</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ghid complet infiintare PFA: pasi, acte, costuri, declaratii necesare

by Mihaela Colesnic , 28 feb 2017 Data modificarii: 09 mar 2020 PFA
Ghid complet infiintare PFA: pasi, acte, costuri, declaratii necesare
  1. Pasi pentru infiintarea unui PFA
  2. Avantaje si dezavantaje
  3. Acte necesare infiintarii unui PFA
  4. Stampile
  5. Inregistrare fiscala la ANAF
  6. Facturare
  7. Numar de angajati si clase de activitati

Pasi pentru infiintarea unui PFA

Vrei sa lucrezi independent in domeniul tau si ai nevoie de un PFA? Procedura este relativ simpla si presupune costuri reduse. Conform legislatiei in vigoare, pot deveni PFA toti cetatenii care au implinit 18 ani, nu au savarsit infractiuni economice si au pregatire profesionala in domeniul in care vor sa fie autorizati. De la 1 februarie, taxele de la ONRC s-au eliminat, astfel, costurile sunt doar cele pentru specimenul de semnatura la notar, respectiv de circa 60 de lei.

  1. Primul pas este sa iti pregatesti documentele si sa completezi cererile necesare pe care le pui intr-un dosar si le depui la ghiseul ONRC. Actele necesare se impart in doua categorii – cele cu care vii de acasa si cele pe care le iei de la Registrul Comertului, dar care se gasesc acum si online. Toate copiile trebuie sa fie certificate olograf de catre titular sau parte (in cazul sediului) – adica se va scrie pe fiecare pagina „Conform cu originalul” alaturi de numele titularului / partii si semnatura. Mai jos gasesti listate documentele necesare si de unde poti descarca toate cererile.
  2. Al doilea pas este sa identifici Oficiul Registrului Comertului din judetul vostru. Pentru Bucuresti, indiferent in ce Sector locuiesti, acesta se afla la Piata Muncii. Nu iti face griji! Poti sa termini totul cu doar doua vizite la Oficiu – una in care depui actele si alta in care iti iei autorizatia de functionare. In total, procedura va dura trei zile.
  3. Al treilea pas este sa depui la ghiseul ONRC cererea de verificare a disponibilitatii numelui. Aceasta o atasezi unei copii de buletin si mergi la ghiseul care se ocupa cu verificarea si rezervarea numelui firmei. In cazul PFA, numele firmei va fi chiar numele tau in format NUME PRENUME PERSOANA FIZICA AUTORIZATA.

    Dupa aproximativ 30 de minute ti se va elibera o dovada privind disponibilitatea si rezervarea firmei, pe care o vei atasa la dosarul cu acte de depus. Important de reamintit este ca acest serviciu este acum gratuit, iar inainte costa circa 72 de lei.

  4. Ultimul pas este ca intregul dosar sa fie depus la ghiseul de depunere documente infiintare PFA din cadrul ONRC. Aici, personalul va va aranja documentele in ordine si va va numerota paginile. Inainte de 1 februarie, se platea o taxa de infiintare de 144 de lei, insa aceasta a fost eliminata. Astfel, vei primi un bon cu data de solutionare a dosarului. Stadiul in care se afla acesta il puteti urmari online, accesand portalul ONRC. Iti faci un cont si apoi accesezi sectiunea “Stadiu dosar”, unde introduci numarul de inregistrare de pe bon. Raspunsul nu ar trebui sa dureze mai mult de trei zile.

Avantaje si dezavantaje

Evidenta contabila simplificata, procedurile mai facile de infiintare sau desfiintare a unui PFA, alaturi de alte avantaje fata de un SRL au facut ca numarul PFA-urilor sa creasca in ultimii ani. Dezavantajele sunt legate de darile datorate la stat. Modificarile aduse la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016 au crescut povara fiscala a unui PFA. Astfel, o microintreprindere cu o cifra de afaceri mica ajunge sa plateasca, in unele cazuri, mai putin ca o persoana fizica autorizata. Un PFA plateste, pentru veniturile realizate, un impozit de 10%. PFA-urile platesc si contributii sociale (CAS), respectiv 10% contributia de asigurari sociale de sanatate si 25% contributia de asigurari sociale, daca veniturile obtinute depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (26.760 lei in anul 2020). Contribuabilul va alege baza de calcul a CAS-ului, dar nu poate fi mai mica de 12 salarii minime brute pe economie. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza la 12 salarii minime brute pe economie. Daca nu se depaseste plafonul, contribuabilul poate opta pentru plata contributiilor sociale obligatorii.

Acte necesare infiintarii unui PFA

  • Copie C.I. sau pasaportul in doua exemplare
  • Copie dupa dovada de proprietate, pe care sa scrieti ca e conform cu originalul, numele si semnatura
  • Certificat de atestare fiscala in original, in termen de valabilitate

    Certificatul de atestare fiscala reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate. Cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala poate fi depusa la registratura organului fiscal central competent, poate fi trimisa prin posta, cu scrisoare recomandata care are confirmare de primire sau poate fi comunicata Fiscului prin intermediul serviciului online „Spatiu privat virtual”. Certificatul de atestare fiscala se emite in maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii/adresei de eliberare a acestuia. Certificatul de atestare fiscala se poate utiliza 30 de zile de la data eliberarii, de catre persoanele juridice, sau 90 de zile, de catre persoanele fizice.

  • Acordul Asociatiei de proprietari/locatari (daca este cazul)
  • Acordul Asociatiei de proprietari trebuie obtinut in cazul in care doriti ca sediul PFA-ului sa fie intr-un apartament de bloc. Asociatia de proprietari trebuie sa isi dea acordul cu privire la desfasurarea activitatii economice in respectivul imobil. De asemenea, vecinii trebuie sa isi dea acordul, respectiv cele patru apartamente din jurul celui in care urmeaza sa desfasurati activitatea. Cererea care trebuie completata si depusa se poate descarca si printa de AICI.
  • Contract de comodat - in cazul in care nu sunteti proprietarul locului in care va veti desfasura activitatea, va fi nevoie si de redactarea unui contract de comodat incheiat intre dvs. si proprietar. Gasiti un exemplu de astfel de contract AICI.
  • Documentul care sa ateste pregatirea profesionala, care poate fi, dupa caz:
    • diploma
    • certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant
    • certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala
    • certificatul de competenta profesionala
    • atestatul de recunoastere si/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate
    • orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala
  • Cererea de inregistrare, in original

    Aceasta poate fi descarcata, printata si completata de mana AICI

  • Anexa 1 privind inregistrarea fiscala

    Ea poate fi descarcata, printata si descarcata AICI

  • Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste ca nu veti desfasura activitate la sediul profesional, sedii secundare sau in afara acestora (model 1 AICI) sau care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 2 AICI);
  • Declaratie pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru desfasurarea activitatilor ca persoana fizica autorizata (scrisa de mana, in original)

    Aceasta poate fi descarcata, printata si completata AICI

  • Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original).

    Acesta se depune la Oficiul Registrului Comertului odata cu cererea de inregistrare si poate fi dat in fata notarului public, in forma legalizata, ori in fata directorului ORC sau a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura. La notar, aceasta costa 60 de lei. Pe specimenul de semnaturi completati la FIRMA: NUME COMPLET PFA si la campul 1) din nou NUME COMPLET PFA + cod numeric, serie si numar de buletin, data eliberarii si emitentul). Important este sa nu semnati! Acest lucru il veti face ulterior in fata unui director al Registrului de Comert.

Daca nu va descurcati cu redactarea si completarea cererilor, apelati la biroul de asistenta din cadrul Registrului de Comert pentru a primi ajutor in redactarea celorlalte documente. Acest serviciu este contra cost si costa aproximativ 20 de lei.

Stampile

Stampilele pentru PFA se pot realiza la orice centru specializat ,pe care, cel mai probabil il veti gasi in apropierea cladirii Registrului Comertului, iar costul lor porneste de la 60 de lei.

Inregistrare fiscala la ANAF

In termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC trebuie sa inregistrati la ANAF PFA-ul. Pentru acest lucru, trebuie sa depuneti la ghiseul administratiei fiscale de care apartineti urmatoarele documente:

  • Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale in doua exemplare (se pun la dispozitie gratuit de catre organul fiscal sau se pot descarca gratuit);
  • actul de identitate (copie)
  • act spatiu (copie);
  • actul legal de functionare pentru persoanele fizice care desfasoara profesii libere.

Certificatul de inregistrare fiscala se elibereaza in termen de 10 zile de la depunerea declaratiei.

Facturare

Contabilitatea simpla, in cazul PFA, poate fi tinuta de proprietar. In momentul facturarii, este obligatoriu ca pe factura sa se regaseasca urmatoarele informatii :

  • numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
  • data emiterii facturii;
  • data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara emiterii facturii;
  • denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
  • denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
  • denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
  • pretul unitar, exclusiv taxa;
  • indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;

Numar angajati si clase de activitati

Ultimele modificari schimba statutul PFA in ceea ce priveste domeniile de activitate si numarul de angajati. Numarul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum si numarul angajatilor pe care ii poate avea o persoana fizica autorizata (PFA) este limitat. Potrivit legii, un PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN. De asemenea, se stipuleaza ca, in ceea ce priveste numarul de angajati PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu incheierea de contracte individuale de munca inregistrate in conditiile legii”.

Toate informatiile le gasiti si AICI .

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

  • Program Facturare Gratuit 22 oct 2018

    Pentru orice PFA la inceput de drum este important sa gestioneze toate facturile emise intr-un singur loc. Programul de facturare QInvoices ofera o centralizare a tuturor facturilor, consultarea lor direct in browser la orice ora.

    Incercati gratuit !

    www.qsolutions.ro/program-facturare/

  • George Silvian 12 mar 2020

    precizare importanta: la infiintare nu e musai inregistrarea fiscala, fiind de ajuns depunerea declaratiei unice (fostul 212) - Declaraţie unica - privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Acest lucru se poate face rapid, in Spatiul Privat Virtual ANAF (actele fiind musai semnate electronic).

    - formularul  070 nu se depune la inceputul activitatii, daca nu sunt modificari fata de datele declarate initial la Registrul Comertului, deoarece inregistrarea fiscala se realizeaza la Registrul Comertului prin completarea Anexei 1 privind inregistrarea fiscala

    - daca ulterior inregistrarii la Registrul Comertului, in cadrul activitatii PFA, intervin modificari (de exemplu, PFA angajeaza salariati, solicita inregistrarea ca platitor de TVA prin optiune sau pentru depasirea plafonului s.a.) PFA va depune 070 (Declaratia de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal)

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide