</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia unica PFA - pana cand se pot declara veniturile?

by Mihaela Colesnic , 14 feb 2020 Data modificarii: 21 mai 2020 PFA / Venituri independente
Declaratia unica PFA - pana cand se pot declara veniturile?

Declaratia unica trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice autorizate (PFA) care au realizat venituri sau pierderi in Romania sau in strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii potrivit Codului Fiscal in vigoare.

Cadrul legislativ

Declaratia unica pentru PFA este reglementata de Titlurile IV si V din Legea nr. 227/2015 din Codul Fiscal, Ordinul nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” si Ordinul nr. 1437/2019 ca o actualizare si adaugire a Ordinului nr. 49.

Categoriile de venituri pentru care trebuie sa se depuna declaratia unica

Declaratia unica trebuie depusa in cateva cazuri. Astfel, documentul trebuie depus atunci cand realizezi:

  • Venituri din activitati independente;
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
  • Venituri din cedarea folosirii unui bun (chirie);
  • Venituri din activitati agricole, silvicultura sau piscicultura;
  • Venituri din investitii;
  • Venituri obtinute in strainatate.

Termenul de depunere

Declaratia unica trebuie depusa pana la data de 30 iunie 2020. Termenul vizeaza veniturile estimate si este relevant pentru declaratia pe anul 2019, aceeasi data reprezentand si limita pana la care trebuie platite impozitul pe venit si contributiile sociale pentru 2019.

Citeste mai multe despre: Prelungirea termenului de depunere a Declaratiei Unice, acordarea unor bonificatii si alte modificari fiscale.

In cazul persoanelor care abia acum incep sa aiba venituri, procesul de depune a declaratiei va fi unul mai scurt si presupune depunerea declaratiei la cel mult 30 de zile de la obtinerea primelor venituri. In cazul in care obtii venituri din chirii, de exemplu, declaratia unica trebuie depusa la 30 de zile de la incheierea contractului.

Cum se depune declaratia unica

Declaratia unica poate fi depusa in mod clasic, la ghiseu, sau online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV) de pe anaf.ro sau pe e-guvernare.ro, unde este nevoie de semnatura electronica.

Rectificari

Potrivit Ordinului nr. 49/2019, orice contribuabil poate face oricand si oricate rectificari este nevoie. Tot ce ai de facut este sa bifezi pe declaratia unica faptul ca este vorba de o rectificare. Venitul estimat se poate corecta pana la termenul-limita de plata a impozitului pe venit.

Este bine de stiut ca suspendarea activitatii unui PFA in decursul unui an fiscal necesita anuntarea ANAF printr-o noua declaratie unica.

Mai jos sunt principalele cazuri in care se poate apela la o declaratie rectificativa:

  • Pentru a corecta impozitul pe venit si/sau contributiile sociale;
  • Pentru a modifica datele de identificare ale persoanei fizice;
  • Pentru a modifica datele referitoare la sursa de venit sau schimbarile care apar in aceasta privinta;
  • Pentru a modifica datele referitoare la contributiile de asigurari sociale si la asigurarile sociale de sanatate;
  • Pentru a corecta alte informatii marcate pe formular.

In momentul depunerii rectificarii, este recomandat ca formularul pentru declaratia unica sa aiba bifata optiunea privind rectificarea (la capitolul I sau II ori in ambele cazuri). De asemenea, in cazul rectificarii celor doua capitole, este nevoie sa fie ambele bifate pentru rectificare.

Riscurile nedepunerii

Potrivit Codului Fiscal, persoanele care nu respecta termenul-limita a depunerii declaratiei unice trebuie sa plateasca o amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.

In cazul nedepunerii declaratiei pe 2020 in ciuda obtinerii veniturilor si in cazul in care pe anul 2018/2019 a fost depusa, declaratia unica poate determina ANAF-ul sa declanseze impunerea din oficiu. Pentru a evita o noua amenda, persoanele care si-au desfiintat PFA-urile ar trebui sa mentioneze acest lucru in declaratia unica.

Taxe si contributii sociale 2020

In declaratia unica trebuie sa se mentioneze cele trei parti ale contributiei la stat:

  • Impozitul pe venitul net - se calculeaza ca 10% din venitul net obtinut in decursul unui an fiscal din care se scad pierderile raportate si contributia sociala (CAS) sau ca procent (acelasi 10%) din valoarea normei de venit pentru activitati independente. In cazul existentei mai multor activitati, valoarea normelor de venit se cumuleaza. Norma de venit poate fi corectata si variaza de la un judet la altul. De asemenea, exista si cazul in care impozitul pe venitul net se calculeaza ca o cota forfetara de 40% si se aplica in cazul drepturilor de autor, la cedarea folosintei bunurilor si in cazurilor terenurilor date spre arenda;
  • Contributia de asigurari sociale (CAS) - in cazul in care estimezi pentru 2020 un venit net mai mare de 26.760 de lei (salariul minim pe economie x 12), esti obligat sa platesti contributia la asigurari sociale de stat. Majoritatea celor care au PFA aleg ca baza de calcul aceasta suma minima de 26.760 de lei. Contributia se calculeaza la 25% din baza de calcul. In cazul de mai devreme, 25% din 26.760 de lei inseamna 6.690 de lei echivalentul contributiei sociale pentru 2020. Persoanele care obtin venituri sub plafonul de 26.760 de lei pot achita optional contributia la asigurarile sociale;
  • Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) - ca si in cazul contributiei la asigurarile sociale, si in acest caz plata trebuie realizata daca venitul net pentru 2020 depaseste suma de 26.760 de lei. CASS-ul se calculeaza ca 10% din 26.760 de lei, deci pentru 2020, o persoana care a obtinut venituri nete de cel putin 26.760 de lei va trebui sa plateasca 2.676 de lei. Persoanele care obtin venituri sub 26.760 de lei pe an pot plati in mod optional contributia la sistemul public de sanatate si, in cazul acestora, suma este echivalentul a sase salarii minime pe economie, deci 1.338 de lei.

De asemenea, persoanele care au PFA pot obtine asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Se calculeaza dupa formula 1% din 2.230 de lei (deci, 22 de lei) in cazul bazei de calcul lunare minime sau dupa formula 1% din 26.670 de lei pentru baza de calcul lunara maxima. Pentru a beneficia de concediu medical platit, este necesara semnarea unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru a primi indemnizatia, trebuie sa fi contribuit pentru minim sase luni in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical.

Model declaratie unica

Declaratia unica poate fi descarcata de pe site-ul ANAF sau de aici.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide