</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

by Mihaela Colesnic, 06 mai 2019 Administrare de personal / Legislatia muncii
Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

In Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Astfel, incepand cu 6 mai 2019, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor naste unul sau mai multi copii sau se naste dreptul la concediu si indemnizatii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizatia mai mare, daca din calculul indemnizatiei curente reisese o valoare mai mica fata de indemnizatia precendenta.

Prevederile se aplica si pentru cererile depuse anterior datei de 6 mai, dar pentru care nu au fost emise deciziile de admitere de catre Agentiile de Prestatii Sociale.

Tot prin Legea 89/2019 se mareste plafonul pentru veniturile ce pot fi obtinute prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de la 3 la 5 indemnizatii minime, adica maxim 6.250 lei.

O alta noutate adusa prin Legea 89 este aceea ca angajatorul nu poate dispune concedierea celui de-al doilea parinte aflat in concediu pentru cresterea copilului de cel putin o luna din perioada totala a concediului.

Legat de stimulentul de insertie, se introduce obligativitatea angajatilor de a anunta angajatorul cu 30 de zile inainte de intentia de reluare a activitatii, iar angajatorul nu poate ingradi in vreun fel accesul angajatului la stimulentul de insertie.

Totodata, se aduc precizari referitoare la recuperarea sumelor incasate necuvenit reprezentand indemnizatii pentru cresterea copiilor. Acestea se vor putea recupera doar daca imprejurarile nu au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software, ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata, pentru a putea face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management), care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive, prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software, compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Maria Ciudin 17 iul 2019

  @Claudia Merisanu

  Buna ziua,

  Conform art. 8 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de lege beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare a acestora. Totodata, daca ambii parinti din familia respectiva indeplinesc aceste conditii, dreptul la concediu pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila, cel putin o luna, parintelui care nu a solicitat acest drept, iar celalalt parinte nu va putea sa beneficieze de concediu in locul acestuia.

  Asadar, daca tatal nu solicita acordarea acestui concediu, dumneavoastra nu veti putea beneficia de luna respectiva si nici de veniturile aferente acesteia.

  In ce priveste stimulentul de insertie, daca alegeti sa va intoarceti la lucru inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului, indemnizatia se suspenda si veti beneficia de stimulent de insertie, in cuantum de 650 de lei.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare!

  Echipa calculatorvenituri.ro

 • Maria Ciudin 17 iul 2019

  @Ioana Maria

  Buna ziua,

  In aceasta situatie, veti primi de la angajator doua adeverinte care sa ateste veniturile obtinute de dumneavoastra, iar agentia de prestatii sociale le va insuma, intrucat acestea reprezinta venituri din salarii. 

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro 


 • Maria Ciudin 17 iul 2019

  @Simona Daniela

  Buna ziua,

  Intrucat tichetele de masa reprezinta venituri asimilate salariilor, valoarea lunara a acestora se va insuma cu salariul net obtinut. In acest sens, puteti consulta gratuit aplicatia noastra de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului ().

  In ceea ce priveste concediul, recomandam efectuarea concediului postnatal pana la finalizarea tuturor zilelor de concediu. 

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro


 • Maria Ciudin 17 iul 2019

  @Adriana Gavriluta

  Buna ziua,

  Va rugam sa ne specificati situatia dumneavoastra pentru perioada 21.03-2017-21.02.2019 (efectuarea concediului de maternitate, concediului de crestere a copilului sau revenirea la locul de munca). 

  De asemenea, solicitam detalierea situatiei pentru a putea intelege corect problema.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro 


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide