</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Zile libere declarate prin lege in anul 2019

Zile libere declarate prin lege in anul 2019

Sa fii la curent cu zilele libere din an te ajuta sa iti fixezi eficient vacantele si sa profiti de cele mai bune oferte, din timp.

In 2018 a mai fost adaugata o zi libera, atunci cand printr-o decizie parlamentara Vinerea Mare (dinaintea Pastelui) a fost declarata zi nelucratoare, asadar angajatii romani se bucura de 15 zile libere de la stat. Vestea mai putin buna este ca o buna parte din aceste zile libere din 2019 cad in weekend.

 In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, exceptie fac unitatile sanitare (cum sunt, de exemplu, spitalele, policlinicile, farmaciile, laboratoarele medicale) si unitatile de alimentatie publica, precum si unitatile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie.

Prin “caracterul procesului de productie” trebuie avute in vedere unitatile sau locurile de munca cunoscute sub denumirea generica “la foc continuu”, cum ar fi unitatile care detin utilaje, instalatii sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv, fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare. Sintagma “specificul activitatii” priveste o gama larga de unitati si locuri de munca si anume: transporturi, telecomunicatii, domeniul sanitar si de asistenta sociala, al aprovizionarii populatiei cu gaze, energie electrica, apa, caldura, alimente, comertul cu amanuntul si de deservire a populatiei (magazine, mall-uri, imbracaminte, etc.).

Angajatii care lucreaza in aceste zile primesc obligatoriu compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.Atunci cand compensarea nu este posibila, se acorda un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Cadrul legislativ

Art.139 din Legea nr.53/2003 din Codul Muncii reglementeaza zilele libere de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

In acelasi timp, in alineatul (3) din art. 139 se mentioneaza ca „Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual”.

Citeste si: Concediul de odihna - cine beneficiaza de el, cum se plateste si care este durata legala a acestuia

Zilele libere in 2019

Daca guvernul va aproba pentru 2019 zilele de legatura intre sarbatorile legale si weekenduri, este posibil ca salariatii din sectorul bugetar sa beneficieze de doua portiuni de cate cinci zile fiecare.

Una dintre minivacante ar putea sa fie constituita din legatura zilelor dintre Craciun si Anul Nou. A doua minivacanta poate fi in luna ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Romane din 24 ianuarie, care pica joi si s-ar putea face legatura cu weekendul. Cu toate acestea, puntile dintre zilele libere, care permit celor din sectorul bugetar o vacanta mai lunga, se vor recupera prin prelungirea programului zilnic de lucru intr-o perioada determinata calendaristic.

Salariatii din sectorul privat nu beneficiaza de aceste punti, iar daca doresc sa isi mareasca minivacantele, vor trebui sa isi aloce zile de concediu de odihna. 

Totusi, in 2019, romanii se vor bucura de numai zece zile libere, pentru ca nu mai putin de cinci sarbatori legale vor pica in weekend.

Mai jos se regaseste lista completa a zilelor libere legale din 2019 si ziua saptamanii in care acestea cad:

 • 1 ianuarie, Anul Nou (marti)
 • 2 ianuarie, a doua zi dupa Anul Nou (miercuri)
 • 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane (joi) - celebreaza Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, din 1859
 • 26 aprilie, Vinerea Mare - a fost introdusa ca zi libera legala in 2018
 • 28 aprilie, Pastele ortodox (duminica) - sarbatoarea pascala este sarbatorita conform calendarului iulian folosit de Biserica Ortodoxa Rasariteana si celebreaza amintirea invierii lui Iisus Hristos
 • 29 aprilie, a doua zi de Paste ortodox (luni)
 • 1 mai, Ziua Muncii (miercuri) - se sarbatoreste in majoritatea tarilor lumii, sustinand miscarile muncitoresti
 • 1 iunie, Ziua Copilului (sambata) - este declarata Ziua Internationala a Copilului si este sarbatorita in aproximativ 50 de tari din lume, la aceasta data
 • 16 iunie, Rusalii (duminica) - aceasta este ultima sarbatoare oficiala a sezonului pascal ortodox si se serbeaza la exact 50 de zile dupa Duminica Pastelui
 • 17 iunie, a doua zi de Rusalii (luni)
 • 15 august, Adormirea Maicii Domnului (joi) - este o sarbatoare importanta pentru crestinii ortodocsi din Romania, insa doar in urma cu cativa ani a devenit sarbatoare oficiala. In data de 15 august se serbeaza si Ziua Marinei, maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor
 • 30 noiembrie, Sfantul Andrei (sambata) - Sfantul apostol Andrei este considerat si sfantul protector al Romaniei
 • 1 decembrie, Ziua Marii Uniri (duminica) - este sarbatorita ziua in care toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit in anul 1918 in cadrul aceluiasi stat national - Romania
 • 25 decembrie, Craciunul (miercuri) - sarbatoarea Craciunului a fost sarbatorita in fiecare an, secole la rand, insa a fost interzisa oficial in perioada comunista, intre anii 1948 si 1989
 • 26 decembrie, a doua zi de Craciun (joi)
 • 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. 

In tara noastra sunt recunoscute legal 18 culte religioase, in majoritate crestine. Celelalte culte (in afara celui ortodox) au, ca principiu, sarbatori religioase diferite. De exemplu, musulmanii sarbatoresc Ziua de nastere a Profetului, iar evreii sarbatoresc Anul Nou pe 19-20 septembrie. In cazul lor se acorda 2 zile libere in care nu se lucreaza, pentru fiecare din cele 3 sarbatori religioase anuale, deci 6 zile pe an.

In cazul in care salariatilor nu li se acorda zile libere, din motive justificate, acestia beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. In caz contrar, angajatorii risca amenzi de pana la 10.000 de lei.

Prin urmare, este important ca angajatorii sa cunoasca zilele libere declarate nelucratoare si sa organizeze timpul de lucru in consecinta. Programele software de gestionare a timpului de lucru ajuta companiile sa organizeze eficient si sa gestioneze toate zilele libere conform legislatiei in vigoare.

Cu toate acestea, angajatii romani sunt printre codasii Europei in ceea ce priveste numarul de zile libere pe care le primesc de la stat, iar in viitor vor trebui sa se alinieze acestor standarde.

 

Sursa foto: Shuttertsock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide