientii, sunt mari sanse sa fii nevoit sa renunti la planurile proprii in favoarea muncii.
  • Multa alergatura. Atunci cand lucrezi full-time intr-o companie, exista un departament care se ocupa de vanzari, unul dedicat problemelor juridice, in timp ce alti colegi se ocupa de marketing sau de PR. Daca vei incepe sa lucrezi pe cont propriu, trebuie sa tii cont ca va trebui sa te ocupi de toate aspectele de mai sus, ceea ce poate fi coplesitor pentru o persoana dezorganizata.
  • Nu ai beneficiile oferite de un job clasic. Primul pe lista este concediul de odihna platit. Asta inseamna ca nu vei avea colegi care sa-ti faca treaba atunci cand vrei sa pleci in vacanta, nu vei beneficia de venituri in perioadele in care iti iei liber de la munca. Ai doar doua variante: iei proiectele cu tine pe plaja sau lucrezi in plus inainte, ca sa-ti completezi veniturile.
  • Sunt sanse sa nu-ti primesti intotdeauna banii. Este o situatie des intalnita, din pacate: un freelancer nu are aceleasi parghii in fata unui client atunci cand vine vorba de plati si se poate intampla sa primesti banii pentru munca ta cu intarziere sau, mai rau, sa nu fii platit deloc. De aceea este foarte important sa-ti desfasori activitatea intr-un cadru legal.

Cat castiga un freelancer

Cel mai important lucru de stiut atunci cand vine vorba despre veniturile unui freelancer este faptul ca nu exista salariu fix in niciunul dintre domeniile in care poti activa ca liber-profesionist. Sunt multi factori care stabilesc onorariul sau suma de plata, intre care:

  • nivelul de experienta;
  • proiectele anterioare ale unui freelancer;
  • complexitatea proiectului;
  • durata proiectului.

Nu in ultimul rand, un alt criteriu care conteaza atunci cand vrei sa-ti faci un calcul ca sa afli ce venituri poti obtine ca freelancer este modalitatea de plata:

Plata pe ora

Freelancerul este platit, in general, pentru fiecare ora pe care o dedica unui proiect. Acest sistem de plata are cateva riscuri inerente. De exemplu, clientul se poate implica mai mult decat e cazul pentru a se asigura ca freelancerul nu pierde timpul sau chiar poate sa puna presiune pentru ca treaba sa fie terminata cat mai repede. E un lucru stiut faptul ca graba duce de multe ori la rezultate de proasta calitate.

In plus, si freelancerul poate lasa ceasul sa mearga, fara sa-si dea silinta sa termine la timp proiectul. Cat despre venituri, e foarte usor sa pierzi socoteala lor atunci cand sunt fragmentate in functie de orele lucrate.

Plata pe proiect

Este cea mai buna solutie pentru un freelancer care vrea sa aiba succes, in primul rand pentru ca suma poate fi discutata inca de la bun inceput cu potentialul client. In plus, plata pe proiect va ingloba si timpul petrecut cu activitati care nu au legatura cu munca propriu-zisa, cum ar fi o idee originala sau planificarea in detaliu a pasilor de urmat.

Singurul lucru de care trebuie sa tii cont, in cazul acestei metode de plata, este ca trebuie sa discuti si sa stabilesti - adica sa bati in cuie - cu clientul toate detaliile, in asa fel incat sa stii de la bun inceput ce ai de facut.

Important! Nu uita ca venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv in cazul liber-profesionistilor, se stabileste potrivit Codului Fiscal prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii. Vezi aici taxele datorate pentru fiecare tip de venit in anul 2019.

Sfaturi pentru a deveni un freelancer apreciat

Asa cum am vazut, exista destule riscuri care pot transforma cariera unui liber-profesionist intr-un esec, insa poti face unele lucruri care te vor ajuta sa-ti tii clientii si veniturile sub control.

  • Incheie un contract. Acel document incheiat cu potentialul client poate parea o bataie de cap in plus. Cu toate astea, pe langa faptul ca un contract are valoare in fata legii, te va scuti de multe batai de cap in relatia cu clientii tai si-ti va face viata mai simpla.
  • Cere o parte din plata anticipat. Asa cum spuneam mai sus, clientii care „uita” sa plateasca sunt intalniti relativ des in lumea freelancingului. Plata anticipata (50% suna bine) este o metoda prin care te asiguri ca nu vei ramane cu ochii in soare odata ce ai incheiat proiectul.
  • Invata sa-ti gestionezi castigurile. Fiind propriul sef si propriul contabil, in acelasi timp, va trebui sa fii mult mai atent cu veniturile tale. Trebuie sa platesti taxe si impozite, ai nevoie de bani si pentru a te promova sau pentru plata unor cheltuieli neprevazute, asa ca trebuie sa dai dovada de chibzuinta.
  • Pune bani deoparte. Fie ca iti deschizi un cont de economii pentru perioadele cand proiectele de freelance se lasa asteptate sau economisesti bani pentru concediu, e intotdeauna o idee buna sa iti faci rezerve financiare pentru zile negre.
  • Invata sa spui „nu”. Marele avantaj al unui freelancer este libertatea de care se bucura in relatia cu clientii lui. El este specialistul, asa ca ar trebui sa aiba mereu ultimul cuvant in fata clientilor care, din varii motive, vor sa se implice prea mult intr-un proiect. Invata sa spui „nu” atunci cand este cazul - e un cuvant care te va scuti de multe interferente.
  • Respecta termenul-limita. Un proiect pe care-l duci la indeplinire la timp inseamna un client multumit, iar acestia au obiceiul de a reveni atunci cand au nevoie. Daca nu e cazul, poti castiga, pe langa onorariu, la capitolul reputatie si, prin recomandari, si alti clienti.
  • Concentreaza-te pe ceea ce stii sa faci cel mai bine. Un freelancer care vrea sa faca de toate pentru toata lumea va trebui sa plateasca, la randul lui, printr-o calitate mai slaba a muncii. Nu accepta orice proiect - axeaza-te pe cele pe care stii ca le vei duce la bun sfarsit cu brio, in cel mai scurt timp.
  • Promoveaza-ti munca. Degeaba faci o treaba excelenta, daca oamenii care au nevoie de ea habar nu au ca existi. Ca freelancer, e foarte greu sa iesi in fata, asa ca trebuie sa depui eforturi suplimentare ca sa te promovezi. Un site unde iti prezinti realizarile de exceptie si, de ce nu, testimoniale de la clientii anteriori e un inceput bun.
  • Fii deschis in raporturile cu clientii. Si, pentru ca am vorbit despre promovare, nu exagera cu lauda de sine, nu-ti asuma lucruri pe care nu le poti face si pastreaza mereu sinceritatea pe post de atu in relatia cu clientii tai. Vei elimina din start eventualele dispute, daca toate partile implicate stiu de la bun inceput cum stau lucrurile, ce se poate face si ce nu.

Platforme de freelancing

Pentru ca in ziua de astazi tehnologia capata un rol tot mai important in viata noastra, nu este de mirare ca si in domeniul muncii liber-profesioniste au aparut nenumarate platforme care inlesnesc contactul dintre freelanceri si potentialii clienti. Iata mai jos cateva dintre cele mai importante site-uri unde iti poti face cont pentru a cauta joburi si proiecte pe masura abilitatilor tale:

  • upwork.com
  • freelancer.com
  • guru.com
  • fiverr.com
  • peopleperhour.com
  • codecanyon.com
  • studio.envato.com
  • congrazie.ro
  • liberprofi.ro

Nu uita, cel mai important este sa ai curajul de a face primul pas pe acest drum ca freelancer, dar nu trebuie sa alergi cu ochii inchisi: e de preferat sa fii mereu atent la oportunitati si sa iti iei masuri de precautie - contracte si bani pusi deoparte. In rest, iti mai trebuie doar inspiratie, buna dispozitie si energie creativa.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide