</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cursuri de calificare profesionala - avantaje si sfaturi utile

Cursuri de calificare profesionala - avantaje si sfaturi utile

Cu siguranta te-ai gandit macar o data la utilitatea unui curs care sa iti ateste cunostintele intr-un anumit domeniu, chiar daca era vorba despre un atestat tehnic care iti promitea un loc de munca mai bun sau doar despre un hobby pe care doresti sa il dezvolti.

Intr-adevar, cursurile care ofera calificare si specializare intr-un anumit domeniu ajuta persoanele care doresc sa lucreze, asigurand-le dezvoltarea competentelor profesionale prin furnizarea de informatii cu scopul initierii si perfectionarii. In acelasi timp, acestea sunt dedicate deopotriva persoanelor care lucreaza si acelora care se afla in cautarea unui loc de munca.

Astfel, o parte din cursanti doresc sa se specializeze pe o anumita directie profesionala sau, dimpotriva, isi doresc o reorientare profesionala. Cursurile de calificare sunt optiunea personala a fiecaruia si decizia urmarii lor este influentata de o serie de factori precum: pasiunile personale, aptitudinile, competentele dobandite, traseul vocational pe care persoana doreste sa il urmeze etc. 

Articolul de mai jos contine informatii folositoare despre cursurile de calificare, care te vor ajuta sa iei o decizie in ceea ce priveste traseul tau profesional. 

Avantajele cursurilor de calificare

Daca intentionezi sa participi la cursuri de calificare in domeniul ales de tine, in functie de preferinte si aptitudini, te vei bucura de o serie de avantaje: 

  • Vei avea sansa sa cunosti si sa relationezi cu oameni noi care au aceleasi interese ca tine si sa te dezvolti, sub indrumarea unui formator, intr-un mediu propice extinderii unor noi abilitati. 
  • Iti vei amplifica noi competente care iti vor da incredere in tine si vei aprofunda informatia atat la nivel teoretic, cat si practic. 
  • Vei descoperi noi oportunitati de afirmare si iti vei largi cercul de cunostinte din domeniul profesional vizat de tine. 
  • Iti vei creste sansele sa iti gasesti un loc de munca mai bun, in acord cu specializarea pe care o urmezi. 
  • Vei obtine, la sfarsitul formarii, un atestat sau o diploma de calificare recunoscuta la nivel european, prin intermediul careia poti obtine un loc de munca. 

Daca te intereseaza un anumit curs de calificare, este indicat sa urmaresti oferta care este pusa la dispozitie in fiecare oras si sa acorzi atentie documentelor pe care trebuie sa le prezinti pentru a te inscrie. In unele cazuri vei avea nevoie de: 

  • copie dupa actul de identitate;
  • copie dupa certificatul de nastere;
  • copie dupa certificatul de casatorie (doar daca s-a modificat numele prin casatorie);
  • copie dupa ultimul act de studii (diploma sau adeverinta).

Cursuri de calificare in functie de domeniul profesional

Daca iti doresti sa urmezi un curs de calificare indiferent de motiv, fie ca este vorba de o pasiune pe care o ai sau de dorinta de a o lua de la capat, intr-un alt domeniu de activitate, la finalul sau vei avea parte de o certificare recunoscuta de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. 

In acelasi timp, examenul final pentru a primi atestatul se sustine in prezenta unei comisii desemnate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, conform legii. 

Mai jos am selectat principalele categorii de cursuri, in functie de domeniile profesionale cele mai cautate:

●      Servicii

Printre cursurile de calificare din domeniul serviciilor, cele mai cautate sunt: 

Curs de inspector resurse umane 

In urma unui curs de inspector resurse umane, vei cunoaste principalele prevederi ale legislatiei muncii si felul in care se aplica, vei face exercitii practice de gestionare a documentelor si de evidenta a personalului. Vei invata sa operezi si sa intretii o baza de date in programul REVISAL si vei dobandi cunostinte care sa te pregatesca pentru procesul de recrutare si selectie a angajatilor. In acelasi timp, vei invata cum sa gestionezi intern situatii dificile cu angajatii si cum se intocmeste corect statul de plata al acestora, precum si noile prevederi GDPR.

Durata cursului este de 40 de ore, dispuse in mai multe zile. 

Curs de inspector salarii 

In urma unui curs de inspector salarii, vei cunoaste legislatia fiscala care reglementeaza impozitarea veniturilor salariale, vei invata sa aplici tratamentul fiscal pentru veniturile din salarii si asimilarea salariilor. In acelasi timp, vei invata sa calculezi diverse tipuri de indemnizatii si concedii. In plus, vei cunoaste principalele prevederi legate de GDPR in salarizare si vei invata cum sa completezi declaratia 112, precum si alte raportari anuale.

Durata cursului este de 40 de ore, dispuse in mai multe zile.

●      Alimentatie publica

Printre cursurile de calificare din domeniul alimentatiei publice, cele mai cautate sunt: 

Curs de bucatar 

La finalul acestui curs de calificare, vei invata atat partea teoretica a meseriei, cat si pe cea practica - reguli de igiena si protectia muncii, cum sa folosesti ustensilele si echipamentul profesional, cum se conserva alimentele. In acelasi timp, vei invata sa prepari antreuri, gustari, salate, feluri principale, mancaruri gatite in stil romanesc sau international etc.

Durata medie a cursului este de 3 luni, cu programe diferite (dimineata/seara/in weekend), in functie de optiunea fiecarei persoane la inscriere. 

Curs de ospatar 

La finalul unui curs de ospatar, vei obtine un certificat de calificare autorizat si recunoscut atat in Romania, cat si in strainatate. In acelasi timp, locul de practica este asigurat, cu posibilitatea de angajare ulterioara.

Durata medie a cursului depinde de nivelul de calificare pe care doresti sa il obtii. De exemplu, un nivel 3 de calificare, adica un nivel de tehnician specializat, se obtine printr-un curs de 20 de saptamani (1/3 partea teoretica si 2/3 partea practica).

●      Constructii

Printre cursurile de calificare din domeniul constructiilor, cele mai cautate sunt: 

Curs de electrician 

Un curs de electrician in constructii te pregateste pentru realizarea unei game de lucrari electrice de joasa si medie tensiune in instalatii industriale, civile sau de uz casnic. In acelasi timp, la finalul cursului vei dobandi cunostinte practice despre intretinerea echipamentului de lucru, montajul traseelor de cablu, alaturi de aplicarea prevederilor referitoare la SSM (Securitatea si Sanatatea in Munca) si comportamentul in situatii de urgenta.

Durata medie a cursului este, in medie, de 30 de zile. 

Curs de instalator 

La sfarsitul unui curs de instalator tehnico-sanitar si de gaze, vei putea asigura calitatea lucrarilor dintr-un plan de executie. In acelasi timp, vei putea aplica normele de protectie a mediului, vei monta instalatiile interioare de canalizare, de apa de consum menajer. Alte competente dobandite vor fi cele de montare a obiectelor sanitare, a accesoriilor si a utilajelor folosite in instalatiile sanitare, montare a instalatiilor de stingere a incendiilor, de gaze naturale etc. Fiind un curs complex, acesta ofera informatii si despre diagnosticarea si remedierea defectiunilor de la toate tipurile de instalatii si utilaje folosite pentru alimentarea cu apa a gospodariei.

Durata medie a cursului este, in medie, de 30 de zile.

●      Turism

Printre cursurile de calificare din domeniul turismului, cele mai cautate sunt: 

Curs de administrator pensiune 

Cursul de administrator pensiune se adreseaza persoanelor care doresc sa se califice sau sa-si perfectioneze cunostintele in domeniul turismului, iar informatiile dobandite te vor ajuta sa administrezi o unitate de cazare si alimentatie publica. Vei invata si sa derulezi activitati specifice de colaborare cu alte agentii de turism, furnizori, institutii financiare sau administrative. In acelasi timp, vei invata cum sa mentii relatia cu furnizorii, cu scopul de a asigura o eficienta maxima si profitabilitatea pensiunii.

Durata medie a cursului este intre 4 si 5 luni. 

Curs de receptioner 

Cursul se adreseaza persoanelor care doresc sa se califice sau sa-si perfectioneze cunostintele in domeniul hotelier. La finalul acestui curs, vei invata sa le comunici clientilor ofertele si vei face practica intr-un hotel pentru a fixa cunostintele teoretice. In acelasi timp, vei avea ocazia sa te pregatesti cu profesori cu experienta in industria ospitalitatii.

Durata medie a cursului este de 6 saptamani.

●      Ingrijire si asistenta sociala

Printre cursurile de calificare din domeniul ingrijirii si asistentei sociale, cele mai cautate sunt: 

Curs de ingrijitoare copii 

La sfarsitul cursului de ingrijitor copii, vei invata tehnici de comunicare eficienta si interactiva cu cei mici. In functie de varsta, vei invata cum sa le acorzi primul ajutor in conditii de urgenta, cum sa le oferi ingrijirea de care au nevoie. In acelasi timp, vei dobandi cunostinte despre nevoile copilului si de supraveghere a starii acestuia de sanatate.

Durata medie a cursului este de 360 de ore (120 ore de activitate teoretica si 240 de ore de activitate practica). 

Curs de infirmiera 

La sfarsitul cursului de infirmiera, vei sti sa indeplinesti activitatile specifice ingrijirii persoanelor, contribuind la imbunatatirea starii acestora de sanatate, in masura in care este posibil. Vei fi pregatita sa lucrezi intr-un mediu spitalicesc sau extraspitalicesc si sa oferi suportul tau persoanelor aflate in nevoie. Astfel, vei invata cum sa intretii un mediu si un climat in acord cu nevoile acestora, te vei ocupa de asigurarea hranei, tratamentului si de igiena persoanelor in cauza.

Durata medie a cursului este de aproximativ 30 de zile.

●      Design si fashion

Printre cursurile de calificare din domeniul design si fashion, cele mai cautate sunt: 

Curs de design interior 

La finalul unui curs de design interior, te vei familizariza cu principalele stiluri care au influentat atat arhitectura, cat si evolutia materialelor in timp. In plus, vei cunoaste stilurile de design interior si piesele de mobilier care au facut istorie. Vei invata despre influenta unor designeri celebri si cum sa faci pas cu pas un plan de amenajare interioara, cum sa vorbesti cu clientii si sa faci bugetul proiectului tau.

Durata medie a cursului difera in functie de furnizorii lui. Unele cursuri sunt impartite in doua module (incepatori si avansati), iar fiecare are 12 saptamani. 

Curs de design vestimentar 

La cursul de design vestimentar vei invata notiuni generale despre lumea modei, istoria sa si principalele tendinte actuale. In acelasi timp, vei studia compozitia culorilor, gradul de luminozitate, cromatica si cum sa creezi tinute pentru diferite siluete si volumetrii. Vei sti, la finalul cursului, cum sa iti faci propria schita si propriul story-board si cum sa iti faci strategia de vanzare a colectiei.

Durata medie a cursului difera in functie de furnizorii lui. Unele cursuri sunt impartite in doua module (incepatori si avansati), iar fiecare are 20 de saptamani.

Sfaturi utile in alegerea cursului

In functie de motivatia pe care o ai sa urmezi cursuri de calificare intr-un anumit domeniu, sfaturile de mai jos te vor ajuta in alegerea cursului potrivit: 

  • In primul rand, alege un curs care sa iti aduca valoare adaugata in activitatea pe care o intreprinzi sau, in cazul in care iti doresti o reconversie profesionala, analizeaza atent optiunile care ti se potrivesc si alege-o pe cea mai apropiata de aptitudinile tale. 
  • Daca doresti sa urmezi cursurile de calificare pentru o reconversie profesionala, incepe prin a identifica profesia care te atrage cel mai mult si care este apropiata de competentele dobandite in trecut. 
  • Daca iti alegi un curs care te-ar ajuta in domeniul in care lucrezi, incearca sa ii prezinti sefului tau avantajele, pentru ca este posibil sa fie dispus sa suporte cheltuiala acestuia, considerand-o formare profesionala, formare ce este obligatorie odata la anumite perioade de timp. In situatia in care angajatorul nu asigura formarea profesionala, atunci ai dreptul la zile libere platite pentru a urma cursurile dorite. 
  • Daca iti propui ca o parte din suma cursului sa fie suportata de compania pentru care lucrezi, explica-i sefului tau beneficiile acestui curs, ce lucruri vei invata si prezinta-i avantajele imediate (vei reusi sa faci taskurile mai repede, vei putea prezenta informatiile de la curs si colegilor etc.). 

Cursurile de calificare sunt cea mai buna posibilitate care este pusa la dispozitia persoanelor dornice sa isi dezvolte cunostintele teoretice si practice in vederea unei schimbari in plan profesional, dar nu numai. Cu ajutorul lor te poti specializa in profesia pe care deja o urmezi sau iti poti explora o pasiune sau un hobby.

Citeste si Ce este si ce spune legea despre formarea profesionala

 

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

  • Dan Crivat 28 apr 2020

    Este foarte adevarat fapatul ca un curs de formare se poate dovedi foarte important, mai ales pentru cei care isi doresc o schimbare a carierei. Probabil vom vedea aceasta nevoie tot mai mult, in perioada urmatoare. O alta nisa de piata care va avea nevoie masiva de specialisti in perioada urmatoare este brokerajul de afaceri - asa cum se vand proprietati imobiliare, se pot vinde si afaceri, iar criza in care tocmai intram va determina multi mici antreprenori sa incerce sa isi vanda afacerile. Deci, vor avea nevoie de specialisti care sa ii ajute... Un astfel de curs este acesta: https://trade-x.ro/ro/curs-broker-de-afaceri

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide