</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Impozit IT 2021: riscul eliminarii facilitatilor fiscale pentru angajatii din IT

Impozit IT 2021: riscul eliminarii facilitatilor fiscale pentru angajatii din IT

O tema des vehiculata in 2021, care da fiori angajatilor din IT, cercetare sau constructii este eliminarea facilitatilor fiscale. Mai precis, este vorba despre posibilitatea eliminarii scutirii impozitului pe venit, conform declaratiilor reprezentantilor Guvernului Romaniei. Motivul principal il constituie intentia guvernantilor de a colecta taxe suplimentare la bugetul de stat, rezultate din impozitarea veniturilor celor trei categorii profesionale.

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii IT, mai concret anularea scutirii de impozit poate determina un dezechilibru major al pietei prin cresterea deficitului de programatori din Romania. Ar putea duce la un exod al specialistilor spre alte tari mai prietenoase din punct de vedere fiscal. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta situatie:

  • Impozit salariu programator: care sunt conditiile de acordare a scutirii
  • Impozit IT 2021: ce spun autoritatile
  • Scutire impozit IT 2021: cum te afecteaza daca se elimina facilitatile pentru angajatii IT

Impozit salariu programator: care sunt conditiile de acordare a scutirii

Pentru domeniul IT, pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii acei angajati care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • sunt angajatii unei firme care are ca obiect de activitate „crearea de programe pentru calculator” (codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209);
  • sunt incadrati pe unul din posturile: administrator baze de date, analist, inginer de sistem in informatica, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor;
  • postul pe care il ocupa face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, mentionat in organigrama angajatorului;
  • detin o diploma de absolvent de invatamant superior sau o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate;
  • angajatorul a realizat in anul fiscal precedent venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate vanzarii;
  • veniturile angajatorului din anul precedent, din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate vanzarii au inregistrat o valoare minima de 10.000 euro pentru fiecare angajat pentru care se solicita scutiri.

Scutirile de impozit aplicate au facut ca acest domeniu sa fie atractiv pentru multi specialisti IT. Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii IT ar putea pune in pericol planurile de digitalizare ale Romaniei.

Impozit IT 2021: ce spun autoritatile

In luna august 2021, in evidentele Ministerului de Finante figurau aproximativ 97.000 de angajati din IT care beneficiau de 10% scutire impozit pe venit. Acestia au produs in medie, in anul 2020, 55.000 de euro per angajat, fata de doar 19.000 de dolari per angajat in anul 2000, in conditiile in care atunci erau aproximativ 12.000 de angajati in IT.

Cand vorbim despre impozit IT 2021 trebuie sa tinem cont ca anumite masuri de eliminare treptata a unor facilitati fiscale sunt prevazute in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei). Banii pe care Romania urmeaza sa ii primeasca de la Uniunea Europeana sunt conditionati de o serie de reforme asumate de catre Guvernul Romaniei.

In mod evident, daca se ia decizia de eliminare a facilitatilor fiscale pentru angajatii IT, aceasta se va realiza treptat, pentru ca nu exista dorinta realizarii unor schimbari bruste pe piata IT, care ar putea fi astfel puternic destabilizata, iar autoritatile romane declara ca sunt constiente de importanta acestor masuri pentru sectorul IT.

Scutire impozit IT 2021: cum te afecteaza daca se elimina facilitatile pentru angajatii IT

Conform datelor oficiale din Romania, salariul mediu brut in domeniul IT este cel mai mare din economie, ajungand la 12.000 lei lunar. La acest salariu se aplica plata contributiilor sociale, ceea ce face ca angajatul IT sa ramana cu 7.800 lei venit brut care, la ora actuala, este scutit de impozit pe venit. Daca se anuleaza aceasta scutire de impozit si se aplica impozitul pe venit in cuantum de 10%, angajatul ramane in mana cu un salariu net de 7.020 lei, adica fara cei 780 lei - valoarea celor 10%.

In concluzie, riscul eliminarii facilitatilor fiscale pentru angajatii IT este unul real, care se resimte deja pe piata fortei de munca din IT. Sunt numerosi specialisti IT care si-au infiintat PFA-uri pentru a lucra pentru firme din strainatate, care au inceput deja campanii de recrutare pe piata romaneasca. Iar aceasta tendinta poate genera o mare criza de specialisti.

Sursa foto: shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide