</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ore suplimentare: legislatie, recompensare, exceptii si amenzi

by Mihaela Colesnic , 25 feb 2019 Data modificarii: 27 apr 2020 Venituri salariale / Legislatia muncii
Ore suplimentare: legislatie, recompensare, exceptii si amenzi

La angajare, se va stabili prin contract numarul orelor de lucru, in concordanta cu normele legale. In plus, angajatorul are dreptul sa ii solicite salariatului sa efectueze ore suplimentare, atat timp cat si acesta este de acord. Iata cum este reglementata legal munca suplimentara, cum este recompensata si cum sunt amendate persoanele care nu respecta legea.

Cum sunt reglementate legal orele suplimentare

In contractul de angajare sunt specificate orele de munca ale salariatului, in concordanta cu Codul Muncii. In Romania, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Desi repartizarea este in general egala pe zile, se poate opta si pentru o repartizare inegala in timpul saptamanii. Exceptie fac tinerii care nu au implinit inca varsta de 18 ani. Acestia pot munci doar 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.

Orele suplimentare reprezinta munca prestata in afara duratei normale a timpului de lucru saptamanal.

Munca suplimentara este legiferata prin Codul Muncii, Titlul III. Conform legii, aceasta trebuie sa aiba o durata maxima de 48 de ore pe saptamana, cu anumite exceptii, despre care vom vorbi mai jos.

Salariatul trebuie sa isi dea acordul pentru a efectua ore suplimentare, nu poate fi obligat, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Cum se efectueaza orele suplimentare

Durata maxima legala a muncii suplimentare este de 48 de ore pe saptamana si nu se aplica in cazul tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Aceasta durata poate fi prelungita, atat timp cat media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 12 luni, nu depaseste cele 48 de ore pe saptamana. Mai exact, intr-o saptamana, angajatii pot munci mai mult de 48 de ore, daca in alta muncesc mai putin, astfel incat suma orelor la final, impartita la numarul saptamanilor, sa nu fie mai mare de 48 de ore.

Prelungirea este valabila pentru anumite activitati si trebuie stabilita prin contractul colectiv de munca, cu respectarea reglementarilor privind protectia sanatatii si sigurantei in munca.

Cum sunt recompensate orele suplimentare

Orele de munca suplimentara trebuie recompensate cu echivalentul de ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Astfel, angajatul va primi salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea cu ore libere nu este posibila in termenul prevazut, salariatul trebuie sa primeasca, in luna urmatoare, un spor la salariu corespunzator cu durata muncii suplimentare. Acest spor se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau al celui individual. Sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Atentie! Daca angajatorul nu plateste si nu respecta recompensele stipulate prin lege, poate fi amendat cu sume de la 1.000 de lei pana la 3.000 de lei.

Citeste si Inspectii fiscale – Ce se afla pe grila de risc? – Elemente de procedura – Riscuri fiscale si sfaturi practice

Exceptii in sectorul bugetar

OUG nr. 90/2017 aduce modificari la Legea salarizarii bugetare nr. 153/2017. Astfel, personalul din sectorul bugetar care lucreaza in functii de executie sau de conducere si care efectueaza ore suplimentare va fi recompensat doar cu timp liber corespunzator acestora.

Acest tip de recompensare este valabil atat pentru munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru, cat si pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal sau de sarbatori legale.

OUG nr. 114/201 vine cu o exceptie, care se aplica doar personalului din sectorul bugetar cu statut special:

  • cu atributii pentru desfasurarea activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut in domeniul ordinii si sigurantei publice;
  • cu atributii in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei;
  • cu atributii in situatii de urgenta;
  • cu atributii in personalizarea, emiterea si evidenta generala a documentelor de identitate si a pasapoartelor simple;
  • cu atributiii in emiterea si evidenta permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare ale autovehiculelor rutiere;
  • cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Daca nu se poate asigura compensarea cu ore libere in termen de 60 de zile, acesti functionari din sistemul public trebuie sa fie platiti cu o majorare de 75% din solda de functie/salariul de functie cuvenit, proportional cu timpul lucrat suplimentar.

Plata majorarii se efectueaza astfel incat sa se incadreze in limita de 3% din suma soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda.

Citeste si Cum ajuta „robotii software” la automatizarea proceselor de salarizare

Ce este si cand este necesar repausul saptamanal

Conform Codului Muncii, toti salariatii trebuie sa primeasca un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordate de obicei in zilele de sambata si duminica.

Daca repausul in aceste zile prejudiciaza interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulament intern. In acest caz, salariatii trebuie sa primeasca un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Si aici exista o exceptie: daca zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, salariatul trebuie sa fie recompensat dublu, mai exact, cu un spor ce nu poate fi mai mic de 150% din salariul de baza.

Salariatii si angajatorii trebuie sa cunoasca atat informatiile prevazute in Codul Muncii, cat si modificarile aduse de Ordonantele de Urgenta pentru a putea acorda si respecta drepturile de baza, dar si pentru a evita posibile amenzi.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide