Ce vrei sa calculezi astazi ?
CALCULATOR SALARIU - SOLUTIA TA PENTRU CALCULAREA SALARIULUI DE LA BRUT PANA LA NET SI INAPOI
Calculatorul de venituri este dezvoltat ca si un produs software (mai exact, un simulator de salarii/alte tipuri de venituri) fiind in permanenta actualizat de Romanian Software. Acest calculator de salarii avansat permite calcule complexe, de la salariul brut la salariul net, precum si de la salariul net la cel brut. Totodata, puteti calcula si impozitul pe venit si contributiile pe care le aveti de platit pentru un anumit castig lunar.
Mai mult, se pot analiza oricand diferentele de taxare a tipurilor de remuneratii, calculul salariului net pentru contractele full time si part time, indemnizatiile de somaj tehnic acordate pe perioada COVID-19, indemnizatiile pentru supravegherea copiilor, prin efectuarea unor simulari de calcul al salariului/venitului de la net la brut sau de la brut la net in functie de acordurile incheiate cu salariatii/colaboratorii. In continuare, cu ajutorul convertorului de salarii, puteti construi diverse scenarii in vederea optimizarii costurilor cu angajatii/colaboratorii.
De asemenea, solutia noastra de calcul salarial furnizeaza calculul salariului minim, costul total al angajatorului indiferent de suma introdusa, tinand cont de avantajele in natura sau primele acordate in vederea asigurarii pachetului salarial net sau brut.
Puteti vizualiza oricand, urmatoarele:
Cum se calculeaza salariul brut:
salariu brut introdus, contributiile sociale suportate de angajat si bazele de calcul, impozitul pe salariu, costul total al angajatorului, precum si,Cum se calculeaza salariul net:
salariu net introdus, modul de calcul al salariului brut in functie de salariul net, fiecare contributie pe salariu platita de angajator in numele angajatului, total cost angajator (ce include salariul brut si contributiile datorate de companie).Tu ne spui salariul brut sau salariul net si beneficiile acordate, noi iti punem la dispozitie un calculator de venituri cu functionalitati complexe pentru a gasi cea mai buna varianta pentru salarizarea personalului.
DE CE SA FOLOSESTI UN CALCULATOR ONLINE PENTRU CALCULUL SALARIILOR ?
Daca esti angajat, un calculator online pentru calculul salariului te ajuta sa te informezi corect cu privire la sumele de bani virate pentru contributii si pentru impozite lunar si cati bani vei castiga efectiv la un anumit nivel al salariului/venitului brut. Mai mult, vei avea acces la baza de calcul pentru fiecare contributie si nivelul taxelor platite catre stat lunar, conform legislatiei actualizate. In plus, poti compara castigurile actuale cu alta formula de colaborare cu angajatorul actual, cum ar fi PFA, drepturi de autor, etc.
Daca esti angajator, este, important sa folosesti un calculator de salariu pentru ca vei fi la curent cu costurile lunare cu fiecare salariat in parte, detalierea modului de calcul al salariului net sau al salariului brut in functie de salariul net. De asemenea, poti analiza si compara costurile cu un anumit angajat sau colaborator in situatia in care vei opta pentru o alta formula de angajare/colaborare.
Calculator venituri este o solutie la indemana, rapida si extrem de usor de folosit. Testeaz-o chiar acum !
Noutati legislative in perioada COVID-19
Articole in perioada COVID-19
AI O INTREBARE?
Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.
-
06.02.2021 23:48:07 Adica eu bebe 1 am intrat in maternitate datorita faptului ca in ultimele 24 anterior nasterii lui am avut venituri salariale dar si facultate si mi s-au cumulat..eu pe timpul sarcinii nu am avut angajator si nu am intrat in maternitate direct din campul muncii..Si in ianuarie 2021 s.a terminat maternitate dar eu in martie nasc pe bebe 2 si intrebarea este daca eu pot beneficia si pentru bebe 2 de indemnizatie crestere copil desi eu o luna si ceva nu am venituri si bebe 2 nu s.a nascut in timpul maternitatii cu primul bebe? Adica se considera venit indemnizatia de la bebe 1 pentru acordarea indemnizatie pentru bebe 2? Caci eu in ultimele 24 de luni am fost in maternitate cu bebe 1 deci ast
-
05.02.2021 23:20:04 Buna seara, sunt si eu interesata de acest lucru. Se poate depune stagiul de cotizare de la jobul unde avem functia de baza si pentru celalalt job pt a putea beneficia de postnatal?
-
02.02.2021 19:26:45
Buna seara,
Conform OUG 111/2010, concediul pentru sarcina se acordape o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauziese pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediuluide lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Asadar, la recomandarea medicului, puteti lua toate cele 126 zile de concediu de maternitate dupa nastere.
-
02.02.2021 19:29:46
Buna seara,
Puteti achiziona unul intre pachetele noastre de servicii privind Declaratia unica aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant pentru contractarea serviciilor noastre, ne puteti contacta la adresa contact@calculatorvenituri.ro.
O seara frumoasa,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
03.02.2021 09:01:22
Buna dimineata,
Doar in baza informatiilor furnizate de catre dumneavoastra nu putem stabili cunantumul indemnizatiei, insa va prezentam modalitatea de calcul al acesteia:
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul maternitate si cu cota de 85%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.