</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Pensia alimentara - reglementari legale, cum se calculeaza, cine plateste, sanctiuni pentru neplata

Pensia alimentara - reglementari legale, cum se calculeaza, cine plateste, sanctiuni pentru neplata

Divortul este o etapa dificila pentru orice copil, iar in cazul in care acesta este minor, parintele care a fost decazut din drepturile parintesti trebuie sa plateasca pensie alimentara, in conditiile stabilite de lege. Totusi, aceasta nu este singura situatie in care trebuie platita pensie alimentara, iar obligatia poate reveni si unui alt membru al familiei, in functie de fiecare caz.

In cele ce urmeaza vei afla cum se calculeaza pensia alimentara pentru copii, cine trebuie sa plateasca si care sunt sanctiunile in cazul nerespectarii obligatiei de intretinere.

Cine plateste pensia alimentara

Asa cum stabileste Codul Civil, aceasta este reglementata drept pensie de intretinere, insa mai este cunoscuta si sub numele de pensie alimentara. Codul Civil reglementeaza atat obligatia de intretinere, cat si pensia de intretinere.

Astfel, obligatia de intretinere se refera la faptul ca anumite persoane trebuie sa asigure conditiile si necesarul pentru viata de zi cu zi a unui copil minor. Obligatia de intretinere se face, de regula, in natura, insa poate cuprinde si cheltuieli pentru educatie sau pregatire profesionala. In cazul in care nu este respectata obligatia de intretinere, instanta de tutela va obliga la plata pensiei de intretinere sau a pensiei alimentare.

Conform art. 516 din Codul Civil, obligatia de intretinere se aplica astfel:

 • Intre sot si sotie;
 • Rude in linie dreapta;
 • Frati si surori;
 • Intre fosti soti.

Obligatia de plata intre rude in linie dreapta si frati si surori se aplica si in cazul adoptiei. Totodata, mostenitorii sunt obligati sa intretina o persoana minora in cazul in care parintii acestuia au decedat.

Ce este important de mentionat este faptul ca o persoana nu va fi obligata de instanta sa plateasca pensie alimentara daca nu dispune de mijloacele necesare. La fel, o persoana poate primi pensie alimentara doar daca nu dispune de mijloacele necesare de intretinere. Iar daca un copil minor nu se poate intretine din munca sa, parintii trebuie sa il ajute, dar numai in cazul in care parintii au aceasta posibilitate.

Citeste si Taxe si impozite in 2019: modificari legislative, termene-limita de plata si posibile sanctiuni

Cum se plateste pensia alimentara

Plata pensiei de intretinere este reglementata de art. 533 din Codul Civil, iar obligatia de plata se aplica in urmatoarea ordine:

 • Soti si fosti soti;
 • Descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti, se aplica regula celui mai apropiat in grad;
 • Fratii si surorile datoreaza intretinere dupa parinti, inaintea bunicilor.

Daca exista mai multe persoane obligate la plata pensiei alimentare, toate trebuie sa contribuie in functie de mijloacele de care dispun. In cazul in care inceteaza adoptia, persoana adoptata poate sa ceara pensie alimentara doar de la rudele sale firesti.

Pensia alimentara poate fi o suma fixa sau o cota procentuala din venitul lunar al persoanei care are obligatia sa o plateasca. Totodata, plata este stabilita si in functie de nevoile celui care a solicitat-o si de mijloacele de care dispune persoana care trebuie sa plateasca pensia alimentara. De retinut faptul ca, in cazul in care este vorba de o suma fixa, aceasta va fi indexata trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Pensia alimentara poate fi platita astfel:

 • In rate, in functie de termenele stabilite de parti sau prin hotararea judecatoreasca;
 • Anticipat, o suma care poate sa acopere o perioada mai lunga sau intreaga perioada in care se datoreaza pensie alimentara, asa cum au convenit partile sau instanta de tutela, doar daca persoana care este obligata la plata pensiei alimentare are posibilitate financiara.

Pensia alimentara este datorata de la data cererii de chemare in judecata. In cazul in care solicitarea a fost introdusa cu intarziere din cauza persoanei care datora pensia alimentara, aceasta poate fi acordata si pentru o perioada anterioara.

Atentie! In cazul in care pensia alimentara nu este platita la timp, aceasta poate fi retinuta din salariu prin hotarare judecatoreasca. Poti citi mai multe despre retinerile salariale in acest articol.

Cum se calculeaza pensia alimentara

La stabilirea posibilitatii de plata a pensiei alimentare se iau in calcul veniturile si bunurile persoanei care trebuie sa faca plata.

Atunci cand pensia alimentara trebuie platita de catre un parinte, aceasta este calculata in functie de numarul copiilor aflati in intretinere, astfel:

 • ¼ din venitul lunar pentru un copil;
 • ⅓ din venitul lunar pentru doi copii;
 • ½ din venitul lunar pentru trei sau mai multi copii.

Conform Codului Civil, totalul sumei care trebuie platita sub forma de pensie alimentara, impreuna cu alte obligatii de plata nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul lunar al persoanei care are obligatie de plata.

Pensia alimentara trebuie platita pana cand copilul implineste varsta de 18 ani, iar daca urmeaza studiile la o institutie de invatamant superior, plata poate continua pana la finalizarea studiilor, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.

In cazul in care se schimba situatia materiala a persoanei care plateste pensia alimentara sau nevoia de intretinere a persoanei care o primeste, instanta de tutela va decide micsorarea sau marirea sumei sau, eventual, incetarea platii.

Atentie! In cazul in care se dovedeste ca o persoana nu datora plata pensiei alimentare, aceasta poate sa ceara banii inapoi de la persoana care a beneficiat de intretinere sau de la cea care datora de fapt plata pensiei alimentare.

Sanctiuni pentru neplata pensiei alimentare

Conform Codului Penal, daca pensia alimentara nu este platita, acest fapt este considerat abandon de familie si constituie o infractiune. Acest lucru se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de la sase luni la trei ani daca:

 • Nu este indeplinita, cu rea-credinta, obligatia de intretinere;
 • Pensia alimentara nu este platita, cu rea-credinta, la termenele stabilite, timp de trei luni;
 • Persoana obligata la plata paraseste, alunga sau lasa fara ajutor persoana aflata in intretinere, daca le expune la suferinte morale sau fizice.

Cu alte cuvinte, pensia alimentara trebuie platita atunci cand o persoana nu isi respecta obligatia de intretinere fata de copilul minor sau alt membru al familiei, asa cum prevede legea. Totodata, instanta nu poate obliga la plata o persoana care nu are posibilitati materiale, la fel cum o persoana nu poate primi pensie alimentara daca dispune de mijloacele necesare pentru intretinere.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Kristen Van 23 mai 2020

  Ma numesc Kristen Van Weyenberg. Sotul meu m-a lasat pe mine cand aveam 6 luni insarcinata cu fiica noastra in 2016 si s-a mutat cu amanta lui de atunci, nici macar nu are grija de noi amandoi. A trebuit sa fac 3 schimburi in fiecare zi pentru a-mi plati facturile si pentru a avea grija si de fiica mea. Luna trecuta am intalnit un articol online care spunea cum Lordul Zakuza a fost atat de util pentru multi oameni din restaurarea vietii lor de dragoste distruse. L-am contactat si mi-a spus ca imi va restabili casatoria in 48 de ore cu puterile sale magice si am crezut in cuvintele sale ca sotul meu se va intoarce si „va umbla”, in 48 de ore dupa ce am contactat Lordul Zakuza, sotul meu a revenit implorand spunand ca nu stie ce a venit peste el, ca-i pare rau si mi-a promis ca nu o sa renunte niciodata eu si fiicei mele din nou, sunt atat de recunoscator pentru el pentru restabilirea casatoriei mele. WhatsApp acest numar +1 (740) 573-9483 pentru mai multe intrebari daca aveti nevoie de ajutorul lui.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide