</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Veniturile obtinute din strainatate: cine trebuie sa le declare, cum se declara, cum poate fi evitata dubla impozitare

by Mihaela Colesnic , 23 iul 2019
Veniturile obtinute din strainatate: cine trebuie sa le declare, cum se declara, cum poate fi evitata dubla impozitare

Persoanele fizice care obtin venituri, indiferent ca sunt obtinute in Romania sau in strainatate, sunt obligate sa le declare autoritatilor fiscale din tara noastra. 

Veniturile obtinute in strainatate sunt reglementate de OUG nr. 18/2018 si de Codul Fiscal, art. 130 si in cele ce urmeaza iti prezentam cele mai importante aspecte din lege, sintetizate.

Cine trebuie sa declare veniturile obtinute din strainatate

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din strainatate si care stau in tara mai mult de 183 de zile pe an trebuie sa depuna la ANAF Declaratia Unica. Astfel, fie ca vorbim de medici, avocati sau mici mestesugari precum electricieni sau zidari care au PFA in strainatate, de persoane care presteaza periodic servicii pe cont propriu in strainatate, de persoane care obtin venituri din drepturi de autor sau de persoane care obtin oricare alte venituri comerciale din activitati independente in afara tarii, toate categoriile specificate mai sus sunt obligate sa depuna in tara noastra, la ANAF, o declaratie din care sa reiasa care sunt veniturile pe care le-au realizat in afara tarii si care e impozitul pe care l-au platit in statul in care au obtinut veniturile respective.

Potrivit articolului 59 din Codul Fiscal, impozitul pe venit va fi platit si in Romania daca persoanele care presteaza activitati peste granita indeplinesc doua conditii cumulative:

  • Centrul intereselor vitale ale persoanei sa fie amplasat pe teritoriul tarii noastre (averea, familia, copiii);
  • Persoana e prezenta in tara noastra „pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.”

Pana in urma cu cativa ani aceste persoane erau obligate sa depuna Declaratia 201, dar guvernantii au comasat, in cele din urma, aceasta declaratie impreuna cu alte sase, intr-una singura, care poarta numele de Declaratia Unica.

 

Mai concret, potrivit Ordinului Presedintelui ANAF nr. 3695/2016 (modificat prin OPANAF nr. 3726/2017), sunt obligate sa isi declare veniturile obtinute in strainatate persoanele fizice care desfasoara in afara tarii diverse activitati si obtin venituri din profesii liberale, din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare si oricare alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, alte venituri din investitii, din pensii, remuneratii sau indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori si alte venituri similare.

Aceste venituri realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, potrivit Codului Fiscal. De mentionat ca daca cel care ii plateste venitul persoanei care presteaza un serviciu (ca liber profesionist) in statul respectiv ii retine impozit, iar impozitul e final, atunci cand cetateanul roman va depune declaratia in Romania va trebui sa faca dovada achitarii impozitului in strainatate.

De asemenea, e important de mentionat ca veniturile romanilor care lucreaza pentru un angajator nerezident in tara noastra, adica lucreaza in strainatate si pentru o firma straina, nu sunt impozabile in Romania.

Cum se declara veniturile obtinute din strainatate

 

Veniturile obtinute din strainatate se declara prin autoimpunere, prin intermediul declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale (prin mijloace electronice sau in format hartie);

Astfel, potrivit Legii, „contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare in Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale de persoanele fizice pana la data de 15 martie (inclusiv) a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.”

Declaratia Unica se poate transmite autoritatilor fiscale din Romania prin mijloace electronice (Spatiul Privat Virtual sau e-guvernare.ro) si in format hartie (adica prin posta sau direct la organul fiscal).

Cum poate fi evitata dubla impozitare a veniturilor

Daca legea fiscala din tara in care romanul a realizat venituri prevede specific acest lucru, veniturile contribuabilului roman ar putea fi impozitate si acolo. In aceste cazuri, rezolvarea vine de la conventiile pentru evitarea dublei impuneri, pe care tara noastra le-a incheiat de-a lungul anilor cu mai multe state. Lista completa a acestor tari cu care Romania are incheiate conventii pentru evitarea dublei impuneri o gasesti aici.

Codul Fiscal precizeaza ca evitarea dublei impozitari poate fi facuta prin doua metode: 

  • Metoda creditului fiscal (din impozitul datorat in Romania va fi scazut impozitul platit in strainatate, contribuabilului ramanandu-i de plata doar eventuala diferenta dintre cele doua impozite);
  • Metoda scutirii (aceasta metoda prevede ca, in baza textului conventiei de evitare a dublei impuneri semnate de tara noastra cu statul din care provin veniturile contribuabilului, persoana in cauza sa fie scutita de impozit in Romania).

Daca obtii venituri din strainatate, de tipul celor de mai sus, trebuie sa tii cont de impozitarea si declararea lor in Romania. Pe site-ul www.calculatordevenituri.ro gasesti toate informatiile necesare care sa te ajute in acest sens.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide