</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A fost aprobata majorarea perioadei concediului paternal la 10 zile lucratoare

by Liliana Moldoveanu , 30 aug 2022 Concedii / Legislatia muncii
A fost aprobata majorarea perioadei concediului paternal la 10 zile lucratoare

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845/29.08.2022 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Ordonanța reprezintă transpunerea parțială a Directivei (UE) nr. 2019/1.158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor care are ca obiectiv general adaptarea și modernizare cadrului juridic al Uniunii Europene, permițând părinților și persoanelor cu responsabilități de îngrijre să concilieze viața profesională cu viața de familie.

Principalele modificări aduse de ordonanță se referă la extinderea concediului paternal de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. Așadar, tații care au absolvit și cursul de puricultură pot beneficia acum de un concediu paternal de până la 15 zile pentru fiecare copil nou-născut.

Totodată, ordonanța prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

În vederea acordării concediului paternal și a indemnizației aferente sunt asimilate lucrătorilor și urmatoarele categorii de persoane: cele care desfășoară activitate în baza unor contracte de activitate sportivă, cele care desfășoară activitate în baza unor convenții de muncă individuale, directorii care au încheiat contract de mandat, persoanele care au încheiate contracte de management și de administrare precum și persoanele care ocupă o funcție de demnitate publică.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al angajatorului.

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și trebuie avută în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal și stabilește sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legale.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale elaborează hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.210/1999 privind concediul paternal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.244/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, ordonanța prevede faptul ca cererile de acordare a concediului paternal depuse anterior intrării în vigoare a ordonanței se soluționează conform prevederilor în vigoare la data la care cererea a fost înregistrată.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide