</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
Diferentele fac diferenta
Adauga al doilea calcul, pentru comparatie
Vrei sa faci o comparatie?
Trage cu mouse-ul 2 carduri cu calculatii aici
Foloseste comanda "Compara" de pe cardurile cu calculatii
vs

CALCULATOR SALARII - SOLUTIA TA PENTRU CALCULAREA SALARIULUI DE LA BRUT PANA LA NET SI INAPOI

Calculatorul de venituri are la baza un produs software (mai exact, un calculator de salarii) care a fost dezvoltat si care este in permanenta actualizat de Romanian Software. Cu ajutorul acestui calculator de salariu, puteti face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net, dar puteti vedea si impozitul pe venit si care sunt contributiile pe care le aveti de platit pentru un anumit castig lunar.

Mai mult, calculator salariu furnizeaza si calculul salariului brut in functie de salariul net introdus. Puteti analiza oricand diferentele de taxare a tipurilor de remuneratii, calculul salariului net pentru contractele full time si part time, prin efectuarea unor scenarii de calcul al salariului/venitului de la net la brut sau de la brut la net in functie de acordurile incheiate cu salariatii/colaboratorii.

De asemenea, solutia noastra de calcul salarial furnizeaza costul total suportat de angajator, tinand cont de avantajele in natura sau primele acordate in vederea determinarii pachetului salarial net sau brut. Puteti vedea oricand, in functie de tipul venitului calculat, o prezentare defalcata: salariul brut, contributiile sociale suportate de angajat si bazele de calcul, impozitul pe salariu, salariul net precum si calculul salariului net, modul de calcul al salariului brut, fiecare contributie pe salariu platita de angajator, total cost angajator (ce include salariul brut si contributiile datorate de companie).

Tu ne spui salariul brut si beneficiile acordate, noi iti punem la dispozitie un calculator venituri cu functionalitati complexe pentru a gasi cea mai buna varianta pentru salarizarea personalului.

DE CE SA FOLOSESTI UN CALCULATOR ONLINE PENTRU CALCULUL SALARIILOR? 

Daca esti angajat, un calculator online pentru calculul salariului te ajuta sa stii cu cea mai mare precizie care sunt sumele de bani virate pentru contributii si pentru impozite si cati bani vei castiga efectiv la un anumit nivel al salariului/venitului brut. Mai mult, poti vedea exact baza de calcul pentru fiecare contributie si nivelul taxelor platite catre stat lunar, conform legislatiei. In plus, poti compara castigurile actuale cu situatia in care vei trece la o alta formula de colaborare cu angajatorul actual (PFA, drepturi de autor, etc).

Daca esti angajator, este, de asemenea, important sa folosesti un calculator de salariu pentru ca vei afla imediat doar introducand datele necesare care sunt costurile tale cu fiecare salariat in parte, detalierea modului de calcul al salariului net sau al salariului brut in functie de salariul net. Mai mult, poti vedea care sunt costurile tale cu un anumit angajat sau colaborator daca vei opta pentru o formula de angajare sau una de colaborare. Calculator venituri este o solutie la indemana, rapida si extrem de usor de folosit. Testeaz-o chiar acum!

1406790
calcule efectuate pe site-ul nostru

Noutati legislative

In Monitorul Oficial nr. 877/17.10.2018 a aparut Ordinul 2169/2018 de aprobare a Metodol...
In Monitorul Oficial nr. 865 din 12 Octombrie 2018 a fost publicat Ordinul 2004 privind ...
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat lansarea Registrului...
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului...

Articole

Nu este gresit daca spunem ca demisia are la baza doua coduri: Codul muncii si ...
La fel ca tichetele de masa sau tichetele cadou, voucher...
Dividendele reprezinta distribuirea in bani sau in natura catre actionarii unei companii...
Daca esti liber profesionist sau iti suplimentezi veniturile creand opere literare, arti...

Intrebari & raspunsuri

Cat va fi salariul net, in luna martie, 2018, pentru un prof. din invatamantul preuniversitar cu gr. didactic 2, vechime 16 ani?

Venituri salarii 3/26/2018 6:49:26 PM
 • James Parker 4/3/2018 12:52:25 AM

  Necesitatea de a imprumuta pentru orice motiv?

  Aveti nevoie de bani de urgenta?

  Aveti nevoie de o casa?

  doriti capital pentru afacerea dvs.?


  Oferim servicii financiare la doar 2% si serviciile noastre sunt foarte fiabile, contactati-ne acum la adresa Europafunding@gmail.com si obtineti-va imprumuturile astazi.

Am o nelamurire legata de plata contributiilor pentru drepturi de autor:

daca sunt angajat cu carte de munca si am colaborari si pe drepturi de autor voi plati toate contributiile (CAS, CASS, impozitul de 10% pentru fiecare) nu la nivelul salariului minim, ci la nivelul real? Dar daca obtin venituri doar din drepturi de autor ?
Venituri salarii 3/29/2018 10:12:47 AM
 • Calculator Venituri 3/29/2018 10:18:16 AM

  Conform modificarilor aduse prin OUG 18/2018 la art. 150 si art. 154 din Codul fiscal rezulta ca in cazul in care persoana fizica realizeaza si venituri salariale sau asimilate salariilor, nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor.

  Exista o exceptie pentru CAS pentru exploatarea de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copia privata.

  Este aplicabil in continuare impozitul pe venit de 10%.

  In cazul in care se obtin venituri doar din drepturi de autor, sunt aplicabile cele descrise mai jos.

  Prin OUG 18/2018, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost delimitate ca o categorie distincta in cadrul veniturilor din activitati independente, si tratata distinct, in sensul reintroducerii retinerii la sursa si pentru CAS si CASS.

  Astfel, de exemplu, pentru drepturile de autor pentru care este prevazuta in contract retinerea la sursa, sunt aplicabile urmatoarele.

  Impozitul pe venit se retine la sursa si se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila reprezentand venitul obtinut conform contractului de drepturi de autor minus cota forfetara de 40%.

  In ceea ce priveste CAS, se prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Cota de CAS e de 25%, iar baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea care platitor de venit este cel care retine la sursa contributiile ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta.

  Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.

  Si in ceea ce priveste CASS, se prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

  In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS aplicand cota de 10% la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si a 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

  Din modificarile aduse de OUG 18/2018 la articolele 151 si 174 din Codul fiscal, pare sa rezulte ca in cazul in care venitul estimat depaseste plafonul, nu se mai depune declaratia unica, si se vor retine la sursa, acum sau in lunile urmatoare, CAS si CASS inclusiv pentru lunile ianuarie si februarie 2018, la nivelul stabilit in contract. Prevederea introdusa de unde ar rezulta acest lucru e urmatoarea: „nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei venitului ales precizat in contract”.

  Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

ce se mai aude de normele legate de OUG 3/2018? Cand vor fi emise?

Venituri salarii 3/27/2018 6:48:08 PM
 • Calculator Venituri 4/13/2018 1:28:18 PM Din pacate nu se stie, e in functie de cat timp dureaza pana trece prin tot procesul legislativ si sunt obtinute toate avizele necesare.

Cat va fi salariul net,in martie,2018, pentru un prof.din inv. preuniversitar cu gr.didactic 2, vechime16?Vreau ca raspuns strict cuantumul.

Venituri salarii 3/27/2018 4:45:21 PM
 • Calculator Venituri 3/28/2018 9:46:11 AM

  Pentru a determina salariul net mai trebuie ajustat salariul brut (vedeti raspunsul de la intrebarea anterioara) cu contributiile sociale retinute la sursa – CAS 25% si CASS 10%. Astfel, in functie si de gradatia in care va incadrati s-ar obtine:

   

  ·        Gradatia 3 – 2476 lei

  ·        Gradatia 4 – 2547 lei

  ·        Gradatia 5 – 2.618 lei

Cat va fi salariul net, in luna martie, 2018, pentru un prof. din invatamantul preuniversitar cu gr. didactic 2, vechime 16 ani?

Cat va fi salariul net, incepand cu luna martie, 2018, pentru un profesor din invatamantul preuniversitar cu gradul didactic 2, vechime in invatamant /in munca de 16 ani , fara: deduceri personale speciale, dirigentie , functii de conducere sau ore suplimentare ?
Venituri salarii 3/25/2018 6:52:07 PM
 • Calculator Venituri 3/28/2018 9:18:52 AM

  Din prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, actualizata prin OUG 91/2017, intelegem urmatoarele.

  Conform art.39, alin. 6 din Legea 153/2017, salarizarea personalului didactic se face in acord cu prevederile HG 38/2017, cu aplicarea corespunzatoare  si a prevederilor art. 38, alin 3 si 4, din lege.


  In anexa a2 a HG 38/2017 se prevede ca pentru un Profesor studii superioare de lunga durata grad didactic II, din invatamantul preuniversitar, care are o vechime in invatamant intre 14 - 18 ani salariul de baza este, in functie de gradatie, dupa cum urmeaza:

   

  ·        Gradatia 3 – 2539 lei

  ·        Gradatia 4 – 2612 lei

  ·        Gradatia 5 – 2685 lei


  Conform art.  38, alin. 3, lit. a, din Legea 153/2017, incepand cu 1 ianuarie 2018, cuantumul salariului de baza se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

   

  Prin urmare, in perioada ianuarie – februarie 2018, salariul pentru cele 3 gradatii de mai sus ar fi
  trebuit sa fie ajustat dupa cum urmeaza :

   

  ·        Gradatia 3 – 3174 lei

  ·        Gradatia 4 – 3265 lei

  ·        Gradatia 5 – 3356 lei

   

  Iar conform art. 38, alin. 3, lit. d, din Legea 153/2017, pentru cadrele didactice, incepand cu luna martie 2018, salariul de baza se mareste cu 20% fata de nivelul lunii februarie. Prin urmare, rezulta :

   

  ·        Gradatia 3 – 3809 lei

  ·         Gradatia 4 – 3918 lei

  ·        Gradatia 5 – 4028 lei

    

  Extrase din legislatie

  Lege nr. 153 din 28/06/2017

  Versiune consolidata la data de: 06/01/2018

  Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea
  personalului platit din fonduri publice

  Art. 38. - Aplicarea legii

  […]

     (3) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 se acorda urmatoarele creşteri salariale:

     a) cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de funcţie/salariilorde funcţie, indemnizaţiilor
  de incadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia bruta de incadrare, solda lunara/salariullunar de care beneficiaza
  personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 25% faţa de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fara a depaşi limita prevazuta la art. 25, in masura in care personalul respectiv işi desfaşoara activitatea in aceleaşi condiţii;

  […]

     d) prin excepţie de la lit. a, incepand cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiaza personalul care ocupa funcţii didactice din unitaţile de invaţamant preuniversitar şi universitar de
  stat, se majoreaza cu 20% faţa de nivelul acordat pentru luna februarie 2018;

    (4) In perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de baza, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de incadrare, fiecare creştere reprezentand 1/4 din
  diferenţa dintre salariul de baza, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de incadrare prevazute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectiva şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 .

  Art. 39. - Aplicarea tranzitorie     

  [...]

     (6) Prin excepţie de la prevederile alin 1 şi 2, pentru personalul didactic din sistemul naţional de
  invaţamant salarizarea se stabileşte in raport cu nivelul utilizat la data de 30 iunie 2017 potrivit Hotararii Guvernului  nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3  din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele masuri fiscal-bugetare, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 38  alin. 3 şi 4.

Care este impozitul pe drepturi de autor in 2018?

Buna. Sunt interesata: care este impozitul pe castiguri din drepturi de autor in 2018? Suma finala incasata nu depaseste acel prag de 28.200 lei. Multumesc.
Venituri salarii 3/21/2018 11:36:37 AM
 • Calculator Venituri 3/25/2018 3:42:12 PM

  Impozitul pe veniturile obtinute din drepturi de autor este in cota de 10%. Impozitul pe venit se va datora indiferent de suma incasata – nu exista un plafon minim.

  Daca aveti prevazuta optiunea de impozitare finala in contract, atunci impozitul pe venit se va calcula prin retinere la sursa, aplicand cota de 10% la o baza impozabila determinata ca fiind venitul din drepturi de autor, conform contractului incheiat, minus cota forfetara de 40%.

  Daca ati optat pentru impozitarea in sistem real, atunci baza impozabila se va determina conform art. 68 din Codul fiscal (Legea 227/2015), tinand cont de venituri si de cheltuieli, ajustate cu veniturile neimpozabile si cheltuielile nedeductibile.

  Conform prevederilor actuale din Codul fiscal (la data de 23 martie 2018), contributiile sociale, CAS si CASS, se aplica doar daca veniturile incasate din drepturi de autor au depasit la nivelul anului 2017 plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei.

  La determinarea plafonului pentru CAS trebuie sa luati in calcul si alte venituri din activitati independente pe care le-ati avut in 2017, daca e cazul.

  Iar la determinarea plafonului pentru CASS trebuie sa tineti cont, pe langa veniturile din drepturi de autor si din alte activitati independente, si de: venituri din agricultura, piscicultura, silvicultura, venituri din investitii, din cedarea folosintei bunurilor (e.g chirii sau vanzari de bunuri imobile), din asocieri cu persoane juridice si venituri din alte surse.

  Daca veniturile sunt sub plafonul de 22.800 lei, nu se datoreaza CAS si CASS in 2018. Insa nici nu veti contribui la sistemul public de pensii si nici la cel de sanatate. Daca veti dori sa contribuiti la sistemul de pensii puteti opta sa platiti CAS cel putin la nivelul salariului minim pe economie.

  Exista si un proiect de OUG prin care se doreste sa se modifice regimul de impozitare a veniturilor din drepturi de autor in sensul reintroducerii retinerii la sursa pentru CAS si CASS atunci cand acestea sunt datorate. Acest lucru a fost anuntat si in declaratiile de presa de pe site-ul Ministerului de Finante. Insa proiectul de OUG nu a fost publicat inca in versiune finala in Monitorul Oficial, deci mai sunt posibile modificari.

  Conform proiectului de OUG, nu se va datora CAS si CASS, si, prin urmare, nici nu se vor retine la sursa, in cazul in care veniturile estimate pentru anul 2018 sunt sub plafonul de 22.800 lei.

   

  In ceea ce priveste CAS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta.

  Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.

  In ceea ce priveste CASS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

  In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, conform proiectului, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

  Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

  In proiectul actual nu sunt prevazute reguli de tranzitie pentru drepturile de autor / de proprietate intelectuala. Daca nu se modifica nimic in versiunea finala publicata a proiectului de OUG atunci cei care obtin venituri din drepturi de autor si depasesc plafonul de 22.800 lei cel mai probabil vor trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca contributiile sociale datorate pentru prima parte a anului 2018 pana la introducerea OUG-ului, iar ulterior pentru partea a doua anului li se vor retine la sursa contributiile sociale.

cati ani trebuie sa aiba o persoana sa poata sa fie angajata legal ma refer la persoane minore

Venituri salarii 3/19/2018 2:49:58 PM
 • Calculator Venituri 3/23/2018 5:47:21 PM

  Conform Codului muncii (Legea nr. 53/2003), art. 13, o persoana dobandeste capacitate de munca de la varsta de 16 ani. 

  Minorii care au implinit 15 ani pot fi angajati doar cu acordul parintilor, iar daca la un moment ulterior parintii isi retrag acordul, contractul de munca inceteaza imediat.

  Este interzisa angajarea minorilor sub 15 ani, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda (art.265 din Codul muncii).

  Conform art. 112, alin. 2 din Codul muncii, durata de munca in cazul minorilor sub 18 ani nu poate fi mai mare de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Nu este permisa munca suplimentara si nici munca pe timp de noapte (art. 124 si art. 128 din Codul muncii). 

  Iar conform art. 134, tinerii sub 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

  De asemenea, minorii beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare fata de durata minima de 20 de zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).

  Ar fi de mentionat si ca tinerii sub 18 ani nu pot fi angajati la locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase.
   

  Conform Legii 52/2011, si in cazul in care minorii sunt angajati ca zilieri, durata muncii nu poate sa depaseasca 6 ore pe zi, si nu se poate efectua munca de noapte. De asemenea, varsta minima pentru angajarea ca zilier este de 16 ani, iar pentru minorii care au intre 15 si 16 ani este necesar acordul parintilor. Remuneratia este stabilita la cel putin echivalentul a 8 ore pe zi, chiar daca numarul zilnic de ore de munca este mai mic.

  Exista unele exceptii prevazute de Hotararea Guvernului nr. 75/2015 privind reglementarea prestarii de catre copii de activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, care permite ca minorii, inclusiv sub 15 ani, sa castige bani din aceste domenii, cu respectarea anumitor conditii. 

4.Cum se determina impozitul pe venit si contributiile sociale in 2018 pentru o PFA cu norma de venit?

Venituri salarii 4/16/2018 2:48:22 PM
 • Calculator Venituri 4/16/2018 2:54:17 PM

  In cazul unei PFA impozitata pe baza de norma de venit, sunt aplicabile impozit pe venit si contributii sociale, dupa cum urmeaza.

   

  Impozit pe venit

   

  La nivelul anului 2018, impozitul pe venit se determina aplicand cota de 10% la norma de venit ajustata aferenta activitatii respective.

   

  „ART. 692 -
  Stabilirea impozitului pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit

   

  (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

  (2) Plata impozitului anual datorat determinat potrivit prevederilor alin. (1) se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”

   

  Conform art. 69, alin. 10 din Codul fiscal si a normelor metodologice aferente, contribuabilii pot ajusta in  declaratia unica normele de venit prin aplicarea, acolo unde este cazul, a coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti. Coeficientii de corectie sunt stabiliti in functie de anumite criterii precum: vadul comercial si clientela, varsta contribuabilului, timpul afectat desfasurarii activitatii, etc.

   

  Conform prevederilor actuale din Codul fiscal, impozitul pe venitul estimat se declara prin declaratia unica pana la data de 15 martie a anului curent. Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere al declaratiei unice este 15 iulie 2018.

   

  Contributii sociale

   

  CAS (contributia de asigurari sociale)

  Pentru astfel de venituri se datoreaza CAS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
  brute pe tara.

  Din perspectiva CAS, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza
  prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent, respectiv pentru anul 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi realizate in 2018.

  Daca este depasit plafonul, se va datora CAS in cota de 25%, la o baza impozabila lunara la alegerea
  contribuabilului, dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie, respectiv 1900 lei. Prin urmare contributia minima lunara datorata va fi 475 lei.

  CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate)

  Pentru astfel de venituri se datoreaza si CASS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
  brute pe tara.

  La determinarea plafonului pentru CASS, aferent anului 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi obtinute de catre persoana fizica in anul 2018 si sunt cuprinse, pe langa veniturile din activitati independente, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile din asocieri cu persoane juridice, veniturile din investitii, veniturile din agricultura, piscicultura si silvicultura, veniturile din cedarea folosintei bunurilor si veniturile din alte surse.

  Pentru veniturile impozitate pe baza de norma de venit, suma luata in calcul pentru determinarea plafonului o reprezinta norma de venit (vedeti art. 170 din Codul fiscal).

  In cazul in care prin insumarea acestor venituri estimate a fost depasit plafonul, persoana fizica va datora CASS in cota de 10%, la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv contributia lunara va fi de 190 lei. 

Cum se calculeaza concediul medical daca nu am avut venituri in ultimele 6 luni? Precizez ca am cod 14 la diagnostic.

Buna ziua.<br />cum se calculeaza concediul medical,daca nu am avut venituri in ultimele 6 luni? Precizez ca am cod 14 la diagnostic.
Venituri salarii 4/12/2018 4:09:17 AM
 • Calculator Venituri 4/13/2018 8:29:01 AM

  In general, pentru a beneficia de concediu medical, trebuie sa fie indeplinita conditia de stagiu de cotizare.

  Conform OUG 158/2005 si a normei de aplicare actualizata in ianuarie 2018, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical (potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si a art. 6 din norma aferenta de aplicare). Cele 6 luni in ultimele 12 luni pot fi 6 luni complete sau se pot determina ca fiind un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu s-a contribuit 6 luni complete.

  Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

  Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 actualizata in 2018 (adica concedii medicale, de maternitate, etc).

  De asemenea, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

  a)     a beneficiat de pensie de invaliditate;

  b)     a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

  c)      a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Asiguratii audreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Diagnosticul cu cod 14 s-ar incadra la neoplazii.

   

  Astfel, conform art. 10 din OUG 158/2005, actualizata, daca aveti 6 luni de stagiu de cotizare in ultimele 12 luni, indemnizatia pentru concediul medical se va calcula ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

   

  Daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj, atunci indemnizatia pentru concediul medical se va determina ca medie a veniturilor brute lunare reprezentand indemnizatie de somaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

   

  Daca ati avut contract individual de asigurare cu CNASS, indemnizatia pentru concediul medical se va determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

   

  Daca ati beneficiat de indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 (pentru concediu de maternitate, concedii medicale, etc), atunci acestea vor fi luate in baza de calcul.

   

  Daca ati beneficiat de pensie de invaliditate sau ati urmat cursurile invatamantului universitar, atunci baza de calcul va fi salariul de baza minim brut pe tara.

   

  In cazul in care nu ati avut stagiul complet, dar ati cotizat o perioada, deoarece va incadrati la neoplazii, chiar daca nu ati avut stagiul de cotizare complet de 6 luni in ultimele 12 luni, se va lua in calcul media veniturilor lunare pe care le-ati avut in perioada in care ati cotizat sau venitul lunar din prima luna de activitate.

   

  Daca nu ati avut deloc venituri in ultimele 12 luni si nici nu va incadrati la cei care au beneficiat de pensie de invaliditate sau au urmat cursurile de invatamant superior, OUG 158/2005 nu precizeaza o baza de calcul pentru indemnizatia de concedii medicale, ceea ce ar putea fi interpretat ca chiar daca aveti dreptul la concediu medical, indemnizatia este zero. Daca sunteti in acest caz, ar fi bine sa reverificati cu CNASS.

   

  Conform art. 17, alin. 2 din OUG 158/2005, in cazul neoplaziilor, cuantumul indemnizatiei de concedii medicale este de 100% din baza de calcul.

Venituri din salarii, dividende, chirii si dobanzi

Daca am salariu minim pe economie, incasez dividende, si am si incasari din chirii pe termen lung, incasari din chirii in regim hotelier la norma de venit, si dobanzi de la banci, ce impozite si contributii voi plati dupa ce completez declaratia unica?
Venituri salarii 4/10/2018 1:09:47 PM
 • Calculator Venituri 4/10/2018 1:15:48 PM

  a)     Venituri realizate in 2017

   

  Pentru veniturile realizate in 2017 obligatiile fiscale sunt cele de la data realizarii veniturilor (art. 133 alin. 9 din Codul fiscal actual, valabil la data de 4 aprilie 2018).

   

  Pentru veniturile din salarii au fost retinute deja la sursa impozit pe venit si contributii sociale – nu mai datorati nimic acum.

   

  Pentru dobanzile incasate in 2017 v-a fost retinut la sursa impozit pe venit in cota de 16% (art. 97, alin. 1 Cod fiscal).

   

  Pentru dividende v-a fost retinut la sursa impozit pe venit 5% (art. 97, alin. 7 Cod fiscal).

   

  Pentru incasarile din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit ati platit deja 16% la norma de venit, care este impozit final (art. 85, alin. 6 si art. 118 alin. 6 Cod fiscal).

   

  Dupa ce veti depune declaratia unica veti datora 16% impozit pe venit pentru incasarile din chirii pe termen lung. Cota de 16% se aplica la o baza impozabila determinata ca fiind venitul din contract aferent anului 2017, indiferent de momentul incasarii, minus cota forfetara de 40% (art. 84, alin. 2 Cod fiscal). Daca cumva ati optat pentru impozitarea in sistem real, atunci baza impozabila se va determina ca atare, conform art. 68 din Codul fiscal.

   

  Veti mai datora si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) 5,5% la o parte din aceste venituri, dupa cum urmeaza:

   

  -         Pentru dividende si dobanzile bancare nu veti mai datora CASS, deoarece aveti si venituri salariale (art. 176, alin. 7 din Codul fiscal valabil in 2017).

  -         Pentru veniturile din chirii veti datora CASS 5,5%, la o baza impozabila determinata ca fiind norma de venit pentru chiriile in regim hotelier si venitul din contract minus cota forfetara de 40% pentru chiriile pe termen lung (art. 173,alin. 1 din Codul fiscal valabil in 2017). Daca pentru chiriile pe termen lung ati optat pentru impozitarea in sistem real, baza impozabila o va reprezenta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate, exclusiv cheltuiala cu CASS.

   

  b)     Venituri estimate a fi obtinute in 2018

   

  Presupunand ca veti obtine aceleasi tipuri de venituri si in 2018, conform prevederilor fiscale actuale (si daca nu vor fi schimbate din nou), sunt aplicabile urmatoarele.

   

  Pentru dobanzi si dividende se prevede in continuare retinerea la sursa a impozitului pe venit de catre platitorul de venit, cota fiind de 10% in cazul dobanzilor si 5% in cazul dividendelor.

   

  Pentru venitul din chirii pe termen lung veti datora impozit pe venit in cota de 10%, aplicat la o baza impozabila determinata ca fiind venitul aferent anului 2018, conform contractului de inchiriere, minus cota forfetara de 40%. Daca ati optat pentru impozitare in sistem real, baza impozabila va fi determinata conform art. 68 din Codul fiscal.

   

  Pentru venitul din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit, impozitul pe venit se va determina aplicand cota de 10% la norma de venit, impozitul fiind final.

   

  In cazul in care veniturile din dividende, dobanzi si din chirii, estimate a fi obtinute la nivelul anului 2018, insumate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei, atunci veti datora si CASS pentru acestea (vedeti art. 170 din Codul fiscal valabil actualmente in 2018).

   

  In acest caz CASS lunara va fi determinata aplicand cota de 10% la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv va fi de 190 lei lunar.

   

  Sunt prevazute si bonificatii de pana la 10% pentru plata cu anticipatie a impozitului si pentru depunerea declaratiei unice 212 prin intermediul spatiului virtual privat, astfel, conform art. 133 din Codul fiscal actual:

   

  „(15) In anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

  a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit;

  b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

  (16) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (15) sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.”

VENITURI DREPTURI DE AUTOR:

In cazul in care doresc sa am colaboratori pe drepturi de autor pe un ONG cu un onorariu de 600 de lei in mana, ce taxe si contributii trebuie sa platesc ?Daca aveti si un model de contract de drepturi de autor, ar fi perfect. Multumesc.
Drepturi de autor 4/5/2018 8:44:19 AM
 • Calculator Venituri 4/13/2018 1:25:31 PM

  Da, este aplicabila si cota forfetara de 40% care se scade din baza impozabila a impozitului pe venit.

  Iar pentru a determina remuneratia bruta se poate aplica urmatoarea formula de calcul :

  RB –[RB*(1-40%)*10%] = RN

  Unde :

  RB reprezinta remuneratia bruta, iar

  RN reprezinta remuneratia neta

  Prin urmare, pentru a determina remuneratia bruta pe contract pornind de la remuneratia neta, puteti utiliza formula:

  RB = RN* 1,06383

  Si rezulta o remuneratie bruta de 638 lei, cum ati zis dvs.

  Remuneratia fiind sub plafon, nu se datoreaza CAS si CASS - vedeti articolele 151 si 174 din Codul fiscal.

Contributii pentru venituri din DDA dupa ordonanta din 15.03.2018

<br />Daca s-a revenit la retinerea la sursa pentru contracte DDA, fata de 2017 difera doar procentul retinut pentru impozitul pe venit, CASS si CAS? Am venituri ocazionale, sub plafonul care obliga la contributii, fara sa detin un CIM. De la ce nivel se pot plati numai 6 luni pentru sanatate?
Drepturi de autor 3/15/2018 3:04:43 PM

Buna ziua

In ce conditii se pot incheia contracte (conventii civile) potrivit Codului civil?
Venituri salarii 3/12/2018 5:53:21 PM
 • Calculator Venituri 3/15/2018 12:28:27 AM

  Potrivit dispozitiilor art. 1266 din Codul Civil: „(1) Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. (2) La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.”

  Este indicat ca forma contractuala sa reflecte realitatea economica si raporturile juridice dintre companie si colaboratori. Din punct de vedere fiscal tranzactiile pot fi reclasificate ca sa reflecte realitatea (conform art. 11 din Codul Fiscal –Legea 227/2015), ceea ce ar putea rezulta, la o eventuala inspectie fiscala, in obligatii suplimentare de plata plus dobanzi si penalitati de intarziere.

  Astfel, in ceea ce priveste colaborarea dintre companii si persoane fizice (care presteaza servicii, efectueaza activitati de productie, activitati agricole si comercializeaza bunurile rezultate, etc) ar trebui in primul rand sa analizam daca activitatea desfasurata de persoana fizica s-ar incadra la activitate independenta sau la activitate dependenta. Pentru a vedea daca activitatea este incadrata ca fiind dependenta sau independenta din punct de vedere fiscal, vedeti art. 7, punctele 1, 2 si 3 din Codul Fiscal. Tot acolo regasiti si cele 7 criterii de independenta, dintre care trebuie indeplinite cel putin 4 ca activitatea sa poata fi considerata independenta.

  Daca din urma analizei rezulta ca de fapt este vorba de o activitate dependenta, cel mai indicat ar fi sa se incheie un contract individual de munca.

  Daca activitatea poate fi incadrata la independenta, atunci ar trebui analizat daca aceasta activitate are caracter de continuitate, are un anumit grad de permanenta, sau nu.

  Daca activitatea independenta are caracter de continuitate, cel mai probabil persoana fizica va trebui sa se inregistreze (PFA, profesii liberale, intreprindere familiala, etc – ar trebui de vazut legislatia specifica in functie de tipul de activitate – puteti gasi listele si pe site-ul Registrului Comertului) si va presta acele servicii sau efectua acele activitati in aceasta calitate.

  Daca activitatea are caracter ocazional (nu exista insa in Codul Fiscal o definitie pentru ceea ce reprezinta „caracterul de continuitate”), se pot incheia si conventii civile, iar din perspectiva persoanei fizice, veniturile obtinute din aceste conventii civile se vor incadra, din punct de vedere fiscal, la venituri din alte surse, conform art. 114, alin.2,lit. g) din Codul Fiscal, cu normele metodologice aferente. 

  "ART. 114- Definirea veniturilor din alte surse

  […]

  (2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:

  […]

  g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;"

   

  Norme metodologice aferente:

   

  „(2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal. "

  Pentru aceste venituri se va retine la sursa, de catre platitorul de venit, impozit pe venit in cuantum de 10%.

   

  Nu se datoreaza CAS (contributia de asigurari sociale). Art. 137 din Codul Fiscal mentioneaza tipurile de venituri supuse acestei contributii si nu sunt incluse aici si veniturile din alte surse.

   

  Pentru astfel de venituri se datoreaza CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) daca veniturile obtinute in anul fiscal precedent de catre persoana fizica (venituri din activitati independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri cu persoane juridice, venituri din investitii, venituri din agricultura, piscicultura si silvicultura, venituri din transferul dreptului de proprietate si venituri din alte surse) depasesc cumulat plafonul anual de 12 salarii de baza minime brute pe tara.

   

  In cazul in care a fost depasit plafonul, persoana fizica va datora CASS in cota de 10%, la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie. 

Calculul salariului operator radio telefonie

Care este salariul complet pentru functia dispecer (operator radio telefonie si operator date calculator) cu program nonstop in ture inclusiv de noapte si vechimea de 12 ani. Multumesc
Venituri salarii 3/8/2018 2:17:57 AM
 • Calculator Venituri 3/12/2018 10:26:56 PM

            Daca lucrati la privat, salariul brut de baza este in functie de negocierea cu angajatorul si nu poate fi mai mic decat salariul brut minim pe economie care actualmente este de 1.900 lei.

  Codul muncii (Legea 53/2003, actualizata) prevede la articolul 126 un spor pentru munca pe timp de noapte de 25% la salariul de baza, in cazul in care nu s-a acordat un program mai redus de lucru. Iar la art. 142, alin. 2, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala se prevede un spor de minim 100% la salariul de baza daca nu s-a acordat timp liber ulterior.

  Pentru vechimea in munca nu sunt prevazute sporuri specifice – acestea se adauga doar daca aveti o clauza aferenta in contractul invidual de munca sau in contractul colectiv de munca.

  Daca lucrati la stat, salariul de baza se determina potrivit grilei de incadrare. Insa nu am regasit functia pe care ati mentionat-o  (dispecer - operator radio telefonie si operator date calculator) ca atare in listele din anexele la Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Ar trebui sa vedeti mai exact unde va incadrati ca functie conform anexelor la aceasta lege si a legislatiei de dinainte, pentru a putea determina salariul de baza.

  Pentru vechimea in munca, in functie de transele de vechime (gradatii), Legea 153/2017 prevede, la art. 10, urmatoarele majorari ale salariului de baza:

  ·        Gradatia 1, pentru transa de vechime in munca de la 3 la 5 ani – salariul de baza se majoreaza cu 7,5%, rezultand noul salariu de baza ;

  ·        Gradatia 2, pentru transa de vechime in munca de la 5 la 10 ani – salariul de baza (cel de la gradatia 1) se majoreaza cu 5%, rezultand noul salariu de baza ;

  ·        Gradatia 3, pentru transa de vechime in munca de la 10 la 15 ani – salariul de baza (cel de la gradatia 2) se majoreaza cu 5%, rezultand noul salariu de baza.

   

  Pentru munca de noapte se prevede un spor similar cu cel prevazut de Codul muncii, la art. 20 din Legea 153/2017, respectiv un spor de 25% la salariul de baza. De asemenea, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala se prevede un spor de minim 100% la salariul de baza daca nu s-a acordat timp liber ulterior (art. 21 alin. 3).

   

  Alternativ, pentru munca in ture, pentru personalul incadrat in unitatile sanitare, de asistenta sociala, si de asistenta medico-sociala, unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in ture, se prevede posibilitatea acordarii unui spor de 15% la salariul de baza pentru orele lucrate in ture (anexa II la Legea 153/2017, capitolul 2, art. 1).

   

  De asemenea, pentru personalul incadrat in unitati sanitare si medicale, se prevede, la art 38, lit. c din Legea 153/2017 ca, incepand cu 1 martie 2018, cuantumul sporurilor se calculeaza la salariul de baza prevazut de aceasta lege (adica la salariile de baza prevazute pentru anul 2022).

   

  Tot de la acelasi articol se intelege ca pentru medici, asistenti medicali, si cei din invatamant, prin exceptie, se vor aplica salariile de baza prevazute pentru anul 2022 incepand cu 1 martie 2018.

salariubrut medic specialist martie 9702 gradatia 0 caz medic gradatia4 16 ani spor conditii deosete 15

salariubrut medic specialist martie 9702 gradatia 0<br /> caz medic gradatia4 16 ami<br />spor conditii deosete 15%<br /> salariubrut medic specialist martie 9702 gradatia 0<br /> caz medic gradatia4 16 ami<br />spor conditii deosete 15%<br /> <br />
Venituri salarii 3/2/2018 3:54:57 PM
 • Calculator Venituri 3/9/2018 1:52:15 AM

  Intelegem ca ati dori sa stiti care este salariul brut incepand cu martie 2018 pentru un medic specialist care are 16 ani vechime in munca, si, respectiv, gradatia 4, si are prevazut si un spor pentru conditii deosebite de 15%.

  Am presupus ca va incadrati la medic specialist - unitati clinice (adica spital clinic sau de urgenta).

  Conform anexei a.1 de la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, rezulta ca salariul de baza pentru un medic specialist din unitati clinice, la gradatia 0 (zero) este de 9.900 lei.

  Mentionam ca la anexa a.1 scrie ca sunt salarii aplicabile incepand cu anul 2022, insa la capitolul I, art. 38, alin. 3, lit. b,din Legea 153/2017 se precizeaza ca pentru personalul care ocupa functia de medic aceste salarii se vor aplica, prin exceptie, incepand cu 1 martie 2018.

  Pentru gradatiile de la 1 pana la 4, se prevad urmatoarele majorari corespunzatoare transei de vechime in munca, la capitolul I, art. 10 din legea cadru :

  Gradatia 1 – salariul de baza se majoreaza cu 7,5%, rezultand noul salariu de baza ;

  Gradatia 2 – salariul de baza (cel de la gradatia 1) se majoreaza cu 5%, rezultand noul salariu de baza ;

  Gradatia 3 – salariul de baza (cel de la gradatia 2) se majoreaza cu 5%, rezultand noul salariu de baza ;

  Gradatia 4 – salariul de baza (cel de la gradatia 3) se majoreaza cu 2,5%, rezultand noul salariu de baza.


  Prin urmare, ar rezulta urmatorul salariu de baza nou aferent gradatiei 4:

  Gradatia 0 – 9.900 lei

  Gradatia 1 – 10.643 lei (include majorarea de 9.900 lei *7.5%)

  Gradatia 2 – 11.175 lei (include majorarea de 10.643 lei *5%)

  Gradatia 3 – 11.733 lei (include majorarea de 11.175 lei* 5%)

  Gradatia 4 – 12.027 lei (include majorarea de 11.733 lei* 2.5%).

  Noul salariu de baza rezultat este 12.027 lei.

  La care se adauga sporul pentru conditii deosebite de 15%aplicat la salariul de baza, respectiv un supliment de 1.804 lei (12.027 lei *15%).

  Iar din anexa 2, tabelul 1.4 se intelege ca ar mai fi,pentru medici, o majorare de 5% fata de salariul de baza, ceea ce ar insemna un spor suplimentar de 601 lei (12.027 lei * 5%)

  In total, salariul brut nou ar trebui sa fie 14.432 lei.

  Daca cumva nu va incadrati la medic specialist din unitati clinice, ar trebui sa reiterati procesul pornind de la salariul de baza al categoriei de care apartineti conform Legii cadru si anexele acesteia.

Unic asociat coasigura

Unic asociat, fost angajat contract partial pina 01.03.2018 poate fii coasigurat sotiei? Societatea nu e pe profit, nu distribuie dividente deci unic asociat fara venituri. Daca nu se poate , se poate face contract individual? In ce conditii si ce valoare are cotizatia lunara/trimestriala. Multumesc
Venituri salarii 3/1/2018 11:15:08 AM
 • Calculator Venituri 3/14/2018 10:32:17 AM

  Intelegem urmatoarele: dvs actualmente nu obtineti venituri impozabile, iar sotia dumneavoastra obtine venituri impozabile pentru care plateste contributii sociale (CAS si CASS). Ati dori sa stiti in ce conditii ati putea fi asigurat in sistemul public de pensii sau in sistemul public de sanatate si daca puteti fi coasigurat sotiei.

  Asigurarea in sistemul public de pensii

  Conform art. 6 alin. 2 si art. 3, alin. 1, lit. p din Legea pensiilor (Legea 263/2010), se poate asigura
  in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

  Conform art. 36 din Legea pensiilor, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi
  venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar care nu poate fi mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea
  acestuia.

  Incepand cu data de 01 ianuarie 2018, in conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurari sociale
  de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in  contractul de asigurare sociala este de 
  1.457 lei (35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale: 4.162 lei), iar nivelul maxim de 20.810 lei . 

  Prin aplicarea cotei de 25% la baza impozabila, rezulta ca CAS minima lunara va fi de 364 lei, iar maxima
  de 1.916 lei.

  Asigurarea in sistemul public de sanatate – ce optiuni aveti:

  I.                 Calitatea de coasigurat al sotiei

  In cazul in care sotia obtine venituri pentru care plateste CASS, puteti fi coasigurat al sotiei, daca sotia
  va declara ca fiind persoana in intretinerea ei. Astfel veti fi coasigurat la sistemul public de sanatate (conform art. 224, alin. 1, lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art. 154, alin. 1, lit. c) si art. 180, alin 1 din Codul Fiscal), fara ca sa mai faceti separat plata CASS.

  Ordinul CNAS nr. 581/2014, in vigoare de la 19 septembrie 2014, prevede documentele justificative necesare sa fie depuse la Casa de Asigurari Nationale de Sanatate pentru a lua in intretinere o persoana:

  • Actul de identitate al persoanei fara venituri;
  • Documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria
   acesteia cu persoana asigurata;
  • Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte
   ca persoana nu realizeaza venituri impozabile;
  • declaratie pe propria
   raspundere a persoanei fara venituri din care sa rezulte ca nu realizeaza
   venituri proprii

  • declaratie pe propria
   raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in
   intretinere persoana respectiva.
           

  Pe baza acestor documente, coasiguratul va primi o adeverinta de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, cu ajutorul adeverintei, acesta va face dovada incadrarii in categoria persoanelor care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei.

  II.                Depuneti declaratia 604 (cu urmatoarea mentiune: in prezent e declaratia 604, dar e
  posibil ca in lunile urmatoare sa fie inlocuita cu un alt formular; de asemenea e posibil sa fie modificate si conditiile prezentate mai jos).

  Conform art. 180 si 181 din Codul Fiscal, precum si a Ordinului Nr. 2731/2016 (Ordinul 2731 din 20 septembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare şi stabilire a contribuţiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea unor formulare), mai aveti urmatoarele doua optiuni daca doriti sa
  beneficiati de serviciile sistemului public de sanatate (altele decat cele de urgenta, la care aveti acces oricum):

  1.        Fie optati sa platiti CASS lunar, pentru o perioada de cel putin 12 luni consecutive. Baza impozabila lunara va fi salariul minim brut pe economie (actualmente 1.900RON), la care se va aplica cota de CASS care actualmente e de 10%. Deci o contributie lunara de 190 lei.

  Daca alegeti aceasta optiune, veti depune formularul 604 in care veti bifa casuta care zice ca se opteaza
  pentru plata obligatiilor "Lunar, incepand cu luna curenta,prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe ţara". Va trebui sa precizati si perioada pentru care optati sa platiti, care nu poate fi mai mica de 12 luni.
  Ulterior veti plati contributia lunar, pana la data de 25 a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare celei in care ati depus declaratia.

  Ar fi de mentionat ca, indiferent de perioada aleasa, in cazul in care incepeti sa obtineti venituri pentru care datorati si platiti CASS, veti putea depune formularul 605 pentru a stopa la plata obligatiile privind CASS datorate ca urmare a depunerii formularului 604.

  2.      Fie platiti contributia la data la care accesati serviciile publice de sanatate. In acest
  caz cota de CASS de 10% se va aplica la o baza impozabila la nivelul a 7 salarii minime brute pe economie. Veti plati integral contributia la data depunerii declaratiei.

  Si in acest caz veti depune formularul 604, doar ca veti bifa casuta prin care optati sa platiti CASS ”La data depunerii prezentei, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţara, potrivit art. 180 alin. (1) lit. b) din
  Codul fiscal”.


Calcul PFA in aplicatia Android nu functioneaza!

Pagina pt. calcul venituri pe PFA 2018 si 2017 nu se deschide. Apare doar mesajul de eroare. Este de mare folos si ar fi bine daca <br />s-ar putea remedia.<br />Multumesc!
 • Calculator Venituri 2/27/2018 3:04:11 PM

  Buna ziua, situatia s-a remediat. Va rugam sa verificati, feedbackul dv. e important pentru noi. Va multumim!

Calcul PFA in aplicatia Android

Buna ziua, astazi (?) pagina pt. calculul veniturilor pe PFA nu se deschide deloc, apare doar un mesaj de eroare, dupa care se inchide aplicatia. Mentionez ca toate celelalte pagini (pt salarii, director, administrator,etc) se deschid.<br /><br />Va rog sa remediati, multumesc!
 • Calculator Venituri 2/27/2018 3:04:18 PM

  Buna ziua, situatia s-a remediat. Va rugam sa verificati, feedbackul dv. e important pentru noi. Va multumim!

declaratii PFA

PFA nou infiintat, inscris inregistrul operatorilor intracomunitari pentru a factura catre clientii din uniunea europeana doresc sa stiu daca pe langa D390 mai trebuie sa depun si D300 si D394. Estimez ca pe parcursul anului voi avea circa 3-4 facturi numai pentru clienti din uniunea europeana.
Venituri salarii 2/20/2018 8:52:47 AM
 • Calculator Venituri 3/5/2018 12:37:53 PM

  Intelegem urmatoarele: sunteti un PFA nou infintat, care intentioneaza sa presteze servicii catre clienti din Uniunea Europeana, care sunt persoane impozabile din perspectiva TVA si au si coduri valide de TVA. Si in acest sens v-ati inregistrat in scopuri de TVA conform art. 317, alin. 1, lit. b din Codul fiscal (Legea 227/2015) doar in vederea raportarii in VIES, prin depunerea declaratiei 091 (prevederile referitoare la Registrul Operatorilor Comunitari au fost scoase din Codul fiscal anul trecut, insa au ramas obligatiile de inregistrare in scopuri de TVA in vederea raportarii in VIES).

  Conform art.317, alin. 1, lit. b si alin. 10 din Codul fiscal rezulta ca o PFA neplatitoare de TVA care presteaza servicii catre companii din UE care au un cod valid de TVA, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in vederea raportarii in VIES si va primi un cod special de TVA.

  Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA (conform art. 316 din Codul fiscal), acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile pentru care s-a solicitat inregistrarea conform art. 317 din Codul fiscal.

  Astfel, veti utiliza codul special de TVA doar pentru tranzactiile cu companii din UE, nu si pentru tranzactiile interne sau companii din afara UE. De asemenea, va trebui sa completati declaratia 390 VIES pentru lunile in care sunt tranzactii cu companii din UE (conform art. 325, alin. 1 din Codul fiscal si a Ordinului 591/2016). Termenul de depunere al formularului va fi 25 a lunii urmatoare celei in care se efectueaza tranzactiile. Mentiune: nu se depun declaratii pe zero - adica acest formular se depune doar pentru lunile in care aveti tranzactii cu companiile din UE, nu si pentru lunile in care nu aveti tranzactii.    

  Declaratia 300 se depune doar de catre cei inregistrati in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal (prin depasire plafon sau optiune). Vedeti in acest sens prevederile art. 323, alin. 1 din Codul fiscal.

  Si declaratia 394 se depune doar de catre cei inregistrati in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal. Vedeti alin. 1, lit. a din instructiunile de completare a declaratiei 394, din anexa 2 la OPANAF 3769/2015.

  Prin urmare, declaratiile 300 si 394 le veti depune doar dupa ce va veti inregistra in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal, prin optiune sau daca veti depasi plafonul anual al cifrei de afaceri de 220.000 lei (cu mentiunea ca e posbil ca acest plafon sa fie revizuit si crescut la 300.000 lei anul acesta). 

Buna ziua

La unitatea unde lucrez se organizeaza evenimente culturale iar celor care presteaza servicii artistice li se plateste un onorariu pe baza unui contract.Va rog sa mi spuneti daca este legal ca pe langa onoraiul pe care il primesc sa li se asigure si masa si cazarea.
General 3/2/2018 3:40:54 PM
 • Calculator Venituri 3/5/2018 9:32:31 PM

  Incepand cu anul 2016, la punctul 13 din normele metodologice la art. 25 alin. 1 din Codul fiscal (Legea 227/2015) se precizeaza ca sunt deductibile si “cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului”.

  Prin urmare, atat timp cat aveti contracte incheiate cu cei care presteaza serviciile artistice in cadrul evenimentelor culturale organizate de firma dvs., iar in cadrul contractelor se precizeaza ca li se vor acoperi si cheltuielile de transport si cazare cat timp dureaza evenimentul respectiv, acestea ar trebui sa fie cheltuieli deductibile la calculul de impozit pe profit.

  Pentru cheltuielile cu masa, desi opinia noastra e ca si ele ar putea fi acoperite de paragraful de mai sus din norme, poate ar fi bine sa nu le precizati expres in contract, ci doar sa le suplimentati artistilor onorariul principal cu o parte fixa, care sa fie suficienta cat sa acopere cuantumul cheltuielilor cu masa. In acest fel ar trebui sa fie eliminat riscul de nedeductibilitate care ar exista in cazul in care ati deconta facturile sau bonurile lor fiscale legate de masa.

  Extracte din Codul fiscal (Legea 227/2015)

  ART. 25 - Cheltuieli

  (1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

  Norme metodologice

  13. (1) In aplicarea prevederilor art.25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele:

  […]

  b) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;

Buna ziua

La unitatea unde lucrez pe baza unui referat de activitate intocmit lunar colaboratorilor li se plateste un salar lunar .Va rog sa mi spuneti ce fel de contract este legal de intocmit?Cu drepturi de autor intocmit lunar sau intocmit pe un an de zile ?
Venituri salarii 3/2/2018 3:33:58 PM
 • Calculator Venituri 3/5/2018 3:14:23 PM

  Este indicat ca forma contractuala sa reflecte realitatea economica si raporturile juridice dintre companie si colaboratori. In caz contrar, e bine sa tineti cont ca din punct de vedere fiscal tranzactiile pot fi reclasificate ca sa reflecte realitatea, ceea ce ar putea rezulta, la o eventuala inspectie fiscala, in obligatii suplimentare de plata plus dobanzi si penalitati de intarziere.

  Astfel, daca de fapt este vorba de o activitate dependenta, pentru care se plateste un salariu, trebuie sa se incheie un contract de munca. Pentru a vedea daca activitatea este incadrata ca fiind dependenta sau independenta din punct de vedere fiscal, vedeti art. 7, punctele 1, 2 si 3 din Codul Fiscal (Legea 227/2015). Tot acolo regasiti si cele 7 criterii de independenta, dintre care trebuie indeplinite cel putin 4 ca activitatea sa poata fi considerata independenta.

  Daca nu este vorba de activitate dependenta, ci de lucrari care pot fi incadrate pe drepturi de autor, atunci se pot face contracte de drepturi de autor. In cazul in care remuneratia e variabila in functie de activitatea efectiv prestata (de ex., dezvoltare de aplicatii web, pregatire de articole, lucrari artistice, etc), se poate face un contract cadru pe un an, sau pe un an cu posibilitatea prelungirii automate, sau pe perioada nedeterminata in care sa se prevada posibilitatea incetarii cu o notificare prealabila de 30 de zile, in care sa se precizeze conditiile generale. Iar remuneratia in contract poate fi stabilita in functie de anumite criterii (de ex, nr de articole, nr de aplicatii, sau, in cazul unor aplicatii mai complexe, se poate stabili o remuneratie totala per aplicatie dar care va fi platita partial la incheierea unor etape cheie, etc). De asemenea, in contractul cadru se poate preciza ca remuneratia va fi stabilita lunar pe baza raportului de lucrari efectiv realizate in luna respectiva. Contractul cadru poate fi ajustat ulterior, daca este nevoie, prin acte aditionale.

  Deci nu este neaparat necesar sa faceti contracte lunare, insa este foarte indicat sa aveti rapoarte lunare de activitate, care vor servi si drept documente justificative in cazul unei inspectii fiscale.

  In concluzie, ar trebui sa analizati situatia de fapt si realitatea economica pentru a vedea ce forma contractuala este cea mai potrivita (sunt insuficiente datele pe care ni le-ati transmis pentru a va putea da un raspuns mai concret).

CASS la venituri din alte surse

De ce imi apare sa platesc 5.5% CASS pentru venituri din alte surse pe 2017 daca am selectat si venituri din salarii? Multumesc
Venituri salarii 3/2/2018 12:52:59 PM
 • Calculator Venituri 3/7/2018 1:37:37 PM

   Codul fiscal (Legea 227/2015) valabil in 2017 prevede la art. 177, alin 3, ca: “(3)Persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155  alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l)”.


  Iar la art. 155, alin. 1, lit a sunt trecute « a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ».

  Prin urmare, la nivelul anului 2017, daca ati avut si venituri din salarii, si venituri din alte surse, nu ar trebui sa datorati CASS pentru veniturile din alte surse.


  Incepand cu 2018, s-au schimbat regulile, si se datoreaza CASS la veniturile din alte surse, daca s-a depasit plafonul de 22.800 lei. La calculul plafonului, pe langa veniturile din alte surse sunt incluse si veniturile din activitati independente, veniturile din asocierea cu alte persoane juridice, venituri din agricultura, piscicultura, silvicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor si venituri din investitii. In cazul in care s-a depasit plafonul baza impozabila este salariul minim brut pe economie, iar cota aplicabila este de 10%.


  Oricum, daca ati facut calculul pentru 2017, si ati pus si venituri din salarii si venituri din alte surse, nu ar fi trebuit sa va apara CASS la veniturile din alte surse. E posibil sa fie un « bug » in sistem. O sa verificam si facem ajustarile necesare, daca e cazul.


  Va multumim ca ne-ati semnalat. 

buna ziua

Venituri salarii 3/2/2018 8:21:05 AM

  calcul concediu medical stagiu la 2 angajatori

  Cum procedez in cazul unui salariat care a adus un medical si are stagiul incomplet? Daca mi-a adus adeverinta de venituri de la fostul angajator, recalculez si indemnizatia zilnica? Tin cont si veniturile de la fostul angajator?
  Venituri salarii 2/17/2018 3:26:49 PM
  • Calculator Venituri 2/21/2018 7:06:04 PM

   Conform OUG 158/2005 si a normei de aplicare actualizata in ianuarie 2018, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si a art. 6 din norma aferenta de aplicare. Cele 6 luni in ultimele 12 luni pot fi 6 luni complete sau se pot determina ca fiind un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu s-a contribuit 6 luni complete.

   Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj. Incepand cu 1 ianuarie 2018 se ia in calcul perioada pentru care s-a platit contributia asiguratorie pentru munca.

   Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 actualizata in 2018.

   De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

   a)     a beneficiat de pensie de invaliditate;

   b)     a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

   c)      a beneficiat de indemnizaţie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, republicata, de indemnizaţie pentru creşterea copilului potrivit Ordonanţei de urgenţa a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunara pentru creşterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile şi completarile ulterioare.

   Pentru stabilirea stagiului de cotizare veti proceda in felul urmator:

   - identificati cele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical,

   - identificati cele 6 luni complete de stagiu cerute de OUG 158/2005 actualizata in 2018, sau a numarului de zile echivalent cu 6 luni complete.

   Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii sau contributia asiguratorie pentru munca. Este necesar ca angajatul sa va prezinte adeverinte din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii sau contributia asiguratorie pentru munca, precum si veniturile la care s-au achitat aceste contributii de catre celalalt angajator (intelegem ca v-a prezentat deja aceasta adeverinta).

   De asemenea, la stabilirea celor 6 luni sau echivalentul in zile de stagiu de cotizare trebuie sa luati in considerare si perioadele asimilate mai sus expuse.

   Daca salariatul nu are, in ultimile 12 luni, cel putin 6 luni sau echivalentul in zile de stagiu de cotizare, nu are dreptul la concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA.

   In situatia in care angajatorul constata lipsa stagiului de cotizare in perioada de incapacitate temporara de munca cauzata de boala obisnuita, inscrisa in certificatul medical, absenta salariatului de la locul de munca este motivata astfel incat va fi pontat motivat.

   Daca salariatul are stagiu de cotizare, veti calcula indemnizatia de incapacitate temporara de munca ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii (conform art. 10 din OUG 158/2005 actualizata in 2018). OUG 158/2005 nu face distinctie ca sa se ia in calcul doar veniturile de la acelasi angajator, prin urmare, se iau in calcul si veniturile de la celalalt angajator, conform adeverintei de venit.

  Care este formula pt a afla suma bruta pt un contract cu drepturi de autor dupa ce se deduce 40 % si se scade impozitul de 10%?

  Care este formula pt a afla suma bruta pt un contract cu drepturi de autor dupa ce se deduce 40 % si se scade impozitul de 10%?Cum pot afla brutul ,care este formula de calcul.Multumesc.
  Venituri salarii 2/16/2018 10:38:52 AM
  • Calculator Venituri 2/21/2018 7:11:51 PM

   Intelegem urmatoarele: aveti un contract de drepturi de autor in care este prevazuta optiunea pentru impozitare finala si ati dori sa stiti care este formula de calcul a remuneratiei brute pornind de la remuneratia neta primita pe baza acestui contract.

   Pe baza prevederilor actuale, conform Codului fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018 cu modificarile pana la zi (respectiv 19 februarie 2018), optiunea impozitare finala inseamna acum ca vi se va retine la sursa doar impozitul pe venit (aplicabil la o baza impozabila constituita din remuneratia bruta din care se scade cota forfetara de 40%), conform formulei de calcul :

   RB – [RB*(1-40%)*10%] = RN

   Unde :

   RB reprezinta remuneratia bruta, iar

   RN reprezinta remuneratia neta

   Conform noilor reguli nu se mai retin la sursa CAS si CASS, chiar daca a fost stabilita optiunea de impozitare finala in contract.

   Prin urmare, pentru a determina remuneratia bruta pe contract pornind de la remuneratia neta, puteti utiliza formula:

   RB = RN * 1,06383

   Daca insa vreti sa tineti cont si de CAS si CASS pe care le veti plati dumneavoastra ulterior (in cazul in care depasiti plafoanele prevazute de Codul fiscal sau alegeti prin optiune), atunci va mai trebui sa ajustati remuneratia bruta dupa cum urmeaza:

   1.       Daca stabiliti baza impozabila pentru CAS la nivelul salariului minim brut pe economie (baza impozabila pentru CASS este stabilita la nivelul salariului minim brut pe economie prin Codul Fiscal), atunci va mai trebui sa adaugati la remuneratia lunara bruta determinata anterior 707 lei (care reprezinta suma CASS si CAS, ajustate cu coeficientul de 1,06383, unde CASS este 1.900*10%, iar CAS este 1.900*25%)

   2.      Daca stabiliti pentru CAS o alta baza impozabila, va trebui sa faceti ajustarea tinand cont de CAS de plata inmultit cu coeficientul de 1,06383.

   In cazul in care aveti remuneratia stabilita pe unitate (de ex, articol, intrebare, aplicatie, etc) iar numarul de unitati este variabil de la o luna la alta, nu se poate determina o formula exacta care sa tina cont si de CAS si CASS, aici va fi in functie de intelegerea contractuala – puteti eventual stabili un numar minim lunar de unitati si calculati CAS si CASS per unitate tinand cont de acel numar minim.

   Ar mai trebui sa tineti cont cand va negociati remuneratia, ca e posibil sa se schimbe din nou sistemul de impozitare (conform declaratiilor din presa facute de oficiali) si sa se calculeze CAS si CASS ulterior la sumele reale incasate, ceea ce ar insemna 35% din remuneratia neta primita conform contractului (dupa ce a fost retinut la sursa impozitul pe venit). 

  Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
  Inchide
  Inchide
  Real Time Analytics