</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Taxe si impozite in 2020: modificari legislative, termene-limita de plata si posibile sanctiuni

by Mihaela Colesnic , 18 iun 2019 Data modificarii: 29 iun 2020 Venituri din alte surse / Venituri independente
Taxe si impozite in 2020: modificari legislative, termene-limita de plata si posibile sanctiuni

De la 1 ianuarie 2019, legislatia s-a modificat prin mai multe acte normative, inclusiv controversata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018. Aceasta prevede instituirea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul investitiilor publice, dar si modificarea si completarea unor acte normative.

Masurile vizeaza impozitul pe venit pentru persoane fizice, impozite locale si noi taxe pentru companiile care organizeaza jocuri de noroc.

Impozite si taxe noi, introduse anul acesta

O mare parte din impozitele si taxele din anul precedent nu au suferit modificari, dar exista si cateva schimbari majore, in special pentru companiile care organizeaza jocuri de noroc online, pentru cele care activeaza in domeniul energiei electrice si pentru banci.

Taxa pentru companiile care organizeaza jocuri de noroc

Din prima zi a anului 2019, exista un regim fiscal unitar pentru toate tipurile de jocuri de noroc. Astfel, impozitul pe veniturile obtinute din pariuri online este retinut de acum la sursa. Companiile care organizeaza jocuri de noroc platesc o taxa lunara de 2% din totalul taxelor de participare incasate.

Taxa trebuie sa fie calculata, declarata si platita la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au incasat taxele de participare, conform regulilor stabilite de Fisc si de Oficiul National pentru Jocurile de Noroc.

Citeste si Tot ce trebuie sa stii despre cum sunt impozitate veniturile din premii si jocuri de noroc

Principalele taxe si impozite pentru anul 2020

Printre principalele impozite regasim impozitul pe venit, care este diferit pentru salariati si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Cele mai importante schimbari apar pentru angajatii din domeniul constructiilor.

Impozitul pe venit pentru persoane fizice

In 2020, persoanele fizice datoreaza un impozit pe venit de 10% din venitul obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad contributiile sociale datorate. Impozitul pe venit este datorat de salariat, dar este platit de angajator.

Pentru persoanele care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, daca este cazul, vor fi retinute la sursa. Acestia insa pot opta pentru calculul si declararea prin declaratia unica.

Principala modificare a impozitarii este in domeniul constructiilor. Astfel, in perioada 2019-2028, angajatii din domeniul constructiilor vor avea taxe salariale reduse, cu conditia sa aiba venituri lunare cuprinse intre 3.000 lei si 30.000 de lei. Daca este depasita aceasta suma, angajatii datoreaza taxele salariale obisnuite.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018, s-a stabilit ca angajatii din domeniul constructiilor vor beneficia de urmatoarele facilitati fiscale:

  • scutirea totala de impozitul pe veniturile salariale;
  • scutirea totala de plata contributiei la sanatate;
  • reducerea contributiei la pensii de la 25% la 21,25%;
  • reducerea contributiei asiguratorii pentru munca de la 2,25% la 0,3375%.

Totusi, facilitatile fiscale sunt aplicabile doar daca angajatorul indeplineste conditiile privind codurile CAEN si cifra de afaceri. Vezi aici detaliile!

Vezi aici un calcul salarial pentru angajatii din domeniul constructiilor!

Impozite si taxe locale

Impozitele locale includ taxe pentru mijlocul de transport, pentru cladiri si pentru teren. In cazul cladirilor, calcularea impozitului este mai complicata, in special pentru cladirile mixte, care sunt in acelasi timp rezidentiale si nerezidentiale.

Impozitul pe teren

Conform Codului Fiscal, orice persoana care detinea in proprietate un teren la 31 decembrie 2018 trebuie sa plateasca impozitul pentru anul 2019.

Impozitul pe teren este calculat in functie de suprafata terenului, rangul localitatii in care este amplasat, zona si categoria de folosinta, conform incadrarii facute de Consiliul Local. Daca se plateste o taxa pe teren, nu se mai datoreaza impozit pe respectivul teren.

Conform Codului Fiscal, impozitul pe teren se plateste in fiecare an, in doua rate egale.

Impozitul pe casa

Conform Codului Fiscal, impozitul pe cladiri trebuie platit in functie de destinatie. Exista trei tipuri de cladiri:

  • cladiri rezidentiale: strict pentru locuit;
  • cladiri nerezidentiale: folosite in scop economic, ca sediu de firma, spatiu comercial, cabinet individual;
  • cladiri mixte: sunt atat locuinta, cat si sediu social.

Pentru cladirile rezidentiale, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote intre 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a cladirii. Cota este stabilita prin Hotararea Consiliului Local.

Valoarea impozabila a cladirii poate fi determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia (in metri patrati) cu valoarea impozabila corespunzatoare (exprimata in lei/mp, care poate fi gasita in tabelul prevazut de Codul Fiscal). Valoarea impozabila se modifica in functie de rangul localitatii si de zona in care se afla cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie.

Pentru cladirile nerezidentiale, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% (stabilita de Consiliul Local) asupra:

  • valorii finale a lucrarilor de constructii: daca cladirea este noua, mai exact, este construita in ultimii cinci ani, intre 2013 si 2017;
  • valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani de referinta, intre 2013 si 2017, iar o copie a raportului trebuie sa fie depusa la organul fiscal local;
  • valorii care rezulta din actul de transferare a proprietatii, in cazul in care cladirea este mai noua de cinci ani.

Daca imobilul detinut este mai vechi de cinci ani si nu exista raport de evaluare depus, impozitul va fi calculat prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabille determinate in cazul in care cladirea ar fi rezidentiala.

Atentie! Mai exista un caz special, cel al cladirilor nerezidentiale utilizate in scop agricol. Impozitul pentru acestea se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile mixte, trebuie sa se analizeze daca se poate face o separare a spatiului sau daca spatiul de locuit se suprapune cu cel utilizat ca sediu social. Astfel doua situatii:

  • daca cele doua suprafete pot fi identificate separat, impozitul final este suma impozitului pentru zona nerezidentiala si cel pentru zona rezidentiala;
  • daca nu se pot separa zonele, exista trei solutii:
  • la adresa cladirii e inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, deci impozitul este calculat pentru cladiri rezidentiale;
  • la adresa postala a cladirii e inregistrat un domiciu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt platite de acesta; astfel, impozitul este calculat la fel ca pentru cladirile nerezidentiale;
  • daca cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitati economice, impozitul este calculat la fel ca pentru cele utilizate in scop rezidential.

Impozitul pe cladiri trebuie achitat la directiile de taxe si impozite ale primariilor, in doua transe. In anul 2019, termenele-limita sunt 31 martie si 30 septembrie.

Impozitul pe masina

Impozitul pe masini este datorat atat timp cat acestea sunt inmatriculate sau inregistrate in Romania, iar plata se face la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde proprietarul are domiciliul, sediul sau punctul de lucru.

E important de retinut ca proprietarul este dator cu plata impozitului pe tot anul, chiar daca acesta vinde masina pe parcursul anului 2019. Daca o persoana cumpara o masina in 2019, va trebui sa plateasca impozit abia in 2020.

Impozitul se achita anual, in doua transe egale. In 2019, termenele legale sunt 31 martie (dar pentru ca aceasta zi a fost în 2019 intr-o duminica, zi nelucratoare, termenul-limita a fost considerat ziua de 1 aprilie) si 30 septembrie.

Impozitul pe masini este calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului (cmc): se inmulteste fiecare grupa de 200 cmc sau o fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare din Codul Fiscal.

Spre exemplu, daca un autoturism are capacitatea cilindrica de 2.600 cmc, suma corespunzatoare este de 72 de lei/ cmc, iar valoarea impozitului este de 936 de lei.

Unde se platesc impozitele, termene-limita de plata si sanctiuni

Contribuabilii au doua optiuni pentru plata impozitelor: direct la centrele locale pentru impozite si taxe sau online, pe ghiseul.ro.

Exista doua metode pentru a obtine datele de logare pe ghiseul.ro:

  • o solicitare direct la primaria unde exista obligatiile de plata, care va genera datele de logare si le va transmite utilizatorilor;
  • direct de pe site, accesand sectiunea „Solicita date de acces” si prin parcurgerea etapelor de validare a CNP-ului, de validare a cardului si trimiterea unui e-mail cu datele de logare.

Plata impozitelor locale se face in doua transe, iar termenele-limita pentru acestea sunt 31 martie si 30 septembrie.

In cazul in care contribuabilii nu achita la timp impozitul, se aplica penalitati de 0,01% pe zi si dobanzi zilnice de 0,02%.

Cetatenii romani trebuie sa stie care sunt toate impozitele si taxele pe care le datoreaza statului si, mai ales, termenele-limita pentru plata acestora, pentru a evita penalitatile si dobanzile aplicate pentru fiecare zi de intarziere.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide