</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contabilitatea de gestiune: ce este, functii si activitati

Contabilitatea de gestiune: ce este, functii si activitati

Contabilitatea de gestiune ofera informatii analitice referitoare la eficienta folosirii factorilor de productie. Citind in continuare, poti afla mai multe despre modul de organizare al contabilitatii de gestiune, care este rolul sau si care sunt principalele activitati.

Cadru legislativ

Contabilitatea de gestiune este reglementata prin Ordinul Ministrului de Finante Publice (OMFP) nr. 1826/2003, intitulat „Precizari privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune”.

Organizarea contabilitatii de gestiune

Contabilitatea de gestiune este realizata de catre administratorul societatii, prin folosirea unor conturi specifice din clasa 9, prin dezvoltarea conturilor din contabilitatea financiara sau cu ajutorul evidentei tehnico-operative proprii. Scopul este ca informatiile obtinute sa satisfaca necesitatile actuale de informare si pe cele in continua schimbare.

Inregistrarea cheltuielilor in contabilitatea de gestiune

Pentru a calcula costurile bunurilor, serviciilor, lucrarilor dintr-o perioada, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara se grupeaza, in contabilitatea de gestiune, in:

Cheltuieli directe

Cheltuielile directe sunt cele care se identifica pe un obiect de circulatie (de exemplu, produs, lucrare, serviciu, comanda, activitate etc.), din momentul efectuarii lor si se includ in costul obiectelor respective. In aceasta categorie intra costul de achizitie al materiei prime si materialelor consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera, alte cheltuieli directe.

Cheltuieli indirecte

Cheltuielile indirecte reprezinta acea categorie de cheltuieli care nu poate fi identificata si atribuita direct pe un anumit obiect de calculatie, ci vizeaza intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei. Cheltuielile indirecte cuprind:

  • Regia fixa de productie, care este formata din cheltuieli indirecte de productie, ce raman relativ constante indiferent de volumul productiei: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si a utilajelor, cheltuielile aferente conducerii si administrarii sectiei;
  • Regia variabila de productie vizeaza acele cheltuieli indirecte de productie, ce variaza in functie de volumul productiei, cum sunt cheltuielile aferente consumului de materiale si fortei de munca.

Cheltuieli de desfacere

Cheltuielile de desfacere cuprind costul de productie al bunurilor livrate beneficiarilor si cheltuielile de desfacere pentru bunurile livrate.

Cheltuieli generale de administratie

Cheltuielile generale de administratie se refera la cele aferente intregii activitati a unitatii, de exemplu, chiria sau cheltuielile cu utilitatile. Nu sunt incluse in costul de productie.

Pentru a determina costurile unitare astfel incat bunurile, lucrarile si serviciile sa poata fi evaluate si recunoscute in contabilitate, iar pretul de vanzare sa poata fi stabilit si verificat precum si pentru analiza costurilor si a eficientei activitatii, cheltuielile se clasifica, in contabilitatea de gestiune, in:

  • Costuri de achizitie;
  • Costuri de productie;
  • Costuri de prelucrare;
  • Cheltuieli ale perioadei.

Rolul contabilitatii de gestiune

Rolul contabilitatii de gestiune consta in:

  • Determinarea costului unitar si total pe purtator si pe sectoare, folosind procedee si metode de calculatie specifice activitatii desfasurate;
  • Posibilitatea compararii in dinamica a costurilor unui anumit produs;
  • Planificarea si prognoza activitatii, intocmirea bugetului aferent cheltuielilor de productie ca parte a bugetului de venituri si cheltuieli al firmei;
  • Identificarea masurilor necesare modificarii proceselor tehnologice in vederea reducerii cheltuielilor de productie;
  • Identificarea si eliminarea cheltuielilor care nu au legatura cu productia, prin determinarea structurii antecalculate a costurilor pe purtatori si pe sectoare.

Activitati

Contabilitatea de gestiune are urmatoarele activitati:

  • Cunoasterea in detaliu a proceselor de alocare a resurselor in interiorul unei organizatii pe produse si centre de responsabilitate;
  • Elaborarea de previziuni pe baza consumului precedent, precum si evaluarea consecintelor activelor din viitor.

Functii

Contabilitatea de gestiune are urmatoarele functii:

  • Functia de determinare a rezultatelor analitice pe activitati si produse si stabilirea diferitelor marje;
  • Functia de determinare a costurilor de produse, sectoare de activitate si lucrari;
  • Functia de generare a datelor in vederea masurarii performantelor la nivelul sectoarelor si pe servicii, lucrari si produse;
  • Functia de generare si furnizare a datelor pentru actualizarea indicatorilor de gestiune din structura tabloului de bord al unitatii;
  • Functia de generare si furnizare a datelor pentru elaborarea bugetelor si costurilor previzionale;
  • Functia de analiza si control in vederea determinarii abaterilor dintre costul prestabilit si cel efectiv, recuperarea pagubelor si luarea de masuri pentru a preintampina aparitia unor astfel de deficiente pe viitor.

Contabilitatea de gestiune este esentiala unei companii in care se doreste cunoasterea la zi a situatiei cheltuielilor directe si indirecte din interiorul unitatii. Mai mult, prin tinerea contabilitatii de gestiune, te asiguri ca nu exista diferente majore intre costurile diverselor produse si poti tine sub control situatiile de criza care ar putea aparea pe viitor.

Sursa foto: Pexels

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide