</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Certificatele medicale pot fi eliberate si la o data ulterioara in cazul certificatelor de risc maternal in continuare

by Cristina Tanase , 18 apr 2023 Concedii
Certificatele medicale pot fi eliberate si la o data ulterioara in cazul certificatelor de risc maternal in continuare

În data de 13aprilie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 316,Ordinul nr. 1.320/227/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Ordinul nr.1.320/2023 stabilește că și pentru certificatele de risc maternal în continuare și în cazul transferului pacientului la alt spital, certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Anterior acestei modificări, concediile medicale ce puteau fi eliberate și ulterior erau doar:

 1. în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
 2. pentru perioada de internare în spital;
 3. pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
 4. situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
 5. în caz de carantină;
 6. pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
 7. în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, potrivit legii;
 8. în cazul unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevăzute la art. 18alin. (5).
 9. pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;
 10. pentru supravegherea şi îngrijirea copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării.
 11. în caz de deces al beneficiarului sau, după caz, al pacientului cu afecţiuni oncologice.

În cazul pacientului transferat din altă unitate sanitară, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din spitalul din care este externat pacientul, inclusiv pentru durata internării acestuia în unitatea sanitară sau, după caz, unităţile sanitare din care a fost transferat.

Ordinul stabilește că în situația concediului pentru sarcină si lăuzie, acesta nu poate fi întrerupt. Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, începând cu data naşterii copilului, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.

Ordinul nr.1.320/2023 transpune și în Normele de aplicare a OUG nr.158/2005, noutățile aduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 10/2023cu privire la indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, actele adiţionale la contractele de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide