</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Au aparut normele metodologice de aplicare a concediului paternal

by Cristina Tanase , 10 ian 2023 Concedii
Au aparut normele metodologice de aplicare a concediului paternal

În data de 04 ianuarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 6,Hotărârea nr. 1577/2022 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 244/2000.

Noile prevederi aduse prin Ordonanța nr.117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, au fost astfel transpuse, actualizand normele de aplicare cu privire la durata concediului paternal, respectiv creșterea de la cinci la zece zile lucrătoare, iar pentru tatăl care satisface serviciul militar, durata permisiei s-a modificat la zece zile lucrătoare. Permisia solicitată și acordată va fi justificată, la întoarcere, cu certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului în situația în care declarația de recunoaștere a paternității s-a făcut simultan cu înregistrarea nașterii sau, după caz, numai pe baza declarației de recunoaștere a paternității, dacă aceasta s-a făcut ulterior înregistrării nașterii copilului la serviciul de stare civilă.

Pe baza absolvirii unui singur curs de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu cinci zile lucrătoare , pentru fiecare copil nou-născut. Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris angajatorului, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului/copiilor în cazul sarcinilor multiple.

Se stabilește că pentru Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, drepturile aferente concediului paternal se suportă din bugetul de stat alocat acestor instituţii.

Prin H.G. nr.1577/2022 sunt reglementate unitățile sanitare sau unitățile de profil care pot organiza cursuri de puericultură și care pot elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Spre deosebire de prevederile anterioare, din care reieșea că doar medicul de familie poate elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, și personalul specializat din cadrul spitalelor, maternităților, clinicilor medicale sau altor unități de profil poate elibera acest document.

Totodată, prin acest act normativ se elimină prevederea legată de acordarea acestui drept doar salariaților, asigurați în sistemul asigurărilor sociale, cu noile prevederi din lege, respectiv calitatea de lucrător care are un raport de muncă sau de serviciu, indiferent de modul de organizare și de finanțare a angajatorului, precum și polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în activitate.

În situația decesului mamei la nașterea copilului sau în perioada concediului de sarcină și lăuzie, tatăl va beneficia, după caz, de o indemnizație egală cu 85% din media veniturilor brute din ultimelor șase luni de activitate ale sale, dacă îndeplinește condițiile pentru acordarea concediilor medicale, sau ultimele șase luni de activitate ale mamei copilului, dacă tatăl nu îndeplinește stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor medicale.

Indemnizaţia se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl îşi desfăşoară activitatea.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide