</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ordin al Ministrului Sanatatii privind carantina si izolarea la domiciliu

by Maria Ciudin , 13 mar 2020 Concedii / Legislatia muncii / COVID-19
Ordin al Ministrului Sanatatii privind carantina si izolarea la domiciliu

In Monitorul Oficial, partea 201, a fost publicat Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationata determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masur in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei.

In esenta, Ordinul Ministrului Sanatatii defineste notiunea de carantina si stabileste categoriile de persoane supuse acestei masuri. Astfel, prin carantina se intelege atat instituirea masurii de carantina institutionalizata (in spatii special amenajate), cat si instituirea masurii de izolare la domiciliu.

Masura de carantina institutionalizata se instituie pentru persoanele asimptomatice care intra pe teritoriul Romaniei din zone cu transmitere comunitara extinsa afectate de COVID-19 (zona rosie), pentru o perioada de 14 zile, in spatii amenajate puse la dispozitie de autoritatile locale.

Masura de izolare la domiciliu se instituie:

  • persoanelor care au calatorit in ultimele 14 zile in localitati din zonele afectate cu COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa (zona galbena)
  • persoanelor care au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa
  • persoanelor care au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu COVID-19
  • membrilor de familie ai unei persoane care se incadreaza in situatiile de mai sus.

Aceste persoane se vor izola la domiciliu 14 zile, timp in care vor fi monitorizate de directiile de sanatate publica si/sau prin intermediul membrilor de familie.

Iesirea din carantina dupa cele 14 zile va avea loc dupa ce se vor efectua doua teste pentru COVID-19 la un interval de minim 24 de ore care au rezultat negativ.

Important! Asigurarii carora li se aplica masura de carantina institutionalizata in spatiile special amenajate si persoanele izolate la domiciliu beneficiaza de concediu si indemnizatie de carantina pentru perioada stabilita prin documentul eliberat de directiile de sanatate publica.

Directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti au obligatia ca, la iesirea din carantina, sa elibereze un aviz epidemiologic de iesire din izolare la domiciliu. Medicii de familie au obligatia ca, la iesirea din izolarea la domiciliu, sa elibereze persoanelor un aviz epidemiologic. Persoanelor care nu au medic de familie li se va elibera avizul de catre directiile de sanatate publica.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Nerespectarea masurilor de carantina, respectiv de izolare la domiciliu, precum si furnizarea de informatii false autoritatilor atrag sanctiuni penale.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide