</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

by Mihaela Colesnic, 06 mai 2019 Administrare de personal / Legislatia muncii
Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

In Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Astfel, incepand cu 6 mai 2019, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor naste unul sau mai multi copii sau se naste dreptul la concediu si indemnizatii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizatia mai mare, daca din calculul indemnizatiei curente reisese o valoare mai mica fata de indemnizatia precendenta.

Prevederile se aplica si pentru cererile depuse anterior datei de 6 mai, dar pentru care nu au fost emise deciziile de admitere de catre Agentiile de Prestatii Sociale.

Tot prin Legea 89/2019 se mareste plafonul pentru veniturile ce pot fi obtinute prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de la 3 la 5 indemnizatii minime, adica maxim 6.250 lei.

O alta noutate adusa prin Legea 89 este aceea ca angajatorul nu poate dispune concedierea celui de-al doilea parinte aflat in concediu pentru cresterea copilului de cel putin o luna din perioada totala a concediului.

Legat de stimulentul de insertie, se introduce obligativitatea angajatilor de a anunta angajatorul cu 30 de zile inainte de intentia de reluare a activitatii, iar angajatorul nu poate ingradi in vreun fel accesul angajatului la stimulentul de insertie.

Totodata, se aduc precizari referitoare la recuperarea sumelor incasate necuvenit reprezentand indemnizatii pentru cresterea copiilor. Acestea se vor putea recupera doar daca imprejurarile nu au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Valy Panainte 26 sept 2019 Suma maxima din drepturi de autor este de 6250 lei pe an sau 75000 de lei care se ia in calcul la indemnizatie .
 • Valy Panainte 26 sept 2019 Daca ar fi 75000 de lei pe an din dreuri si inca 
 • Sandu Florin 25 oct 2019 Daca in ultimele 24 luni anterior nasterii copilului am fost administrator cafenea (dar neefiind incadrat cu salariu doar administrator platitor de taxe) si apoi angajat cu salariu (5 luni pana la nasterea copilului ) ... se considera cele 12 luni(5 luni ca si angajat + restul de 7 luni ca si administrator platitor de taxe ) pt a beneficia de indemnizatie de crestere
  • Maria Ciudin 03 dec 2019

   Buna ziua,

   Conform Ordinului nr. 1474/2011, indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale pot fi luate in considerare la stabilirea veniturilor care se iau in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, daca au fost prevazute in actul constituire al societatii sau a fost stabilit de adunarea generala a actionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.

   Asadar, remuneratia administratorului este luata in considerare la stabilirea dreptului la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului doar in situatia in care este mentionata in actul constitutiv al societatii si asimilata veniturilor din salarii.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

 • Bia Bianca 16 nov 2019
  1. Buna seara  am o intrebare,De ce se da indemnizatia cu o luna in urma. Mai primesc ultima luna indemnizatia???
  • Maria Ciudin 03 dec 2019

   Buna ziua,

   Conform legislatiei, dreptul de a primi plata pentru indemnizatia de crestere a copilului este aprobat si acordat de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala, iar banii sunt alocati de la bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

   Prima plata se efectueaza dupa 45 sau 60 de zile de la data depunerii cererii. In ceea ce priveste perioada cand se vireaza indemnizatia, plata se realizeaza in luna curenta pentru luna anterioara, de regula in intervalul 8-25 al fiecarei luni.

   Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda timp de 1 an si 11 luni, intrucat ultima luna de concediu este rezervata celuilalt parinte. In situatia in care acesta nu solicita acordarea lunii de concediu, dreptul se pierde si nu poate fi acordat niciunuia dintre parinti.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide