</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Veniturile din chirii: calculul impozitului, contribuţii şi obligaţii

Veniturile din chirii: calculul impozitului, contribuţii şi obligaţii

Noul Cod Fiscal a eliminat obligativitatea înregistrării contractului de închiriere sau de cedare a folosinţei bunurilor la sediul Administraţiei Financiare de care aparţii, dar ai termen de 30 de zile de la încheierea contractului pentru a depune la ANAF Declaraţia Unică privind impozitul pe venit.

Cu toate acestea, iată care sunt principalele modificări legate de veniturile din chirii: ce obligaţii ai faţă de statul român, cum se calculează impozitul şi ce contribuţii sociale plăteşti pentru veniturile din chirii.

Ce obligaţii ai la declararea veniturilor din chirii

Impozitul şi contribuţiile CASS sunt calculate de ANAF în baza completării declaraţiei unice. Începând din acest an, la Administraţia Financiară trebuie depusă o singură declaraţie de venituri, care a înlocuit mai multe documente, inclusiv declaraţia 220, care trebuia depusă de cei care obţineau venituri din activităţi independente sau din cedarea folosinţei bunurilor imobiliare.

Noul Cod Fiscal a introdus şi un termen până la care trebuie depusă această declaraţie: 15 martie a anului următor pentru definitivarea veniturilor obținute în anul anterior și pentru estimarea veniturilor pe anul în curs.

Asta înseamnă că până pe 15 martie 2019, de exemplu, trebuie să depui Declaraţia Unică în care estimezi veniturile obţinute din chirii pentru anul 2019. Tot până pe 15 martie 2019 va trebui să plăteşti toate contribuţiile şi impozitul aferent anului 2018.

În cazul în care semnezi un contract nou de chirie, trebuie să depui o Declaraţie Unică actualizată la ANAF, document care trebuie să conţină noile venituri pe care estimezi că le vei obţine din chirii, în baza contractului. Termenul de depunere a Declaraţiei Unice este de 30 de zile de la data la care a fost încheiat contractul.

Utilizatorii înregistraţi pe calculatorvenituri.ro beneficiază de generarea gratuită a Declaraţiei Unice.

Citeşte mai multe despre Declaraţia unică: ce reprezintă şi ce reduceri se acordă pentru plăţi anticipate de impozit pe venit şi contribuţii sociale

Cum se calculează impozitul pe veniturile din chirii

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe veniturile obţinute din chirii este de 10%. Cota de impozitare nu se aplică la întreaga sumă obţinută din chirii, ci la venitul net, care este calculat prin scăderea cotei forfetare de 40% din venitul brut obţinut din chirii într-un an fiscal.

Exemplu de calcul al impozitului pe chirie

Dacă deţii un apartament de două camere pe care îl închiriezi cu suma de 1.400 de lei pe lună (aproximativ 300 de euro la cursul de 4,7 lei/euro), impozitul se calculează astfel:

Chirie brută anuală:

1.400 de lei/lună x 12 luni = 16.800 de lei/an

Suma supusă impozitării:

16.800 x 60% = 10.080 de lei

Impozitul pe venit anual:

10.080 x 10% = 1.008 lei

Ce contribuţii plăteşti pentru venituri obţinute din chirii

Potrivit Noului Cod Fiscal, pentru veniturile obţinute din chirii nu se mai plăteşte contribuţia pentru asigurări sociale (CAS), ci doar contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).

Contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) se plăteşte doar dacă veniturile obţinute în anul fiscal anterior au depăşit plafonul anual de 12 salarii minime brute pe ţară. Acest plafon se calculează prin cumularea tuturor veniturilor obţinute, între care:

 • venituri din chirii şi din cedarea folosinţei bunurilor imobiliare;
 • venituri din activităţi independente;
 • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
 • venituri din investiţii;
 • venituri din activităţi agricole, piscicultură şi silvicultură;
 • venituri din alte surse.

Citeşte şi: Cum se impozitează veniturile din alte surse

În cazul în care sumele cumulate într-un an sunt mai mari decât plafonul de 12 salarii de bază minime brute pe ţară, se plăteşte CASS de 10%, iar baza impozabilă este salariul minim pe economie valabil în anul respectiv. De exemplu, salariul minim pe economie în 2017 a fost de 1.450 de lei, în timp ce salariul minim pe economie în 2018 este de 1.900 de lei. Din 2019, salariul minim va creste la 2.080 lei.

Aşadar, în cazul în care în cursul acestui an ai obţinut venituri nete din chirii (venitul brut din care se scade cota forfetară de 40%) care depăşesc suma de 22.800 de lei (12 salarii minime brute pe economie), vei plăti CASS de 10% din această sumă, adică 2.280 de lei pe an sau 190 de lei pe lună.

Persoane scutite de la plata CASS

Noul Cod Fiscal, cu modificările aferente, stabileşte că sunt mai multe categorii de persoane scutite de la plata contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate. Printre acestea se numără:

 • soţii şi părinţii care nu au venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
 • copiii până la vârsta de 18 ani şi tinerii până la 26 de ani, dacă sunt elevi;
 • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate;
 • pensionarii, pentru veniturile din pensii şi pentru cele realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Înainte să depui Declaraţia Unică la sediul ANAF, trebuie să verifici mai întâi dacă nu faci parte din categoriile scutite de la plata CASS. Poţi consulta articolul 154 din Codul Fiscal pe site-ul ANAF. Completeaza-ti declaratia unica simplu, rapid si corect!


Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Calculator Venituri 06 iun 2019

  Buna ziua,


  Termenul de depunere a fost prelungit pana la 31 iulie. Daca se depaseste data de 31 iulie, se pot institui amenzi pentru nedepunerea declaratiei, plus penalitati si dobanzi pentru neplata contributiillor sociale si a impozitului pe venit.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro


 • Cristian Farcas 06 ian 2020

  Buna ziua, 

  Salarul intra si el laveniturile cumulate? Adica daca sunt salariat si ca atare platesc cass dinsalar, dar veniturile din chirie nu depasesc suma de 12 salarii minime, insa e clarca salar +chirie trece de 12 salarii minime, in cazul asta mai sunt scutit deplata cass pe chirie sau trebuie sa platesc 10% CASS pt chirie?

  Multumescfrumos.

 • Bogdan Manole 12 iun 2020

  Pentru inchirierea in regim  hotelier  cum se calculeaza  impozitul datorat.


 • Lilian Nikky 03 aug 2021

  Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte plina de bucurie din viata mea, datorita ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutandu-ma sa-l recuperez pe fostul meu sot cu vraja sa de magie si dragoste. Am fost casatorit timp de 6 ani si a fost atat de groaznic, deoarece sotul meu ma insela intr-adevar si cauta un divort, dar cand am dat peste e-mailul Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atat de multi oameni sa-si recupereze fosta si ajuta la fixarea relatiei. si sa ii faca pe oameni sa fie fericiti in relatia lor. I-am explicat situatia mea si apoi ii cer ajutorul, dar, spre surprinderea mea, mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbatoresc acum pentru ca sotul meu s-a schimbat complet definitiv. El vrea intotdeauna sa fie langa mine si nu poate face nimic fara prezentul meu. Imi place foarte mult casnicia mea, ce mare sarbatoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat un adevarat jucator de vraji. AI NEVOIE DE AJUTOR APLICA ACUM CONTACT CU DOCTORUL SAGURU ACUM VIA E-MAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +12098373537 El este singurul raspuns la problema ta si te face sa te simti fericit in relatia ta. si este, de asemenea, perfect in

  1 VRAIE DE IUBIRE

  2 CASTIGA EX BACK

  3 FROTUL MIEREI

  4 PROMOVAREA VRAJELOR

  5 PROTECTIA VRAJILOR

  6 VRAJA DE AFACERI

  7 VRAJA MUNCA BUNA

  8 VRAJIA LOTERIEI SI VRAJA CAZULUI CURTII

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide