</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noile beneficii ce pot fi acordate cu facilitate fiscala, in baza prevederilor din Regulamentul Intern

Noile beneficii ce pot fi acordate cu facilitate fiscala, in baza prevederilor din Regulamentul Intern

Incepand cu luna ianuarie a lui 2021, s-au introdus unele modificari in Codul Fiscal. Noile prevederi se refera la beneficiile extrasalariale acordate de firme si modul in care aceste cheltuieli pot fi deduse. In continuare, vom oferi mai multe informatii despre cadrul legislativ care a dus la aceste schimbari si care sunt ele.

Cadru legislativ

Beneficiile extrasalariale, acordate de firme in 2021, sunt reglementate in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, modificata si completata prin Legea nr. 296/2020 . De interes sunt Titlul IV - Impozitul pe venit, mai exact sectiunea Impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si Titlul V „Contributii sociale obligatorii”.

Prevederile nou introduse in Codul Fiscal fac referire la masurile de protectie sociala in contextul pandemiei COVID-19. Noile articole vin in completarea Ordonantei de Urgenta nr. 211/2020 privind prelungirea unor masuri de protectie sociala, adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2. Legea nr. 296/2020 contine prevederi referitoare la telemunca, plata testarii si a vaccinarii COVID, precum si neimpozitarea unor venituri, din perspectiva impozitului pe venit. Pana la intrarea in vigoare a acestei legi, era necesara includerea anumitor beneficii inicontractul colectiv sau individual de munca, pentru a beneficia de deduceri, iar conform noilor prevederi, acestea pot fi incluse si in Regulamentul Intern.

De asemenea, au aparut completari asupra facilitatilor acordate persoanelor care lucreaza in domeniul constructiilor. Astfel, si managerii cu contract de management si administratorii societatilor din domeniul constructiilor pana cel tarziu la 31 decembrie 2028, beneficiaza de reducereea cotei de contributie la asigurarile sociale (pensie) cu 3,75%, potrivit articolului nr. 138. Mai mult, acestia sunt scutiti de la plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate (articolul nr. 140 alin 2), incepand cu veniturile lunii ianuarie 2021

Noile beneficii

Legea nr. 296/2020 aduce cateva modificari in ceea ce priveste deducerea unor cheltuieli pentru angajator. Poti citi mai jos despre ele.

Deduceri pentru telemunca

Potrivit articolului nr. 76 alin (4) din Legea nr. 296/2020, firmele pot acorda lunar anumite sume de bani pentru cheltuielile aferente telemuncii.Companiile pot plati astfel de sume salariatilor fara a fi supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii, in limita a 400 lei/luna, raportat la numarul de zile de activitate desfasurata in regim de telemunca de fiecare salariat. Totodata, cheltuielile suportate pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca sunt, potrivit legii, deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

👉 Afla cum se poate folosi pontajul electronic in activitatea de telemunca

Costurile cu testarea si vaccinarea angajatilor

O alta prevedere importanta vizeaza costurile testarii si vaccinarii salariatilor. Conform articolului nr. 142 litera v) din Codul Fiscal, costurile generate de testarea epidemiologica si vaccinarea salariatilor sunt considerate venituri salariale sau asimilate salariilor, fiind excluse de la impozitare si de la calculul contributiilor sociale si de sanatate.

Prin legea nr. 296/2020, se extinde facilitatea fiscala, disponibila inca din octombrie 2020, prin Ordonanta de Urgenta nr. 181/2020, care se referea la testarea pentru coronavirus a salariatilor, pe durata starii de urgenta si a celei de alerta, pentru a acoperi permanent orice fel de testare epidemiologica si vaccinarea. Prevederile au intrat in vigoare incepand cu luna ianuarie 2020.

Merita mentionat ca scutirea de la plata impozitului si a contributiilor pentru contravaloarea cheltuielilor de acest fel este valabila doar in cazul in care testarea sau vaccinarea salariatilor are loc la initiativa angajatorului.

Plata taxelor pentru masina de serviciu

Legea nr. 296/2020, prin articolul nr. 76 alin (4), stabileste ca microintreprinderile si platitorii de impozit sunt scutiti de la plata taxelor (impozit pe venit si contributii sociale pentru pensii si sanatate), pentru masinile de serviciu acordate salariatilor. Cu toate acestea, cadrul legal se refera doar la masinile mici.

Ajutoarele de adoptie si altele

Potrivit articolului nr. 76, alineatul (4) din Legea nr. 296/2020, salariatii pot primi ajutoare de adoptie de la angajator, pentru care nu se vor plati impozit pe venit si contributii sociale, daca sunt incluse in Regulamentul Intern sau in contractul de munca (contract individual sau colectiv). Aceste scutiri au fost introduse prin noua lege, care completeaza Codul Fiscal, alaturi de alte sume care pot fi oferite de angajator, asa cum sunt:

  • Ajutoarele de inmormantare;
  • Ajutoarele pentru boli grave si incurabile;
  • Ajutoarele pentru dispozitivele medicale;
  • Ajutoarele pentru nastere;
  • Ajutoarele pentru pierderile produse ca urmare a unei calamitati naturale;
  • Cadourile oferite cu ocazia sarbatorilor de Paste, Craciun pentru salariatii proprii si copii minori ai acestora;
  • Cadourile oferite cu ocazia a zilei de 8 martie pentru femei;
  • Cadouri in bani sau natura, oferite pentru copiii minori ai salariatilor cu ocazia zilei de 1 iunie. Astfel, pentru ziua de 1 iunie nu mai pot fi acordate tichete cadou sau cadouri in bani/in natura decat in beneficiul copiilor minori ai salariatilor, nu si pentru salariati;
  • Contravaloarea transportului spre si dinspre locul de munca al angajatului.

Pentru cadourile in bani sau natura, veniturile neimpozabile nu trebuie sa depaseasca 150 de lei pentru fiecare salariat in parte.

Beneficii 2021

Banii de vacanta, acordati salariatilor

Potrivit articolului nr. 142 litera b) din Legea 296/2020, banii de vacanta acordati salariatilor vor fi taxati, daca depasesc valoarea salariului mediu brut pe tara (5.380 de lei, conform Legii buhgetului asigurarilor sociale de stat). Pentru aceste sume, sunt luati in considerare atat banii oferiti pentru servicii turistice sau tratament, cat si transportul spre si din vacanta, pentru salariati si familiile acestora.

Noutatea din 2021 este existenta unui plafon care limiteaza sumele ce pot fi oferite salariatilor. Astfel, sumele sunt neimpozabile, in masura in care valoarea lor totala nu depaseste, intr-un an fiscal, nivelul castigului salarial mediu brut, utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul in care au fost acordate. Anterior, nu exista o limita a sumelor oferite.

Abonamentele medicale private si pensiile facultative

Articolul nr. 76 alin (4) litera t) stabileste un plafon de 400 de euro pe an, aplicat abonamentelor private de sanatate private si reprezinta un avantaj neimpozabil, daca sumele sunt suportate de angajator. La calcularea impozitului pe profit, acestea sunt de natura cheltuielilor deductibile din impozitul pe profit, daca sunt asimilate salariilor. Pentru aceste cheltuieli, angajatorul nu plateste nici contributii sociale.

Mai mult, cheltuielile aferente contributiilor la fondurile de pensii facultative ale salariatilor se pot deduce integral, in cazul impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe salariat pe an. Sumele care depasesc acest plafon sunt considerate beneficii extrasalariale, fiind taxate in consecinta.

Telefonul de serviciu

In cazul in care telefonul de serviciu este folosit si in scopuri personale, partea aferenta acestor cheltuieli este considerata venit impozabil pentru angajat. Daca suma respectiva se retine din salariu, contravaloarea abonamentului nu se va mai impozita.

Tichetele de masa, tichetele cadou si altele

Din punctul de vedere al angajatorului, din perspectiva impozitului pe profit, tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele culturale si tichetele pentru cresa fac parte din cheltuielile sociale deductibile, in limita a 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Tichetele de masa sunt cele mai folosite tichete valorice. Acestea sunt acordate lunar angajatilor, electronic sau in format tiparit, pentru achizitia de alimente si achitarea mesei. Valoarea unui tichet de masa a fost stabilita in toamna lui 2020, ca avand valoarea de 20,01 lei.

Tichetele culturale sunt bilete de valoare, ce pot fi acordate lunar sau ocazional angajatilor, pentru a plati diverse bunuri si/sau servicii culturale, precum carti, manuale scolare, filme, albume muzicale, bilete/abonamente la spectacole, concerte, piese de teatru, proiectie de filme, muzee, festivaluri sau parcuri tematice. Valoarea maxima a unui tichet cultural este de 160 de lei per angajat, insa se poate beneficia si de suma de 320 de lei pe eveniment, pentru tichetele culturale acordate ocazional, potrivit Ordinului Ministrului Finantelor Publice si al Ministrului Culturii nr. 2.782/2021.

Alte tichete valorice de interes sunt tichetele de cresa. Acestea pot fi acordate, in fiecare luna, salariatilor care nu beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau trei ani, in cazul copilului cu handicap, si de indemnizatia aferenta. Valoarea maxima neimpozabila este de 470 de lei pe luna, pentru fiecare copil care merge la cresa. Incepand cu luna ianuarie 2021, tichetele pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor nu mai fac obiectul platii contributiilor sociale.

Totodată, articolul nr. 25 din Codul Fiscal actualizat menționează că acele cheltuielile aferente educației timpurii pot fi scăzute din impozitul pe profit însă nu mai mult de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Dacă suma depășește impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Pe de altă parte, pe data de 29 martie 2021, Guvernul a anunțat suspendarea ajutorului de 1.500 de lei de la 1 aprilie 2021 până pe 31 decembrie 2021. Autoritățile susțin că o astfel de măsură ar avea un impact major asupra bugetului, de aproximativ 4,5 miliarde de lei.

Tot de la inceputul lui 2021, avantajele in natura, oferite persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a ocuparii unor functii considerate de catre angajator ca fiind esentiale pentru desfasurarea activitatii si care se afla in izolare preventiva la locul de munca sau in zone special dedicate, in care nu au acces persoane din exterior (de exemplu, in mine), pentru o perioada stabilita de catre angajator, in cazul starii de asediu, al starii de urgenta sau al starii de alerta, vor fi scutite de la plata impozitului si a contributiilor sociale.

Acum stii care sunt beneficiile care pot fi acordate cu facilitate fiscala. Oferindu-le salariatilor, vei obtine deduceri, iar angajatii iti vor fi recunoscatori, pentru ca ii pretuiesti si te gandesti la nevoile lor.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide