</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Schimbari in privinta concediilor medicale- norme de aplicare

Schimbari in privinta concediilor medicale- norme de aplicare

În data de 30.07.2021, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 745/30.07.2021, Ordinul nr.1398/729/2021 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.15/2018//1.311/2017 ce va produce efecte începând cu dată de 01 august 2021.

În articolulhttps://www.calculatorvenituri.ro/ordonanță-de-urgență-pentru-modificarea-și-completarea-oug-nr-privind-concediile-și-indemnizațiile- am prezentat modificările legislative cu privire la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate ce urmau să intre în vigoare în data de 01 august 2021.

Prin Ordinul nr.1398/2021 apar o serie de modificări și completări privind eliberarea concediilor medicale. Avem modificări majore cu privire la modul în care vor fi acordate concediile medicale pentru incapacitate temporare de muncă. Ordinul prevede că, în prima etapă, concediul medical va putea fi eliberat doar pentru patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, sau în limita a maximum 15 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu.

În situația în care, după finalizarea concediul medical inițial, incapacitatea temporară de muncă a salariatului se menține și se constată pe baza evaluării răspunsului la tratamentele inițiale și/sau a rezultatului analizelor de laborator, sau a altor investigații efectuate, va putea fi eliberat un concediu medical în continuare cu o durata maximă de 7 zile, dacă este eliberat de medicul de familie și de maximum 30 de zile pentru medicul de specialitate din ambulatoriu.

În cazurile în care se eliberează concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriu au obligația întocmirii unui plan de evoluție (poate fi descărcat la finalul articolului) a bolii, a cărui structura este prevăzută în anexă nr.4^1 la prezentul ordin, și pe care persoană asigurată este obligată să îl respecte.

Medicul de familie, sau , după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, poate modifică planul de evoluție a bolii pe durata cuprinsă în certificatele de concediu medical.

Astfel, Ordinul nr.1398/2021 prevede că singura excepție de la acordarea concediilor medicale de incapacitate temporară de muncă în două etape va fi pentru persoanele aflate în izolare.

Dacă pacientul nu se mai prezintă la medic pentru reevaluarea stării de sănătate, conform planului de evoluție a bolii, sau în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă că urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției a bolii, nu se va acorda concediu medical în continuare.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale prevăzute la art.18 alin (3), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsură izolării, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriu nu au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Ordinul prevede deasemenea, modificarea normelor de aplicare a OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât persoanele care se deplasează în interes personal în zonele în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, dacă aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea în țară pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact și intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată de FNUASS doar pentru o perioada de 5 zile.

Plan de evoluție a bolii. Descarcăaici

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide