</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Poprirea pe conturi: prevederi legale, schimbari de legislatie si moduri de a evita executarea silita

by Mihaela Colesnic, 25 nov 2019 Venituri salariale / Retineri
Poprirea pe conturi: prevederi legale, schimbari de legislatie si moduri de a evita executarea silita

Daca se ajunge in situatia in care o persoana nu isi mai poate achita obligatiile fiscale, rata la banca, datoriile catre stat sau sumele restante catre o companie de leasing, creditorii isi pot recupera creantele de la debitor prin poprire ANAF.

Astfel, datoriile pe care debitorul nu le plateste se pot transforma in executare silita, prin poprirea salariului sau, dupa caz, a bunurilor mobile si imobile detinute de debitor.

Citeste si: Executarea silita - cum se desfasoara, care sunt pasii ei si ce legi trebuie sa respecte

Datoriile neachitate ale debitorului se pot transforma in poprire din salariu cu o singura conditie: sa fie respectate toate procedurile legale aflate in vigoare. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ceea ce presupune aceasta procedura si cum se poate evita inceperea executarii silite.

Care este cadrul legislativ prin care se impune poprirea

Putem regasi informatii despre legea popririlor in Codul de Procedura Civila si in Codul Muncii. Cele trei articole legislative care fac referire la acest subiect precizeaza modul in care se poate impune poprirea, obiectul acestei masuri si limitarile acesteia.

Articolul 169, Codul Muncii

Potrivit Codului Muncii, retinerile salariale pot fi dispuse doar in conditiile impuse de legislatia in vigoare, in urma unei hotarari judecatoresti definitive. Tot in acest act se precizeaza si ordinea prioritatii legale a popririlor, in cazul in care debitorul are mai multe datorii, dupa cum urmeaza:

 • Obligatii de intretinere, definite conform Codului Familiei;
 • Contributii si impozite datorate catre stat;
 • Daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
 • Acoperirea altor datorii; in aceasta categorie includem datoriile catre banci, catre alti creditori sau garantii.

Articolul 729, Codul de Procedura Civila

In acest articol legislativ se vorbeste despre limitarile urmaririi veniturilor banesti si restrictiile ce se impun atunci cand este vorba de impunerea popririi. Astfel, se prevad urmatoarele lucruri:

 • Atunci cand popririle sunt impuse pe venituri periodice, menite sa asigure existenta debitorului, suma retinuta poate ajunge la o treime din valoarea acestora. Singura exceptie de la aceasta regula o reprezinta obligatiile de intretinere sau alocatie pentru copii, caz in care se va dispune retinerea de pana la jumatate din venituri;
 • In cazul in care veniturile unei persoane sunt sub nivelul salariului minim pe economie, pot fi poprite doar sumele care depasesc o jumatate din salariul minim;
 • Indiferent de natura creantelor si de numarul de obligatii ale debitorului, suma care va fi supusa popririi nu poate depasi jumatate din venituri;
 • Ajutoarele de maternitate, alocatiile, alte indemnizatii alocate copiilor, bursele de studii, diurnele sau ajutoarele in caz de deces nu pot fi supuse popririi, indiferent de natura datoriei;
 • Sumele provenite din ajutoarele de somaj sau cele primite drept compensatii in cazul desfacerii contractului de munca pot fi supuse popririi in cazul executarilor cu titlu de obligatie de intretinere sau daune provocate pentru moarte sau vatamare corporala.

Articolul 780, Codul de Procedura Civila

In acest articol, legea popririi defineste obiectul impunerii si specifica urmatoarele aspecte:

 • Se poate pune poprire pe conturile datornicului dar si pe ale incasarilor ulterioare ale acestuia, cu respectarea normelor legale anterior mentionate;
 • Pot fi supuse popririi sumele de bani, titlurile de valoare, bunurile detinute de catre datornic dar si alte bunuri detinute de terte persoane in numele acestuia;
 • Sumele asupra carora debitorul nu are drept de dispozitie, cele care provin din finantari sau din salarii ulterioare instituirii popririi cu trei luni de la instiintarea privind aceasta, nu pot fi supuse executarii silite.

Citeste si: Cheltuielile deductibile si nedeductibile pentru PFA - cum se calculeaza si cum pot poti beneficia de ele

Noile schimbari legislative privind legea popririlor

Prin ordinul ANAF nr. 2.098/2019, conturile nu vor mai fi poprite pentru datoriile mici ale firmelor, insa doar temporar. Prin aceasta decizie, se acorda un ragaz de cateva luni acestor entitati, pana cand se va trece la blocarea efectiva a conturilor. Aceasta amanare a popririi impuse de ANAF difera in functie de dimensiunea economica a contribuabililor, dupa cum urmeaza:

Marii contribuabili

Pentru marii contribuabili, poprirea se impune daca, dupa 15 zile de la comunicarea instiintarii, datoriile depasesc inca suma de 40.000 de lei. De asemenea, se poate impune poprirea daca, la 90 de zile de la emiterea somatiei, datoriile sunt de peste 20.000 de lei sau la 180 de zile, daca entitatea are creante ce depasesc suma de 3.000 de lei.

Contribuabili mijlocii

In cazul acestei categorii de debitori, decizia de poprire intra in vigoare daca, dupa 15 zile de la emiterea somatiei, datoriile entitatii sunt de peste 40.000 de lei. In continuare, poprirea se dispune dupa 90 de zile de la emiterea instiiintarii, daca datoriile ramase sunt de peste 20.000 de lei sau dupa 180 de zile, daca exista datorii de peste 3.000 de lei.

Contribuabili mici

Pentru micii contribuabili, se va impune poprirea doar daca entitatea are datorii de peste 10.000 de lei la 15 zile de la emiterea instiintarii. Masura se aplica si daca, dupa 90 de zile, datoriile ramase sunt de peste 5.000 de lei sau la 180 de zile, daca exista creante mai mari de 500 de lei.

Inainte de aceasta modificare legislativa, popririle se impuneau direct, daca existau datorii de 3.000, 1.500 sau 500 de lei.