</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

by Mihaela Colesnic, 06 mai 2019 Administrare de personal / Legislatia muncii
Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

In Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Astfel, incepand cu 6 mai 2019, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor naste unul sau mai multi copii sau se naste dreptul la concediu si indemnizatii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizatia mai mare, daca din calculul indemnizatiei curente reisese o valoare mai mica fata de indemnizatia precendenta.

Prevederile se aplica si pentru cererile depuse anterior datei de 6 mai, dar pentru care nu au fost emise deciziile de admitere de catre Agentiile de Prestatii Sociale.

Tot prin Legea 89/2019 se mareste plafonul pentru veniturile ce pot fi obtinute prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de la 3 la 5 indemnizatii minime, adica maxim 6.250 lei.

O alta noutate adusa prin Legea 89 este aceea ca angajatorul nu poate dispune concedierea celui de-al doilea parinte aflat in concediu pentru cresterea copilului de cel putin o luna din perioada totala a concediului.

Legat de stimulentul de insertie, se introduce obligativitatea angajatilor de a anunta angajatorul cu 30 de zile inainte de intentia de reluare a activitatii, iar angajatorul nu poate ingradi in vreun fel accesul angajatului la stimulentul de insertie.

Totodata, se aduc precizari referitoare la recuperarea sumelor incasate necuvenit reprezentand indemnizatii pentru cresterea copiilor. Acestea se vor putea recupera doar daca imprejurarile nu au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software, ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata, pentru a putea face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management), care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive, prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software, compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Anca I 19 mai 2019

  Buna ziua,

  Am o intrebare in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului. Daca in cele 24 luni anterioare nasterii am o intrerupere de 7-10 zile lucratoare (suspendare cim din motive personale angajat), cum afecteaza aceasta intrerupere acordarea indemnizatiei de crestere? Mai am sau nu dreptul la indemnizatie? Afecteaza intreruperea si alte aspecte (asigurari de sanatate)?


  Multumesc!

 • Calculator Venituri 20 mai 2019

  Buna ziua,

  Suspendarea nu afecteaza dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului, daca aveti in ultimele 24 luni anterioare nasterii copilului cel putin 12 luni de stagiu.

  Ca si implicatii ulterioare, suspendarea va diminua stagiul de cotizare la pensii, la momentul acordarii dreptului la pensia publica.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare.

  Echipa calculatorvenituri.ro


 • pop aurel 21 mai 2019 buna ziua! sotia urmeaza sa nasca de curand mai exact la inceputul lui iunie ... am o nelamurire care ar fii: ea a incetat sa lucreze anul trecut in octombrie ziua 12 2018 mai exact ...dar in ultimele 24 de luni si dupa cum am calculat ii ies 12 luni lucrate ... intrebarea mea este daca ea trebuie sa fie neaparat angajata in acest moment sau nu...sau daca este o problema faptul ca ea nu a fost in concediu de maternitate? pe scurt ea a obtinut 12 luni venituri in ultimele 24 doar ca nu lucreaza 
 • Calculator Venituri 23 mai 2019

  Buna ziua,


  In situatia in care sotia dumneavoastra indeplineste conditia de venituri in ultimele 24 de luni, nu este necesar ca anterior inceperii concediului pentru cresterea copilului sa fi fost in concediu de maternitate. Art. 15 din Ordonanta de Urgenta 111/2010 precizeaza ca concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la aceasta data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.roConsimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide