</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul de acomodare - conditii de acordare, beneficiari, modificari legislative in 2021

Concediul de acomodare - conditii de acordare, beneficiari, modificari legislative in 2021

Concediul de acomodare - conditii de acordare, beneficiari, modificari legislative in 2021

Persoanele care adopta un copil aflat in plasament pot beneficia de concediu de acomodare si de o indemnizatie lunara, pe o perioada de maximum un an. Daca, pana in prezent, puteau beneficia de aceasta indemnizatie doar salariatii, prin noul act legislativ, adoptat in primavara lui 2021, pot beneficia inclusiv persoanele care obtin venituri din activitati independente.

Citind in continuare, poti afla mai multe detalii despre durata concediului de acomodare, modul de calcul al indemnizatiei, conditiile in care inceteaza, precum si noutatile aparute in 2021.

  • Cadru legislativ
  • Durata concediului de acomodare
  • Cum se calculeaza indemnizatia
  • Pasii acordarii concediul de acomodare
  • Cand inceteaza concediul de acomodare
  • Ce obligatii are angajatorul fata de persoana care este in proces de adoptare
  • Modificari aduse legii

Cadru legislativ

Concediul de acomodare este reglementat prin Legea nr. 273/2004 si prin modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 268/2020, care a intrat in vigoare la 120 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Foarte important de stiut este cazul in care persoana care solicita concediu de acomodare beneficiaza si de indemnizatie pentru cresterea copilului (OUG nr. 11/2010) pentru acelasi copil. In aceasta situatie, daca cel mic are varsta mai mica de doi ani sau de trei ani, in cazul copilului cu handicap, nu se mai poate beneficia de concediu de acomodare (Legea nr. 273/2004 si OUG nr. 111/2010 articolele nr. 2 si 7). Cu alte cuvinte, pe aceeasi perioada, nu pot fi acordate doua concedii pentru acelasi copil si, drept urmare, indemnizatiile nu pot fi cumulate.

De asemenea, pe durata in care beneficiezi de indemnizatia de acomodare, ai in continuare calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate (articolul nr. 50 alineatul 1 din Legea nr. 273/2004), fara a plati, insa, contributia la asigurarile sociale de sanatate, calculata din indemnizatie. Mai mult, pentru aceasta indemnizatie, nu se datoreaza impozit si contributii pentru asigurari sociale.

Totodata, in aceeasi Lege nr. 273/2004, se mentioneaza ca perioada concediului de acomodare este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare. Pentru perioadele asimilate, calcularea punctajului lunar al asiguratului se stabileste ca 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioada respectiva. In plus, concediul de acomodare constituie vechime in munca, vechime in serviciu si vechime in specialitate.

Daca indemnizatia se acorda si pe perioada in care s-a dispus incetarea sau suspendarea concediului si a indemnizatiei, suma acordata cu titlul necuvenit se va recupera de la persoana indreptatita, potrivit OUG nr. 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala.

Durata concediului de acomodare

Concediul de acomodare si indemnizatia se ofera de la data depunerii cererii pana la implinirea perioadei de un an, calculate din momentul punerii in executare a hotararii de incredintare in vederea adoptiei, potrivit articolelor 47 si 50, din Legea nr. 273/2004.

Perioada concediului de acomodare poate fi mai mica de un an, in functie de dorinta adoptatorului si de acordul angajatorului.

Cum se calculeaza indemnizatia

Indemnizatia de concediu de acomodare se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti pentru incredintare in vederea adoptiei. Acest mod de calcul a intrat in vigoare pe data de 26 martie 2021.

De asemenea, cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea coeficientului de multiplicare, 3,4, la valoarea ISR (indicele social de referinta, care este, in momentul actual, de 500 de lei). Mai mult, indemnizatia nu poate depasi 8.500 de lei pe luna. Anterior, indemnizatia de concediu de acomodare avea valoarea de 1.700 de lei.

Potrivit Legii nr. 273/2004, familiile care au doi copii in vederea adoptiei nu pot beneficia de indemnizatie, in functie de numarul acestora incredintati simultan sau consecutiv. Daca se doreste adoptarea a doi sau mai multi copii, concediul si indemnizatia se acorda doar unuia dintre sotii familiei adoptatoare.

Este bine de stiut ca indemnizatia de concediu de acomodare nu ofera drepturi sau beneficii sociale pentru copil, precum alocatia de stat sau alocatia de plasament.

Daca unul dintre copiii incredintati in vederea adoptiei este adoptat la un interval de timp mai mic de un an de zile fata de celalalt, perioada de acordare a indemnizatiei se stabileste de la data depunerii cererii pentru primul copil si pana la implinirea duratei maxime prevazute pentru cel de-al doilea copil.

Pasii acordarii concediului de acomodare

Cel mai anevoios pas este intocmirea dosarului si depunerea sa la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala in raza careia ai domiciliul. Dosarul trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • cererea pentru concediul de acomodare;
  • certificatul de grefa, pe baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
  • documentul care sa ateste mutarea copilului la noua familie/noul parinte;
  • copie dupa actul de identitate al solicitantului;
  • copie dupa certificatul de nastere al copilului;
  • dovada intrarii in concediu sau a suspendarii activitatii.

Dupa ce angajatorul aproba cererea de intrare in concediu, se suspenda contractul individual de munca si raporturile de serviciu.

Citeste si Contractul individual de munca – ce este, model, cate tipuri exista

Dosarul trebuie depus in termen de 10 zile lucratoare de la data la care a fost pusa in executare hotararea de incredintare; dosarul se solutioneaza in maximum trei zile lucratoare, iar comunicarea deciziei are loc in termen de alte trei zile lucratoare.

Mai mult, drepturile se acorda incepand cu ziua de dupa cea in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare spre adoptie (Hotararea nr. 579/2016 alineatul nr. 3).

Cand inceteaza concediul de acomodare

Concediul de acomodare si plata aferenta inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care are loc una dintre urmatoarele situatii:

  • A expirat termenul de un an, prevazut in lege;
  • La cererea persoanei indreptatite;
  • Copilul a implinit varsta de 18 ani;
  • Copilul a decedat;
  • Persoana indreptatita sa adopte ca persoana singura a decedat;
  • A ramas definitiva hotararea judecatoreasca cu privire la revocarea incredintarii in vederea adoptiei copilului.

In ce conditii se suspenda concediul de acomodare

Concediul de acomodare si plata indemnizatiei se suspenda, in urmatoarele cazuri:

  • S-a stabilit plasamentului copilului in regim de urgenta;
  • S-a revocat incredintarea adoptiei prin hotarare judecatoreasca.

Reluarea concediului de acomodare si a platii indemnizatiei poate avea loc dupa suspendare, la cererea persoanei indreptatite, daca nu a aparut o situatie care sa determine incetarea drepturilor.

Ce obligatii are angajatorul fata de persoana care este in proces de adoptare

Conform articolului nr. 54 din Legea nr. 273/2004, angajatorul este obligat sa acorde salariatului sau salariatilor, dupa caz, timp liber pentru a realiza evaluarile impuse pentru a obtine documentatia necesara pentru concediul de acomodare, fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a cel mult 40 de ore pe an.

Timpul liber se va acorda doar la cererea scrisa a solicitantului si se va anexa calendarului de intalniri sau, dupa caz, programului de vizite, intocmite de persoanele competente.

Angajatorii care nu respecta aceste prevederi risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Mai mult, constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se realizeaza de catre persoane imputernicite din cadrul Inspectiei Muncii.

De asemenea, angajatii care se afla in concediu de acomodare nu pot fi concediati.

Modificari aduse legii

O schimbare majora, adusa prin Legea nr. 268/2020, intrata in vigoare in data de 26 martie 2021, consta in eliminarea valorii fixe a indemnizatiei de acomodare. Astfel, daca anterior, aceasta avea valoarea de 1.700 de lei pe luna, incepand cu 26 martie 2021, se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, iar suma va fi cuprinsa intre 1.700 si 8.500 de lei, dar nu mai putin de 1.700 de lei si nu mai mult de 8.500 de lei.

O alta modificare se refera la persoanele care pot solicita concediu de acomodare. Daca inainte, puteau solicita doar salariatii, incepand cu luna martie, pot obtine concediu de acomodare si persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor si activitati agricole. Anterior, acestea nu puteau solicita concediu de acomodare si nici indemnizatia aferenta.

Pe langa indemnizatie de concediu de acomodare, noua lege propune posibilitatea ca adoptatorul sa poata obtine si alte venituri. Acestea pot include:

  • Indemnizatii pentru rolul de consilier local sau judetean;
  • Sume de bani acordate, conform legii, contractului individual sau colectiv de munca, altele decat cele din desfasurarea efectiva a activitatii in concediu;
  • Venituri impozabile din activitati, altele decat cele suspendate in momentul intrarii in concediu de acomodare, al caror nivel sa fie de maximum 6.250 de lei.

Fiecare dintre aceste sume trebuie declarate la agentia teritoriala, iar daca depasesc 6.250 de lei, indemnizatia de acomodare va fi recuperata in ziua urmatoare celei in care s-au obtinut venituri peste aceasta limita.

Alte modificari importante vizeaza prelungirea valabilitatii atestatului de adoptator sau familie adoptatoare la cinci ani, declararea copiilor adoptabili fara a cere acordul rudelor de gradul patru, precum si reducerea termenului in care parintii firesti pot renunta sa se ocupe de cresterea copilului. De asemenea, daca anterior se cereau copii legalizate dupa anumite documente, in prezent, nu este nevoie de o astfel de legalizare pentru certificatul de nastere al copilului, al persoanei adoptatoare, sotului sau sotiei din familia adoptatoare sau pentru certificatul de casatorie.

In plus, copiii pentru care exista solicitari de adoptie raman adoptabili pana la varsta de 18 ani si nu 14 ani, cum era anterior. Totodata, se relaxeaza conditiile pentru monitorizarea postadoptie.

Concediul de acomodare vine in ajutorul familiilor care adopta un copil. Prin oferirea unei indemnizatii, statul doreste stimularea adoptiilor, precum si petrecerea timpului alaturi de cel mic. Legislatia introdusa in 2021 inlesneste procesul de adoptie si vine in ajutorul persoanei adoptatoare, prin cresterea indemnizatiei, de la 1.700 la maximum 8.500 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide