</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Poprirea din salariu: Drepturi si obligatii si cine o poate institui

Poprirea din salariu: Drepturi si obligatii si cine o poate institui

In situatiile in care o persoana nu isi mai achita la timp datoriile catre stat, rata la banca, datoriile fiscale ori sumele restante catre o companie de leasing, creditorii au la indemana, pentru a-si recupera suma restanta, metoda popririi. Datoriiile neachitate la timp se pot transforma in poprire din salariu cu o singura conditie: sa fie indeplinite procedurile legale aflate in vigoare.

Ce spune Codul Muncii

Conform articolului 169 din Codul Muncii, o retinere din salariu poate fi facuta doar in conditiile prevazute de lege. In cazul retinerilor care au titlul de daune aduse angajatorului, acestea pot fi puse in practica numai daca datoria salariatului este lichida, scadenta si exigibila, fiind constatata in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Este important de mentionat ca angajatorul poate sa retina cel mult jumatate din salariul net al persoanei in cauza.

Daca un angajat are mai multi creditori, ordinea care trebuie sa fie respectata la orice retinere din salariu este urmatoarea:

- Obligatii de intretinere, potrivit Codului Familiei;

- Contributii si impozite pe care le datoreaza statului;

- Daunele cauzate statului, in urma unor fapte ilicite;

- Acoperirea altor datorii.

Care este procedura de infiintare a popririi pe salariu

Poprirea este infiintata in momentul in care creditorul ii cere acest lucru unui executor judecatoresc, dupa cum se arata in articolul 782 al Codului de Procedura Civila.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, ceea ce inseamna ca persoana in cauza nu este instiintata inainte de faptul ca urmeaza sa i se blocheze contul bancar. Se emite o adresa de poprire, act care insoteste orice retinere din salariu de acest tip si o copie certificata a titlului executoriu.

Poprirea pe cont ramane valabila si daca angajatul isi schimba locul de munca sau daca iese la pensie. De exxemplu, vechiul angajator trebuie sa trimita actele infintarii popririi noului angajator. Din momentul in care noul angajator primeste actele, el va deveni tert poprit, dupa cum specifica prevederile art. 785 ale Codul de Procedura Civila.

Potrivit art. 728 din Codul de Procedura Civila, in cazul salariului, se poate opri, luna de luna, nu mai mult de jumatate din venitul net al unei persoane, in situatia banilor datorati ca obligatie de intretinere sau ca alocatie destinata copiilor si se poate retine pana la o treime din bani, in cazul oricaror altor datorii existente.

In cazul in care exista mai multe popriri asupra venitului, urmarirea nu poate sa fie mai mare de jumatate din venitul lunar net al debitorului, in afara de situatiile in care legea prevede altceva.

Daca veniturile realizate de o persoana ca sa isi asigure existenta sunt mai mici decat salariul minim net pe economie, atunci se poate pune poprire doar pe banii care depasesc jumatate din acest cuantum.

Articolul 728 din Codul de Procedura Civila spune ca persoanele care primesc ajutoare pentru incapacitate temporara de munca, compensatii date cand li s-a desfacut contractul de munca sau persoanele care iau ajutor de somaj pot fi supuse unei popriri doar daca datoreaza bani cu titlu de obligatie de intretinere si in cazul in care este nevoie sa plateasca despagubiri in caz de dauna cauzata prin moarte sau prin vatamare corporala, daca legea nu dispune altfel.

Situatii in care nu se pot face retineri din salariu

Exista anumite situatii in care nu pot fi puse popriri pe salariu. Astfel, in cazul in care exista o afectatiune special prevazuta prin lege asupra veniturilor, venituri si asupra carora debitorul nu are drept de dispozitie, acestea nu pot fi supuse popririi. Nici sumele aferente salariului viitor, pe o perioada de trei luni de la data infiintarii popririi nu intra in acest regim. In plus, daca un salariat are mai multe retineri pe cont, termenul de 3 luni in care pot fi platite salariile viitoare se calculeaza o singura data, din momentul in care a fost infiintata poprirea.

Alte venituri care se incadreaza in categoria celor asupra carora nu se poate institui poprirea sunt alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, indemnizatiile de maternitate si alte indemnizatii speciale, ajutoarele acordate pentru deces, ingrijirea copilului bolnav, diurne, burse de studii, dar si alte sume care au destinatie speciala, in conformitate cu art. 728 din Codul de Procedura Civila.

De asemenea, nu pot fi retinuti bani daca acestia provin dintr-un credit nerambursabil sau dintr-o finantare din partea unei institutii si organizatii internationale, in scopul derularii unor proiecte si programe.

Poprirea se desfiinteaza in momentul in care suma de bani este achitata, printr-o adresa trimisa la angajator de catre executorul judecatoresc.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide