</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Facilitati fiscale pentru persoanele cu handicap

Facilitati fiscale pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap beneficiaza de o serie de facilitati fiscale, reprezentate prin scutiri de impozite, taxe si o serie de inlesniri la accesarea unor credite. Aceste masuri au la baza principiul fundamental al solidaritatii sociale, dar urmaresc sustinerea, promovarea si protectia persoanelor care au un anumit grad de handicap sau o invaliditate dobandita, in spiritul dreptului la egalitate de sanse. Masurile de natura fiscala luate in interesul persoanelor cu handicap favorizeaza integrarea si prevenirea excluziunii sociale si sustinerea acestora in vederea obtinerii de venituri proprii. Indirect, o alta serie de facilitati fiscale se adreseaza angajatorilor care ofera locuri de munca persoanelor cu dizabilitati, cu scopul de a stimula angajarea acestei categorii.

  • Cadrul legal
  • Ce scutiri au persoanele cu handicap accentuat si grav
  • Ce taxe sunt eliminate de la plata. Alte beneficii
  • Credite cu dobanda subventionata
  • Avantaje indirecte

Cadrul legal

Conform prevederilor Legii 448 din 2006, cu toate completarile ulterioare, ce reglementeaza masurile privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea beneficiaza de o serie de facilitati fiscale, indiferent ca sunt sau nu angajate. Aceste scutiri de impozite si taxe se refera la mai multe situatii specifice si sunt mentionate in Codul Fiscal, actualizat prin Ordonanta din 30 august 2021 a Guvernului.

Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap precizeaza, in plus, faptul ca promovarea si respectarea drepturilor persoanelor cu handicap revin, in principal, autoritatilor administratiei publice locale unde isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap si, complementar, autoritatilor administratiei publice centrale, societatii civile si familiei sau reprezentantului legal al persoanei cu handicap. Aceasta prevedere a dus la aplicarea unor beneficii sau facilitati fiscale suplimentare, dincolo de cele care au aplicabilitate generala, conform Codului Fiscal, avand un caracter diferentiat de la localitate la localitate si de la judet la judet.

In cele ce urmeaza, sunt detaliate categoriile de scutiri de taxe si impozite general valabile pentru persoanele cu handicap, de care se bucura toate persoanele care au un anumit grad de handicap (mediu, accentuat sau grav). Un alt aspect foarte important este cel referitor la categoriile de beneficiari ai facilitatilor fiscale, indiferent ca este vorba despre reduceri de taxe, impozite sau de alte drepturi. Astfel, textele legii includ o categorie de drepturi suplimentare persoanelor si apartinatorilor persoanelor cu handicap grav sau accentuat, in timp ce alte beneficii, cu titlu general, se aplica tuturor celor care, in baza unui act medical, intra in categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate, indiferent de gradul acestora.

Descopera ce alte modificari au aparut in Codul Fiscal in 2021, de AICI.

Ce scutiri au persoanele cu handicap accentuat si grav

Persoanele care sunt incadrate in categoria de handicap accentuat sau grav sunt scutite de la plata impozitului pe venit, daca acesta provine din salarii sau este asimilat salariilor, pensiilor, activitatilor independente, este realizat in mod individual sau prin asociere ori din activitatile agricole, silvicultura si piscicultura.

O alta scutire de care beneficiaza persoanele cu handicap accentuat sau grav este plata impozitului pe cladirile si terenurile aflate in proprietate sau in coproprietate, precum si pe un mijloc de transport in proprietatea sau coproprietatea acestora. De acelasi drept beneficiaza si persoanele cu invaliditate de gradul I.

Scutirea de la plata impozitului pe venituri se aplica simultan cu acordarea veniturilor, indiferent de moment sau perioada, atat timp cat acestea sunt incasate, iar scutirea de impozite pe bunurile mobile si imobile este valabila din anul urmator obtinerii documentelor legale ce atesta gradul de handicap accentuat sau grav ori invaliditatea de gradul I.

Ce taxe sunt eliminate de la plata. Alte beneficii

Persoanele cu handicap beneficiaza suplimentar de o serie de scutiri de taxe. Unele dintre acestea sunt acordate tuturor beneficiarilor, indiferent de gradul confirmat medical al handicapului si de gradul de invaliditate de care sufera.

O scutire general valabila pentru toate categoriile este cea referitoare la plata contributiilor de asigurari sociale pentru veniturile obtinute in baza Legii 448/2006 (indemnizatii pentru persoane cu handicap).

Persoanele incadrate cu grad de handicap mediu, accentuat sau grav sunt exceptate de la plata taxelor de drum, de tipul vinietelor si al taxelor de pod, inclusiv de la plata taxelor de parcare de resedinta. Aceste beneficii se aplica pentru un singur mijloc de locomotie, indiferent de tipul acestuia, daca se afla in proprietatea sau in coproprietatea respectivelor categorii de persoane. De acelasi drept beneficiaza si apartinatorii sau tutorii legali ai minorului care are un handicap mediu, accentual sau grav.

Persoanele cu handicap mediu, accentuat sau grav beneficiaza de decontarea integrala a abonamentelor pentru transport public si la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, în limita a 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

Credite cu dobanda subventionata

Trebuie mentionat si dreptul persoanelor cu handicap accentuat sau grav de a li se acorda credite, dobanda fiind suportata exclusiv de stat.

Astfel, persoanele adulte incadrate in categoria celor cu handicap accentuat sau grav pot beneficia de credite cu dobanda suportata integral din bugetul de stat, prin transfer de la bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap catre bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata.

Creditele acestea au o destinatie expresa si nu pot fi utilizate decat pentru achizitia unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte la nevoile individuale de acces. Valoarea creditului este limitata la 10.000 de euro, echivalent in lei.

Acordarea acestui credit pentru achizitia unei masini si pentru amenajarea locuintei se poate face o singura data si este strict conditionat de plata la scadenta a ratelor creditului, iar perioada de rambursare nu trebuie sa depaseasca zece ani.

Legea face o derogare si permite acordarea de credite cu valoare de cel mult 20.000 de euro, echivalent in lei, in mod expres pentru achizitia de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap nedeplasabile, dependente de scaunul cu rotile. Dobanda este integral suportata de stat, iar perioada de rambursare nu poate fi mai mare de 15 ani.

De aceste credite pot beneficia si apartinatorii sau tutorii legali ai minorului cu handicap accentuat sau grav.

Avantaje indirecte

Politica la nivelul Uniunii Europene si, implicit, la nivel national este aceea a sustinerii directe a persoanelor cu handicap, invaliditate si dizabilitati, indiferent de tipul acestora. Scopul este acela al sustinerii integrarii sociale, egalitatii de sanse, al evitarii excluziunii si izolarii sociale. Scutirile de taxe si facilitatile fiscale sunt doar o parte dintre solutiile care duc la realizarea acestor deziderate sociale.

O alta serie importanta de avantaje, care au efect indirect asupra facilitatilor financiare si care contribuie esential la integrarea sociala a persoanelor din aceste categorii, o constituie subventiile oferite de stat angajatorilor care se implica in crearea de locuri de munca destinate special persoanelor cu handicap, indiferent de gradul dizabilitatii acestora. Este vorba despre:

  1. Obligarea, prin lege, a autoritatilor si institutiilor publice, a persoanelor juridice, publice si private cu cel putin 50 de angajati sa angajeze un numar de persoane cu dizabilitati egal cu cel putin 4% din totalul angajatilor. Daca angajatorii care se afla in aceasta situatie nu au locuri de munca disponibile pentru persoanele cu dizabilitati, atunci au obligatia de a plati lunar la bugetul de stat 50% din salariul minim brut la nivel de tara inmultit cu numarul de locuri de munca pe care ar fi trebuit sa angajeze persoane cu dizabilitati.O alternativa la plata acestor sume obligatorii este oferirea de servicii autorizate echivalente sumei datorate la bugetul de stat.
  2. Angajatorii care au personal cu handicap, indiferent de gradul acestora, pentru ca depasesc pragul de 50 de angajati valizi si incadreaza pe durata nedeterminata persoane cu handicap, primesc subventii de la stat. Concert, acestia beneficiaza, de la bugetul de stat, de 2.250 lei net pentru fiecare angajat cu dizabilitati, pentru o perioada de 12 luni. Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca este aceea de a mentine raporturile de munca cel putin 18 luni.
  3. Cei care angajeaza persoane cu dizabilitati desi nu sunt obligati de lege, pentru ca au mai putin de 50 de angajati, primesc de la stat, timp de un an, salariul net minim pe economie pentru fiecare angajat. Conditia unica este aceea de a-i pastra drept angajati cel putin 24 de luni.
  4. Firmele de stat sau private care angajeaza persoane cu dizabilitati primesc scutirea de la plata taxelor de autorizare la infiintare sau de reautorizare, precum si diferite reduceri de taxe oferite specific de autoritatile locale, care pot varia de la o localitatea la alta si de la un judet la altul.

Toate aceste demersuri si masuri fiscale sustin integrarea sociala, dezvoltarea profesionala si reprezinta tot atatea instrumente fiscale eficiente ce creeaza locuri de munca pentru persoanele cu handicap. Beneficiile oferite angajatorilor nu le exclud pe cele care sunt acordate direct, respectiv reducerile de taxe si impozite, toate acestea functionand cumulat.

Sursa foto: Shutterstock.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide