Calculeaza salariul dupa noile norme 2021
Noutati legislative in perioada COVID-19
Articole in perioada COVID-19
Zile libere si sarbatori legale in 2021. Cum esti platit daca lucrezi in zilele de sarbatoare legala
AI O INTREBARE?
Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.
-
21.02.2021 17:04:24 Este vorba de indemnizatia crestere copil, acum observ
-
22.02.2021 16:50:31
Buna ziua,
Conform dispozitiilor OUG 111/2010, de concediul si indemnizatia de crestere acopilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole,silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit.
Asadar, daca sotia arealizat venituri timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani, poate beneficia de indemnziatie. Veniturile nu trebuie sa fie realizate in luni consecutive in mod obligatoriu (lunile pot fi si succesive, in cazul in care exista intreruperi).
Documentele pe care trebuie sa le depuneti la dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului sunt:
- actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
- actul de identitate al celuilalt parinte - (copie si original);
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
- certificat de casatorie (copie si original);
- adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita:
- a realizat venituri salariale supuseimpozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, inultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului,
- nivelul lunar alacestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
- prima si ultima zide concediu de maternitate,
- data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie,
-prima zi deconcediu de cresterea copilului;
Pe copiile CI ale ambilor parinti, Certificatelor copiilor si certificatului de casatorie se va scrie ”CONFORM CU ORIGINALUL" si se va SEMNA.
Pentru depunerea documentelor va veti adresa primariei comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
- actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
-
22.02.2021 17:20:21
Buna ziua,
De concediul si indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit. Perioada in care ati obtinut indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta stagiu asimilat si este luata in considerare la evaluarea indeplinirii stagiului minim de cotizare.
Indemnizatia lunara pentru cresterea celui de-al doilea copil se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. Prin urmare, la calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in considerare atat indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, cat si indemnizatia aferenta concediului prenatal si posnatal.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.
Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil, daca in urma realizarii calculului conform OUG 111/2010 ar rezulta un cuantum al indemnizatiei mai mic decat cel primit pentru primul copil.
-
22.02.2021 17:41:07
Buna ziua,
Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Indemnizatia de concediu medical este supusa impozitului (10%), contributiei de asigurari sociale (CAS=25%), dar este scutita de la plata contirbutiei de asigurari sociale de sanatate (CASS=10%)
Asadar:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare in care se acorda concediul (12) si cu cota de 100%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, si impozitul de 10% conform prevederilor Codului Fiscal.
Concediul medicalpentru carantina si izolare se acorda insa fara conditia stagiului minim de cotizare. Asadar, chiar daca nu indepliniti cele 6 luni de cotizare, veti veneficia de indemnizatia de concediu medical.
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
-
18.02.2021 12:35:57 Se poate sa beneficiez ca si pfa de acest concediu?prima luna mi l’a acceptat si mi’a fost platit iar urmatoarea luna mi s’a spus ca s’a modificat legea si nu se mai poate plati pentru pfa,am citit aici,ca sunt persoane care au reusit,va rog sa imi Spuneti exact daca se poate legal sa beneficiez de Acest concediu medical in baza oug 158/2005