</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Amanarea platii chiriei la cerere – facilitate fiscala adoptata pentru persoanele fizice si juridice

by Maria Ciudin , 22 mai 2020 Beneficii / COVID-19
Amanarea platii chiriei la cerere – facilitate fiscala adoptata pentru persoanele fizice si juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Legea nr. 62/2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta starii de urgenta.

Locatarii, operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat, a caror activitate a fost intrerupta sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada de aplicare a starii de urgenta, pot amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte.

Astfel, in temeiul Legii nr. 62/2020, vor putea beneficia de amanarea platii chiriilor atat firmele, cat si persoanele fizice afectate in timpul starii de urgenta.

Pentru a beneficia de amanarea la plata a chirie vor fi nevoiti sa depuna o cerere, care va fi insotita de urmatoarele documente:

a) contractul de locatiune intre locator si locatar;

b) act aditional intre locator si locatar la contractul de locatiune, care va contine urmatoarele:

- acordul partilor pentru amanarea platii chiriei, durata perioadei de amanare a platii chiriei, suma aferenta acestei perioade de amanare;

- datele de identificare ale locatorului si locatarului;

- datele contului bancar al locatorului in care urmeaza a se face plata de catre organul fiscal teritorial competent;

- data semnarii si semnaturile ambelor parti;

c) orice fel de act al locatarului care dovedeste imposibilitatea platii chiriei in perioada specificata in actul aditional dintre locator si locatar.

Cererea poate fi depusa si prin posta electronica la o adresa de e-mail care va fi afisata pe pagina de internet a fiecarui organ fiscal teritorial.

Totodata, pot face cerere de plata catre operatorul fiscal teritorial competent locatorii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) chiria lunara specificata in actul aditional dintre locator si locatar este mai mica, cel mult egala cu chiria din luna februarie 2020;

b) valoarea chiriei lunare din actul aditional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locatie si maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singura locatie.

In plus, Legea nr. 62/2020 stabileste, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, faptul ca in anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosintei bunurilor imobile obtinute in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere sau uzufruct.

Contribuabilii care beneficiaza de neimpozitarea acestor venituri sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020. Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de aceste prevederi este perioada pe care s-a negociat scaderea contravalorii folosintei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

In plus, in anul 2020 nu intra in plafonul de calcul anual definit la art. 170 alin. (2) din Codul Fiscal (baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate) contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, redusa cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020. De aceasta prevedere, precum si de neimpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor beneficiaza si persoanele fizice care in anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere si, incepand cu anul 2020, au calificat aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

In cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit si ai celor care datoreaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor, veniturile din cedarea folosintei bunurilor imobile obtinute in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar in proportie de 80% din valoarea lor. Contribuabilii care beneficiaza de aceasta dispozitie sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 20% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020.

Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de prevederea mentionata mai sus este perioada pe care s-a negociat scaderea contravalorii folosintei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Locatarii care beneficiaza de amanarea platii chiriei sunt obligati sa plateasca chiriile lunare, a caror plata a fost amanata prin act aditional intre locator si locatar, organului fiscal teritorial competent, care a platit aceste chirii locatorului, esalonat, in rate egale, dupa perioada in care plata a fost amanata, pana la 31 decembrie 2020.

In cazul in care locatarii nu isi indeplinesc aceasta obligatie, organul fiscal teritorial competent procedeaza la executarea silita a creantelor nerecuperate.

Facilitatile analizate se aplica in mod corespunzator pentru toata perioada starii de urgenta, precum si pentru luna urmatoare celei in care a incetat starea de urgenta.

Practic, in baza acestei legi, contribuabilii care se afla in imposibilitate de a plati chiria vor putea obtine plata acesteia din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin organele teritoriale, insa beneficiarii acestei facilitati vor fi nevoiti sa restituie sumele, esalonat, cel tarziu pana la data de 31 decembrie.

Legea nr. 62/2020 va intra in vigoare in 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv 24 mai 2020, insa pentru a se putea aplica este necesara adoptarea unor acte normative ulterioare pentru punerea in aplicare a prevederilor legale analizate.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide