</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Fa un calcul rapid!
Vrei sa stii exact ce venit salarial vei avea?
◦ Calculeaza salariu Brut sau Net ◦ Calcul Avansat
◦ Calcul Contributii Salariale 2019
Calculeaza acum

INTREBARI & RASPUNSURI

140
300
Selecteaza categoria de venituri: Venituri salariale*
PUNE INTREBAREA

INTREBARI FRECVENTE

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, concediile medicale se platesc in functie de tipul acestora, ca si 75-100% din baza de calcul constituita din media veniturilor brute lunare obtinute de salariat in ultimele 6 luni anterioare producerii incapacitatii de munca.

Conform OUG 158/2005, procentul de plata al indemnizatiei de concediu medical difera in functie de tipul concediului, de la 75% pana la 100% din baza de calcul a acestuia constituita din media veniturilor lunare obtiniyte de salariati in ultimele 6 luni anterioare.

Conform OUG 158/2005, durata maxima a concediilor medicale difera in functie de tipul acestora. Pentru boli obisnuite, durata maxima este de 183 zile/an, iar din ziua 91 aveti nevoie de avizul medicului expert pentru a vi se elibera un nou concediu medical. Pentru concediul medical de sarcina si lauzie, durata maxima a acestuia este de 126 de zile, impartite de regula, in 63 inainte de nastere si 63 zile dupa nasterea copilului.

Conform OUG 158, ca si regula generala, primele 5 zile calendaristice, din care se vor plati doar cele lucratoare, se platesc/suporta de catre angajator. Restul, vor fi achitate de catre Fondul National Unic pentru Asigurari Sociale de Sanatate. Ca si exceptie, indemnizatiile pentru concedii medicale pentru sarcina si lauzie, ingrijire copil bolnav, risc maternal, carantina si izolare sunt platite direct din FNUASS. Procedural, angajatorul plateste sumele catre salariat, urmand a-si recupera indemnizatiile din bugetul FNUASS pe baza unei cereri.

Conform Codului Fiscal, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se va achita integral contributia de asigurari sociale (25%) si impozitul pe venit (10%). Prin exceptie, in cazul indemnizatiilor pentru sarcina si lauzie, risc maternal si ingirjire copil bolnav nu se datoreaza impozit pe venit.

Medicul de familie poate acorda maxim 10 zile de concediu medical. Prin exceptie, in cazul concediilor medicale acordate pentru COVID-19, medicul de familie poate acorda concediul medical pe durata recomandarilor emise de DSP.

Conform art. 2 alin. 2 din OUG 111/2010, indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza ca fiind 85% din media veniturilor impozabile nete, avand un cuantum minim de 1200 lei si un cuantum maxim 8500 lei, lunar. Puteti calcula exact valorile utilizand calculatorul nostru, https://www.calculatorvenituri.ro/#calculator-indemnizatie-crestere-copil

Da, conform art. 22 alin. 2 din OUG 111/2010, perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificările si completarile ulterioare

Conform prevederilor Codului Muncii, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, angajatorul poate suspenda contractul individual de munca unilateral, iar operatiunea se numeste popular somaj tehnic. Angajatul nu va presta munca, ci va ramane la dispozitia angajatorului, putand fi chemat la munca oricand la solicitarea salariatului si dupa incetarea suspendarii.

Conform prevederilor Codului Muncii, in cazul somajului tehnic nu exista o perioada minima sau maxima pentru suspendarea contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de muncă ocupat. Ca si exceptie, pe perioada starii de urgenta/alerta, indemnziatia de somaj tehnic este reprezentata de 75% din salariul de incadrare, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut. Puteti calcula exact valorile utilizand calculatorul nostru, https://www.calculatorvenituri.ro/#calculator-somaj-tehnic

Conform prevederilor Codului Muncii, in cazul in care somajul tehnic nu este generat de pandemia COVID-19, indemnizatia se va plati odata cu drepturile salariale ale lunii respective. In schimb, daca indemniatia de somaj tehnic va fi decontata de catre bugetul asigurarilor pentru somaj, aceasta va fi platita salariatilor in maxim 3 zile lucratoare de la data primirii sumelor de angajator din bugetul de stat.

Conform Codului Fiscal, un PFA poate fi taxat pe baza datelor din contabilitate, sistem real, sau pe baza normelor de venit. In ambele cazuri, daca veniturile nete sunt egale sau depasesc echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul respectiv, persoana fizica va datora atat contributii sociale, cat si impozit pe venit. In schimb, daca veniturile nete nu depasesc echivalentul a 12 salarii minime brute, acesta va datora impozit pe venit in cota de 10%. Totusi, daca persoana fizica nu a fost si salariat, acesta va datora in plus contributia de asigurari sociale de sanatate calculata la echivalentul a 6 salarii minime brute in vigoare in anul de calcul. Pentru un calcul exact, puteti utiliza calculatorul nostru, https://www.calculatorvenituri.ro/#pfa

Incepand cu veniturile anului 2018, in cazul persoanelor fizice autorizate, se va depune doar declaratia unica, care va cuprinde venitul realizat, precum si taxele aferente. Aceasta are 2 sectiuni, definitivarea veniturilor pentru anul anterior si estimarea acestora pentru anul curent. Pentru suport in completarea declaratiei unice, puteti apela la serviciile noastre de consultanta, aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

Conform art. 16 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economine de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, un PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.

Conform art. 17 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economine de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii. In legatura cu modalitatea de taxare, acesta poate fi impozitat pe baza datelor din contabilitate, in sistem real, sau in baza normelor de venit.

Conform Codului Fiscal, salariul net este cel rezultat in urma scaderii din venitul brut obtinut de catre salariat in luna respectiva a contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale (pensia) si contributia de asigurari sociale de sanatate) si a impozitului pe venit. Calculatorul de venituri te poate ajuta in facilitarea calculului de la net la brut si de la brut la net.

Salariul brut este cel inclus in contractul individual de munca si pe baza caruia se calculeaza toate tipurile de indemnizatii obtinute de catre salariat in luna pentru care se intocmeste calculul salarial (indemnizatii de concediu de odihna, pentru orele efectiv lucrate, pentru orele suplimentare prestate, etc.)

Conform Codului Fiscal, la venitul brut obtinut in fiecare luna de catre salariat, se vor aplica urmatoarele taxe: contributia de asigurari sociale (pensie) in cota de 25%, contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, precum si impozitul pe venit in cota de 10% aplicat la baza de calcul obtinita conform art. 78 din Codul Fiscal.

Nu s-au gasit intrebari conform cautarii.

Intrebari din perioada COVID-19

05 mai 2021 Venituri din alte surse
Daca am realizat venituri pe 2020 (vanzare de aplicatii online similar google play/appstore) si am fost angajat la privat in perioada realizarii veniturilor (cu plata CAS/CASS) trebuie sa mai platesc CAS/CASS pentru veniturile realizate din alte surse daca au depasit plafonul pe 2020?
    Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
    Inchide