</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Legea privind sistemul public de pensii a fost publicata

by Maria Ciudin , 12 iul 2019 Administrare de personal
Legea privind sistemul public de pensii a fost publicata

In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata marti, 9 iulie, Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Totusi, noua lege a pensiilor urmeaza sa se aplice abia din toamna anului 2021, cand va abroga, odata cu intrarea sa in vigoare, actuala Lege nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Principalele modificari pe care le va aduce noua lege sunt urmatoarele:

1. Noua lege se va aplica etapizat in urmatorii ani astfel: valoarea punctului de pensieva fi actualizata la 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 lei in 2020 si 1.875 lei in 2021 (actualmente, valoarea punctului de pensie este de 1.100 lei). Precizam ca legea nu aduce modificari nici varstei de pensionare si nici stagiului minim de cotizare. Asadar, pensiile aflate in plata vor fi recalculate, insa valoarea lor nu va putea sa scada, ci, in cazul in care in urma recalcularii pensia rezultata este mai mica, se va mentine pensia actuala.

2. Se introduce posibilitatea ca mamele care au crescut 3 copii pana la varsta de 16 ani si au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani sa beneficieze, numai la cerere, de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani, iar incepand cu al patrulea copil, se adauga un an in plus, pentru fiecare copil.

3. In ceea ce priveste pensia de urmas, se introduce o noua prestatie care se cuvine sotului supravietuitor care reprezinta 25% din pensia sotului decedat si va putea fi cumulata cu propria pensie. Aceasta prestatie se va acorda doar daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume: sotul supravietuitor sa aiba stagiul complet de cotizare, sa aiba varsta standard de pensionare, sa nu fie recasatorit si durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie.

4. Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilatestagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat in plus fata de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice. Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani.

5. Referitor la pensia anticipata, in legislatia actuala exista doua tipuri si anume pensia anticipata si pensia anticipata partiala, aceasta din urma putand fi obtinuta doar cu penalizari la cuantumul pensiei. Prin noua lege, pensia anticipata (nepenalizata) va deveni pensie pentru limita de varsta. Cele doua categorii de pensii anticipate presupun, in prezent, reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, in conditiile in care se depaseste stagiul complet de cotizare cu 8 ani (pensia anticipata) sau cu pana la 8 ani (in cazul pensiei anticipate partiale). Expunerea de motive a noii Legi prevede ca pensia anticipata are un regim juridic aproape identic cu pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si se considera necesara eliminarea acestei categorii de pensii si definirea acesteia ca pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare. Aceasta va putea fi cumulata cu salariul, iar la stabilirea sa vor fi valorificate si perioadele necontributive asimilate.

6. In prezent, orice persoana care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani poate beneficia de asigurare facultativa si poate cumpara vechime in munca pe o perioada de maximum 5 ani consecutivi. Prin noua lege, se vor putea alege perioade necontributive diferite din orice an anterior pentru a cumula cei 5 ani. Plata se va putea face in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la data incheierii contractului.

7. Prin noua modalitate de calcul a pensiilor, se vor lua in considerare mai multe categorii de venituri care, pana in prezent, nu au fost introduse in calculul pensiilor. Asta inseamna ca vor fi valorificate toate drepturile de natura salariala pentru care s-au platit contributii (sporuri, acord global, prime, premii etc.)

8. Se introduce pensia minima, care va avea un prag minim al cuantumului pensiei si se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat. Daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei minime, se acorda pensia minima. Procentul minim este de 45% aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%. Cuantumul pensiei minime va reprezenta 40% din salariul minim brut pe tara pentru pensionarii cu vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

9. Si formula de calcul a pensiilor va suferi modificari, urmand sa se determine prin inmultirea numarului total de puncte cu valoarea punctului de referinta. Numarul total de puncte reprezinta suma punctajelor anuale, iar punctajul anual este suma punctajelor lunare impartit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat impartit la castigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In anul 2021, Valoarea Punctului de Referinta va fi de 75 de lei, iar incepand cu anul 2022, aceasta se va majora anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

In Expunerea de motive a Legii se precizeaza ca prin adoptarea acesteia se doreste eliminarea tuturor inechitatilor intre persoane care si-au desfasurat activitatea in aceleasi conditii de munca si cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionarii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide