</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum poti obtine stimulentul de insertie

by Mihaela Colesnic, 11 sept 2018 Concedii / Administrare de personal / Legislatia muncii
Cum poti obtine stimulentul de insertie

Daca esti proaspat parinte, dar decizi sa te intorci mai repede la munca din concediul pentru cresterea copilului, unul dintre beneficiile financiare pe care le poti obtine este stimulentul de insertie. In acest articol vei afla in ce consta acest stimulent si care este cadrul legal prin care il poti obtine.

Ce este stimulentul de insertie

Stimulentul de insertie este o suma lunara de care pot beneficia parintii care decid sa revina la munca inainte de terminarea concediului pentru cresterea copilului. Cadrul legislativ prin care este reglementat acest stimulent este Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, denumita in continuare “OUG 111/2010”.

Cine sunt beneficiarii stimulentului

Conform Ordonantei, poate beneficia de stimulent oricare dintre cei doi parinti care se afla in concediul pentru cresterea copilului. Concediul poate dura cel mult pana cand copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul unui copil cu handicap. Stimulentul se poate acorda pana ce copilul implineste varsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.

Masura stimulentului de insertie poate fi solicitata de un parinte pentru fiecare copil pentru care ar putea beneficia/a beneficiat de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Precizari

Daca beneficiarul stimulentului obtine venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani, respectiv trei ani, atunci acordarea stimulentului se prelungeste pana ce copilul implineste varsta de trei ani, respectiv patru ani (in cazul copilului cu handicap).

De asemenea, conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, angajatorul nu poate concedia angajatul care beneficiaza de stimulentul de insertie. Desigur, prevederea nu se aplica in cazul falimentului angajatorului sau daca acesta trece printr-o reorganizare judiciara.

Ce valoare are stimulentul de insertie

Incepand cu luna aprilie a anului 2017 s-a stabilit, prin modificarea adusa articolului 7 al OUG nr. 111/2010, ca valoarea stimulentului de insertie sa fie de 650 de lei.

Atentie insa, deoarece stimulentul de insertie nu se cumuleaza cu indemnizatia de crestere a copilului. Mai mult, parintele care se intoarce la munca si doreste sa beneficieze de stimulent trebuie sa ceara in mod explicit acodarea sa, prin reluarea documentatiei si depunerea acesteia la agentia pentru plati si inspectie sociala.

Practic, odata ce incepi sa beneficiezi de stimulentul de insertie, incetezi in mod automat sa beneficiezi si de indemnizatia de crestere a copilului.

Vezi aici calculul indemnizatiei pentru crestere copil!

Cum poti obtine stimulentul de insertie

Asa cum am precizat, stimulentul de insertie nu se ofera „din oficiu”, precum indemnizatia de crestere a copilului, ci la cererea beneficiarului. Pentru obtinerea acestui beneficiu, trebuie sa depui o cerere, insotita de urmatoarele documente:

 • actele de identitate ale ambilor parinti (copii si originale)
 • certificatul de nastere pentru care este cerut stimulentul (copie si original)
 • certificatele de nastere ale celorlalti copii aflati in intretinerea solicitantului (copii si originale)
 • certificatul de casatorie (copie si original), daca este cazul
 • in cazul copiilor adoptati sau in plasament, e nevoie de actele care dovedesc calitatea solicitantului si relatia pe care acesta o are cu copilul pentru care solicita stimulentul
 • adeverinta de venit
 • dovada reluarii activitatii (din partea angajatorului)
 • actele care dovedesc ca, in ultimii doi ani dinainte de data nasterii copilului, solicitantul a realizat un venit impozabil de cel putin 12 luni

Poti depunde cererea si actele intr-un dosar cu sina, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti in raza careia ai domiciliul sau resedinta sau la agentiile de pentru plati si inspectie sociala.

De cand poti incepe sa beneficiezi de stimulentul de insertie

Dreptul la stimulentul de insertie poate fi obtinut in intervale de timp diferite, in functie de situatia solicitantului. In continuare, sunt exemplificate aceste posibile situatii:

 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de inserite incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana isi reia activitatea profesionala dupa concediul de crestere a copilului si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul in care nu indeplineste conditiile necesare pentru acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei aferente.
 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de insertie incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului.

Pentru a obtine stimulentul de insertie cat mai repede, incearca sa pregatesti din timp documentele necesare si sa le depui, impreuna cu cererea, in termenul cerut.

Care sunt cazurile in care inceteaza plata stimulentului de insertie

Conform articolului 17 din OUG 111/2010, dreptul la stimulentul de instertie inceteaza in ziua urmatoare celei in care:

 • copilul implineste varsta limita pentru acordarea stimulentului
 • beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nu se mai afla in concediul pentru cresterea copilului
 • are loc decesul copilului
 • beneficiarul decade din drepturile parintesti
 • beneficiarul nu mai indeplineste drepturile de a tine copilul in adoptie sau plasament
 • beneficiarul executa o pedeapsa cu inchisoarea sau este in arest preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile
 • copilul este abandonat
 • are loc decesul beneficiarului

De asemenea, solicitarea concediului pentru cresterea copilului duce la suspendarea dreptului la stimulentul de insertie.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Oana Orasan 13 ian 2020

  Buna seara!

  Am si eu o intrebare.Am un baietel de 1,10 luni la sfarsitul lunii ar trebuii sa ma intorc la lucru pentru a beneficia de stimulentul de insertie.Angajatorul meu si-a redus numarul de ore si m-ar primii inapoi doar daca as lucra  2 ore pe saptamana.Pentru atatea ore de lucru se primeste stimulent de insertie?Va multumesc!

  • Maria Ciudin 15 ian 2020

   Buna ziua,

   Stimulentul de insertie se acorda persoanei care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si care obtine venituri supuse impozitului.

   Conform legii, nu are relevanta tipul de contract individual de munca (cu norma intreaga sau cu timp partial) pentru obtinerea stimulentului de insertie, este necesara realizarea de venituri supuse impozitului.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

 • Alexandra Maghiorosi 15 ian 2020

  Buna seara ! 

  Astept cu mare interes raspunsurile dumneavoastra la urmatoarea situatie : 

  Sunt in concediu de crestere al copilului din 2015 pana in prezent . Am 3 copiii :

   primul nascut la 26.12.2014

  Al doilea nascut la 04.09.2016

  Al treilea nascut la 1.07.2018 .

  Sunt in cazul de suprapunere ccc de doua ori .

  Pe 1 iulie 2020 , al treilea copil implineste 2 ani , iar eu ar trebui sa revina munca cu 3 luni mai repede ( se cumuleaza lunile de la fiecare copil in care tatal ar trebui sa stea in ccc , iar eu as reveni la munca ) . As dori sa reiau activitatea si mai repede, pentru a ma incadra la incasarea stimulentului de insertie .

  Intrebarile mele sunt urmatoarele :

  1. Care este data de reluare a activitatii pentru a putea beneficia si de stimulentul de insertie ? 

  2. In cazul revenirii din ccc la un alt angajator, intai se fac formele de angajare la noul loc de munca si pe urma se anunta vechiul angajator ? 

  3. Doresc sa infiintez PFA , inainte de a reveni din ccc si apoi demisia la vechiul loc de munca.  Se mai acorda stimulent de insertie ?


  Va multumesc anticipat pentru rasunsuri. 


  • Maria Ciudin 16 ian 2020

   Buna ziua,

   Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonantei, stimulentul de insertie se acorda persoanelor care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

   Nu este obligatorie efectuarea "lunii celuilalt parinte" atunci cand parintele care beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se intoarce in activitatea profesionala cu 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

   Pentru incetarea contractului individual de munca cu vechiul angajator, trebuie avuta in vedere respectarea termenului legal de preaviz inainte de incheierea unui nou contract individual de munca. Daca ambele parinti sunt de acord sa renunte la termenul legal de preaviz, contractul va inceta, se va putea incheia noul contract individual de munca si ulterior, introduce cererea pentru acordarea stimulentului de insertie.

   Stimulentul de insertie se acorda si in situatia in care persoana obtine venituri din activitati independente (PFA).

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

 • Simona Nicoleta 16 ian 2020              

               Buna ziua,

        Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta,mi-am facut schimb de domiciliu pe buletin in alt judet,intrebarea mea ar fi, daca eu actele pentru indemnizatia copiilor le-am depus unde am avut inainte de schimbarea domiciliului,si dosarul pentru stimulentul de insertie trebuie depus tot acolo sau la Primaria din judetul unde locuiesc acum?


  • Maria Ciudin 16 ian 2020

   Buna ziua,

   Potrivit art. 31 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in cazul in care persoana beneficiara isi schimba domiciliul sau, dupa caz, resedinta in alta unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala decat cea de domiciliu sau resedinta, agentia teritoriala platitoare are obligatia, la solicitarea persoanei beneficiare, de a transfera cererea si actele doveditoare, insotite de situatia privind data pana la care s-a efectuat plata drepturilor si sumele restante, catre agentia teritoriala in a carei raza beneficiarul si-a stabilit domiciliul sau resedinta.

   Astfel, este necesar sa intocmiti o cerere pe care o depuneti la agentia platitoare a indemnizatiei prin care sa anuntati schimbarea domiciliului. Dosarul pentru stimulentul de insertie se va depune la agentia din raza teritoriala unde aveti stabilit noul domiciliu.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

 • Ionela Jucan 18 ian 2020

  Buna ziua! As vrea sa imi spuneti care sunt conditiile pentru care stimulentul de insertie poate fi suspendat? Concediul medical pentru ingrijirea copilului luat de catre mama (de la 1 zi pana la 1 luna), concediu fara salar, concediu pentru risc maternal sau concediul de maternitate suspenda stimulentul de insertie si obliga la returnarea banilor? Intreb pentru ca unele AJPIS-uri asa sustin, alte nu..si nu mai inteleg care e informatia corecta si unde se specifica acest lucru pentru a fi justificat? Multumesc anticipat!

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide