</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi tipuri de concedii pentru salariati ce se vor acorda din 22 octombrie 2022

Noi tipuri de concedii pentru salariati ce se vor acorda din 22 octombrie 2022

Prin Legea nr.283/2022 au fost transpuse directivele europene ce trebuiau implementate până la începutul lunii august: Directiva europeană 1.152/2019 și Directiva europeană 1.158/2019. Cele două directive sunt transpuse cu întârziere, în Codul Muncii, și vor intra în vigoare din data de 22 octombrie 2022.

Noile prevederi din Legea nr.283/2022 se referă la :

-Instituirea concediului de îngrijitor al unei rude bolnave;

-Absența de la locul de muncă în situații limită;

-Concediul paternal;

-Program individualizat de muncă;

-Schimbarea postului cu unul vacant care prevede condiții mai bune de muncă;

-Elemente noi ale contractului individual de muncă;

-Telemunca pentru angajații de la stat.

Astfel, apar două tipuri noi de concedii, și se definește și concediul paternal,drept concediul acordat tatălui copilului nou-născut în condiţiile prevăzute de Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu modificările şi completările ulterioare . Angajatorul are obligația acordării concediului paternal la solicitarea scrisă a salariatului, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 210/1999, cu modificările şi completările ulterioare. Acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului.

Concediul de îngrijitor, se introduce în Codul Muncii prin Art. 1521 si va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință.

Rude sunt considerate fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă,iar prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă, se va putea stabili chiar o durată mai mare a concediului de îngrijitor decât cea comunicată.

Angajatorii nu vor putea concedia un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

În termen de 30 de zile de la data publicării Legii nr.283/2022, trebuie stabilit care suntproblemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

Angajatorii care vor refuză acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor riscaamenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Al doilea tip de concediu ce se introduce prin Legea 283/2022, este cel pentru urgențe familiale, ce poate fi de până la 10 zile,într-un an calendaristic, și trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa propriu-zisă, urmând ca apoi să le recupereze, așa cum va stabili împreună cu angajatorul.

Modalitatea de recuperare a acestor zile urmează să facă obiectul unui acord cu angajatorul. Drepturile de care se bucură salariatul se mențin și pe durata absenței ca urmare a urgenței iar angajatorii nu au voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale.La fel ca și pentru concediul de îngrijitor, liberele pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide