</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul pentru cresterea copilului PFA

by Mihaela Colesnic , 12 mar 2021 PFA
Concediul pentru cresterea copilului  PFA

Asa cum salariatii au dreptul la concediul de ingrijire copil in anumite conditii, la fel si cei care detin un PFA pot sa beneficieze de aceste drepturi.

  1. Informatii generale despre concediul de ingrijire copil la PFA
  2. Cadru legislativ
  3. Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de concediu de ingrijire
  4. Demersuri necesare si acte de depus
  5. Calculul indemnizatiei

Informatii generale despre concediul de ingrjire copil la PFA

Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se pot acorda atat parintilor naturali, cat si celor adoptivi sau tutorilor legali, in conditiile in care acestia au obtinut venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi an anterior datei nasterii copilului, preluarii tutelei sau adoptiei copilului.

Printre veniturile impozabile ce pot intra in baza de calcul a indemnziatiei pentru cresterea copilului se numara si cele obtinute din activitati independente, de catre persoane fizice autorizate.

Cadru legislativ

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului de care pot beneficia persoanele fizice autorizate sunt reglementate de Ordonanta de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si de Norma metodologica de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor din 19.01.2011.

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de concediu de ingrijire a copilului

Conform OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile, in sensul impozitului pe venit (venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura) beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Asadar, conditia este ca parintele sa fi realizat venituri impozabile timp 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii.

Demersuri necesare si acte de depus

Documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei conform OUG 111/2010, care se depun la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie sociala sunt:

  • copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
  • actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadei de obtinere de venituri de 12 luni in ultimii 2 ani
  • dovada privind veniturile realizate- declaratia unica.
  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Daca persoana fizica a fost si in concediu de maternitate va prezenta si adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, potrivit OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, eliberata de casa de asigurari de sanatate.

Suspendarea PFA-ului pe durata concediului de maternitate

Conform Normei de aplicare a OUG 110/2010, in situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Asadar, in perioada in care persoana beneficiaza de CIC si indemnizatia aferenta, trebuie sa suspende PFA-ul.

Suspendarea se realizeaza la ONRC si sunt necesare urmatoarele documente:

  • Cererea de inregistrare, bifata in dreptul pct. 7.6. „intrerupere temporara de activitate”
  • În cazul suspendarii temporare a activitatii: declaratia-tip pe propria raspundere (model 3 – original) din care sa rezulte ca pe perioada intreruperii temporare de activitate PFA nu desfasoara activitate la sediul profesional, la punctele de lucru ori in afara acestora activitatile declarate o perioada de maxim 3 ani;

De asemenea, trebuie sa fie depusa declaratia unica in termen de 30 de zile de la data suspendarii.

Calculul indemnizatiei

În cazul veniturilor din activitati independente, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Constituirea perioadei de 12 luni se stabileste, dupa cum urmeaza:

a) din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului

b) din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului s-au produs cu in

In baza de calcul a indemnizatiei se ia in calcul si luna nasterii copilului.

Utilizeaza platforma calcualtorvenituri.ro si determina rapid cuantumul indemnizatiei tale aici.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide