</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Conventie civila: aspecte importante de care sa tii cont

Conventie civila: aspecte importante de care sa tii cont

Conventia civila reprezinta un contract civil de prestari servicii ocazionale sau intamplatoare, intre doua ori mai multe parti. Obiectul contractului civil de prestari servicii poate consta intr-o lucrare materiala sau intelectuala, respectiv in efectuarea unui anumit serviciu.

In randurile urmatoare, gasesti un material dedicat acestui tip de intelegere civila, cu ajutorul caruia vei putea cunoaste prevederile legale referitoare la semnarea unui asemenea contract de prestari servicii in Romania.

  • Cadrul legal in noul Cod Civil
  • Criterii si conditii pentru incheierea unei conventii civile
  • Incadrare categorie de venituri si impozit conventie civila
  • Contractul individual de munca vs. contractul de conventie civila. Avantaje si dezavantaje
  • Model Conventie civila 2021. Rubrici necesare in contract

Cadrul legal in noul Cod Civil

Conventia civila in prestarea serviciilor din noul Cod Civil, art. 1851, prevede ca, prin contractul de antrepriza, „antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret”. In completarea definitiei oficiale, un contract civil sau de antrepriza este considerat legal daca activitatea desfasurata de antreprenor, denumit si prestator, are un caracter ocazional si nu impune caracteristicile unei activitati salariale sau de tip PFA.

Lucrarile de antrepriza sau prestari servicii includ mai multe tipuri de activitati, de la reparatii si constructii pana la consultatii sau expertize de natura intelectuala, in care nu exista alte reglementari speciale.

Contractul de prestari servicii in noul Cod Civil, conform art. 1180, poate fi contractat si semnat de orice persoana fizica avand varsta peste 18 ani si care nu este declarata incapabila prin lege si nici oprita sa incheie contracte.

Criterii si conditii pentru incheierea unei conventii civile

O conditie esentiala in incheierea unei conventii civile este ca activitatea desfasurata de persoana fizica, in calitate de „Prestator”, sa nu aiba un caracter repetitiv si sa se practice intr-un mod ocazional pentru „Beneficiar”, care poate fi persoana fizica sau juridica. Mai mult, trebuie sa indeplineasca cel putin patru dintre criteriile prevazute in art. 7, alin. (3) din Codul Fiscal:

  1. Prestatorul de servicii are libertatea de a alege locul, modul si programul de lucru;
  2. Prestatorul de servicii isi poate desfasura liber activitatea, pentru mai multi Beneficiari/Clienti;
  3. Riscurile acestui tip de contract sunt asumate si suportate de catre Prestator;
  4. Activitatea se desfasoara prin utilizarea patrimoniului pe care Prestatorul il detine;
  5. In functie de tipul activitatii, se utilizeaza capacitatea intelectuala sau fizica a Prestatorului;
  6. Prestatorul face parte dintr-un corp/ordin profesional care, potrivit actelor normative, reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei;
  7. Prestatorul are libertatea de a desfasura activitatea cu ajutorul personalului angajat sau cu alti colaboratori, in conditiile legii.

In alta ordine de idei, daca activitatea exercitata de persoana fizica (Prestator) are un caracter de continuitate si de durata, atunci se impune realizarea unui PFA. Se recomanda o analiza atenta a conventiei civile, deoarece autoritatile penalizeaza cu strictete posibilele fraude.

Incadrare categorie de venituri si impozit conventie civila

Incepand cu ianuarie 2016, odata cu aplicarea noului Cod Fiscal, conform Legii nr. 227/2015, veniturile pe care o simpla persoana fizica neinregistrata fiscal le realizeaza in baza unui contract de conventie civila sunt alocate in categoria de venituri din alte surse. Inainte de aceasta data, veniturile din contractele civile erau incadrate in categoria venituri din activitati independente.

Potrivit noului Cod Fiscal, art. 115, alin. (1), impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii banilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul de 16% reprezinta impozitul final si se plateste pana la data de 25 (inclusiv) a lunii urmatoare. Nu sunt prevazute scutiri de impozit pentru persoanele fizice care nu detin o exceptie speciala.

In ceea ce priveste contributiile sociale, avand la baza art. 155, alin. (1) lit. h, prestatorul de servicii este obligat sa achite contributia individuala la sanatate (CASS), in procent de 5,5%, care se calculeaza din totalul veniturilor brute realizate intr-un an fiscal, raportat la cele 12 luni ale anului. In conditiile in care persoana fizica nu realizeaza venituri care sa depaseasca plafonul de 12 salarii minime brute, contributia la sanatate este optionala.

Prestatorul de servicii nu plateste contributia la pensii (CAS). Trebuie avut, insa, in vedere ca perioada lucrata in baza unui contract civil nu este valorificata la stagiul de cotizare al pensiei.

Contractul individual de munca vs. contractul de conventie civila. Avantaje si dezavantaje

O conventie civila ofera pentru prestator o libertate mult mai mare in ceea ce priveste programul de lucru si faptul ca acesta nu este obligat sa fie prezent la birou. Insa, totodata, prestatorul nu va beneficia de avantajele unui contract individual de munca, precum asigurare accident munca, indemnizatii sociale sau plata contributii concedii.

Prestatorul de servicii nu se subordoneaza beneficiarului, intre cei doi fiind un raport de colaborare independenta. Excluderea subordonarii prestatorului fata de platitorul de venit este o conditie obligatorie in conventia civila.

In privinta beneficiarului de servicii in baza unei conventii civile, acesta nu datoreaza taxe si impozite la fel de mari precum in cazul unui salariat cu norma intreaga sau chiar partiala. In plus, isi reduce costurile cu echipamentele si alte consumabile, prevazute pentru un angajat prezent la birou.

Conventie civila – vechime in munca

Un aspect foarte important de stiut este cu privire la vechimea in munca, in cazul contractelor de conventie civila. Conform Legii nr. 83/1995 privind incadrarea in munca, persoanele care presteaza servicii in baza unui contract de conventie civila nu dobandesc calitatea de salariat. Asadar, perioada prestata in baza unei conventii civile nu constituie vechime in munca.

Model Conventie civila 2021. Rubrici necesare in contract

Un contract de conventie civila nu are o forma prestabilita, iar responsabilitatea revine celui care contracteaza serviciul. Prin urmare, beneficiarul trebuie sa se asigure ca respecta intocmai legile in vigoare si ca nu este supus unor posibile sanctiuni. Intr-un asemenea contract, sunt obligatorii cateva rubrici esentiale, precum partile contractante, obiectul si durata conventiei civile, remuneratia stabilita, drepturile si obligatiile partilor, modificarea/incetarea contractului sau raspunderea partilor contractante.

Un asemenea model se poate utiliza si de catre asociatiile de proprietari. Astfel, in cazul unor reparatii sau interventii in bloc, cu caracter sporadic, se poate incheia o conventie civila cu o persoana fizica specializata in astfel de lucrari. Pe langa semnarea ei, asociatia are obligatia de a o declara si raporta catre ANAF.

Sursa foto: Shuttersotck

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide