</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contractul de comodat - ce este, cand este necesar, care sunt tipurile de contract si obligatiile partilor

Contractul de comodat - ce este, cand este necesar, care sunt tipurile de contract si obligatiile partilor

Conform articolului 2146 din Noul Cod Civil, contractul de comodat reprezinta un tip de contract de imprumut prin care una dintre parti (comodat) transfera spre folosinta un bun unei alte parti (comodatar). Concret, acesta se refera la un imprumut de folosinta, iar contractul este cu titlu gratuit.

In cele ce urmeaza vei afla tot ce trebuie sa stii despre principalele tipuri de contracte de comodat, ce clauze trebuie sa contina si care sunt obligatiile partilor.

Contractul de comodat - caracteristici si tipuri

In ceea ce priveste caracteristicile contractului de comodat, acesta indeplineste urmatoarele criterii:

  • Este real, deoarece se incheie prin acord de vointa si prin predarea bunului care formeaza obiectul acestuia.
  • Este unilateral, deoarece, odata incheiat, genereaza obligatii pentru comodatar. Exceptie face cazul in care se nasc ulterior obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt extracontractual (gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).
  • Este gratuit, deoarece comodatarul nu trebuie sa achite contravaloarea bunului pe care il foloseste, exceptand cazul in care s-a convenit altfel prin contract, respectiv prin clauza care prevede ca bunul sa fie restituit in starea in care a fost predat.

Totodata, nu este necesar ca un contract de comodat sa fie inregistrat la notariat sau la organele fiscale. Acest lucru inseamna ca este datoria partilor implicate sa se asigure ca sunt respectate conditiile prevazute in contract.

Trebuie mentionat ca, la data la care expira contractul de comodat, bunul imprumutat trebuie sa fie inapoiat comodatului.

Pentru ca un contract de comodat sa fie considerat valid, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a intocmi acte de administrare in momentul incheierii contractului
  • Ambele parti trebuie sa se inteleaga asupra termenilor acordului, astfel incat sa se realizeze acordul de vointa
  • Sa fie predat spre folosinta bunul care face obiectul contractului

Trebuie mentionat faptul ca nu este necesar ca un comodant sa aiba calitatea de proprietar al bunului, deoarece prin contract se transfera doar dreptul de folosinta, nu si cel de proprietate.

Tipuri de contracte de comodat

In functie de bunurile care sunt imprumutate, contractul de comodat poate fi de mai multe tipuri:

Referitor la bunuri, acestea pot fi nefungibile (bunuri determinate prin caractere individuale, care nu sunt susceptibile de a fi inlocuite cu alte bunuri in executarea unei obligatii) si neconsumptibile (bunuri care pot face obiectul unor acte de folosinta repetate, fara ca prin aceasta sa se consume substanta lor sau sa fie instrainate).

Citeste si Veniturile din chirii: calculul impozitului, contributii si obligatii

Care sunt obligatiile comodatarului

Comodatarul, adica persoana care primeste spre folosire un bun, are urmatoarele obligatii:

  • Sa pazeasca si sa conserve bunul imprumutat
  • Sa foloseasca bunul imprumutat conform destinatiei sale
  • Sa returnzeze bunul folosit la data scadenta
  • Sa repare bunul in cazul in care a fost avariat din vina sa

In cazul in care comodatarul foloseste bunul cu alta destinatie sau nu il returneaza la data scadenta, acesta trebuie sa suporte cheltuielile de folosinta. Totodata, comodatarul trebuie sa raspunda si pentru pierderea sau deteriorarea bunului.

Comodatarul poate raspunde juridic in cazul in care a folosit bunul dupa data scadenta, in alt scop decat cel prevazut in contract sau a distrus bunul.

Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie restituite cheltuielile pentru diferite lucrari necesare asupra bunului, lucrari care nu puteau sa fie prevazute la data incheierii contractului. Acest lucru este valabil in cazul in care comodantul nu s-a opus efectuarii lucrarilor sau, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat la timp.

In ceea ce priveste pluralitatea de comodatari, toate persoanele incluse in contract trebuie sa raspunda solidar fata de comodant.

Ar mai fi de adaugat si faptul ca beneficiarul contractului, comodatarul, nu are dreptul sa imprumute bunul unui tert decat cu acordul in prealabil al comodantului.

Citeste si Contractul de munca. Ce informatii trebuie sa contina si cand se incheie

Care sunt obligatiile comodantului

La randul sau, comodantul are urmatoarele obligatii:

  • Sa restituie cheltuielile pentru lucrarile care au fost efectuate asupra bunului
  • Sa plateasca despagubiri comodatarului in cazul in care nu i-a adus la cunostinta acestuia vicii ascunse ale bunului de care avea cunostinta la momentul incheierii contractului

Cand inceteaza contractul de comodat

Un contract de comodat poate sa inceteze intr-una din urmatoarele situatii:

  • Cand expira termenul contractual
  • Prin restituirea bunului imprumutat
  • Inainte de termen, la solicitarea comodantului
  • Daca nu au fost indeplinite obligatiile prevazute in contract
  • La moartea comodatarului

Ce acte sunt necesare pentru incheierea contractului de comodat

In functie de bunul care este dat spre folosinta, sunt necesare o serie de acte la momentul incheierii contractului de comodat.

Bunuri mobile sau imobile:

  • actul de identitate al partilor implicate
  • actul de proprietate
  • actele de functionare, pentru persoanele juridica

Autovehicule:

  • actul de identitate al partilor implicate
  • talonul si cartea de identitate a masinii
  • certificat fiscal eliberat de DITL
  • pentru persoane juridice, act constitutiv, hotarare AGA

In cazul in care comodantul detine un autoturism prin contract de leasing, este necesar si acordul firmei de leasing cu privire la incheierea contractului de comodat.

Concret, prin incheierea unui contract de comodat, beneficiarul poate folosi un bun in mod gratuit. In acelasi timp, acesta are obligatia de a nu deteriora bunurile folosite si de a le restitui la termenul scadent.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide