</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Normele si actualizarile indemnizatiei pentru cresterea copilului 2020

by Mihaela Colesnic , 12 ian 2018 Data modificarii: 22 mai 2020 Concedii
Normele si actualizarile indemnizatiei pentru cresterea copilului 2020

Legislatia privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului a fost recent actualizata pentru a acomoda situatia curenta a economiei din Romania. De aceea am pregatit un material exhaustiv care trece in revista normele legii asa cum au intrat in vigoare in 2010 si ultimele modificari.

 1. Informatii generale despre indemnizatia pentru cresterea copilului
 2. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului
 3. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului
 4. Cum se obtine indemnizatia pentru cresterea copilului

Informatii generale despre indemnizatia pentru cresterea copilului

Conform Agerpres, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala anunta ca cei mai multi beneficiari ai indemnizatiei sunt inregistrati in Bucuresti, urmat de Cluj, Timis si Iasi. In luna noiembrie a anului 2017, indemnizatiile au insumat 284,75 milioane de lei.

Ce este indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia de crestere a copilului este un ajutor social si singura sursa de venit a parintelui care ramane acasa pentru a isi creste copilul pana la varsta de un an sau doi. Daca acesta are un handicap, parintele poate beneficia de indemnizatie pana cand copilul ajunge la varsta de trei ani.

Ce spune legea care reglementeaza indemnizatia pentru cresterea copilului

Ordonanta nr. 111/2010 este legea care reglementeaza concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta a fost suferit modificari de la adoptare si pana in prezent, inclusiv la inceputul anului 2020. Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.

Este posibila obtinerea altor venituri de catre beneficiarii indemnizatiei?

Legea sustine faptul ca beneficiarul indemnizatiei nu mai poate sa realizeze si alte venituri in perioada respectiva altfel i se va suspenda dreptul la bani. Ordonanta insa prevede si cateva exceptii:

 • persoana primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati în perioada de concediu
 • cel indreptatit primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
 • beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitatii in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei.

Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara are o limita minima de 1.250 de lei, iar limita maxima de 8.500 de lei. Anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, acum insa, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.

Calculeaza aici valoarea indemnizatiei tale!

Din cauza numeroaselor discutii de anul trecut, s-a decis reinstituirea unui plafon in toamna, pentru a evita situatiile in care un parinte beneficiar sa primeasca de la stat sume cu numeroase zerouri.

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate in care persoana indreptatita:

 • si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
 • a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
 • pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

Alti beneficiari ai indemnizatiei de crestere a copilului

De asemenea, beneficiaza de indemnizatie si persoana care:

 • a adoptat copilul
 • care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta
 • care a fost numit tutore

In aceasta situatie, se va avea in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului sau tutelei, respectiv.

De mentionat este situatia in care parintii copilului nu sunt casatoriti, dar copilul a fost recunoscut. Aici, indeplinirea conditiilor pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului se demonstreaza prin efectuarea anchetei sociale. Acest document va fi inclus in dosarul pentru acordarea dreptului impreuna cu celelalte acte doveditoare numai in situatia in care drepturile sunt solicitate direct de catre tatal copilului.

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului

Conform ordonantei actualizate, nivelul indemnizatiei creste cu 85% din cuantumul salariului minim pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. In plus, atat mama cat si tatal pot obtine concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului cat timp respecta Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 111/2010.

Calculeaza aici valoarea indemnizatiei tale!

Pe langa normele impuse de ordonanta, un parinte care doreste sa aplice pentru indemnizatie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa fie cetatean roman, strain sau apatrid, adica fara cetatenie
 • domiciliul/resedinta sa-i fie pe teritoriul Romaniei
 • locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora

Este important de mentionat faptul ca dreptul CCC nu se transfera de la un parinte la altul. Daca ambii parinti au dreptul la CCC, regula este ca cel putin o luna din perioada totala a CCC este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Astfel ca, daca mama intra in concediul de crestere, tatal trebuie sa stea si el in concediu, in locul mamei, cel putin o luna.

Cererile pentru indemnizatie se depun la D.G.A.S.P.C. de oras sau sector iar mai departe, cererile vor fi trimise Agentiei pentru Prestatii Sociale spre solutionare. Agentia pentru Prestatii Sociale solutioneaza cererea, prin decizie de aprobare sau respingere a acesteia si efectueaza plata indemnizatiei pentru cererile aprobate. Prima plata se face in termen de aproximativ 2 – 2,5 luni de la depunerea dosarului.

Cum se obtine indemnizatia de cresterea copilului

 • indemnizatia se acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca dosarul este depus in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data
 • incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente
 • incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului
 • de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute mai sus (fara compensatii retroactive)

Actele necesare

 • cerere (Anexa la HG nr.449/2016)
 • actul de identitate al solicitantului, copie si original
 • actul de identitate al celuilalt parinte, copie si original
 • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, copie si original, hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta copie si original
 • certificat de casatorie, copie si original
 • adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana indreptatita: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, in ultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului, nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa), prima si ultima zi de concediu de maternitate, data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie, prima zi de concediu de cresterea copilului

In plus, daca un parinte doreste sa se intoarca in campul muncii in mai putin de doi ani, va primi un stimulent de insertie. Stimulentul de insertie a fost stabilit la 650 lei. Astfel, cei care se intorc la munca in conditiile mentionate vor primi de la stat ajutor pana cand copilul implineste 3 ani, respectiv 4 ani in cazul celor cu handicap.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Valentina Ignat 18 iun 2020

  Buna ziua, urmeaza sa nasc in ianuarie 2021,momentan lucrez si iau si stimulent  de insertie pentru revenirea  din crestere copil.Intrebarea mea este daca la calculul  indemnizatiei  se ia doar salariul  sau si stimulentul 


  • Maria Ciudin 18 iun 2020

   Buna ziua,

   Potrivit art. 2 alin 1 din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara. De asemenea, la calculul indemnizatiei se vor lua in considerare si veniturile obtinute in perioadele asimialte enumerate la art. 2 alin. 5 din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010.

   Asadar, conform acestei prevederi legale, stimulentul de insertie dobandit pentru primul copil nu intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil, nefiind inclus in enumerarea limitativa de mai sus.

 • Mioara Streche 22 oct 2020 Buna seara. Daca am lucrat din data de 01.09.2018 pana la data de 31.08.2019( 12 luni ) dar am nascut pe 11.09.2020 , ma incadrez pt a primi indemnizatia de crestere a copilului sau imi lipsesc cele 11 zile de la 01 .09 pana la 11.09.2020 cand s.a nascut copilul ? Nu stiu cum se iau in calcul lunile ...  multumesc ! 
 • Manolache Cezar-Sandel 09 dec 2020

  Buna seara.Am.si eu nevoie de o informatie,daca ma puteti ajuta .Vreau sa iau eu indemnizatia pt cresterea copilului deoarece sotia nu lucreaza.Am lucrat in starinatatea periaoada nedeterminata (cam 5 ani consecutivi) si acum m-am angajat in Romania ...intrebarea mea cat timp trebuie sa fiu angajat un Romania pentru a beneficia de indemnizatie...teoretic cand ar trebuie sa nasca sotia ar trebui sa am in jur de 40-45 zile de cand sunt angajat (pe Romania)...problema e ca daca ar naste mai devreme  (sa zicem 20 zile ) as mai beneficia de indemnizatie daca ar naste inainte de termen.

  Intrebarea mea e cat  trebuie sa fiu angajat pe Romania sa pot beneficia de indemnizatie si in caz ca nu  am necesaru de zile lucrate  ce pot face lund in calcul ca ea nu naste la termen?

  Dupa ce naste eu trebuie sa raman angajat in continuare cele 43 zile pina depun dosarul?

  Multumesc anticipat

  • MIHAELA ADRIANA DOBRI 18 apr 2021

   Buna seara,

   Imi puteti spune va rog daca ati rezolvat ceva cu dosarul de indemnizatie? si sotul meu este in aceeasi situatie si nu stim cum sa procedam...

 • Lupu Ciprian 24 mar 2021

  Buna ziua,

  Lucrez part-time (4 ore) si am un PFA (cosmetica) cu care generez venituri in timpul liber, as dori sa stiu daca se cumulaza veniturile pentru indemnizatia de crestere a copilului. Multumesc!


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide