</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Deducerile personale: ce inseamna si cum se calculeaza

by Mihaela Colesnic, 06 iun 2019 Venituri salariale / Beneficii
Deducerile personale: ce inseamna si cum se calculeaza

Avantaj fiscal pentru angajat, deducerea personala este bine reglementata de lege, iar pentru acordarea ei este nevoie de indeplinirea unor conditii specifice. Odata bifate acestea, posesorii unui contract individual de munca pot beneficia de sume importante de bani, in functie de situatia familiala si de veniturile inregistrate lunar.

Care este cadrul legislativ

Cine sunt persoanele luate in intretinere

Cine nu beneficiaza de deducere personala pentru copiii aflati in intretinere

Conditiile in care nu se acorda deducerile personale

Cum se face calculul veniturilor

Ce acte trebuie depuse la angajator

Pentru ce perioada se acorda deducerea personala

Care este cadrul legislativ

Potrivit articolului 77 din Codul Fiscal, persoanele care au dreptul la deducere personala din venitul lunar inregistrat din salarii sunt cele fizice, cu un venit lunar egal sau mai mic de 3.000 de lei brut, cu rezidenta si cu domiciliul in Romania, care au obtinut venituri din orice sursa, atat in tara noastra, cat si in afara ei.

De asemenea, se incadreaza la posibilitatea de a obtine deduceri persoanele fizice nerezidente in Romania, care au centrul intereselor vitale ale persoanei in tara sau care sunt prezente pe teritoriul tarii pentru o perioada totala de 183 de zile, pe parcursul a 12 luni consecutive.

Ordinul nr. 52/2016, emis de Ministerul Finantelor Publice, aduce lamuriri suplimentare cu privire la modul de calculare pentru determinarea deducerilor personale pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza. De exemplu, un contribuabil care are doua persoane in intretinere si care inregistreaza un venit lunar brut cuprins intre 1.951 si 2000 lei, poate avea o deducere de 815 de lei.

Cine sunt persoanele luate in intretinere

La capitolul persoane in intretinere, contribuabilul care se incadreaza la acordarea deducerilor personale va putea completa in formular numele urmatorilor membri ai familiei:

  • Sotul sau sotia;
  • Copiii;
  • Alti membri ai familiei pana la gradul al doilea de rudenie.

Copilul minor al salariatului este considerat intotdeauna intretinut.

Cine nu beneficiaza de deducere personala pentru copiii aflati in intretinere

Printre cei care, indiferent de natura veniturilor realizate, nu beneficiaza de dreptul la deduceri personale se numara parintii ai caror copii se afla in plasament sau sunt incredintati unei alte familii sau unei persoane. De asemenea, nici parintii copiilor aflati in grija unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat nu se incadreaza la acordarea de deduceri.

Conditiile in care nu se acorda deducerile personale

Potrivit normelor in vigoare, deducerile personale sunt anulate de urmatoarele situatii:

  • Declararea functiei de baza la angajator
  • Obtinerea unor venituri lunare brute de peste 3.600 de lei;
  • Detinerea de terenuri agricole si silvice;
  • Statutul de membru al personalului trimis in misiune permanenta in strainatate;
  • Incasarea de venituri cu o valoare de peste 510 lei lunar de catre sot sau sotie.

Cum se face calculul veniturilor

Formula de calcul a sumei ce reprezinta deducere personala in 2019 prevede ca salariatii cu un venit lunar brut care incepe de la 1.951 de lei, dar care nu este mai mare de 3.600 de lei, pot beneficia de o deducere personala cuprinsa intre 510 si 1.310 lei. Prima dintre valori corespunde persoanelor fizice care nu au pe nimeni in intretinere, in timp ce ultima este valabila pentru cei cu patru sau cu mai multe persoane in intretinere.