</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tot ce trebuie sa stii despre cum sunt impozitate veniturile din premii si jocuri de noroc

Tot ce trebuie sa stii despre cum sunt impozitate veniturile din premii si jocuri de noroc

Daca ai castigat recent un premiu, cel mai probabil ti-ai pus intrebarea daca trebuie sa platesti impozit pentru sumele de bani obtinute. Conform Codului Fiscal si ultimelor modificari, exista o suma minima pentru care nu trebuie sa platesti impozit.

Afla care este cota de impozit datorata pentru veniturile din premii si jocuri de noroc, cine trebuie sa plateasca acest impozit, dar si ce categorii de venituri sunt scutite de la plata impozitului.

Cum sunt reglementate legal aceste venituri si de la ce suma sunt impozitate 

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, veniturile obtinute din concursuri, din promovarea produselor si serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, premiile obtinute ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale si din jocurile de noroc sunt impozitate in functie de sumele castigate, cu modificarile aduse de OUG nr.18/2018 si intrate in vigoare la data de 15 martie 2018.

Veniturile obtinute din premii care sunt mai mari de 600 de lei sunt impozitate, prin retinere la sursa, cu o cota de 10%. E important de retinut ca valoarea impozabila reprezinta diferenta dintre venitul din premii si suma de 600 de lei, acesta fiind venit neimpozabil. 

In cazul veniturilor din jocuri de noroc se aplica tot retinerea la sursa, dar exista modalitati diferinte de impozitare, conform celor de mai jos:

Venitul brut

Impozit

Pana la 66.750 de lei, inclusiv

1%

Intre 66.750-445.000 de lei, inclusiv

667,5 + 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750

Peste 445.000 de lei

61.187,5 + 25% pentru ceea ce depaseste suma de 445.000

 

Mai mult, daca obtii venituri din participarea la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri sub valoarea sumei de 66.750 lei, inclusiv, nu datorezi impozit pe aceste sume.

Totodata, in ceea ce priveste veniturile realizate prin participarea la jocuri de noroc la distanta sau online, impozitul este determinat si retinut la sursa la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc in contul bancar al castigatorului, conform OUG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.

Categorii de venituri obtinute din premii care sunt impozitate

Asa cum am mentionat mai sus, premiile cu o valoare pana in 600 de lei nu sunt impozitate, iar cele obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri nu sunt impozitate sub suma de 55.750 lei.

Premiile care depasesc aceasta suma sunt impozitate prin retinere la sursa, adica impozitul este retinut de cel care plateste premiul. Astfel, platitorul de venit este responsabil cu calculul, retinerea, declararea si plata impozitului. Castigatorul va primi suma de bani ramasa in urma impozitarii.

Iata care sunt categoriile de venituri obtinute din premii care se impoziteaza:

  • premiile care sunt acordate oamenilor de cultura, stiinte si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
  • premiile in bani si/sau in natura care sunt acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti din domeniu, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale;
  • Venituri impozabile ca urmare a participarii la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot.

Cand si cum trebuie declarate aceste castiguri

Odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei 18/2018, veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza la sursa, adica organizatorul jocurilor trebuie sa tina evidenta castigurilor, sa calculeze impozitul datorat si sumele nete cuvenite castigatorilor. 

Pana la data de 15 martie 2018, castigatorul are obligatia sa declare veniturile obtinute, precum cele din jocurile de noroc. Astfel, veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc trebuie declarate la organul fiscal competent, prin completarea Declaratiei unice

Impozitul calculat trebuie platit la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost realizat venitul respectiv.

In cazul veniturilor din premii si jocuri de noroc online cu retinere la sursa, daca platitorul de venit nu declara si nu plateste impozitul aferent, acesta risca sa i se retina impozit pe venit suplimentar in cazul unei inspectii fiscale, plus dobanzi si penalitati de intarziere.

Ce categorii de venituri nu sunt impozitate

 

Exista si cateva categorii de castiguri care nu sunt impozitate, dupa cum urmeaza:

  • materialele publicitare, pliantele, mostrele, punctele bonus acordate cu scopul stimularii vanzarilor;
  • premiile primite de elevi pe durata invatamantului profesional si tehnic;
  • premiile primite de elevi si studenti la competitiile interne si internationale;
  • veniturile obtinute prin participarea la jocurile de noroc din cazinouri, cluburi de poker, slot-machine sau lozuri, daca sunt mai mici de 66.750 de lei. 

Te-ar putea interesa si Impozitarea veniturilor din activitati sportive

Trebuie mentionat ca premiile (de tipul unor bonusuri) care sunt acordate salariatilor nu sunt incadrate la venituri din premii din punctul de vedere al impozitarii. In schimb, acestea sunt asimilate veniturilor de natura salariala si sunt supuse impozitului pe salarii si contributii sociale.

 

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide