</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Incepand cu 19 septembrie 2023, se majoreaza indemnizatiile de crestere copil pentru nasterile care se suprapun

by Cristina Tanase , 20 sept 2023 Concedii
Incepand cu 19 septembrie 2023, se majoreaza indemnizatiile de crestere copil pentru nasterile care se suprapun

În data de 19 septembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr.844, Hotărârea nr. 865/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.

Anul trecut, în luna decembrie, a apărut Ordonanța nr.164/2022, ce aducea o serie de completări și modificări, Ordonanței nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, însă, majoritatea acestor modificări aduse nu se puteau aplica decât dupa publicarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010. Normele urmau să fie actualizate în termen de 60 de zile de la publicarea Ordonanței nr.164/2022, mai exact în luna februarie 2023, însă acestea au fost publicate mult mai târziu, în septembrie, și au intrat în vigoare din data de 19 septembrie 2023.

Astfel, se extinde perioada de concediu pentru creșterea copilului, pentru părintele care nu a solicitat initial acest drept, de la o lună la două luni (luna tatălui). În situația în care celălalt părinte (tatăl sau mama, în funcție de cel care a optat initial pentru concediul de creștere copil), nu a solicitat dreptul la concediul care i se cuvine, atunci cel care a solicitat inițial concediul de creștere copil, nu va putea beneficia de cele două luni, iar indemnizația de creștere copil va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului, respectiv 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap. Dacă, celălalt părinte nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere copil, sau este vorba de familie monoparentală, atunci părintele care a solicitat inițial acest drept, poate depune documentele justificative și va beneficia de indemnizație și pentru cele două luni.

O altă modificare, ce intră în vigoare o dată cu oficializarea normelor prin Hotărârea nr.865/2023, este dată de majorarea indemnizațiilor pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, precum și majorarea indemnizației pentru nașterile care se suprapun în timpul unui concediu de creștere a copilului, cu 50% din indemnizaţia cuvenită. Astfel, dacă până acum, părintele aflat în concediul de creștere copil primea pentru fiecare copil născut din cadrul aceleași sarcini indemnizația minimă (1314 lei) pe lângă indemnizația aferentă veniturilor ultimelor 12 luni din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, acum indemnizația pe care o vor părinții aflați în aceste situații va fi egală cu indemnizația aferentă veniturilor plus încă jumătate din această sumă.

În ceea ce privește noutățile aduse de Hotărârea nr. 865/2023 de care trebuie sa țină cont angajatorii, trebuie să știm că angajații care vor să solicite concediul de creștere copil, au obligaţia să anunţe angajatorul, cu cel puţin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data estimată de începere a concediului pentru creşterea copilului, de intenţia de a-şi exercita dreptul la concediul pentru creşterea copilului prin depunerea unei cereri în format letric sau electronic, în care să precizeze perioada preconizată a concediului pentru creşterea copilului. În cazul în care persoana îndreptăţită nu precizează în cererea de acordare a concediului perioada preconizată, angajatorul aprobă cererea de intrare în concediul de creștere copil pentru perioada maximă a concediului pentru creşterea copilului.

În cazul persoanei îndreptăţite care are calitatea de salariat şi care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă sau de serviciu, chiar dacă are dreptul sau nu la stimulentul de inserție. Angajatul care se întoarce la locul de muncă după încetarea concediului pentru creşterea copilului, i se aplică prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiind de condiţii care nu îi sunt mai puţin favorabile, precum şi de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.

Drepturile în legătură cu locul de muncă dobândite de persoana îndreptăţită la data aprobării concediului pentru creşterea copilului sau care sunt în curs de a fi dobândite la data la care începe concediul se menţin pe toată durata concediului şi se aplică şi după încetarea acestuia, în condiţiile prevăzute de legislaţia în baza căreia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă.

În situaţia în care copilul/copiii este/sunt încadrat/încadraţi în grad de handicap, pentru acesta/aceştia concediul şi indemnizaţia se acordă până la împlinirea de către copil/copii a vârstei de 3 ani, astfel:

a)în cazul în care există deja stabilit un drept de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare, dacă cererea de prelungire este depusă înainte de încetarea dreptului anterior;

b)în cazul în care încadrarea în grad de handicap se realizează după împlinirea de către copil/copii a vârstei de 2 ani şi pentru acesta/aceştia a fost acordat anterior concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, prin acordarea unui nou concediu şi a unei noi indemnizaţii de la data încadrării în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la data încadrării;

c) din momentul depunerii cererii, în situația în care nu se aplică termenele menționate anterior.

Hotărârea nr.865/2023 clarifică și procedura de acordare a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în situaţia în care pe perioada concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei aferente sau pe perioada acordării stimulentului de inserţie raportul de muncă sau de serviciu al acestor persoane încetează.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide