</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce trebuie sa stie viitoarele mame si angajatorii despre concediul si indemnizatia de maternitate

by Mihaela Colesnic, 25 ian 2018 Venituri salariale / Beneficii / Concedii
Ce trebuie sa stie viitoarele mame si angajatorii despre concediul si indemnizatia de maternitate

Aflam impreuna ce spune legislatia actuala despre acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.

  1. Informatii generale despre concediul de maternitate
  2. Cum se obtine concediul de maternitate
  3. Drepturile angajatelor aflate in concediu de maternitate
  4. Cum se acorda si ce valoare are indemnizatia de maternitate

Informatii generale despre concediul de maternitate

Concediul de maternitate reprezinta concediul la care au dreptul salariatele care urmeaza sa nasca. Acesta are o durata fixa de 126 de zile si se imparte, de fapt, in doua perioade:concediul prenatal (63 de zile) si concediul postnatal (alte 63 de zile). Este important de stiut ca acest tip de concediu este diferit de cel de crestere a copilului, care ajunge la o perioada de pana la 2 ani (3 ani, in cazul copiilor cu handicap).

Cele doua perioade (concediul pentru sarcina si cel pentru lauzie) pot fi compensate intre ele , optional si cu permisiunea medicului, cu conditia ca cea de concediu postnatal sa nu fie mai mica de 42 de zile. In cazul in care isi doresc acest lucru, angajatele pot renunta la concediul prenatal, insa primele 42 de zile ale concediului postnatal sunt obligatorii. Daca, dimpotriva, exista probleme de sanatate care fac sarcina dificila si este necesara o perioada de repaus mai lunga decat cea rezervata concediului prenatal, medicul poate elibera un certificat medical care ii da dreptul salariatei la un concediu medical obisnuit.

Conditiile acordarii concediului de maternitate sunt prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate .

Cum se obtine concediul de maternitate

Concediul de maternitate este acordat in urmatoarele conditii:

  • angajatelor care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • acestea trebuie sa prezinte un certificat medical eliberat de medicul curant;
  • si sa fi cotizat timp de minimum o luna, in ultimul an, la contributia de concedii si indemnizatii.

Angajatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu le pot fi imputate (lucru pe care trebuie sa il dovedeasca cu acte oficiale eliberate de catre angajator) beneficiaza, de asemenea, de concediu de maternitate, daca nasterea are loc in termen de 9 luni de la pierderea calitatii de asigurat.

Drepturile angajatelor aflate in concediu de maternitate

Potrivit Codului muncii, in perioada concediului de maternitate, salariatele nu pot fi concediate , acestea avand dreptul sa revina la locul de munca. Interdictia de concediere este valabila si daca angajatorul a aflat despre sarcina inainte de a lua decizia de concediere, chiar daca angajata nu se afla inca in concediul de maternitate. Exceptie fac situatiile in care angajatorul se afla in faliment sau dizolvare.

Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca salariatele insarcinate sau care au nascut de curand au si alte drepturi : acestea nu pot fi expuse riscurilor care le afecteaza sarcina si starea de sanatate.

Angajatele insarcinate au obligatia sa comunice in scris angajatorului starea de graviditate, iar in cazul in care acesta din urma nu poate asigura conditii care le ofera protectie (de exemplu, din motive obiective, nu poate modifica programul de lucru al salariatei gravide), angajatele au dreptul la concediul de risc maternal, care se acorda in functie de recomandarile medicului si de raspunsul angajatorului privind modificarea conditiilor de munca.

Au dreptul la concediu de risc maternal salariatele gravide care inca nu au solicitat concediu de maternitate si salariatele lauze sau care alapteaza, daca au revenit la locul de munca dupa incheierea concediului postnatal obligatoriu.

Cum se acorda si ce valoare are indemnizatia de maternitate

Indemnizatia de maternitate este platita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, lunar, pe toata perioada concediului de maternitate.

Calculul si plata sunt realizate de catre angajator, pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, pe care angajata are obligatia sa il prezinte in timp util, cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul.

Indemnizatia reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni. Beneficiaza de indemnizatie salariatele care in ultimele 12 luni anterioare inceperii concediului de maternitate au avut un stagiu de cotizare de minimum o luna.

Sunt luate in calcul ca stagiu de cotizare si perioadele de concediu medical, pensie de invaliditate, studii absolvite reprezentand cursuri la zi in invatamantul universitar, concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

In ceea ce priveste baza de calcul a indemnizatiei, in stabilirea acesteia intra veniturile raportate la zilele lucrate pentru care s-a achitat contributia de asigurari pentru concedii si indemnizatii de sanatate, dar si perioadele in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de somaj. In cazul salariatelor care nu au obtinut venituri in ultimele 6 luni, calculul se va face luand in considerare lunile in care a existat un venit (minimum o luna pentru care s-a platit contributia pentru concedii si indemnizatii).

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide