</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Diferentele fac diferenta
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

CALCULATOR SALARII - SOLUTIA TA PENTRU CALCULAREA SALARIULUI DE LA BRUT PANA LA NET SI INAPOI

Calculatorul de venituri are la baza un produs software (mai exact, un calculator de salarii) care a fost dezvoltat si care este in permanenta actualizat de Romanian Software. Cu ajutorul acestui calculator de salariu, puteti face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net, dar puteti vedea si impozitul pe venit si care sunt contributiile pe care le aveti de platit pentru un anumit castig lunar.

Mai mult, calculator salariu furnizeaza si calculul salariului brut in functie de salariul net introdus. Puteti analiza oricand diferentele de taxare a tipurilor de remuneratii, calculul salariului net pentru contractele full time si part time, prin efectuarea unor scenarii de calcul al salariului/venitului de la net la brut sau de la brut la net in functie de acordurile incheiate cu salariatii/colaboratorii.

De asemenea, solutia noastra de calcul salarial furnizeaza costul total suportat de angajator, tinand cont de avantajele in natura sau primele acordate in vederea determinarii pachetului salarial net sau brut. Puteti vedea oricand, in functie de tipul venitului calculat, o prezentare defalcata: salariul brut, contributiile sociale suportate de angajat si bazele de calcul, impozitul pe salariu, salariul net precum si calculul salariului net, modul de calcul al salariului brut, fiecare contributie pe salariu platita de angajator, total cost angajator (ce include salariul brut si contributiile datorate de companie).

Tu ne spui salariul brut si beneficiile acordate, noi iti punem la dispozitie un calculator venituri cu functionalitati complexe pentru a gasi cea mai buna varianta pentru salarizarea personalului.

DE CE SA FOLOSESTI UN CALCULATOR ONLINE PENTRU CALCULUL SALARIILOR? 

Daca esti angajat, un calculator online pentru calculul salariului te ajuta sa stii cu cea mai mare precizie care sunt sumele de bani virate pentru contributii si pentru impozite si cati bani vei castiga efectiv la un anumit nivel al salariului/venitului brut. Mai mult, poti vedea exact baza de calcul pentru fiecare contributie si nivelul taxelor platite catre stat lunar, conform legislatiei. In plus, poti compara castigurile actuale cu situatia in care vei trece la o alta formula de colaborare cu angajatorul actual (PFA, drepturi de autor, etc).

Daca esti angajator, este, de asemenea, important sa folosesti un calculator de salariu pentru ca vei afla imediat doar introducand datele necesare care sunt costurile tale cu fiecare salariat in parte, detalierea modului de calcul al salariului net sau al salariului brut in functie de salariul net. Mai mult, poti vedea care sunt costurile tale cu un anumit angajat sau colaborator daca vei opta pentru o formula de angajare sau una de colaborare. Calculator venituri este o solutie la indemana, rapida si extrem de usor de folosit. Testeaz-o chiar acum!

1.585.193
calcule efectuate pe site-ul nostru

Noutati legislative

In Monitorul Oficial nr. 1045 din 10.12.2018 a fost publicata Hotararea 937/2018 pentru ...
In Monitorul Oficial nr. 1116 din 29.12.2018 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 1...
Anual, termenul de depunere a declaratiei privind obligatiile de plata contributiilor so...

Articole

Zile libere declarate prin lege in anul 2019

by Mihaela Colesnic, 09 nov 2018
Sa fii la curent cu zilele libere din an te ajuta sa iti fixezi eficient vacantele si sa...
Daca ai castigat recent un premiu, cel mai probabil ti-ai pus intrebarea daca trebuie sa...
Un nou proiect de lege care reglementeaza pensiile a fost adoptat de Guvernul Romaniei, ...
Ce obligaţii ai la declararea venitu...

Intrebari & raspunsuri

Venituri din salarii, dividende, chirii si dobanzi

Daca am salariu minim pe economie, incasez dividende, si am si incasari din chirii pe termen lung, incasari din chirii in regim hotelier la norma de venit, si dobanzi de la banci, ce impozite si contributii voi plati dupa ce completez declaratia unica?
Venituri salarii 4/10/2018 1:09:47 PM
 • Calculator Venituri 4/10/2018 1:15:48 PM

  a)     Venituri realizate in 2017

   

  Pentru veniturile realizate in 2017 obligatiile fiscale sunt cele de la data realizarii veniturilor (art. 133 alin. 9 din Codul fiscal actual, valabil la data de 4 aprilie 2018).

   

  Pentru veniturile din salarii au fost retinute deja la sursa impozit pe venit si contributii sociale – nu mai datorati nimic acum.

   

  Pentru dobanzile incasate in 2017 v-a fost retinut la sursa impozit pe venit in cota de 16% (art. 97, alin. 1 Cod fiscal).

   

  Pentru dividende v-a fost retinut la sursa impozit pe venit 5% (art. 97, alin. 7 Cod fiscal).

   

  Pentru incasarile din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit ati platit deja 16% la norma de venit, care este impozit final (art. 85, alin. 6 si art. 118 alin. 6 Cod fiscal).

   

  Dupa ce veti depune declaratia unica veti datora 16% impozit pe venit pentru incasarile din chirii pe termen lung. Cota de 16% se aplica la o baza impozabila determinata ca fiind venitul din contract aferent anului 2017, indiferent de momentul incasarii, minus cota forfetara de 40% (art. 84, alin. 2 Cod fiscal). Daca cumva ati optat pentru impozitarea in sistem real, atunci baza impozabila se va determina ca atare, conform art. 68 din Codul fiscal.

   

  Veti mai datora si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) 5,5% la o parte din aceste venituri, dupa cum urmeaza:

   

  -         Pentru dividende si dobanzile bancare nu veti mai datora CASS, deoarece aveti si venituri salariale (art. 176, alin. 7 din Codul fiscal valabil in 2017).

  -         Pentru veniturile din chirii veti datora CASS 5,5%, la o baza impozabila determinata ca fiind norma de venit pentru chiriile in regim hotelier si venitul din contract minus cota forfetara de 40% pentru chiriile pe termen lung (art. 173,alin. 1 din Codul fiscal valabil in 2017). Daca pentru chiriile pe termen lung ati optat pentru impozitarea in sistem real, baza impozabila o va reprezenta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate, exclusiv cheltuiala cu CASS.

   

  b)     Venituri estimate a fi obtinute in 2018

   

  Presupunand ca veti obtine aceleasi tipuri de venituri si in 2018, conform prevederilor fiscale actuale (si daca nu vor fi schimbate din nou), sunt aplicabile urmatoarele.

   

  Pentru dobanzi si dividende se prevede in continuare retinerea la sursa a impozitului pe venit de catre platitorul de venit, cota fiind de 10% in cazul dobanzilor si 5% in cazul dividendelor.

   

  Pentru venitul din chirii pe termen lung veti datora impozit pe venit in cota de 10%, aplicat la o baza impozabila determinata ca fiind venitul aferent anului 2018, conform contractului de inchiriere, minus cota forfetara de 40%. Daca ati optat pentru impozitare in sistem real, baza impozabila va fi determinata conform art. 68 din Codul fiscal.

   

  Pentru venitul din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit, impozitul pe venit se va determina aplicand cota de 10% la norma de venit, impozitul fiind final.

   

  In cazul in care veniturile din dividende, dobanzi si din chirii, estimate a fi obtinute la nivelul anului 2018, insumate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei, atunci veti datora si CASS pentru acestea (vedeti art. 170 din Codul fiscal valabil actualmente in 2018).

   

  In acest caz CASS lunara va fi determinata aplicand cota de 10% la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv va fi de 190 lei lunar.

   

  Sunt prevazute si bonificatii de pana la 10% pentru plata cu anticipatie a impozitului si pentru depunerea declaratiei unice 212 prin intermediul spatiului virtual privat, astfel, conform art. 133 din Codul fiscal actual:

   

  „(15) In anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

  a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit;

  b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

  (16) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (15) sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.”

VENITURI DREPTURI DE AUTOR:

In cazul in care doresc sa am colaboratori pe drepturi de autor pe un ONG cu un onorariu de 600 de lei in mana, ce taxe si contributii trebuie sa platesc ?Daca aveti si un model de contract de drepturi de autor, ar fi perfect. Multumesc.
Drepturi de autor 4/5/2018 8:44:19 AM
 • Calculator Venituri 4/13/2018 1:25:31 PM

  Da, este aplicabila si cota forfetara de 40% care se scade din baza impozabila a impozitului pe venit.

  Iar pentru a determina remuneratia bruta se poate aplica urmatoarea formula de calcul :

  RB –[RB*(1-40%)*10%] = RN

  Unde :

  RB reprezinta remuneratia bruta, iar

  RN reprezinta remuneratia neta

  Prin urmare, pentru a determina remuneratia bruta pe contract pornind de la remuneratia neta, puteti utiliza formula:

  RB = RN* 1,06383

  Si rezulta o remuneratie bruta de 638 lei, cum ati zis dvs.

  Remuneratia fiind sub plafon, nu se datoreaza CAS si CASS - vedeti articolele 151 si 174 din Codul fiscal.

Am o nelamurire legata de plata contributiilor pentru drepturi de autor:

daca sunt angajat cu carte de munca si am colaborari si pe drepturi de autor voi plati toate contributiile (CAS, CASS, impozitul de 10% pentru fiecare) nu la nivelul salariului minim, ci la nivelul real? Dar daca obtin venituri doar din drepturi de autor ?
Venituri salarii 3/29/2018 10:12:47 AM
 • Calculator Venituri 3/29/2018 10:18:16 AM

  Conform modificarilor aduse prin OUG 18/2018 la art. 150 si art. 154 din Codul fiscal rezulta ca in cazul in care persoana fizica realizeaza si venituri salariale sau asimilate salariilor, nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor.

  Exista o exceptie pentru CAS pentru exploatarea de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copia privata.

  Este aplicabil in continuare impozitul pe venit de 10%.

  In cazul in care se obtin venituri doar din drepturi de autor, sunt aplicabile cele descrise mai jos.

  Prin OUG 18/2018, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost delimitate ca o categorie distincta in cadrul veniturilor din activitati independente, si tratata distinct, in sensul reintroducerii retinerii la sursa si pentru CAS si CASS.

  Astfel, de exemplu, pentru drepturile de autor pentru care este prevazuta in contract retinerea la sursa, sunt aplicabile urmatoarele.

  Impozitul pe venit se retine la sursa si se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila reprezentand venitul obtinut conform contractului de drepturi de autor minus cota forfetara de 40%.

  In ceea ce priveste CAS, se prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Cota de CAS e de 25%, iar baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea care platitor de venit este cel care retine la sursa contributiile ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta.

  Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.

  Si in ceea ce priveste CASS, se prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

  In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS aplicand cota de 10% la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si a 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

  Din modificarile aduse de OUG 18/2018 la articolele 151 si 174 din Codul fiscal, pare sa rezulte ca in cazul in care venitul estimat depaseste plafonul, nu se mai depune declaratia unica, si se vor retine la sursa, acum sau in lunile urmatoare, CAS si CASS inclusiv pentru lunile ianuarie si februarie 2018, la nivelul stabilit in contract. Prevederea introdusa de unde ar rezulta acest lucru e urmatoarea: „nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei venitului ales precizat in contract”.

  Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

ce se mai aude de normele legate de OUG 3/2018? Cand vor fi emise?

Venituri salarii 3/27/2018 6:48:08 PM
 • Calculator Venituri 4/13/2018 1:28:18 PM Din pacate nu se stie, e in functie de cat timp dureaza pana trece prin tot procesul legislativ si sunt obtinute toate avizele necesare.

Cat va fi salariul net,in martie,2018, pentru un prof.din inv. preuniversitar cu gr.didactic 2, vechime16?Vreau ca raspuns strict cuantumul.

Venituri salarii 3/27/2018 4:45:21 PM
 • Calculator Venituri 3/28/2018 9:46:11 AM

  Pentru a determina salariul net mai trebuie ajustat salariul brut (vedeti raspunsul de la intrebarea anterioara) cu contributiile sociale retinute la sursa – CAS 25% si CASS 10%. Astfel, in functie si de gradatia in care va incadrati s-ar obtine:

   

  ·        Gradatia 3 – 2476 lei

  ·        Gradatia 4 – 2547 lei

  ·        Gradatia 5 – 2.618 lei

Cat va fi salariul net, in luna martie, 2018, pentru un prof. din invatamantul preuniversitar cu gr. didactic 2, vechime 16 ani?

Venituri salarii 3/26/2018 6:49:26 PM
 • James Parker 4/3/2018 12:52:25 AM

  Necesitatea de a imprumuta pentru orice motiv?

  Aveti nevoie de bani de urgenta?

  Aveti nevoie de o casa?

  doriti capital pentru afacerea dvs.?


  Oferim servicii financiare la doar 2% si serviciile noastre sunt foarte fiabile, contactati-ne acum la adresa Europafunding@gmail.com si obtineti-va imprumuturile astazi.

Ce declaratie fiscala depune societatea a.i. sa se faca imperecherea venit-CNP ?

Sunt salariat(la o alta soc)si am un ctr DDA cu val bruta 22.000 lei specificatia ca imp e final si se retine la sursa.Ce delcaratie trebuie sa depuna societatea a.i. venitul meu sa apara la ANAF pe CNP ?Mi-e putin neclar acest lucru... Daca se depune D100,cnp-ul meu nu apare nicaieri.
Drepturi de autor 5/15/2018 12:02:41 PM
 • Calculator Venituri 9/25/2018 11:32:50 AM

  Buna George,


  Uite aici ultima modificare pentru indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul in care se obtin venituri din drepturi de autor.

  https://www.calculatorvenituri.ro/veniturile-din-drepturi-de-proprietate-intelectuala-vor-fi-luate-in-calcul-la-stabilirea-indemnizat  Multumim,

  Echipa calculatorvenituri.ro

Cat va fi salariul net, in luna martie, 2018, pentru un prof. din invatamantul preuniversitar cu gr. didactic 2, vechime 16 ani?

Cat va fi salariul net, incepand cu luna martie, 2018, pentru un profesor din invatamantul preuniversitar cu gradul didactic 2, vechime in invatamant /in munca de 16 ani , fara: deduceri personale speciale, dirigentie , functii de conducere sau ore suplimentare ?
Venituri salarii 3/25/2018 6:52:07 PM
 • Calculator Venituri 3/28/2018 9:18:52 AM

  Din prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, actualizata prin OUG 91/2017, intelegem urmatoarele.

  Conform art.39, alin. 6 din Legea 153/2017, salarizarea personalului didactic se face in acord cu prevederile HG 38/2017, cu aplicarea corespunzatoare  si a prevederilor art. 38, alin 3 si 4, din lege.


  In anexa a2 a HG 38/2017 se prevede ca pentru un Profesor studii superioare de lunga durata grad didactic II, din invatamantul preuniversitar, care are o vechime in invatamant intre 14 - 18 ani salariul de baza este, in functie de gradatie, dupa cum urmeaza:

   

  ·        Gradatia 3 – 2539 lei

  ·        Gradatia 4 – 2612 lei

  ·        Gradatia 5 – 2685 lei


  Conform art.  38, alin. 3, lit. a, din Legea 153/2017, incepand cu 1 ianuarie 2018, cuantumul salariului de baza se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

   

  Prin urmare, in perioada ianuarie – februarie 2018, salariul pentru cele 3 gradatii de mai sus ar fi
  trebuit sa fie ajustat dupa cum urmeaza :

   

  ·        Gradatia 3 – 3174 lei

  ·        Gradatia 4 – 3265 lei

  ·        Gradatia 5 – 3356 lei

   

  Iar conform art. 38, alin. 3, lit. d, din Legea 153/2017, pentru cadrele didactice, incepand cu luna martie 2018, salariul de baza se mareste cu 20% fata de nivelul lunii februarie. Prin urmare, rezulta :

   

  ·        Gradatia 3 – 3809 lei

  ·         Gradatia 4 – 3918 lei

  ·        Gradatia 5 – 4028 lei

    

  Extrase din legislatie

  Lege nr. 153 din 28/06/2017

  Versiune consolidata la data de: 06/01/2018

  Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea
  personalului platit din fonduri publice

  Art. 38. - Aplicarea legii

  […]

     (3) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 se acorda urmatoarele creşteri salariale:

     a) cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de funcţie/salariilorde funcţie, indemnizaţiilor
  de incadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia bruta de incadrare, solda lunara/salariullunar de care beneficiaza
  personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 25% faţa de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fara a depaşi limita prevazuta la art. 25, in masura in care personalul respectiv işi desfaşoara activitatea in aceleaşi condiţii;

  […]

     d) prin excepţie de la lit. a, incepand cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiaza personalul care ocupa funcţii didactice din unitaţile de invaţamant preuniversitar şi universitar de
  stat, se majoreaza cu 20% faţa de nivelul acordat pentru luna februarie 2018;

    (4) In perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de baza, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de incadrare, fiecare creştere reprezentand 1/4 din
  diferenţa dintre salariul de baza, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de incadrare prevazute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectiva şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 .

  Art. 39. - Aplicarea tranzitorie     

  [...]

     (6) Prin excepţie de la prevederile alin 1 şi 2, pentru personalul didactic din sistemul naţional de
  invaţamant salarizarea se stabileşte in raport cu nivelul utilizat la data de 30 iunie 2017 potrivit Hotararii Guvernului  nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3  din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele masuri fiscal-bugetare, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 38  alin. 3 şi 4.

In luna in care un angajat are concediu medical cum se calculeaza sporul de vechime?

Venituri salarii 9/17/2018 1:58:05 AM
 • Calculator Venituri 9/20/2018 5:23:40 PM  

  Buna ziua,

  In cazul in care un angajat are concediu medical in timpul lunii, sporul de vechime se acorda proportional cu numarul efectiv de zile lucrate in luna.

  Mai mult,conform Ordonantei de urgenta 99/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, stagiul minim de cotizare necesar platii certificatelor de concediu medical se constituie pe 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

  Astfel stagiul de cotizare necesar platii concediului medical, cuprinde inclusiv sporul de vechime realizat in lunile anterioare.

  O zi frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,<br />In situatia in care mama ramane fara serviciu pe perioada sarcinii ( in 1 luna) si nici nu obtine somaj, atunci cand va depunde dosarul pt indemnzie ii va lipsi dovada concediului prenatal. Cum se procedeaza? (Stagiu de cotizare 12 luni consecutiv din cele 24 are).<br />Multumesc!
Venituri salarii 8/28/2018 1:24:15 PM
 • Ana-Maria Zarnescu 8/30/2018 7:04:22 PM

  Buna ziua,

  Multumesc pt raspuns. Incetarea nu s-a realizat din vointa mea insa la final s a semnat o decizie de incetare de comun acord, respectiv 55 lit. b).

  Eu platesc pe cont propriu CAS acum, iar stagiul de cotizare + venituri in cele 12 luni exista.

In cazul unui accident trebuie sa platesc asigurarile/spitalizarea ?

General 8/10/2018 11:16:45 AM
 • Calculator Venituri 8/16/2018 2:17:14 PM

  Buna ziua,

   

  Conform legislatiei in vigoare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale nu este necesara conditia indeplinirii stagiului minim pentru acordarea concediului si a indemnizatiei de concediu medical. Prin urmare, daca serviciile prestate de catre unitatile medicale se incadreaza in categoriile urgentelor, beneficiati de gratuitate si de concediu medical incazul in care nu sunteti asigurat in sistemul public de sanatate.

   

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   

  O zi frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro

accident

Venituri salarii 8/10/2018 11:15:02 AM

  Baza de calcul CAS

  Buna ziua, <br />Baza de calcul CAS este acelasi lucru cu salariul brut realizat? Intreb asta ca sa verific corectitudinea contributiilor pentru pensia privata. Multumesc. <br />
  Venituri salarii 8/6/2018 7:42:58 PM
  • Calculator Venituri 8/16/2018 4:51:28 PM

   Buna ziua,


   Venitul baza calcul se refera la impozitul pe venit datorat, nu la contributiile sociale obligatorii. In cazul prezentat, deducem ca venitul este aferent anului 2017 si se aplica urmatoarele:

   CAS = 800*10.5% = 84 lei

   Somaj = 800*0.5% = 4 lei

   CASS = 800*5.5% = 44 lei

   Deducere personala din baza de calcul a impozitului pe venit = 250 lei

   Venit baza calcul a impozitului = 800-84-4-44-250 lei = 418 lei.

   Impozit datorat = 418*16% = 67 lei

   Salariu net = 800-4-44-84-67 = 601 lei.


   Speram ca informatiile de mai jos sa va fie utile.


   O zi frumoasa,

   Echipa calculatorvenituri.ro

  Venituri din alte surse

  Buna ziua, despre calculatorul venituri din alte surse. Este inclus in calculator doar impozitul pe venit de 10%.Ce se intampla cu CASS/CAS? Nu se platesc ?
  General 7/27/2018 2:25:46 PM
  • Calculator Venituri 7/30/2018 10:55:52 AM

   Buna ziua,

    

   Conform Codului Fiscal, pentru veniturile din alte surse definite conform art. 114 din Codul Fiscal, tratamentul fiscal aplicabil este urmatorul:

   ·       Impozit pe venit (10%) conform art. 115 alin. 21 din Codul Fiscal, impozit ce se retine la sursa de catre platitorul de venit

   ·       Contributia de asigurari sociale de sanatate (10%), conform art. 155 alin. 1 lit. h) coroborat cu art. 170 alin. 1 din Codul Fiscal, daca veniturile anuale din activitati independente depasesc 12 salarii minime brute pe tara. Baza de calcul a contributiei este egala cu salariul minim brut pe tara si se declara si plateste de catre beneficiarul venitului, prin declaratia unica.

    

   In cazul dumneavoastra, daca ati introdus o suma mai mica de 22.800 (12*1900 salariulminim) lei in calculator, automat acesta a generat calculul doar cu impozitul pe venit. Daca se introduce un venit egal sau mai mare decat plafonul minim pentru calculul contributiei de asigurari sociale de santate, acesta va genera automat si contributia.

    

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  Modalitate calcul deducere personala

  Buna ziua,<br /><br />Pentru stabilirea si calcularea deducerii personale, ar trebui sa se tina cont si de tichetele de masa? <br /><br />Va multumesc,<br /><br />O zi frumoasa!
  Venituri salarii 7/17/2018 5:33:55 PM
  • Calculator Venituri 7/18/2018 5:20:47 PM

   Buna ziua,

    

   Conform prevederilor art. 77 din Codul Fiscal, pentru determinarea deducerii personale se iau in calcul veniturile brute din salarii obtinute de angajati. Cum contravaloarea tichetelor de masa reprezinta venit asimilat salariilor conform art. 76 alin. 3lit. h) din Codul Fiscal, consideram ca acestea se iau in calcul la determinarea venitului brut necesar in calculul deducerii personale.

    

   Speram ca aceste informatii sa va fie utile!

  Buna ziua...am un contract de drepturi de autor...iar venitul lunar este sub 1900 deci sub plafon...mai trebuie sa depun declaratia unica?

  Drepturi de autor 7/6/2018 2:31:11 PM
  • Calculator Venituri 7/9/2018 5:56:47 PM

   Buna ziua,

   Da, declaratia unica se depune pentru orice tip de venit obtinut in mod independent/drepturi de autor/activitati agricole/sportive, pentru veniturile obtinute in anul 2017 cat si pentru estimarea lor in anul 2018, daca impozitul si contributiile aferente nu au fost retinute de catre platitorul de venituri.

   Ce este diferit in anul 2018, este faptul ca obligatia calcularii contributiilor sociale obligatorii (CAS si CASS) se instituie dupa depasirea plafonului de 12 salarii minime in vigoare. Cu alte cuvinte, datorati impozit pe venit, dar nu si contributii sociale daca obtineti venituri sub plafon. Aveti posibilitatea sa optati pentru a fi asigurat, nu si obligatia.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.


   O zi frumoasa!

  Carmen

  Buna ziua! <br />Daca am un angajat cu doua CIM la acelasi angajator si acesta intra in concediu medical din 25 iunie a.c., cum calculez si declar foaia de boala aferenta celor doua CIM-uri astfel incat sa nu am eroare in D112 si sa fie corect calculul.<br />Multumesc!
  Venituri salarii 7/2/2018 6:35:19 AM
  • Calculator Venituri 7/2/2018 2:53:58 PM

   Buna ziua,

    

   In situatia in care un salariat incadrat cu 2 contracte individuale de munca la acelasi angajator prezinta intr-o luna un certificat de concediu medical, se vor avea in vedere urmatoarele:

   ·       Salariatul va fi pontat pentru ambele contracte in concediu medical, conform perioadei inscrise pe certificatul de concediu medical

   ·       Pentru calculul indemnizatiei de concediu medical, se vor cumula veniturile brute din ambele contracte de munca in baza de calcul a indemnizatiei, verificandu-se plafonul lunar

   ·       Se va inscrie o singura data certificatul de concediu medical in declaratia lunara 112, in Sectiunea B – Anexa 1.2

    

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  Cum se completeaza Reg.de ev.fiscala pt.o pers.fizica inreg.fiscal,care a relizat venituri brute(aprox.9800 lei) in 2017,din act.indep.?

  La cheltueli pot trece si cele cu folosirea autoturismului?
  • Calculator Venituri 7/2/2018 1:09:53 PM

   Buna ziua,

    

   In Registru se inscriu totalul veniturilor si totalul cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor (cheltuieli deductibile), astfel incat sa se permita identificarea si controlul operatiunilor ce au condus la stabilirea venitului net, pierderii nete declarate la autoritatea fiscala prin declaratia anuala de venit.

   Cheltuielile cu autoturismele, daca sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, sunt deductibile 100%. Daca vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea specifica, dupa caz. In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.

   In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii deparcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  Intrebare

  Buna ziua, am si eu o intrebare: daca in momentul nasterii nu mai lucrez,dar am lucrat pana in luna a 3.a de sarcina mai primesc indemnizatia?
  Venituri salarii 6/27/2018 8:26:11 PM
  • Calculator Venituri 6/28/2018 8:06:27 AM

   Buna ziua,

   Conform articolului 2 din Ordonanta de urgenţa nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitaţi agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizaţie lunara.

   Astfel in situatia in care in ultimii 2 ani anteriori nasterii, ati cumulat 12 luni venituri din salarii supuse impozitului pe venit de la unul sau mai multi angajatori, inclusiv din somaj,  veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.

  completare declaratia unica - venituri din chirii

  pentru cineva fara salariu dar care are de la 1 martie 2018 o chirie de 700ron lunar si care opteaza pentru asigurarea de sanatate, va rog sa-mi dati un model de completare a declaratiei unice<br />va multumesc
  Venituri salarii 6/15/2018 6:14:46 AM

  Este corect ca bonurile cadou oferite de firma de sarbatori sa fie adunate la venitul brut , si sa fie scazute din salariul net?

  Pentru a se opri darile la stat a fost trecuta (adaugata)valoarea acestorala venitul brut , apoi dupa retineri, acea valoare este scazuta din salariul net
  Venituri salarii 5/9/2018 12:24:54 PM
  • Calculator Venituri 5/9/2018 2:57:02 PM

   In situatia in care cadourile/tichetele cadou oferite angajatilor cu diverse ocazii sunt considerate venituri salariale supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii, echivalentul in lei al cadourilor/tichetelor cadou se include in bazele de calcul ale acestora.


   Modalitatea practica prin care sumele sunt taxate este adunarea sumelor la venitul brut, calcularea contributiilor sociale si a impozitului pe venit conform legislatiei in vigoare si apoi retinerea lor din restul de plata pe care il primiti efectiv, pentru a nu fi platite de doua ori: o data in bani si o data in natura (sub forma de tichete/cadouri).


   Astfel, restul de plata aferent salariului dumneavoastra nu este diminuat cu valoarea cadourilor/tichetelor cadou oferite de catre angajator. Urmarea pasilor descrisi mai sus este doar o modalitate de calcul in vederea respectarii regimului fiscal aplicabil.

  sunt scutit de impozit deorece am handicap accentuat lucrez cu norma intreaga, si sunt scutit si de cass?Pot primi sporuri suplimentare ?

  Venituri salarii 5/8/2018 7:50:23 AM
  • Calculator Venituri 5/8/2018 2:20:54 PM

   Referitor la facilitatile fiscale de care beneficiati daca sunteti salariat cu handicap, Codul Fiscal prevede scutire doar de la plata impozitului pe venit (in cazul handicapului grav sau accentuat), pe baza documentelor justificative puse la dispozitie de catre dumneavoastra. Contributiile la pensie si sanatate se vor datora pe veniturile salariale, neexistand o scutire expres mentionata in legislatie.

    

   Legat de acordarea unor sporuri, Codul Muncii prevede anumite sporuri obligatorii, cum ar fi sporul pentru orele suplimentare, orele de noapte, orele de lucru in zilele de sarbatoare legala etc.  Orice alte sporuri se pot acorda in urma negocierilor individuale/colective cu angajatorul.

  Pentru un salariu minim pe economie cu un concediu medical de75% de 30 de zile ce bani trebuie sa iau in mana?

  Venituri salarii 5/4/2018 8:03:16 AM
  • Calculator Venituri 5/7/2018 3:07:45 PM


   Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor medicale este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, iar baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar,  pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

    Astfel, presupunand urmatoarele:

   -         concediul medical este acordat pe toata durata lunii Aprilie

   -         stagiul de cotizare este indeplinit

   -         veniturile lunare din ultimele 6 luni anterioare lunii aprilie (luna acordarii certificatului de concediu medical) sunt reprezentate de salariul minim in vigoare

   -         nu ati avut concedii fara plata, situatii de suspendare a contractului individual de munca in ultimele 6 luni

   -         aveti functia de baza declarata la angajatorul in cauza si nu aveti persoane in intretinere declarate

    Media zilnica calculata ar fi de 81,07 RON, iar venitul brut pe luna Aprilie ar fi 1.164 RON.

    Pornind de la venitul brut de 1.164 RON, vor rezulta urmatoarele taxe salariale:

   -         CAS 10.5% - 115 RON

   -         CASS  10% - 0 RON

   -         Impozit – 10% -  54 RON

    Astfel, va rezulta un salariu net de 995 RON.

    Atentie insa, acest calcul a fost efectuat pe baza presupunerilor enuntate mai sus.

     

  4.Cum se determina impozitul pe venit si contributiile sociale in 2018 pentru o PFA cu norma de venit?

  Venituri salarii 4/16/2018 2:48:22 PM
  • Calculator Venituri 4/16/2018 2:54:17 PM

   In cazul unei PFA impozitata pe baza de norma de venit, sunt aplicabile impozit pe venit si contributii sociale, dupa cum urmeaza.

    

   Impozit pe venit

    

   La nivelul anului 2018, impozitul pe venit se determina aplicand cota de 10% la norma de venit ajustata aferenta activitatii respective.

    

   „ART. 692 -
   Stabilirea impozitului pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit

    

   (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

   (2) Plata impozitului anual datorat determinat potrivit prevederilor alin. (1) se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”

    

   Conform art. 69, alin. 10 din Codul fiscal si a normelor metodologice aferente, contribuabilii pot ajusta in  declaratia unica normele de venit prin aplicarea, acolo unde este cazul, a coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti. Coeficientii de corectie sunt stabiliti in functie de anumite criterii precum: vadul comercial si clientela, varsta contribuabilului, timpul afectat desfasurarii activitatii, etc.

    

   Conform prevederilor actuale din Codul fiscal, impozitul pe venitul estimat se declara prin declaratia unica pana la data de 15 martie a anului curent. Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere al declaratiei unice este 15 iulie 2018.

    

   Contributii sociale

    

   CAS (contributia de asigurari sociale)

   Pentru astfel de venituri se datoreaza CAS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
   brute pe tara.

   Din perspectiva CAS, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza
   prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent, respectiv pentru anul 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi realizate in 2018.

   Daca este depasit plafonul, se va datora CAS in cota de 25%, la o baza impozabila lunara la alegerea
   contribuabilului, dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie, respectiv 1900 lei. Prin urmare contributia minima lunara datorata va fi 475 lei.

   CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate)

   Pentru astfel de venituri se datoreaza si CASS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
   brute pe tara.

   La determinarea plafonului pentru CASS, aferent anului 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi obtinute de catre persoana fizica in anul 2018 si sunt cuprinse, pe langa veniturile din activitati independente, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile din asocieri cu persoane juridice, veniturile din investitii, veniturile din agricultura, piscicultura si silvicultura, veniturile din cedarea folosintei bunurilor si veniturile din alte surse.

   Pentru veniturile impozitate pe baza de norma de venit, suma luata in calcul pentru determinarea plafonului o reprezinta norma de venit (vedeti art. 170 din Codul fiscal).

   In cazul in care prin insumarea acestor venituri estimate a fost depasit plafonul, persoana fizica va datora CASS in cota de 10%, la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv contributia lunara va fi de 190 lei. 

  Cum se calculeaza concediul medical daca nu am avut venituri in ultimele 6 luni? Precizez ca am cod 14 la diagnostic.

  Buna ziua.<br />cum se calculeaza concediul medical,daca nu am avut venituri in ultimele 6 luni? Precizez ca am cod 14 la diagnostic.
  Venituri salarii 4/12/2018 4:09:17 AM
  • Calculator Venituri 4/13/2018 8:29:01 AM

   In general, pentru a beneficia de concediu medical, trebuie sa fie indeplinita conditia de stagiu de cotizare.

   Conform OUG 158/2005 si a normei de aplicare actualizata in ianuarie 2018, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical (potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si a art. 6 din norma aferenta de aplicare). Cele 6 luni in ultimele 12 luni pot fi 6 luni complete sau se pot determina ca fiind un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu s-a contribuit 6 luni complete.

   Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

   Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 actualizata in 2018 (adica concedii medicale, de maternitate, etc).

   De asemenea, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

   a)     a beneficiat de pensie de invaliditate;

   b)     a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

   c)      a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

   Asiguratii audreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Diagnosticul cu cod 14 s-ar incadra la neoplazii.

    

   Astfel, conform art. 10 din OUG 158/2005, actualizata, daca aveti 6 luni de stagiu de cotizare in ultimele 12 luni, indemnizatia pentru concediul medical se va calcula ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

    

   Daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj, atunci indemnizatia pentru concediul medical se va determina ca medie a veniturilor brute lunare reprezentand indemnizatie de somaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

    

   Daca ati avut contract individual de asigurare cu CNASS, indemnizatia pentru concediul medical se va determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

    

   Daca ati beneficiat de indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 (pentru concediu de maternitate, concedii medicale, etc), atunci acestea vor fi luate in baza de calcul.

    

   Daca ati beneficiat de pensie de invaliditate sau ati urmat cursurile invatamantului universitar, atunci baza de calcul va fi salariul de baza minim brut pe tara.

    

   In cazul in care nu ati avut stagiul complet, dar ati cotizat o perioada, deoarece va incadrati la neoplazii, chiar daca nu ati avut stagiul de cotizare complet de 6 luni in ultimele 12 luni, se va lua in calcul media veniturilor lunare pe care le-ati avut in perioada in care ati cotizat sau venitul lunar din prima luna de activitate.

    

   Daca nu ati avut deloc venituri in ultimele 12 luni si nici nu va incadrati la cei care au beneficiat de pensie de invaliditate sau au urmat cursurile de invatamant superior, OUG 158/2005 nu precizeaza o baza de calcul pentru indemnizatia de concedii medicale, ceea ce ar putea fi interpretat ca chiar daca aveti dreptul la concediu medical, indemnizatia este zero. Daca sunteti in acest caz, ar fi bine sa reverificati cu CNASS.

    

   Conform art. 17, alin. 2 din OUG 158/2005, in cazul neoplaziilor, cuantumul indemnizatiei de concedii medicale este de 100% din baza de calcul.

  Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
  Inchide
  Inchide
  Real Time Analytics