</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

by Mihaela Colesnic, 06 mai 2019 Administrare de personal / Legislatia muncii
Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

In Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Astfel, incepand cu 6 mai 2019, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor naste unul sau mai multi copii sau se naste dreptul la concediu si indemnizatii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizatia mai mare, daca din calculul indemnizatiei curente reisese o valoare mai mica fata de indemnizatia precendenta.

Prevederile se aplica si pentru cererile depuse anterior datei de 6 mai, dar pentru care nu au fost emise deciziile de admitere de catre Agentiile de Prestatii Sociale.

Tot prin Legea 89/2019 se mareste plafonul pentru veniturile ce pot fi obtinute prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de la 3 la 5 indemnizatii minime, adica maxim 6.250 lei.

O alta noutate adusa prin Legea 89 este aceea ca angajatorul nu poate dispune concedierea celui de-al doilea parinte aflat in concediu pentru cresterea copilului de cel putin o luna din perioada totala a concediului.

Legat de stimulentul de insertie, se introduce obligativitatea angajatilor de a anunta angajatorul cu 30 de zile inainte de intentia de reluare a activitatii, iar angajatorul nu poate ingradi in vreun fel accesul angajatului la stimulentul de insertie.

Totodata, se aduc precizari referitoare la recuperarea sumelor incasate necuvenit reprezentand indemnizatii pentru cresterea copiilor. Acestea se vor putea recupera doar daca imprejurarile nu au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Gabriela Iftime 12 sept 2019

  Buna ziua!

  Am inceput luna aceasta Postliceala la zi si intentionez sa raman insarcinata la sfarsitul acestui an. Ma incadrez sau as putea beneficia si eu de indemnizatia de crestere a copilului? Specific ca sunt in primul an si nu stiu cum vine calculat in aceasta situatie. Poate ma ajutati dumneavoastra.


  • Maria Ciudin 13 sept 2019

   Buna ziua,

   Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, perioada in care o persoana frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare necesar pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

   Stagiul minim de cotizare este de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca urmati cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar in aceasta perioada, veti putea beneficia de indemnizatie intrucat reprezinta perioada asimilata.

   Baza de calcul al indemnizatiei in aceasta situatie este valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

 • Alexandra Varzaru 18 sept 2019

  Buna ziua,


 • Simona Maria 20 sept 2019

  Ne-am intors de curand in Romania (din SUA), eu sunt angajata si insarcinata. Pana la nasterea copilului se vor acumula 6 luni de lucru. Voi putea dispune de concediu/indemnizatie de crestere a copilului in situatia aceasta?

 • Simona Maria 20 sept 2019

  In SUA am lucrat cu contract de munca in aceasta perioada (3 ani pa

  • Maria Ciudin 20 sept 2019

   Buna ziua, 

   Legislatia in vigoare asimileaza stagiului de cotizare necesar pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului doar perioadele lucrate in state membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), precum si Elvetia. 

   Statelor Unite ale Americii nu li se aplica Regulamentul UE 883/2004 care prevede principiul totalizarii perioadelor de asigurare, prin urmare nu indepliniti stagiul minim de cotizare de cel putin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania. 

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide