</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

O.U.G. 182/2020: Zilele libere nu se acorda parintilor care pot lucra in regim de telemunca/ munca la domiciliu. Sprijinul de 2500 lei pentru telesalariati nu se acorda angajatorilor care au inregistrat tardiv telemunca in REVISAL

O.U.G. 182/2020: Zilele libere nu se acorda  parintilor care  pot lucra in regim de telemunca/ munca la domiciliu. Sprijinul de 2500 lei pentru telesalariati nu se acorda angajatorilor care au inregistrat tardiv telemunca in REVISAL

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 182/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si a art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Urmatoarele modificari se aduc Ordonantei 147/2020:

1. Dispozitiile OUG 147/2020 se aplica si pentru parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere unul sau mai multi copii scolarizati, cu boli cronice pentru care medicul de familie sau medicul specialist a emis adeverinte pentru realizarea educatiei in conditiile prevazute in anexa 1- Ghidul privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 laanexala Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile ulterioare."

In aceasta situatie parintele va depune la angajator si o copie a adeverintei eliberate de medicul de familie/medicul specialist.

2. Se clarifica faptul ca zilele libere se acorda si in cazul scenariilor 2 si 3 de desfasurare a cursurilor:

Prevederile O.U.G. 147/2020 se aplica si in situatiile in care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala prin rotatie de 1-2 saptamani a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online» prevazute in anexanr. 1- Ghidul privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 laanexala Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile ulterioare.

In aceste situatii, numarul zilelor libere se acorda in functie de perioada prevazuta de hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, O.U.G. 182/2020 prevede ca masura acordarii zilelor libere in aceste situatia celor doua scenarii se face pe perioada starii de alerta instituita potrivit Legiinr. 55/2020privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Zilele libere se acorda numai daca parintele nu poate desfasura activitatea in regim de telemunca/munca la domiciliu:

Tot pentru aceste situatii O.U.G. 182/2020 prevede ca zilele libere se acorda numai dupa aplicarea de catre angajator a reglementarilor legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu, daca locul de munca al parintelui permite acest lucru.

Completari cu privire la OUG 132/2020 – sprijinul financiar pentru telemunca nu se acorda angajatorilor care au inregistrat tardiv telemunca in REVISAL

O.U.G. 182/2020 prevede ca sprijinul financiar nu se acorda angajatorilor care au transmis in registrul general de evidenta a salariatilor datele privind elementele raportului de munca, prin care s-a stabilit desfasurarea activitatii in regim de telemunca, dupa expirarea termenului legal de inregistrare a modificarii.

Sursa foto:unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide