Calculeaza remuneratia de administrator
Noutati legislative in perioada COVID-19
Articole in perioada COVID-19
AI O INTREBARE?
Scrie-ne mai jos si vom raspunde in timp util solicitarii tale.
-
22.01.2021 17:23:58
Buna ziua,
Am remediat dificultatea tehnica, iar acum pretul aferent pachetului Professional este cel corect (100 EUR. + TVA).
Va multumim frumos pentru interesul acordat serviciilor noastre si pentru semnalarea problemei.
O seara frumoasa,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
18.01.2021 18:23:08
Buna ziua,
Pentru a stabili daca puteti beneficia de stimulentul de insertie trebuie verificate conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului:
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara
Asadar, trebuie ca in ultimii 2 ani sa fi realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pentru a avea dreptul la indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului.
- Conditiile pentru acordarea stimulentului de insertie sunt urmatoarele, conform OUG 111/2010:
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, stimulentul de insertie se acorda astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
-
18.01.2021 18:27:05
Buna ziua,
Calitatea de administrator al firmei nu va afecteaza stimulentul de insertie. In perioada in care beneficiati se stimulentul de insertie puteti obtine venituri supuse impozitului pe venit din mai mutle surse.
Insa, conform OUG 111/2010 si a Normei de punere in aplicarea acesteia, pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului sau a stimulentrului de insertie se suspenda.
In luna tatalui acesta va primi indemnizatia pentru cresterea copilului, iar stimulentul de insertie nu se va acorda.
-
18.01.2021 15:01:37
Buna ziua,
Conform O.U.G. 158/2005, baza de calcul al indemnizatiilor de concediu medical se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Aceste venituri brute includ si sporurile, primele sau alte bonusuri ale asiguratului. In fluturasul de salariu acestea ar trebui sa fie curpinse la categoria „venit brut”. (Suma la care se calculeaza contributiile pentru pensie (CAS), pentru sanatate (CASS) si contributia asiguratorie pentru munca (CAM) ).
In general norma de hrana este scutita de contributii si de impozit, iar in acest caz ea nu se include in baza de calcul.
-
18.01.2021 18:24:53
Buna ziua,
Intelegem ca va referiti la indemnizatia pentru cresterea copilului.
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Pentru a calcula indemnizatia puteti introduce in calculatorul nostru veniturile nete obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (incepand cu luna nasterii).
Am exemplificat un calcul in care veniturile nete sunt de 3000 lei pentru fiecare din ultimele 12 luni anterioare nasterii, rezultand o indemnizatie lunara de 2 550 lei.
-
18.01.2021 11:44:57
Buna ziua,
- Cu privire la concediul de risc maternal
Cuantumul indemnizatiei de risc maternal se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditia stagiului de cotizare.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- - se vor insuma veniturile brute obtinute inultimele 6 luni
- - suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- - ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare de concediu medical si cu cota de 75%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.
- Cu privire la concediul de maternitate
Concediul de maternitate este format din concediul pentru sarcina, care are o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediul pentru lauzie de perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- - se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- - suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- - ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din concediul medical si cu cota de 85%
- - din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.
Asadar, avand in vedere faptul ca indemnizatiile se calculeaza prin raportare la veniturile obtinute in ultimele 6 luni, daca concediul fara plata se desfasoara in aceasta perioada, poate fi afectat cuantumul indemnizatiei.
-
18.01.2021 15:02:05
Buna ziua,
Va recomandam doua articole care cuprind informatii de interes pentru dumneavoastra:
1. Ghid complet infiintare PFA: pasi, acte, costuri, declaratii necesare
https://www.calculatorvenituri.ro/ghid-complet-infiintare-pfa-pasi-acte-costuri-declaratii-necesare
2. Diferente intre PFA in sistem real si PFA cu norma de venit
https://www.calculatorvenituri.ro/diferente-intre-pfa-in-sistem-real-si-pfa-cu-norma-de-venit
De asemenea, va invitam sa utilizati calculatorul nostru pentru estimarea veniturilor PFA https://www.calculatorvenituri.ro/pfa
Daca sunteti interesat de serviciile noastre de consultanta fiscala si asistenta in depunerea Declaratiei unice, ne puteti contacta la adresa contact@calculatorvenituri.ro, pentru a va prezenta o oferta in functie de nevoile dumneavoastra.
Multumim,
Echipa calculatorvenituri.ro
-
18.01.2021 14:41:41
Buna ziua,
Conform Normei de punere in aplicare a OUG 111/2010, luna calendaristica in care s-a nascut copilul, indiferent de ziua din aceasta luna in care s-a produs nasterea, face parte integranta din perioada celor 12 luni la care se raporteaza calculul indemnizatiei
In cazul in care in luna nasterii copilului persoana indreptatita nu a realizat venituri supuse impozitului si nici nu s-a aflat in una sau mai multe din situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta (care constituie perioade asimilate), perioada de calcul al celor 12 luni incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care aceasta a inregistrat venituri sau s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta.
Asadar, prima luna la care se calculeaza indemnizatia este luna mai 2021 daca data nasterii copilului va fi 2 mai 2021.
Puteti utiliza calculatorul nostru pentru a estima cuantumul indemnizatiei:
https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil#calculavansat
-
18.01.2021 14:20:35
Buna ziua,
Conditiile pentru acordarea stimulentului de insertie sunt urmatoarele, conform OUG 111/2010:
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Asadar, daca indepliniti conditiile pentru concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, dar alegeti sa nu beneficiati de acest drept, puteti primi stimulentul de insertie.
Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, stimulentul de insertie se acorda astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
-
18.01.2021 14:22:31
Buna ziua,
Conditiile pentru acordarea stimulentului de insertie sunt urmatoarele, conform OUG 111/2010:
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, stimulentul de insertie se acorda astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
-
18.01.2021 18:34:02
Buna ziua,
Intelegem ca va referiti la indemnizatia pentru crestereacopilului.
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Asadar, pentru calculul indemnizatiei se vor insuma toate veniturile impozabile obtinute in ultimele 12 luni (in baza ambelor contracte individuale de munca).
Pentru a calcula indemnizatia puteti introduce in calculatorul nostru veniturile nete obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (incepand cu luna nasterii).
https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil
-
18.01.2021 11:35:49
Buna ziua,
Daca persoana respectiva nu are un PFA, consideram ca puteti incheia un contract de drepturi de autor. Pentru o analiza detaliata, puteti contracta serviciile noastre de consultanta juridica la adresa contact@calcualtorvenituri.ro
O zi frumoasa,
Echipa calcualtorvenituri.ro
-
18.01.2021 11:38:17
Buna ziua,
- Indemnizatia de concediu de odihna
Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute anterior din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Vom exemplifica un calcul pentru o indemnizatie de concediu de odihna obtinuta in luna decembrie
Formula este:
[(venituri realizate in noiembrie + venituri realizate in octombrie+ venituri realizate in septembrie)/ (nr. zile lucratoare noiembrie+ nr. zile lucratoare octombire + nr. zile lucratoare septembrie)] * nr. zile de concediu de odihna.
Daca in lunile noiembrie, octombrie si septembrie veniturile realizate au fost, in toate lunile, de 3511, pentru 4 zile de concediu de odihna:
[(3511+3511+3511)/(20+22+22)]* 4 = (10.533/64) *4 = 165 * 4 = 660 - indemnizatia bruta
Indemnizatia este supusa impozitului, contributiei pentru pensie (contributia de asigurari sociale) si contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pentru a calcula indemnizatia neta:
Din venitul brut de 660 se scad CAS(25%) si CASS(10%) –> 660 – 165 – 66 = 429
Din valoarea impozabila de 429 se scade impozitul de 10% -> 386 este valoarea indemnizatiei nete in exemplul nostru
- Indemnizatia de concediu medical
Cuantumul indemnizatiei de concediu medical se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din concediul medical si cu cota de 75%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal si impozitul in cota de 10%.
Pentru a calcula indemnizatia de concediu medical trebuie sa cunoastem veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni.
Doar din informatiile furnizate nu am putut determina cu exactitate cuantumul indemnizatiilor, insa puteti utiliza modalitatile de calcul prezentate mai sus pentru a determina valoarea indemnizatiilor cuvenite.
-
18.01.2021 13:44:35
Buna ziua,
Intelegem ca tatal a ales sa nu beneficieze de luna sa de concediu pentru cresterea copilului si, conform art 4^1 din Norma de punere in aplicare a OUG 111/2010, daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului acordat primului parinte se reduc cu o luna.
Asadar, pentru luna tatalui nu se primeste indemnizatia.
In continuare vom stabili data de la care incepe sa se plateasca indemnizatia si data la care inceteaza.
- Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza,conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
(...)
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b)
Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la datele prevazute la lit. a) -d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a incetat realizarea de venituri supuse impozitului.
Asadar, daca ati depus cererea in termen de 60 zile lucratoare de la incetarea concediului de maternitate, indemnizatia se cuvine din ziua urmatoare celei in care a incetat concediul de maternitate.
Daca concediul de materniate (lauzie) a incetat pe 11 februarie 2019, incepand cu data de 12 februarie 2019 se va cuveni indemnizatia pentru cresterea copilului.
- Dreptul inceteaza incepand cu cu ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani,respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Intelegem ca in cazul dumnevoastra copilul va implini varsta de 2 ani la 31 ianuarie 2021
Astfel, dreptul la indemnizatie s-ar cuveni pana la data de 1 februarie 2021. Insa, daca tatal a ales sa nu ia luna lui de concediu, indemnizatia nu se va acorda timp de o luna. Din acest motiv, indemnizatia nu se mai acorda pentru luna ianuarie.
Mentionam insa ca, in cazul in care am inteles situatia de fapt gresit, iar tatal si-a luat luna de concediu la care are dreptul conform OUG 111/2010, atunci indemnizatia trebuia sa se acorde si pentru luna ianuarie 2020.
-
18.01.2021 11:48:58
Buna ziua,
Conform OUG 158/2005,cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 20 alin (7) din Legea nr. 136/2020.
Asadar, pentru concediul medical de carantina sau izolare veti beneficia de indemnizatie de concediu medical.
Cuantumul indemnizatiei de concediu medical se calculeaza prin aplicarea cotei de 100% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical.
Perioada concediului pentru cresterea copilului reprezinta perioada asimialta stagiului de cotizare, iar indemnizatiile primite se vor lua in considerare la stabilirea bazei de calcul.
Astfel, modul de calcul este urmatorul:
- se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni (indemnizatiile aferente concediului pentru cresterea copilului)
- suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultimele 6 luni
- ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din concediul medical si cu cota de 100%
- din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal si impozitul in cota de 10%.
Pentru zilele in care ati prestat munca se va calcula salariul aferent orelor lucrate: (Salariu de incadrare/ore lucratoare din luna ) * nr. ore lucrate. Din aceasta indemnizatie bruta se retin CAS , CASS si Impozit. Puteti introduce indemnizatia bruta in calculatorul nostru https://www.calculatorvenituri.ro/veniturisalarii pentru a stabili valoarea neta a salariului aferent orelor lucrate.
-
18.01.2021 18:36:14
Buna ziua,
Conform OUG 111/2010, persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fimai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim ala cesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Veniturile mentionate de dumneavoasra sunt supuse impozitului si intra in baza de calcul a indemnizatiei. In baza prevederilor de mai sus si a datei nasterii puteti stabili daca este indeplinita conditia realizarii veniturilor timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani calculati de la data nasterii.