</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Reguli privind acordarea concediilor medicale pe perioada starii de alerta

by Maria Ciudin , 15 mai 2020 Concedii / Legislatia muncii / COVID-19
Reguli privind acordarea concediilor medicale pe perioada starii de alerta

Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative contine dispozitii aplicabile in materia concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

Cele mai importante prevederi sunt urmatoarele:

1. Persoanelor asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie. Perioada si documentele pe baza carora se acorda aceste concedii vor fi prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Pentru persoanele aflate in situatia mentionata mai sus certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei de carantina.

2. Certificatele de concediu medical eliberate se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate, respectiv de catre persoana asigurata catre angajatori/case de asigurari de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

3. Documentele care se depun pentru restituirea de catre casele de asigurari de sanatate a sumelor care se suporta din bugetul Fondului national de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, precum si documentele necesare preluarii in plata a concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate se pot transmite si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

4. Serviciile medicale si medicamentele pentru tratarea cazurilor COVID-19 si complicatiile acestora se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei si se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

5. Serviciile medicale, ingrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare si dispozitivele medicale, tehnologiile si dispozitivele asistive se acorda si se valideaza fara a fi necesara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate sau a documentelor inlocuitoare ale acestuia. De asemenea, pentru serviciile medicale si ingrijirile la domiciliu, precum si pentru dispozitivele medicale, tehnologiile si dispozitivele asistive, inregistrate/eliberate off-line, nu este obligatorie transmiterea in Platforma informatica a asigurarilor de sanatate a acestora in termen de 3 zile lucratoare de la data acordarii, respectiv eliberarii.

6. Consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, prevazute in pachetul de servicii de baza, respectiv in pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate si la distanta, utilizand orice mijloace de comunicare. Consultatiile medicale la distanta acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic se acorda cu incadrarea in numarul maxim de 8 consultatii/ora/medic.

7. Documentele utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care expira pana la data de 30 septembrie 2020 isi mentin valabilitatea in functie de evolutia situatiei epidemiologice, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

8. In bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate vor fi alocate, in conditiile legii, sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate in carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie, respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, si pacientilor diagnosticati cu infectia COVID-19.

In plus, in bugetul Fondului vor fi alocate sume suplimentare, in conditiile legii, pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate in carantina, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, si pacientilor diagnosticati cu infectia COVID-19.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide