</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Executarea silita - cum se desfasoara, care sunt pasii ei si ce legi trebuie sa respecte

by Mihaela Colesnic, 19 sept 2019 Venituri salariale / Retineri
Executarea silita - cum se desfasoara, care sunt pasii ei si ce legi trebuie sa respecte

Datoriile sunt un subiect sensibil pentru oricare dintre noi. Din pacate, instabilitatea financiara specifica perioadei in care traim a dus la nenumarate situatii in care oamenii ajung in imposibilitatea de a achita un imprumut deja facut. De aceea este necesar sa aducem in lumina o serie de aspecte importante ce tin de subiectul executarii silite. Mai exact, vorbim in acest articol despre:

Ce este executarea silita si care sunt partile implicate in procedura

In cazul imprumutului unor sume de bani, oamenii au posibilitatea de a plati datoria in rate sau pe cale amiabila, asa cum stabilesc de comun partile care fac posibila tranzactia: persoana care ofera banii si beneficiarul sumei. Atunci cand debitorul (beneficiarul sumei) refuza sau este in imposibilitatea financiara de a returna imprumutul, apare riscul executarii silite - o procedura prin care datoria ramasa este recuperata cu ajutorul unui executor judecatoresc. Acesta este unul dintre exemplele clasice, des intalnite. Pe langa acesta, Codul de procedura civila subliniaza faptul ca „pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in:

 • redarea unui bun ori a folosintei acestuia,
 • desfiintarea unei constructii, a unei plantatii ori a altei lucrari,
 • incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia sau in luarea unei alte masuri stabilite prin titlul executoriu”.

Acest proces este realizat in baza unor norme reglementate prin legea executarii silite: Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila.

Conform legii, dosarul de executare silita va fi efectuat intre urmatoarele doua parti:

 • creditorul - persoana fizica sau juridica a caror sume de bani trebuie recuperate;
 • debitorul - persoana fizica sau juridica datoare sa returneze suma de bani sau alte bunuri nefiscale.

Cum incepe procedura executarii silite

In primul rand, conform Art. 663 din Codul de Procedura Civila, executarea silita nu se poate face decat in cazul in care creanta este certa (adica existenta ei neindoielnica rezulta din titlul executoriu), lichida (obiectul ei este determinat sau cel putin determinabil) si exigibila (ajunsa la scadenta). Daca aceasta conditie este indeplinita, atunci procesul poate incepe in momentul in care creditorul depune cererea de executare silita. Conform Codului de procedura civila aceasta cerere:

 • se depune personal sau prin reprezentant legal ori conventional la biroul executorului judecatoresc competent ori se transmite acestuia prin posta, curier, telefax, posta electronica sau prin alte mijloace care asigura transmiterea textului si confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative;
 • contine: numele, prenumele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului si debitorului, bunul sau felul prestatiei datorate, modalitatile de executare solicitate de creditor;
 • are atasata dovada achitarii taxelor de timbru, inclusiv timbrul judiciar, precum si, daca este cazul, inscrisurile anume prevazute de lege.

De asemenea, aceasta cerere trebuie sa aiba atasat titlul executoriu in original sau in copie legalizata, dupa caz.

Titlul executoriu - ce reprezinta

Executarea silita poate fi facuta de catre un executor judecatoresc numai in baza acestui titlu executoriu si este actul ce contine informatii despre creantele fiscale neachitate la data scadenta sau la termenul de plata stabilit de lege. Un titlu executoriu poate fi un contract de credit, o hotarare data de o instanta sau poate chiar o factura de utilitati.

Odata pusa in miscare procedura, debitorul trebuie anuntat printr-o somatie ca face parte dintr-un proces de executare silita. Rolul acestei somatii este sa informeze debitorul si sa ii ofere posibilitatea de a achita sumele restante in termen de 15 zile, inainte de a incepe vanzarea bunurilor sau blocarea conturilor bancare.

Contestatia la executare

Tot in termen de 15 zile, debitorul poate solicita suspendarea executarii prin plata unei cautiuni (a unei sume de bani ce functioneaza ca o garantie) sau poate face o contestatie, pe care o va depune la instanta de executare, adica judecatoria in a carei subdiviziune se afla domiciliul debitorului. Potrivit legii, admiterea contestatiei poate duce la anularea actului de executare, la indreptarea acestuia sau chiar la incetarea totala a procesului.

Astfel, se poate spune ca desfasurarea procedurii executarii silite are urmatoarele etape:

 • depunerea cererii de executare silita;
 • deschiderea dosarului de executare silita;
 • informarea partilor implicate;
 • recuperarea datoriei si incheierea tranzactiei.

Cum pot fi recuperate datoriile

Pentru recuperarea creantelor exista trei modalitati de executare:

 • executarea silita a bunurilor mobile - se face prin sechestrarea si valorificarea acestora, chiar daca acestea se afla la un tert. Sechestrul se instituie printr-un proces-verbal;
 • executarea silita prin poprire - sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare. Poate fi realizata direct asupra conturilor bancare ale debitorului sau prin intemeierea de popriri tertelor persoane;
 • executarea silita imobiliara presupune vanzarea bunurilor imobile in totalitate sau in parte.

Ce tip de bunuri poate fi executate silit

Pentru recuperarea datoriei pot fi executate silit urmatoarele:

 • bunurile mobile (autovehicule, obiecte de arta, obiecte de uz casnic);
 • bunurile imobile (apartament, casa, terenuri);
 • veniturile si alte titluri.

Executarea poate fi efectuata in limita a 150% din valoarea creantelor, incluzand si cheltuielile de executare.

Conform Codului de procedura civila, recuperarea datoriilor nefiscale incepe cu punerea sub sechestru a bunurilor mobile (autoturismele, obiectele de arta, obiectele de uz casnic ale debitorului) si valorificarea lor prin vanzare directa sau licitatie publica. Dupa urmarirea mobiliara se poate face executarea silita prin poprire. De asemenea, este indicat sa stii ca nu toate bunurile pot fi executate silit.

Bunuri care nu pot fi executate silit