</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum poti obtine stimulentul de insertie

by Mihaela Colesnic, 11 sept 2018 Concedii / Administrare de personal / Legislatia muncii
Cum poti obtine stimulentul de insertie
Calculator Salarii 2019 - Dupa Modificarea Codului Fiscal

Daca esti proaspat parinte, dar decizi sa te intorci mai repede la munca din concediul pentru cresterea copilului, unul dintre beneficiile financiare pe care le poti obtine este stimulentul de insertie. In acest articol vei afla in ce consta acest stimulent si care este cadrul legal prin care il poti obtine.

Ce este stimulentul de insertie

Stimulentul de insertie este o suma lunara de care pot beneficia parintii care decid sa revina la munca inainte de terminarea concediului pentru cresterea copilului. Cadrul legislativ prin care este reglementat acest stimulent este Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, denumita in continuare “OUG 111/2010”.

Cine sunt beneficiarii stimulentului

Conform Ordonantei, poate beneficia de stimulent oricare dintre cei doi parinti care se afla in concediul pentru cresterea copilului. Concediul poate dura cel mult pana cand copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul unui copil cu handicap. Stimulentul se poate acorda pana ce copilul implineste varsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.

Masura stimulentului de insertie poate fi solicitata de un parinte pentru fiecare copil pentru care ar putea beneficia/a beneficiat de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Precizari

Daca beneficiarul stimulentului obtine venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani, respectiv trei ani, atunci acordarea stimulentului se prelungeste pana ce copilul implineste varsta de trei ani, respectiv patru ani (in cazul copilului cu handicap). 

De asemenea, conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, angajatorul nu poate concedia angajatul care beneficiaza de stimulentul de insertie. Desigur, prevederea nu se aplica in cazul falimentului angajatorului sau daca acesta trece printr-o reorganizare judiciara.

Ce valoare are stimulentul de insertie

Incepand cu luna aprilie a anului 2017 s-a stabilit, prin modificarea adusa articolului 7 al OUG nr. 111/2010, ca valoarea stimulentului de insertie sa fie de 650 de lei

Atentie insa, deoarece stimulentul de insertie nu se cumuleaza cu indemnizatia de crestere a copilului. Mai mult, parintele care se intoarce la munca si doreste sa beneficieze de stimulent trebuie sa ceara in mod explicit acodarea sa, prin reluarea documentatiei si depunerea acesteia la agentia pentru plati si inspectie sociala. 

Practic, odata ce incepi sa beneficiezi de stimulentul de insertie, incetezi in mod automat sa beneficiezi si de indemnizatia de crestere a copilului.

Cum poti obtine stimulentul de insertie

Asa cum am precizat, stimulentul de insertie nu se ofera „din oficiu”, precum indemnizatia de crestere a copilului, ci la cererea beneficiarului. Pentru obtinerea acestui beneficiu, trebuie sa depui o cerere, insotita de urmatoarele documente

 • actele de identitate ale ambilor parinti (copii si originale)
 • certificatul de nastere pentru care este cerut stimulentul (copie si original)
 • certificatele de nastere ale celorlalti copii aflati in intretinerea solicitantului (copii si originale)
 • certificatul de casatorie (copie si original), daca este cazul
 • in cazul copiilor adoptati sau in plasament, e nevoie de actele care dovedesc calitatea solicitantului si relatia pe care acesta o are cu copilul pentru care solicita stimulentul
 • adeverinta de venit
 • dovada reluarii activitatii (din partea angajatorului)
 • actele care dovedesc ca, in ultimii doi ani dinainte de data nasterii copilului, solicitantul a realizat un venit impozabil de cel putin 12 luni

Poti depunde cererea si actele intr-un dosar cu sina, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti in raza careia ai domiciliul sau resedinta sau la agentiile de pentru plati si inspectie sociala.

De cand poti incepe sa beneficiezi de stimulentul de insertie

Dreptul la stimulentul de insertie poate fi obtinut in intervale de timp diferite, in functie de situatia solicitantului. In continuare, sunt exemplificate aceste posibile situatii: 

 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de inserite incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana isi reia activitatea profesionala dupa concediul de crestere a copilului si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul in care nu indeplineste conditiile necesare pentru acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei aferente.
 • Solicitantul are dreptul la stimulentul de insertie incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului.

Pentru a obtine stimulentul de insertie cat mai repede, incearca sa pregatesti din timp documentele necesare si sa le depui, impreuna cu cererea, in termenul cerut.

Care sunt cazurile in care inceteaza plata stimulentului de insertie

Conform articolului 17 din OUG 111/2010, dreptul la stimulentul de instertie inceteaza in ziua urmatoare celei in care: 

 • copilul implineste varsta limita pentru acordarea stimulentului
 • beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nu se mai afla in concediul pentru cresterea copilului
 • are loc decesul copilului
 • beneficiarul decade din drepturile parintesti
 • beneficiarul nu mai indeplineste drepturile de a tine copilul in adoptie sau plasament
 • beneficiarul executa o pedeapsa cu inchisoarea sau este in arest preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile
 • copilul este abandonat
 • are loc decesul beneficiarului

De asemenea, solicitarea concediului pentru cresterea copilului duce la suspendarea dreptului la stimulentul de insertie.

 

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software, ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata, pentru a putea face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management), care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive, prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software, compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Cristea Anamaria 15 ian 2019

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Am nascut in 28 martie 2017 si am realizat venituri inaintea nasterii dar cand am nascut nu eram angajata. Momentan primesc indemnizatie de crestere a copilului dar asi vrea sa stiu daca am dreptul la stimulentul de insertie daca ma angajez mai repede de 28 ianuarie 2019;dat fiind faptul ca eu nu sunt in concediul de crestere a copilului. Va multumesc mul!


 • Calculator Venituri 15 ian 2019

  Buna ziua,

  Daca veti obtine venituri supuse impozitului, inainte cu cel putin 60 de zile anterior implinirii varstei de 2 ani  de catre copil, veti putea beneficia de stimuletul de insertie. Atentie insa ca trebuie depuse documentele in termenul de 60 de zile anterior.


  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.


  O zi frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide
Inchide
Real Time Analytics